Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, augustus 19, 2006

Aubergine-Verwelkingsziekte

Het een opmerkelijke verschijning als er een aubergineplant aangetast is door Verticillium. Verticillium is ook gekend als verwelkingziekte of slaapziekte.

Kenmerken
In eerste instantie worden de bladeren op zonnige, warme dagen wat slap. Het lijkt alsof de bladeren slapen. 's Morgens heeft alles zich hersteld.  Enkele dagen later wordt al de vergeling van de bladeren zichtbaar. Uiteindelijk kunnen de bladeren en uiteindelijk de hele plant verdrogen. Of kan de plant zijn groei hernemen! Wanhopen hoeft dus niet direct.
foto's hier!
Een heel typisch kenmerk is dat niet alle bladeren op één stengel slap gaan hangen, maar slechts de bladeren aan één kant van de stengel. Of slechts de helft van een blad hangt slap.

Levenswijze
Verticillium is een vaatbundelziekte. De aantasting gebeurt vanuit de grond, waarna de schimmel via de wortels doorgroeit tot in de stengels van de plant. Daardoor raken de vaatbundels verstopt. Dikwijls is slechts één helft van de stengel aangetast, met als gevolg het typîsche kenmerk.

Aubergine is vrij gevoelig voor verwelkingsziekte. Als de groei van de planten  sterk genoeg is, is de kans groot dat de plant zich er wel door heen slaat en zich min of meer herstelt.

Preventie
Behalve preventieve maatregelen zoals vruchtwisseling en zuurstofgebrek bij de wortels te vermijden door een te natte of te harde bodem valt dan ook weinig te doen tegen deze ziekte.

Verloop van het schadebeeld bij aubergine
klik op de foto's voor vergroting

 

 

foto 1 : Op een zonnige dag hangen sommige bladeren wat slap,op deze foto zie je dat slechts de helft van het blad slap hangt, het deel aan de andere kant van de hoofdnerf is nog gezond.

 

 

 

 

foto 2 : Na enkele dagen start de lichte vergeling van de bladeren

 

 

 

 

foto 3 : Nog wat later zullen bladeren bruin worden en afsterven, nochthans is in dit geval niet de volledige plant afgestorven en heeft de groei zich hernomen!

 

 

Labels:

Vergeten groenten in bokalen

Ook de industrie ziet brood in de trend van de vergeten groenten. Alhoewel , of venkel, knolselderij en schorseneer nu echt vergeten groenten zijn?

Knolrapen, lof, schorseneren en prei’, luidde de mantra in een van de liedjes van Drs. P. Een lied vol heimwee naar toen nog de tijd werd genomen bovenstaande groenten te bereiden. Maar dat ligt reeds lang achter ons, weet Hak. Kant-en-klaar, volgens Hak de enige manier om de mensen deze ’vergeten groenten’ te laten eten, omdat ze veel te bewerkelijk zijn. ’Hak in de Mix’, heet hetnieuwe product heet.

HaklogoHak zet in op retro-groenten
Hak lanceert een Hollandse groentenmix met bijna vergeten groenten gecombineerd met bekende soortgenoten. Er zijn drie varianten met de retro-groenten schorseneren, venkel en knolselderij.De groenten van vroeger zijn volgens Hak in vergetelheid geraakt omdat ze veel bereidingstijd vergen. Jammer, want ze zijn erg smakelijk en gezond, aldus de conservenfabrikant.

De schorseneren/lente-uimix bevat, naast schorseneren en lente ui, wortel, gele wortel, bleekselderij, koolraap en erwten. De venkel/tuinbonenmix bevat venkel, tuinbonen, snijbonen, flageolets en waterkastanje. De snijbonen/knolselderijmix wordt gevormd door snijbonen, knolselderij, babymaïs, courgette en paprika.

Bron : zibb.nl / nieuwsselectie - Hak zet in op retro-groenten.

vrijdag, augustus 18, 2006

Turkse muts Tomaat

De tomaat doet denken aan een Turkse muts schrijft de Stentor. Maar, er betaat wel degelijk een tomaat met de naam Turkse muts. Je vindt er een foto en beschrijving van hier, op de website van Angelo. Er zijn trouwens nogal wat tomaten met vreemde vormen tussen die heirloomrassen.

Vreemde snuiter in Ermelose tuin

18 AUGUSTUS 2006 - ERMELO - Het mag dan komkommertijd zijn, ook tomaten halen af en toe de krant. Zoals de ‘Turkse muts’ die de familie van Aalst uit Ermelo in hun achtertuin tegenkwam.


Lenie van Aalst met de ‘vreemde snuiter’ in haar Ermelose achtertuin.

‘Dit is wel een hele rare’, dachten Lenie en Arie van Aalst toen ze de grote vleestomaat in de vorm van een pompoen met een gat middenin ontdekten. ‘Hij doet een beetje denken aan een Turkse muts.’ Zo’n vreemd geval troffen ze niet eerder aan tussen de tomaten, courgettes, prei en, jawel, komkommers. De tomaat is wat groenig, maar kan met een dosis zon nog best een mooi kleurtje krijgen. Want hoe raar ‘ie er ook uitziet, dit exemplaar belandt uiteindelijk op het bord.

Bron: De Stentor

Alle groenten in de wok

Augustus is oogstmaand en dat merk je. Er komt heel wat uit de groentetuin en soms is het moeilijk te kiezen welke groente je vandaag zou willen klaar maken. De vruchtgroenten zoals courgette, aubergine, tomaat, paprika zijn volop in productie. Aan boontjes, hetzij struikbonen, stokbonen of snijbonen geen gebrek. Bloemkool, broccoli, spitskool en misschien enkele vroege exemplaren van rode kool... een grote keuze aan koolgewassen.

Kiezen wordt moeilijk. Waarom niet meerdere groenten samen bereiden? In de wok natuurlijk.
Wokken met groenten is in. Ook bij de dagdagelijkse maaltijd begint de wok stilaan zijn plaats te veroveren.

Lees er alles over in de
mini-website Wokken met groenten

Sclerotinia, een schimmel die heel wat groenten aantast.

Sclerotinia is een niet waardspecifieke schimmelziekte. Dat wil zeggen dat er heel wat groenten kunnen door aangetast worden, zowel in de open lucht als in de kas/serre.
Meestal blijft de schade beperkt tot hier en daar een plant die afsterft.  Alhoewel dit, als je maar enkele planten staan hebt, toch best vervelend kan zijn natuurlijk Er moet de nodige aandacht aan besteed worden.
Doordat de schimmel leeft op heel veel verschillende groentesoorten is  vruchtwisseling geen goede preventie. Zeker niet als je weet dat de schimmel tot zeven jaar in de grond kan overblijven.
Wie zieke planten niet goed opruimt kan mettertijd meer en meer problemen verwachten met aantasting door Sclerotinia. De overlevingsstructuren die de schimmel aanmaakt zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn bolvormige stukjes schimmeldraad die helemaal ingedroogd (gedehydrateerd) zijn, waardoor ze zwart en keihard worden. De naam rattekeutelziekte die dikwijls aan Sclerotinia gegeven wordt is daar niet vreemd aan.
De zwarte bolletjes, samen met het sneeuwwitte schimmelpluis op de aangetast delen van de plant zijn dan ook heel typisch een kenmerk van deze schimmel.

Op de foto bovenaan ziet u een aantasting op komkommer. De stengel is volledig aangetast en het gedeelte van de plant boven de stengel zal  ook volledig afsterven. Deze plant wordt best onmiddelijk opgeruimd en verwijderd met het huisvuil.

Lees ook Sclerotinia in wortelgroenten: te lijf gaan met antagonisten

Meer foto's van aantastingen door Sclerotinia.
Dit maakt alvast duidelijk dat zowel stengels, bladeren, wortels als vruchten kunnen aangetast worden door Sclerotinia.
(klik op de foto's voor vergroting)

 
Aantasting door Sclerotinia bij bonen ( zie ook Schimmelaantastingen bij bonen
Aantasting door Sclerotinia bij knolvenkel ( zie ook Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?)

Aantasting door Sclerotinia bij respectievelijk andijvie en radicchio, het witte schimmelpluis is goed zichtbaar. Het zijn de bladeren die zich aan de onderkant van de krop bevinden die aangetast zijn.(klik op de foto's voor vergroting)
 
Aantasting van de knol van knolselder.(klik op de foto voor vergroting)

Labels:

Aubergine wordt populair


Nieuwe groenten, die uiteindelijk doorbreken tot een volwassen product, ze zijn niet zo talrijk. Broccoli en courgette zijn zowat de laatste nieuwkomers die op grote schaal doorgebroken zijn. De groentevarianten zoals trostomaten, cherrytomaten, minigroenten enzovoort niet meegerekend.
Aubergine bleef steeds wat achterop hinken, maar daar blijkt nu verandering in te komen, zo staat in het bericht verspreid door het Productschap Tuinbouw : Populariteit aubergine groeit gestaag door.

Consumptie van aubergine blijft toenemen
Het gekochte volume aubergine in Nederland blijft, ondanks een stijging van de gemiddelde kiloprijs, toenemen. Dit komt zowel doordat steeds meer huishoudens aubergine kopen als door een toename van de consumptie per huishouden. De meeste aubergines worden bij de supermarkt gekocht. De aubergine is vooral populair bij huishoudens die in één van de drie grote steden van Nederland wonen (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag). De groente wordt daar ook veel vaker op de markt gekocht. Allochtone huishoudens in Nederland kopen veel meer aubergines dan een gemiddeld autochtoon Nederlands huishouden, bovendien kopen zij hun groente vaker op de markt. Aubergines zijn ook populair onder de (jonge) alleenstaanden in Nederland.

In Nederland is het binnenlands verbruik tussen 1991 en 2005 meer dan verdubbeld. Voor een deel is de eigen Nederlandse productie hierop ingesprongen, maar ook de import is toegenomen de afgelopen jaren.

Hierbij aansluitend, staat er vandaag een interessant artikel over aubergine op Brusselnieuws, je vindt er goede info over bewaring (niet in de koelkast!) maar vooral een heel interessante benadering over hoe je nu eigenlijk aubergine moet klaar maken. Je moet ze niet zomaar in olijfolie bakken, ze hebben eigenlijk nog een zoutbehandeling nodig. Zo vermijd je dat je na het bakken in een ratatouille een bruingekleurd, taai stukje groente over hebt. Eerst de aubergine  in plakjes snijden en een voorbehandeling geven met zout. Hoe? Dat staat heel mooi beschreven in het artikel Culinair Ontdekt: Aubergine

Ook in de liefhebberstuin wordt aubergine regelmatig geteeld. Het kan een heel interessante groente zijn want de vormen- en kleurenrijkdom zijn bij aubergines heel groot.
Nadeeltje van deze plant is toch wel zijn grote aantrekkingskracht op spint, bladluizen en trips.
Lees de berichten over de teelt van aubergine

  1. Gewasonderhoud bij aubergine.
  2. Aubergine Dieven en aanbinden
  3. Aubergines gaven slechte vruchtzetting deze zomer.
  4. Aubergines zaaien en verspenen - warmte nodig, maar toch traag

Labels:

donderdag, augustus 17, 2006

Rauwe groenten op 9 in de snack top 10


Het blijkt dat de trend van snacking aan het toenemen is. In plaats van drie keer per dag eten we vandaag op heel veel verschillende tijden. De hoofdmaaltijd boet aan belang in en de tussendoortjes nemen toe. Dat je ook gezond aan snacking kan doen en hoe je dat doet kan je lezen op de

mini-website : Snacks met groenten, gezond en smakelijk

Dit bericht verscheen vandaag in  zibb.nl / landentuinbouw - Groente en fruit scoren slecht in snack top-10

In de top-10 lijst van meest populaire tussendoortjes komt fruit op de vierde plaats. Favorieter zijn chips, chocolade en koekjes. Knabbelen van rauwe groenten komt pas op de negende plaats. Dat is niet vreemd, omdat tussendoortjes minder dan de hoofdmaaltijd worden beoordeeld op het gezondheidsaspect.
Slechts een kwart van de ondervraagden in het betreffende consumentenonderzoek eet de hele dag gezond. Bij het maken van maaltijden zegt 51 procent overigens wel op de gezondheid te letten.
Uit het onderzoek blijkt dat het eten van snacks en tussendoortjes bijzonder populair is. Negen op de tien inwoners heeft altijd een tussendoortje bij de hand. Vrouwen hebben twee keer zo vaak dan mannen de gewoonte om frequent kleinere hoeveelheden te eten. Ongeveer 10 procent van de ondervraagde consumenten geeft aan dat snacks de hoofdmaaltijd vervangen.

Groenkragen bij tomaten

Een lezersvraag


Beste , kan u onderstaande symptomen verklaren?
Het bovenste deel van de tomaat rijpt niet en blijft eerder groenig...
Is dit een ziekte , een gebrek aan iets,...
Kan er iets aan gedaan worden?
Zie in bijlage de foto.
Dank bij voorbaat, Marc

Beste Marc,

Ik denk dat we hier te maken hebben met een variant van groenkraag. Hetgeen we op de foto zien is duidelijk een gevolg van tomaten die te veel/te lang in de zon/hitte gehangen hebben.

Verklaring
Tomaten rijpen best bij een vruchttemperatuur van 25 graden en niet warmer! Eens boven de 35 graden valt de rijping stil, dwz het (blad)groen in de vrucht wordt niet meer omgezet naar de rode kleurstof (lycopeen). Al eens aan gedacht hoe warm een vrucht kan worden die in de zon hangt? Veel wamer dan de temperatuur van de lucht dus!

Vooral de bovenkant van de vrucht is hiervoor gevoelig, met name bij rassen die in onrijp stadium rond het kroontje donkergroen zijn. Natuurlijk was de hitte van de maand juli hier ook niet vreemd aan.

Ook typisch voor de beschreven omstandigheden zijn de barsten die zichtbaar zijn rond het kroontje. Daar was er enkele dagen geleden een lezersvraag over die u hier kan lezen :

Barsten bij tomaten

Remedies

  • rassenkeuze
  • afwitten zuidkant kas
  • niet te dicht bij het glas planten indien mogelijk
  • niet overdrijven in bladpluk
  • eventueel kan een opdrijving van de kaliumbemesting de kleuring bevorderen, maar dit is dan vooral het geval bij het verschijnsel gevlamde tomaten

Deze foto's illustreren wat bedoeld wordt met rassenkeuze.
Klik voor vergroting

Links een ras dat donkergroen is rond het kroontje (Pyros F1), rechts een ras dat in onrijpe toestand egaal grijsgroen is (Cristal F1).
Lees ook dit artikel http://home.scarlet.be/groenteninfo/tomaatgroenkraag.htm

Labels:

woensdag, augustus 16, 2006

Aardappelen met zwarte of bruine huid

Tijdens de oogst van de aardappelen worden dikwijls enkele knollen met een bruine, ruwe maar nog harde schil, of slechter nog een zwarte, ietwat weke aardappelhuid gevonden. In het eerste geval gaat het om schurft, in het tweede geval om aardappelplaag die de knol aangetast heeft.


SchurftAardappel schurft

Klik voor vergroting
Kenmerken
Aardappelen met schurft zijn nog bewaarbaar. Eigenlijk is het alleen maar een schoonheidsfoutje, die mits wat handigheid bij het schillen makkelijk kan verwijderd worden. De smaak wordt niet beïnvloed, ook voor de bewaarbaarheid stellen zich geen problemen.
Het is een verkurking van de aardappelhuid, als gevolg van aantasting door een grondschimmel. Deze verkurking kan oppervlakkig zijn of diep (pokken). Niet de smaak, wel de handelskwaliteit wordt hierdoor negatief beïnvloed. In schurftplekkenkan gemakkelijk vuil ingesloten raken.

Oorzaken
Bij de liefhebber wil het nog al eens voorkomen dat er kalk gestrooid wordt over de hele tuin, ook op de plaats waar de aardappelen geteeld zullen worden. Dit is zowat de hoofdoorzaak van schurft bij aardappelen. Verder zijn droogte en (als oorzaak van deze droogte) lichte grond ook bevorderlijk voor een aantasting door schurft.
Schurft bij aardappelen komt vrij algemeen voor, maar meestal niet in heel erge mate.


Aardappelplaag

Klik voor vergroting
Oorzaken
Als bladeren en stengels aangetast zijn door aardappelplaag zullen de knollen dikwijls ook aangetast worden. Als er gekeken wordt naar de mate van tolerantie tegen aardappelplaag wordt er ook dikwijls een onderscheid gemaakt tussen plaagtolerantie voor bovengrondse delen en voor de aardappelen zelf.

Kenmerken
De knollen vertonen langs de buitenkant zwarte vlekken die zwart en waterachtig zijN Knollen aangetast door  aardappelplaag worden best zorgvuldig uitgesorteerd om te vermijden dat ze tijdens de bewaring verder onheil aanrichten.

Het (natte)(droge) weer

Voor de tuinbouw is deze zomer er één van grote tegenstellingen: na de hittegolf de zondvloed.

Aardbeien
In Zundert en omgeving, waar op honderden hectares aardbeien worden geteeld, is het een drama.
Dat zegt althans Jan van Dongen, voorlichter van de plaatselijke veiling CLTV: „Bij de hitte van juli zijn we ernstig gedupeerd door het feit dat we niet mochten beregenen uit de Bovenmark en de Aa of Weerijs. „Daardoor hebben ze nu weinig blad en kleine vruchten. Die zijn door de regen week, zacht en ook minder lang houdbaar. In kilo’s plukken we nu dertig tot veertig procent minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.“

Vollegrondsgroenten
Ook niet blij is tuinder Jan Pertijs uit Etten-Leur. Pertijs is voorzitter van de vakgroep vollegrondstuinbouw van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie ZLTO. Hij noemt de situatie in zijn sector ‘belabberd’: „In de hitte van juli werden bladgewassen snel slap en bij bijvoorbeeld broccoli en bloemkool bleef de bloemvorming achter.
Nu het weer is omgeslagen, staat de vollegrondsteler voor andere problemen: „Je wilt je laatste teelt zetten, maar dit is geen weer om te planten of te zaaien.“

Akkerbouw
De akkerbouw op de klei in West-Brabant kan de omslag in het weer nog best verwerken, al moet er de komende dagen het liefst niet veel neerslag meer vallen. Kees Coppens uit Noordhoek, gewestelijk voorzitter van de ZLTO: „Het zal niet meevallen om de laatste restjes tarwe en stro binnen te halen, maar met de suikerbieten en de uien is nog niet veel aan de hand. Die konden na juli wel een beetje water gebruiken, zal ik maar zeggen. Er is nu de laatste weken 150 millimeter gevallen. Dat is niet uitzonderlijk, al moet het niet veel meer worden.“

Aardappelen
Problemen zijn er volgens Coppens wel met de aardappelen. Die zijn onder invloed van de weersomstandigheden opnieuw gaan schieten (doorwas): „Dat zal zorgen voor glazige aardappelen. Veel meer rassen dan tot nu toe gedacht zullen daar last van hebben. Het probleem is ook dat het te nat is om de akker op te gaan om bespuitingen uit te voeren. (tegen aardappelplaag)“

Situatie Zeews-Vlaanderen het slechtst
Hoe anders reageert zijn collega-ZLTO-bestuurder Joris van Waes in Philippine in Zeeuws-Vlaanderen, gemeten vanaf 1 augustus de natste plek van Nederland. Maar daar is dan ook een halve meter méér regen gevallen dan in West-Brabant.
„De sloten staan vol en de plassen staan op het land. Dan weet je dat de grond verzadigd is. Het kan niet anders of aardappelen, uien en bruine bonen zijn op sommige plekken al aan het rotten. Ik sprak een collega die van zijn vijf hectare uien er al drie heeft afgeschreven. Er staat ook nog veel tarwe in Zeeland en die begint langzamerhand door te schieten. “

Het volledige artikel is te lezen in  BN/DeStem, dit is een bewerkte versie 

maandag, augustus 14, 2006

Lok ritnaalden met aardappelen.


Ritnaald_volledig_uit_aardappelRitnaald_in_aardappel
klik om te vergroten

Ritnaald, ook goed gekend als ‘koperworm’ is een larve van de kniptor (vooral van de Agriotes lineatus en Agriotes obscurus.) Het zijn harde, oranjebruine  keverlarven van ongeveer twee tot drie centimeter lengte. Ze kunnen tot vier jaar in de grond overblijven en leven er van plantenwortels. Vooral op pas gescheurd grasland, of pas ontgonnen  braakliggend land,  kunt u de eerste jaren veel hinder ondervinden van ritnaalden. Het is dus een typische plaag op pas ontgonnen gronden. Ritnaalden kunnen niet goed tegen uitdroging. Het is  goed pas ontgonnen grasland een paar keer te bewerken zodat de bovenlaag goed uitdroogt. Het aantal ritnaalden zal dan zeer snel afnemen.

Ritnaalden bijten van zaailingen soms net onder de grond de plant door. Tevens wil dit insect wel nog eens boorschade geven in gewassen zoals wortel, aardappel, en rode biet.  Bij gebrek daaraan zullen ze ook andere wortels aantastenZe maken gaatjes en gangen in de knollen of wortels. Op de foto ziet u de ritnaald bovenop de aardappel, maar eerst zat hij wel goed verscholen in het gaatje dat geboord was in de aardappel (tweede foto)

Tip : hebt u nogal wat problemen in de groentetuin met deze ‘wormpjes’ dan kunt u ze lokken door stukken aardappel in de grond te stoppen tussen de groçenteplanten. Prik er een stokje in zodat u ze achteraf makkelijker weet te vinden. Na enkele dagen haalt u de stukken aardappel op en en kunt u ze meegeven met het huisvuil, met de ritnaalden erin! 


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen