Aardappelplaag komt er aan.

Na het zonnige weer van de eerste helft van mei, is het opnieuw zover, de weersomstandigheden zijn ideaal voor een aantasting door de aardappelplaag.

Gezien het regenachtige weer van nu en in de komende dagen is het belangrijk om goed te kijken of de aardappels voldoende beschermd zijn tegen Phytophthora. Het stadium van de planten is hierbij niet richtinggevend. Ook als de aardappels net boven komen  is het bij weersomstandigheden die gunstig zijn voor het optreden van een infectie de gewassen te beschermen met een fungicide.  Nu voorkomen dat de gewassen ziek worden is in alle opzichten te prefereren boven een situatie waarin moet worden geprobeerd het zieke gewas weer gezond te krijgen. (Bron :Kennisakker - Tip 'Phytophthora kan nu al het gewas aantasten'.)

Het is dan ook weer eens tijd om te verwijzen naar het artikel

Grote kans op aantasting door aardappelplaag

waar je kan lezen hoe je aardappelplaag best preventief aanpakt.

Aardappelplaag_phytophtora

Het behoort tot de wettelijke plicht van iedere aardappelteler, professional of liefhebber, om de aardappelplaag te voorkomen of te bestrijden.
De verordening ‘HPA bestrijding Phytophthora infestans bij aardappelen 2003‘ is op verzoek van de sector met ingang van seizoen 2006 uitgebreid met de plicht om strafbare haarden (minimaal 1000 aangetaste blaadjes binnen 20 vierkante meter ) en aardappelopslag (twee of meer planten per vierkante meter op minstens 0,3 ha) te bestrijden. Het afgelopen seizoen werden ongeveer zevenhonderd gerichte controles uitgevoerd. Dit resulteerde in ruim honderd waarschuwingen (gele kaart) en een twintigtal rode kaarten waarop een boete volgde. De boetes varieerden van 350 euro voor een afvalhoop tot 1200 euro voor haarden.

Dit jaar werd trouwens al de eerste rode kaart Phytophtora uitgereikt, naast 39 gele kaarten. Het betreft hier wel overtredingen in verband met niet afgedekt afvalhopen.

In het artikel Anders naar planten leren kijken dat handelt over het enige proefstation voor de biologische teelt in Vlaanderen staat een mooi citaat.

Het is fascinerend om planten zodanig te doorgronden dat je bij de teelt nauwelijks nog chemische hulpmiddelen nodig hebt. Neem nu de aardappelplaag. Op ons proefbedrijf laten we het plantgoed voorkiemen waardoor de knollen onder de grond reeds goed ontwikkeld zijn op het ogenblik dat de ziektedruk op het veld toeneemt. Bovendien kiezen we heel bewust rassen die relatief goed bestand zijn tegen phytophthora. Daarom is van het populaire bintje bij ons geen sprake. Pas in laatste instantie grijpen we naar koper als gewasbeschermingsmiddel”.

Het artikel over “aardappelplaag, een ziekte die je niet kunt ontlopen”
geschreven door Cor, is ook een aanrader om door te nemen.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen