Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 22, 2006

Groenten in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad

Drie interessante artikels over groenten deze maand in Het Laatste Nieuws

Erwten houden van de lentezon (06/04)

Echte tuinliefhebber heeft rabarber staan (11/04)

en ook nog een mooi artikel over stokbonen dit weekend maar voorlopig alleen nog maar in de papieren versie. Lees het hier als het eventueel online komt.

update Nu te vinden op dit adres
Wigwam vol bonen (24/04)

Ook nog in Het Laatste Nieuws, een dubbele pagina over de start van het seizoen bij de volkstuinen. Tien volkstuinders worden aan het woord gelaten.

In Het Nieuwsblad lezen we tien tips om plaats te besparen voor de kleine moestuin. Voorlopig ook enkel in de papieren versie dit weekend.

woensdag, april 19, 2006

Diepvriesgroenten : stijgende consumptie doet vrees voor voorraadtekort toenemen

Uit : Markt– en oogstbericht van Ardo (18/04/2006)

In de laatste maanden van 2005 was de stijging van de consumptie van vriesverse groenten duidelijk voelbaar. Ook in de eerste maanden van dit jaar zette deze tendens zich voort. Daar zijn verschillende redenen voor.

**Eerst en vooral zijn er de aanhoudend hoge tot heel hoge prijzen voor verse groenten, zoals bloemkolen. Het koude winterweer in heel Europa heeft de teeltresultaten negatief beïnvloed waardoor dure import noodzakelijk werd. Importeren bleek echter ook niet altijd eenvoudig, zodat vooral uitermate hoge prijzen betaald werden, en dit voor een hele periode.

**De wispelturige voorraadpositie van verse groenten komt uiteraard ook de consumptie van vriesverse groenten ten goede. Hun belangrijkste troeven – een stabiele kwaliteit en een minimaal gegarandeerde bevoorrading tegen een aanvaardbare prijs – komen nu immers ten volle tot hun recht. De kwaliteit van de oogst 2005 was uitstekend; de prijs steeg maar was stabieler dan in de vershandel; en de voorraden bleken iets ruimer beschikbaar.

Tot slot spelen nog twee andere factoren een belangrijke rol.
**Zo raakt stilaan zelfs de hardnekkigste aanhanger van verse groenten overtuigd van de gebruiksvriendelijkheid en meerwaarde die vriesverse varianten bieden.
**En de tendens van evenwichtige en gezonde voeding vormt een extra stimulans voor de toename van het groenteverbruik.

Planning oogst 2006-2007

Al begin januari werd de teelt -en productieplanning van al onze Europese diepvrieseenheden afgerond. De zaai-, plant- en oogstperiodes liggen vast, net als de theoretische oogstvolumes. Het is nu enkel nog wachten op wat de praktijk brengt. Voor we aan de nieuwe oogst toe zijn, wordt het wel nog even spannend. De indrukwekkende stijging in de consumptie van vriesverse groenten heeft immers de beschikbare diepvriesvoorraden stevig doen slinken. Tuinerwten, bloemkool, broccoli, jonge wortelen en spinazie zijn nog maar beperkt beschikbaar. Ardo heeft dan ook alle nodige maatregelen getroffen om voorraadtekorten te vermijden vóór straks de nieuwe productie start. Het zal echter moeilijk worden om aan elke vraag te voldoen. Hoe dan ook: Ardo is klaar voor de nieuwe oogst!

Labels:

dinsdag, april 18, 2006

Atzina is vijftiende kersgroente van Koppert Cress

AtsinaDe cress is genoemd naar de indianenstam in Noord Amerika die de bladeren van de plant gebruikte voor het maken van een warme zoetsmakende drank dat hielp bij problemen met de luchtwegen en bovenal nog lekker smaakte ook. Atsina Cress smaakt zoet en past daarom heel goed bij het dessert en in zoetsmakende amuses.

De blaadjes van Atsina Cress hebben de vorm van een hartje. Door zijn zachte structuur is het in desserts aangenamer dan het wat hardere muntblaadje. Dit is inmiddels de vijftiende cress die Koppert Cress  in productie heeft. Atsina Cress is bij een temperatuur van 2 – 4 graden twee weken houdbaar.

Bron : De internetpagina voor de Hollandse AGF-HANDEL.
Lees ook
Tuinkers krijgt gezelschap van andere microgroenten.
Kookfornuis bij de groenten.

Diepvriesgroenten in het Zuiden: 40 % minder productie

Bron:  Ardo – Oogstrapport Zuid-Europa

2006 is in Spanje en Portugal begonnen met kouder en droger weer dan normaal. Er viel sneeuw in gebieden waar ze al meer dan 30 jaar geen sneeuw meer gezien hadden, zoals in het Zuiden van Andalusië, Extremadura, Castilla ( in Spanje) of in Algarve en Ribatejo (in Portugal). In Albacete werden bijvoorbeeld temperaturen van -20°C opgemeten, wat ver onder de gebruikelijke temperatuur voor dit gebied ligt. Als gevolg daarvan kan de oogst van de gewassen pas later worden binnengehaald. Voor enkele gewassen zoals broccoli, romanesco en bloemkool is er bovendien tot 40 % van de verhoopte oogst verloren gegaan. De artisjokoogst aan de Spaanse Oostkust werd zodanig aangetast door de droogte dat het watertekort voor de irrigatie in de omgeving van Murcia tot een afname van het aantal plantages heeft geleid, zodat het tot moeilijkheden zal komen in de bevoorrading van artisjokken. De schaarse regenval bevordert op dit moment het zaaien van gewassen zoals doperwten, tuinbonen en spinazie die goed gedijen. Zo worden momenteel gewassen in de zaaibedden gezaaid die in de zomer zullen worden verplant, zoals tomaten, paprika’s en aubergines. Wat tomaten betreft, zal de kweekoppervlakte in Spanje zo’n 30 tot 40% kleiner worden ten op zichte van 2005. De landbouwers zullen enkele velden die niet bezaaid worden met tomaten gebruiken voor andere zomergewassen, zoals paprika’s, courgettes, aubergines en vooral maïs. Niettegenstaande de schaarse regen worden er geen moeilijkheden voor de irrigatie verwacht voor de gewassen waarvoor Ardo een contract heeft gesloten voor de fabrieken in Alpiarça, Albacete en Badajoz.

 

Labels:

zondag, april 16, 2006

Belg eet te weinig groenten en te veel vlees

zie ook

En toch eten we te weinig groenten(uit http://www.politics.be )


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen