Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, juni 02, 2006

Het verdronken land

Verdronken_land
klik voor vergroting

Vergeelde maïs, geultjes vol water tussen de aardappelen, naar zuurstof happende wortels bij de bloemkolen, futloze boontjes, paarse buitentomaten en wegkwijnende spinazie…..

Deze knolselder op de foto was pas geplant maar kreeg nog niet de kans om de groei aan te vangen….,  nu al verzopen.

Het is extreem nat!

Om maar niet te spreken van al het plantmateriaal dat nu bij onze land– en tuinbouwers staat te wachten om geplant te worden. Helaas moet men werkloos toezien.

Het wordt afwachten hoe één en ander zich zal herstellen. Het wordt alvast droger belooft het weerbericht en gelukkig met temperaturen die de twintig graden overstijgen!
‘Gelukkig?’ vraagt u zich af. Ok, veel is het niet, voor dit jaargetijde, maar stel je voor dat er zich nu een periode met 25 graden of meer aankondigt…. Geen enkele plant, van maïs tot knolselder dit dat aankan! Dan wordt het verhaal van de verwelkende broccoli van afgelopen zondag tot tien maal uitvergroot.

Groenten van de maand: Asperges (Het Nieuwsblad)

Vandaag in het Nieuwsblad:
Groenten van de maand: ASPERGES
.

Lees andere berichten over asperges

donderdag, juni 01, 2006

Winterui (Winterajuin),een lang verhaal met een happy end.

Winterajuinoogst

WinterajuinveldHet verhaal van de winterui of winterajuin loop stilaan ten einde. Het is alvast één van de langst durende teelten in de groentetuin: acht maanden! Al enkele weken konden ze geoogst worden als busseluitjes. Nu als flink uit de kluiten gewassen verse ajuin en straks de laatste exemplaren als bewaarui. Alhoewel de gewone plantui en zeker de zaaui het heel wat beter doen bij de bewaring. U kon al lezen over het planten van winterajuin en over hoe de winterui de winter door kwam.

maandag, mei 29, 2006

Broccoli heeft last van plotse wind en zon.

In het zopas gepubliceerde artikel ‘Groenten in de kas|serre : zomerse weersovergangen opvangen.’ werd er al over gesproken….

Ook groenten in open lucht kunnen het de eerste zonnige en winderige dag na een periode van bewolking en regen  heel lastig hebben. De plant is niet meer gewoon om te verdampen. De wortels zijn minder actief, ook al omdat ze in een te natte grond zitten en dus lijden onder het zuurstofgebrek.

Echter, als de plant het de volgende dag even moeilijk heeft, dan is er waarschijnlijk  meer aan de hand. Misschien is er wel schade door de maden van de koolvlieg of is er een aantasting door knolvoet 

Deze foto werd ook gisteren genomen, de eerste zonnige dag, na een lange, natte en donkere periode. Klik voor een vergroting.
Broccoli_verwelkt

Lees ook het dossier Broccoli? Gezondheid!

Labels:

zondag, mei 28, 2006

Groenten in de kas|serre : zomerse weersovergangen opvangen.

Op het weer ben je nooit uitgekeken. Een zonnige dag en toch schept dit hier en daar wat problemen. Een lezer plaatste een bericht op het forum dat regelmatig actueel is Zijn vruchtgroenten (tomaten, aubergines en in mindere mate de paprika’s) in de kas hangen er slapjes bij vandaag. Niet leuk om te zien is dat. En toch is dit niet verwonderlijk . Vandaag was de eerste zonnige en vrij winderige dag na heel veel dagen met bewolking en regen. Welke plant is nu nog gewoon om te verdampen? De wortels zijn heel weinig actief en hebben een dag nodig om zich aan te passen. Vooral de eerste zonnige dag na een natte periode hebben de planten de grootste moeite om de verdamping bij te houden. Ook de groenten buiten hebben het moeilijk, zoniet nog moeilijker, want hier gaat het zuurstofgebrek bij de wortels door een te natte grond parten spelen. Aubergine-slapTomaat-slap Dit zijn de foto’s van de kas van de lezer

De eerste zonnige dag moet je dus maatregelen treffen om dit te voorkomen. Buiten valt hier weinig aan te doen, maar hoe pak je dat aan voor de groenten in de kas?

Kort opgesomd zijn het deze

  • Voorzichtig luchten
  • De grond nat maken
  • De kas afschermen of nat maken of afwitten
  • Enkel ‘s morgens vroeg : de planten nat maken.
  • Hoe meer gewas in de kas, hoe minder problemen er zich zullen stellen.
  • Ook op bewolkte, regenachtige dagen de planten doen verdampen.

Meer uitleg :

– Zorg dat de luchtvochtigheid niet sterk naar beneden duikelt. Vermijd een te sterke luchtbeweging door tocht of door geopende deuren. In deze situatie zoals we die nu meemaken is het beter de ramen wat meer dicht te houden, zodat de luchtvochtigheid niet te snel zakt. Deuren open zetten of ventilatoren doen werken is in de huidige situatie niet aan te raden.

 – Vergeet niet dat van koudere buitenlucht die opgewarmd wordt in de kas de RV zal dalen. Dit is precies wat de lezer nu overkomt. Hij maakt melding van een RV van 20 %!

 – Voor wie plaatselijk water geeft, vlak bij de plant (met de fles, druppelaars, vloeidarm of vergelijkbaar systeem) kan het nuttig zijn de grond tussen de planten nat te maken, dit verhoogt de luchtvochtigheid. Ook kan je andere delen van de kas zoals betonpaden of tabletten bevochtigen.

– Zorg dat de planten over voldoende water beschikken, zonder de grond rond de plant te nat te maken. Het ideale is als je de avond voor deze plotse weersovergang water geeft, dan hebben de wortels de tijd om zich aan deze nieuwe situatie aan te passen.

– Wie rietmatten of ander afdekmateriaal heeft die hij tegen de zonnegevel van de kas kan plaatsen moet deze op dergelijke dagen zeker gebruiken. Afwitten kan ook, eventueel met een product dat achteraf gemakkelijk verwijderd als het weer opnieuw de slechte kant opgaat.

– Alhoewel bevorderlijk voor schimmelziektes, kunnen de planten heel uitzonderlijk eens nat gemaakt worden. Dit mag alleen ‘s morgens. Zeker niet meer als de planten al slap hangen, anders krijg je er nog eens bladverbranding bovenop. De grond nat maken kan ook nog overdag als het probleem opgemerkt wordt.

– Grote planten produceren meer vocht in de kas, waardoor dit probleem bij een volgroeid gewas zich veel minder zal voordoen.

 – Lezer maakt melding van een automatische raamopener die pas open gaat bij 22°C. Dit houdt in dat deze kas|serre de laatste dagen weinig verlucht werd. Vergeet niet de kas iedere dag te luchten, ook als de temperatuur ondermaats is. Dit is goed om vocht af te voeren en de verdamping van de plant op gang te houden (‘training’ van de plant). (nvdr, in deze situatie gebeurde dit wel, door middel van de ventilatoren)
De kans is groot dat de planten de volgende dag al veel minder last hebben van het warme weer.
Lees ook eens het deel ‘luchten’ in het artikel klimaat in de kas

Labels:

Wie blogt over de moestuin?

Heeft u ook een blog die handelt over het telen van groenten? Meld u dan aan via dit formulier

Dit zijn alvast enkele blogs over groenten kweken

Jans moestuin (http://jansmoestuin.blogspot.com


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen