Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, september 01, 2007

De nieuwe moestuin van Hans en Gerda

Het leuke aan het hebben van een moestuin op een volkstuincomplex is dat je er bent met gelijkgestemden. Je praat honderduit over de tuin en de goede tips en trucs, die je dan ook kunt toepassen, krijg je er zo bij. Ook als nieuweling kun je er heel snel leren, door te horen, te zien en dan zelf te doen. Hans en Gerda hebben pas een moestuin in Voorschoten en zijn heel enthousiast.  Hun eerste relaas vind je hieronder. Aan de foto's te zien is er tussen 1 juli  en 22 augustus van dit jaar heel veel werk afgeleverd!

 Onzevolkstuin 20070701 (4) Onze tuin 20070822

Hallo medetuinders,
Mijn man en ik kregen op het volksttuincomplex in Voorschoten in juli een volkstuin aangeboden.
We stonden al een tijd op de wachtlijst en hadden er al een paar bekeken, maar die waren of te klein of de klik met dat plekje was er niet.
Vlug zijn we gaan kijken, want het scheen om een bijzonder stukje te gaan.
We waren meteen verliefd, het was net een oerwoud, het onkruid stond tot op borsthoogte en in de kas groeiden de druiven overal en nergens, midden in de tuin bood een enorme ceder lekker verkoeling.
Iedereen verklaarde ons voor gek dat we juist dit plekje wilden ontginnen, maar ja zo zitten wij wel een beetje in elkaar.
Het had sfeer en potentie en dan moet je door alles een beetje heen kijken.
Ook 2 van onze grote kinderen vonden het heerlijk om mee te helpen.
De tuin was altijd siertuin geweest en wij maken er nu voor tweederde moestuin van en voor eenderde siertuin.
Na een maand hard ploeteren is het moestuin gedeelte klaar en de siertuin gedeeltelijk, de kas opgeruimd en om de kas is het nog een zootje, maar daar zit ook al progressie in.
Aangemoedigd door veel lieve buren ploeteren we verder en wat een zegen als je naar huis kunt fietsen met tomaten, komkommer, sla, andijvie, krootjes, bloemen en valappeltjes, allemaal van de buurtjes gekregen.
En toen wij een bramen hek aan het plaatsen waren mochten we spontaan bij iemand die heel veel bramen heeft komen plukken, 4 kilo bramen, geweldig.
Het is helemaal top hier, het landje is nu ingezaaid met Phacelia en het spruit met een bloedgang de grond uit, de paadjes zijn gelegd, de compostvaten op de kop getikt via internet en de sappan staat te pruttelen op het vuur, wat kan een mens zich nog meer wensen.
Bijgevoegd wat foto's van hoe we het kregen en hoe het nu is.
met vriendelijke groeten,
Hans en Gerda

Onzevolkstuin 20070701 (7) Onze tuin 20070822 (2)

Tot zover het verhaal geschreven door Hans en Gerda. Wilt u een berichtje of reactie sturen  naar Hans en Gerda? Stuur dan een email naar groenten@plantaardig.com, dan wordt het bericht doorgestuurd.

Ook zin om even te gast zijn op “Groenten in het Nieuws”? Stuur dan een berichtje naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Alle tips, vragen en foto’s zijn eveneens welkom op dit adres.

vrijdag, augustus 31, 2007

Moestuinfestival Hex

Het Kasteel van Hex werd gebouwd in de 18de eeuw en wordt omringd door diverse stijl- en landschapstuinen uit dezelfde periode.
Tuinarchitectuur en beplanting zijn door de eeuwen heen bewaard gebleven en met zorg onderhouden. Een van de hoogtepunten vormt de collectie oude en wilde rozen ( gedeeltelijk nog de originele 18de eeuwse struiken !).
De moestuin van 2 hectare, met bijbehorende en nog in gebruik zijnde groentekelder, en een park in Engelse landschapsstijl is ook één van de hoogtepunten.

Eigenaar Graaf Ghislain d'Ursel werkte bij een bank in Brussel, maar werd voltijds kasteelheer omdat het familiedomein zoveel aandacht vergt. De graaf heeft vijf personeelsleden in dienst die vooral de tuinen onderhouden. Het kasteel leeft van de opbrengsten van groenten en fruit, van runderen en schapen. In de kelder staat een aantal diepvriezers met netjes verpakte stukken rosbief en schapenbouten. Het kasteel wordt beheerd als een kleine kmo. Het kasteel is beschermd en de tuin is erkend als waardevol gebied. De moestuin wordt op de oude manier bewerkt.

Naar jaarlijkse traditie is er opnieuw het PLANTEN-, ROZEN-EN MOESTUINFESTIVAL , een trefpunt voor plantenspecialisten en -liefhebbers op zaterdag 8, zondag 9 SEPTEMBER 2007 10.00 -17.00 uur

Dit jaar ligt de nadruk op historisch fruit in Vlaanderen en "eetbaar wild".  Er zijn in dat verband verschillende begeleide themawandelingen, workshops met fruit, tentoonstellingen en demonstraties door bekende vakmensen.

    •  Bekijk de video over de moestuin van Hex met Graaf d'Ursel, de eigenaar van het kasteel en domein.

donderdag, augustus 30, 2007

Moestuindag in Landgoed Vollenhoven

Altijd al willen weten hoe spruitjes groeien? Nog nooit paarse boontjes, Kardoen, Brave Hendrik of Zeekool gezien? Wel eens van wisselteelt, combinatieteelt en groenbemesting gehoord? Benieuwd hoe makkelijk een varken de composthoop kan omzetten? Of gewoon zin in een heerlijke wandeling door een tweehonderd jaar oude moestuin in het oogstseizoen?
Ieder jaar wordt op Vollenhoven tegen het eind van de zomer een aparte open dag voor de moestuin gehouden. Voor jong en oud, voor leken en kenners, er valt veel moois en interessants te zien en te leren in onze moestuin. Tijdens de Moestuindag worden rondleidingen en toelichtingen gegeven. Dit jaar wordt de Moestuindag op zondag 2 september 2007 gehouden.
Je kunt een wandeling maken in de moestuin, tekst en uitleg krijgen over het beheer en onderhoud van de moestuin en er is van alles te koop op het gebied van biologisch tuinieren. Om 17.00 uur begint het oogst- en kookfeest: gasten gaan oogsten, koken en feestelijk dineren onder begeleiding van restaurant Groenland in Driebergen.

Plaats: landgoed Vollenhoven, Utrechtseweg 59, De Bilt.
Zondag 2 september, van 10.00 tot 17.00 uur.
Toegang inclusief rondleiding: € 3,50, kinderen tot 16 jaar gratis.
Meer informatie: www.landgoedvollenhoven.nl
Meer informatie oogst- en kookfeest: www.restaurantgroenland.nl

  • Organiseert u of weet u een tentoonstelling, expo of een open(deur)dag …die met groenten te maken heeft in Nederland of België? Stuur dan een mail (eventueel met bijlagen zoals foto’s of tekstdocumenten) naar tentoonstellingen@plantaardig.com

Open tuindag in ’t gegeten verleden

Er werd in Bassevelde een proeftuin aangelegd met oude, vergeten groenten. In de proeftuin wordt ook ruimte vrijgemaakt voor een kruidentuin. 

José De Buck, zoon van een tuinbouwer, is een autoriteit in de tuinbouwsector. 'Toen het Genootschap mij de vraag stelde om deze vergeten groeten te kweken, twijfelde ik geen moment', zegt De Buck. 'Samen met de Landelijke Gilde Bassevelde en de Meetjeslandse tuinclub hebben we een tuintje van zo'n vierhonderd vierkante meter aangelegd. Er staan ondertussen ruim veertig soorten groenten in. Het doel van het hele project is om een aantal van deze groentesoorten opnieuw in de belangstelling te brengen. Bij sommige is dat al zo. De pastinaak bijvoorbeeld kan niet snel genoeg gekweekt worden. Het is een groente die perfect in de hutsepot past. Heel wat mensen gaan er opnieuw naar op zoek. De vraag ernaar is momenteel zelfs groter dan het aanbod.'

Dit initiatief is ontstaan ut de goede samenwerking tussen het Culinair Genootschap van het Plattelandscentrum Meetjesland en de Meetjeslandse Tuinclub van de Landelijke Gilden en met de steun van de Erfgoedcel Meetjesland.

Waar
Graanmolenstraat
9968 Bassevelde

Wanneer:
van 01/09/2007 tot 02/09/2007

Meer info:
De Wilde Sandrine
Erfgoedcel Meetjesland
tel.: +32 (0)9 373 75 96
erfgoedcel@comeet.be
http://www.erfgoedcelmeetjesland.be

woensdag, augustus 29, 2007

Echte resistentie tegen aardappelplaag?

 

Dit artikel verscheen vandaag op Biokennis. Met de afgelopen zomer in het achterhoofd alvast een opsteker.

Op de PPO-locatie Prof. Broekemahoeve is een demoveld met aardappelrassen aangelegd om te  laten zien dat enkele nieuwe rassen perspectief bieden voor een biologische teelt van aardappelen. Tijdens de Biologische Velddag van 18 juli waren de rassen te bezichtigen.

De rassen Sarpo Mira (Danespo), Toluca (Agrico) en Bionica (Meijer) zijn niet bezweken aan de hoge Phytophthora-druk van het afgelopen seizoen en lijken daarmee perspectief te bieden. De rassen reageren nadat de schimmel is binnengedrongen door de cellen rondom de aangetaste plek af te laten sterven. De schimmel kan hierdoor niet doorgroeien en sporuleren. Bij hoge infectiedruk ontstaan echter wel veel afgestorven zwarte plekjes op de bladeren.

Volgens Peter van Eerdt van Danespo is Sarpo Mira een laat ras en blijft mede hierdoor vaak iets achter in opbrengst. Het ras is minder geschikt als tafelaardappel, maar lijkt wel zeer geschikt voor de fritesindustrie. Toluca en Bionica lijken wel zeer geschikt voor de tafelaardappelmarkt. Jacques Vergroessen (Agrico) benadrukt het belang van afzetzekerheid van phytophthora-resistente rassen in de markt, dat geeft de teler meer zekerheid. De bovengenoemde handelshuizen zullen hard blijven werken aan de ontwikkeling van Phytophthora-resistente rassen om de biologische teelt van aardappelen in Nederland veilig te stellen. (bron : biokennis)


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen