De Kelsae reuzenui

De reuzenui 'Kelsae' kan enorm zwaar uitgroeien en staat in het Guinness book of records als zwaarste ui met 7,726 kg (2005, zie dit krantenartikel en hier de foto van de winnaar met de zwaarste ui).
Deze reuzenuien hebben als nadeel dat ze slechts twee tot drie maanden bewaarbaar zijn. Maar door hun milde smaak zijn ze uitstekend geschikt als rauwkost.
Naast het telen van de zwaarste pompoen worden ook prijskampen verbonden aan het kweken van de zwaarste ui. Door het Vlaams Zaadhuis wordt jaarlijks een wedstrijd georganiseerd met als hoofdprijs een heuse tuinserre. Vorig jaar woog de ajuin van de gelukkige winnaar 3,655 kg. Dit jaar woog de zaarste ajuin daar in Waarschoot 3,410 kg, de winnaar volgde daarbij de aanwijzingen in de teelttips van het Vlaams Zaadhuis

Om tot dergelijke recordgewichten te komen moet er al eind december met verwarming (20-22°C) gezaaid worden. Bij het verschijnen van het tweede echte blad wordt er verspeend. Het is best eerst te verspenen in trays, en een paar weken later, als ze goed ingeworteld zijn, over te zetten in potjes. De temperatuur mag dan dalen tot 12-15°C, maar wel met zoveel mogelijk licht om fileren van de plantjes vermeden. Breng eventueel de plantjes in de koude bak vanaf einde maart om af te harden en plant uit einde april. (foto kelsae ajuin in potjes, maart). De plantjes worden dan in het voorjaar uitgeplant in de tuin op een afstand van 30 op 20 cm. In tegenstelling tot gewone uien wordt er, om de zwaarste ajuin te telen, best in het najaar goed verteerde stalmest ingewerkt en wordt er zowel voor het uitplanten als tijdens de teelt bijbemest.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen