Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

donderdag, maart 16, 2006

Nitraten in groenten : nader verklaard.

Op de website van www.proefstation.be kan je de kleurrijke brochure "Goede keukenpraktijken voor groenten en fruit" downloaden via deze link.

Het gedeelte over nitraten genoot mijn bijzondere aandacht omdat dit soms wel heel moeilijk uit te leggen is zonder bladgroenten als het ware in een slecht daglicht te zetten.
Het deel over nitraten kunt u hieronder lezen. Maar je leest er ook tips voor aankoop, bewaring, bereiding en verwerking van groenten. En ook waarom de aankoop van groenten van bij ons absoluut veilig is (voedselveiligheidsketen voor groenten).

Nitraten zijn een belangrijk voedingselement voor planten en ze worden omgezet in eiwitten. Soms is de plant omwille van allerlei factoren niet in staat om alle opgenomen nitraten om te zetten in eiwitten zodat er nitraten voorkomen in ons voedsel.

Nitraten op zich zijn niet gevaarlijk voor de mens. Wanneer ze bij bederf van de groente of door onhygiënische behandeling omgezet worden in nitrieten, ontstaan er nitrosamines in de maag. Nitrosamines hebben mogelijk nadelige effecten, maar deze worden steeds vaker in twijfel getrokken.

Voor baby’s tot 4 maanden oud zijn nitrieten gevaarlijker dan voor volwassenen
omwille van het risico op blauwzucht. Kinden Gezin raadt dan ook aan om baby’s pas
vanaf 4 à 6 maanden groenten en fruit telaten eten.

In België wordt het nitraatgehalte bij bladgewassen, geteeld in de serre, gecontroleerd vóór de oogst. Indien het nitraatgehalte de geldende normen overschrijdt, mag het product niet op de markt gebracht worden.

Tips
  • De meeste bladgewassen bevatten een hoger nitraatgehalte, voornamelijk in de winterperiode.
  • Varieer voldoende tussen bladgewassen en andere types groenten, zeker tijdens de winterperiode.
  • Verwijder de nerven en de oudste bladeren van het bladgewas, want deze bevatten het meeste nitraat.
  • Reeds bereide spinazie mag nietopnieuw opgewarmd worden, want tijdens het opwarmen worden de aanwezige nitraten omgezet in nitriet.
  • Geef baby’s jonger dan 4 maanden geen bladgewassen. Ze zijn gevoeliger voor denegatieve gevolgen van nitriet.
  • Bewaar verse bladgewassen nietlanger dan 2 dagen in de koelkast. Bereide bladgewassen mogen niet bewaard worden.
  • Gebruik geen groentenat van bladgewassen in soep of saus. Het kookvocht wordt dus altijd weggegoten.

dinsdag, maart 14, 2006

Groenten bij blogtuinders....

Radijs in een bloempotje (op Kaatjestuintips)
Bloemstuk met uien en sneeuwklokjes (Tuinieren in ons Hofke.)
Erwten vervroegen en roodlof overwinteren (Tuinclub Velt Jabbeke)
Kruiden zaaien en bieslook in pot (Kruiden Blogje)
De groentetuin maakt gezond (Consuminderen)

Groenten in potten, water geven (de serie, deel 6)





(6) Water geven




Het minste wat je kan doen is dagelijks controleren. Zeker bij weersovergangen kunt u wel eens voor verrassingen komen te staan. Geef water zodat de gietrand volledig met water gevuld is. Herhaal dit eventueel nog eens. Het is de bedoeling dat er een beetje water uit de pot loopt. Het is goed dat er bij het water geven wat drain is. Dit hoeft niet te betekenen dat er teveel water gegeven werd, als er een luchtig substraat in de pot aanwezig is.

Routinematig iedere dag water geven is af te raden, hou rekening met de snelheid van verdamping en controleer de vochtigheid van de grond.

De grond in de potten kan gemulcht worden. Vooral bij rechtopgroeiende planten kan die mulchlaag zijn nut tegen uitdroging bewijzen. Controle op de vochtigheidstoestand van de grond wordt daardoor iets minder makkelijk.

Hoe de vochttoestand controleren? Er zijn grote verchillen volgens de samenstelling van hetsubstraat. Als algemene regel geldt dat als je de grond samenknijpt en deze weer uit elkaar valt het weer tijd is om water te geven.

Laat u echter vooral leiden door het weer, op bewolkte regenachtige dagen zal de plant niet snel afzien en op een zonnige wame periode zult u niet makkelijk teveel water geven.

Gebruik sommige planten als signaalplanten. Op de duur weet u welke plant het meeste water verdampt of dit het makkelijkst toont. Als deze plant duidelijk watertekort vertoont is het tijd om ook de andere potten water te geven of op zijn minst te controleren

Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"
111

Labels:

maandag, maart 13, 2006

Grondwitloof krijgt erkenning.


Anderhalf jaar geleden kon u hier het bericht lezen
Brussels grondwitloof zoekt erkenning".

Nu is het eindelijk zover.

Weldra krijgen ook het Vlaams-Brabantse grondwitloof, de Vlaams-Brabantse tafeldruif en de Gentse azalea een Europese erkenning als streekproduct.
De goedkeuringsprocedure om een Europees label ‘Beschermde Geografische Aanduiding' te krijgen, is ingezet.
"Ik ondertekende vandaag de dossiers en ze vertrekken nu ter goedkeuring naar Europa. Maar we voorzien geen problemen", aldus minister van Landbouw Leterme vrijdag tijdens een persconferentie.

Een dergelijke label heeft naast verschillende economische voordelen ook een erkenning in zich. Trees Merckx, Vlaams Volksvertegenwoordiger, stelt terecht dat :"Streekproducten door de consumenten terecht geassocieerd worden met vakmanschap, traditie en vooral kwaliteit."

De Europese Commissie verstrekt regelmatig beschermde oorsprongslabel aan allerlei streekproducten. Dat moet die producten beschermen tegen namaak en de authenticiteit daarvan waarborgen.

Toch wel eigenaardig dat het "Vlaams-Brabants" grondwitloof is en niet "Brussels" grondwitloof zoals oorspronkelijk aangegeven. Een communautaire kwestie?


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen