Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, september 02, 2007

AVA aardbeien

ava_aardbei_doordragers
AVA aardbeien zijn uniek omwille van hun hartvorm, aromatische smaak, maar vooral omwille van de witte kroonblaadjes die op de vrucht blijven. Dankzij de witte bloemblaadjes zijn zij ook voor consumenten een frisse en natuurlijke verschijning.
Over vijf jaar zullen de zogehete clubrassen, zoals het ras AVA dat valt onder de lijn Aromio van The Greenery, naar verwachting een serieuze opgang hebben gemaakt. Steeds meer consumenten kiezen immers nu al voor speciale rassen, die zich vooral op het gebied van smaak proberen te onderscheiden.

AVA is het eerste doordragende aardbeienras dat echt lekkere vruchten voortbrengt. Naast een betere smaak zou ook de houdbaarheid beter zijn dan van het in hoofdzaak geteelde, eenmaal-dragende ras Elsanta. De vruchten glanzen en zijn frisrood van kleur. In Engelse supermarkten neemt het ras vanwege haar smaak, presentatie en houdbaarheid een ‘premium-plaats’ in. Sinds 2007 wordt deze aardbei ook door Nederlandse tuinders geteeld. De tuinders vonden deze aardbei in Schotland. Bedoeling is dat deze aardbei verkrijgbaar is van maart tot oktober. De resultaten met de teelt zijn wisselend. Het lijk niet goed mogelijk zijn deze aardbei buiten te telen. De plant wordt veel te bossig en de vruchten blijven te klein omdat de bloemen in golven aan de plant komen. Blad en trossen moeten regelmatig gesnoeid worden, maar dat is eigenlijk bij alle doordragers zo. Daarom zal het merendeel van de AVA aardbeien volgend jaar geteeld worden als vroege stookteelt onder glas volgens een bericht in het AGD.nl  Voor zover bekend is nog geen plantmateriaal voor de tuinliefhebber beschikbaar.

Update : lees ook het artikel in BN/De Stem : De Elsanta-aardbei heeft langste tijd gehad  door Palko Peeters.
De appel was altijd al een stuk veelzijdiger dan de aardbei. Snoep verstandig, eet een Golden Delicious, Greenstar of Elstar. Merken genoeg en grote omzetten. De aardbei moest het altijd heel zuinigjes doen met slechts één ras, één merknaam: de Elsanta, trouwe bintje onder de winterkoninkjes. Lees verder


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen