Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 29, 2006

Peet zaait tomaten

Peet heeft op zijn weblog mooie foto's gezet van het zaaien tot plantjes van tomaten klaar om te verspenen. Dit in zes weken.

Heb gisteren (nvdr 27 maart) de tomaat en paprika in de kweekbakken gezaait, en moet van de week nog wat nieuwe zaadjes gaan aanschaffen, wil ik zekerheid hebben dat we uberhaupt nog wat te eten hebben AK zomer! De zaadjes die ik nu gebruikt heb liggen er al een tijdje en kan dan direct gaan vergelijken of er ene verschil is…..

(Uit Peet zijn weblog)

De foto's van week 1 tot week 6 kan je bekijken via deze links.


week1

week1

week2

week 3 - 4

week 5-6

Labels:

donderdag, april 27, 2006

Groenten in potten, specifieke mogelijkheden (de serie, deel 10).





(10) Specifieke mogelijkheden




Combinaties zijn niet altijd even makkelijk, de waterbehoefte moet op elkaar afgestemd zijn, evenals de bemesting. Ook moet er op gelet worden dat de ene plant de andere niet overgroeit.
Sla in potten met in het midden een selder plant. De selderij groeit er boven uit. Spaar ruimte uit door de slaplanten aan de boord van de pot te planten, de sla groeit dan over de potrand.

Werk met de techniek van geleidelijk dunnen, vooral met slasoorten, maar ook met bijvoorbeeld rode bietjes is dit heel goed te doen. Eerst dicht zaaien, dan kleine plantjes uitdunnen, later iets grotere en nog later kom je uiteindelijk tot de definitieve afstand. Ondertussen heb je al wat minigroenten geoogst. Een lange bloembak leent zich uitstekend voor deze techniek.

Gebruik ronde courgettes deze nemen minder plaats in de pot en hoeven niet zo groot te groeien, waardoor de groeikracht van de plant beter behouden blijft. Courgettes kweek je ook best met twee planten omwille van de goede bestuiving. Ronde courgette wordt ook Courgette de Nice genoemd.

De snoeptomaat. Kweek in pot kerstomaatjes die je ondersteunt met stokken, werk met verschillende zijscheuten en maak er een soort struikje van. Wat is er leuker dan nu en dan in het voorbijgaan even een tomaatje te snoepen. Vergeet de bloemetjes niet te trillen, zeker als de plant beschut staat tegen de wind.

Peperplanten blijven klein en zijn toch heel decoratief. Plaats ze eerst toch wel een tijdje binnen, ze vragen nu eenmaal veel warmte. In de volle zomermaanden zijn ze een decoratieve kuipplant(je)

Komkommers buiten zijn best de oude zaadvaste rassen, niet de hybriderassen die veelal veredeld zijn voor binnenomstandigheden. Alhoewel, sedert kort zijn er ook hybriderassen die wel degelijk veredeld zijn voor buitenomstandigheden. Ze zijn wat kleiner van stuk. Je kan de komkommers laten klimmen langs een draadconstructie die in de pot geplaatst wordt.

Grote planten zoals koolsoorten nemen veel plaats in, wat nu net met potten dikwijls niet kan. Kies dan voor minibloemkolen of minikolen, er zijn ook minikomkommers.

Prei en wortelen nemen veel minder plaats in, maar vergen diepe potten. Ook is het voor wortelen, knolselder, radijzien niet zo goed om in veengrond te telen, de vele vezelwortels die ontstaan zijn storend, dikwijls is de loofgroei ook te fel en de wortelontwikkeling slecht.
Probeer hier toch met tuingrond te werken, met een kleine hoeveelheid compost.

Aardappelen in potten. Vul de pot voor de helft met grond. Plant hierin de aardappel. Later bijvullen met grond. Dit in een tweetal keer. Je bootst dan als het ware het aanaarden na.

Pompoenen zijn er ook in struikvorm . Makkelijker in pot dan de soorten met lange ranken natuurlijk. Patissons groeien altijd struikvormig. Ze hebben gele en witte schotelvormige vruchten.

Op een pagina van Kaatjes Tuintips staan ook nog wat tips bij de soorten groenten in potten

Lees hier alle artikels over groenten in potten

Labels:

woensdag, april 26, 2006

De pluktomaatjes zijn terug

Vanaf deze week zijn ze er weer, de tomatenplantjes met die heerlijke cherrytomaatjes voor de zelfplukker. Dit innovatieve product wordt voor het derde jaar geteeld, nu in een recordaantal van 300.000. Het concept omvat een leuke plant waarvan de eigenaar minstens 40 lekker smakende tomaatjes kan plukken. Gewoon uit de vensterbank of de patio. De plantjes zijn in 2006 beschikbaar tot week 39.

Lees ook

En de mooie en informatieve website over het product : http://www.pluktomaatje.nl/

dinsdag, april 25, 2006

Plant de tomaten op hun kop

tomaten hangpottenGrasduinend in de bezoekersstatistieken van de website stootte ik zopas op een website van Topsy Turvy.

Planten op zijn kop kweken is blijkbaar de nieuwste hype. Volgens de website is het product nog niet verkrijgbaar in de Benelux. Maar mits wat handigheid moet dat natuurlijk wel zelf in elkaar te steken zijn met wat recyclagemateriaal. Om tomaten te telen lijkt mij dit niet echt een probleem. Tomaat is van nature een kruipplant en de stengels zijn vrij soepel. Met courgettes lijkt het ook wel te lukken, althans volgens hun foto. Ik ben wel benieuwd hoe paprika's het doen als ze op hun kop staan, de houtige stengel is niet zo wendbaar. Alvast iets om deze zomer eens uit te proberen. Hierbij een fragment uit hun website, maar wil je er meer over weten, surf dan naar Topsy Turvy Je vindt er instructies hoe je te werk moet gaan, ook met foto’s.

Met de TOPSY Turvy II hang je de plant op zijn kop in de zak en alleen water geven is nog nodig. De plant groeit lekker weg naar waar hij wil en het plukken van de groenten kan staand gedaan worden. Zoek een boom, schutting of pergola uit en hang de TOPSY Turvy II er aan. Hij groeit ook lekker weg in een hobby kas. Je zult versteld staan van het gemak dat je hebt met dit nieuwe produkt. Je kunt er van alles in laten groeien; zoals tomaten, courgette, aubergine, paprika, tuinkruiden en andere decoratieve beplanting. De TOPSY Turvy II kan meerdere keren gebruikt worden. Na de teelt knip je de plant af, strooi je de zak leeg over het land en kan je op zoek naar leuke en lekkere groente voor de volgende teelt.

Topsy Turvey II.

Er kwam al een reactie van Willy

Vergeet het maar van die omgekeerde tomaten,de plant wil naar boven en met een paar tomaatjes!!! breekt de stam. Ik spreek van ondervinding, ik heb dat al uitgetest.

Bedankt voor uw reactie Willy. Dat lijkt mij inderdaad de normale groeiwijze van een plant. Is dit dan toch een commerciele verkoopstruc? Zopas ook een reactie van Jan ontvangen, waarvoor dank.

Het lijkt mij inderdaad vrij sterk dat je een plant kunt dwingen de andere kant dan normaal uit te laten groeien, alleen door hem op de kop te hangen. Planten 'voelen' als het ware onder een boven onder invloed van licht en zwaartekracht, waardoor allerlei groeimechanismen in werking worden gesteld om de stengel omhoog en de wortels omlaag te laten groeien. Op de kop hangen heeft dus alleen maar tot effect dat de plant zich weer gaat proberen op te richten en dus de stengel gaat krommen, zoals uit ervaring van anderen blijkt. Wel lijkt het me mogelijk om de plant, wanneer de vruchten er al aan hangen. om te draaien zodat hij inderdaad naar beneden blijft hangen vanwege het gewicht van de vruchten. Deze optie lijkt me alleen een beetje omslachtig..... wat zou het nut ervan zijn?

Denis nam ondertussen de proef op de som en laat via een tekening weten hoe hij het aangepakt heeft.

In bijlage mijn hangende tomatenplanten, de schets toont aan, hoe ik dit gedaan heb, ben benieuwd voor de toekomst
klik op de figuur voor de grote tekening Tomaten_op_hun_kop

We zijn, net zoals Denis, benieuwd hoe dit experiment zal verlopen. Bedankt om te laten weten.

Zijn er nog mensen die hierover hun idee willen geven? Klik dan hieronder op Reageren? Vragen?

Labels:

Groenten in potten, welke soorten? (de serie, deel 9)





(9) Welke soorten?




Heel wat groenten kunnen in pot geteeld worden.
Toch zijn er een paar waar je makkelijker kan mee werken en die op een kleine oppervlakte een aanvaardbare opbrengst geven. Dit zullen ofwel snelgroeiende, ofwel in de hoogte groeiende planten zijn.
Snijgroenten zijn goed mogelijk. Denken we daarbij aan snijsla, raapsteeltjes, spinazie, snijbiet, kervel, postelein, rucola, tatsoi. De kieming verloopt vrij vlot, het wortelstelsel is eerder beperkt en alhoewel zonlicht beter resultaat geeft doen ze het ook goed in de halfschaduw. Vrij platte containers of bakken van zo’n 20-25 cm diep kunnen hier volstaan.

Een aanrader is het telen van babyleaf, in de handel kan je mengsels kopen van slasoorten of je maakt ze zelf. (sla, andijvie, radicchio, tatsoi, spinazie, rucola….)

Tips:
Zorg voor een goed gereinigde zaaibak, gebruik zaai en stekgrond om in te zaaien, dek het zaad af met een heel dun gezeefd laagje, geef water met een nevelspuit. Plaats eventueel tot aan de kieming bij een hogere temperatuur om een goede en vlotte kieming te bekomen.
Je kan hierbij te werk gaan alsof je rechtstreeks in zaaibakjes zaait. Het is ook ideaal om te vervroegen in de kas, zonder dat je de grond hoeft in orde te maken.


Vruchtgroenten, zoals tomaten, lukken ook goed in containers en geven een mooie opbrengst van enkele of zelfs maar één plant. De pot moet een volume hebben van ongeveer 10 liter. Stabiliteit is hier zeer belangrijk, zowel van de plant als van de pot. Bij grotere planten kan je de steunstok van de plant vastmaken of een grotere kuip kiezen met een groot grondoppervlak en daar meerdere tomatenplanten gesteund door een stok inzetten. Paprika’s en aubergines zijn vrij stevig om in potten te telen. Komkommers hebben de neiging in één te zakken als je ze aan stokken opbindt. De stok voorzien van krammen waaraan je de plant vastbindt kan dit tegen gaan.

Al deze groenten doen het pas goed vanaf begin juni op het terras, probeer ze misschien eerst nog wat binnen te houden, of onder plastiekfolie te houden.

Courgettes moeten, om niet te veel plaats in te nemen, aan een stok opgebonden worden.
Voor alle courgettes is het trouwens aan te raden om ze op te binden aan een stok en uit de wind te plaatsen. Omwille van de bestuiving en bevruchting zijn hier wel twee planten aan te raden.

Aardbeien zijn van alle vruchtgroenten wel het makkelijkste in pot te telen.
Neem emmers of potten met een inhoud van minimum 6 liter, die voldoende drainagegaten hebben. Vul deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel, dit betekent een grote hoeveelheid witveen (turf) (liefst 50 %). Bij dit mengsel kan je 50 gram van een traagwerkende samengestelde meststof (N+P+K) (15-10-12) toevoegen.
Plant vier planten per pot, ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. De emmers blijven buiten vanaf half augustus tot begin december. Daarna worden ze binnengebracht . Bij strenge vorst de emmers afdekken met plastiekfolie. Of ingraven tot aan de bovenrand in de grond. De wortels zouden anders vrij snel vorstschade oplopen. Vanaf maart de emmers ophangen of openzetten en vanaf de bloei wat meststoffen oplossen in het gietwater (1,5 g/l).
Ook kan je in december enkele planten rooien die buiten in de vollegrond staan en dan in emmers planten. Tijdens voorjaar en zomer kan je ook koelcelplanten in potten zetten.

Pronkbonen zijn wegens hun sterk wortelstelsel en hun grote resistentie tegen zowel natte als droge weersomstandigheden en tegen ziektes heel geschikt om in potten te telen. Over de teelt van deze groente in pot volgt heel binnenkort meer uitleg

Radijsjes, worteltjes en rammenas worden best niet in een mengsel met veel potgrond en turf geteeld. Doe er voldoende tuingrond bij zodat er niet te veel hinderlijke vezelworteltjes gevormd worden.

Sommige groenten lenen zich minder goed om in pot te telen, omdat ze teveel reageren op tijdelijke droogtestress. Knolselder, bloemkool, sluitkolen en spruitkool en prei zijn gulzige gewassen die een regelmatige doorgroei nodig hebben om goed te kunnen groeien. Tenzij je uiterst attent bent om water te geven en bij te voeden, kunnen ze best in heel grote containers geteeld worden.

Lees hier alle artikels over groenten in potten

Labels:

maandag, april 24, 2006

Historische Kruiden en Groenten

Er is vandaag een nieuwe blog gestart over historische kruiden en groenten. Het eerste artikel gaat over Hysop. Je leest er heel wat info over het gebruik van het kruid in de loop van de geschiedenis tot nu.
De moeite om op te volgen lijkt me! Lees de blog op Historische Kruiden en Groente

Pootgoed kopen, voorkiemen en poten (aardappelen)

Aardappelvoorgekiemd_staandBij de planning van een aardappelteelt is de tijdige aankoop van het uitgangsmateriaal een heikel punt. Het pootgoed is slechts tijdens een beperkte periode verkrijgbaar. Wie pas aan de aankoop ervan denkt als het moment gekomen is om te planten, die komt te laat. En zal zich tevreden moeten stellen met wat nog rest.
Wil je zeker zijn dat je het gewenste ras kan planten bestel dan vooraf het plantgoed. Er wordt dan geleverd eind februari en begin maart. Heel veel tuinliefhebbers gaan echter naar het tuincentrum om pootgoed aan te kopen. Ook in dat geval ga je best eind februari of begin maart. Zoniet kom je in de situatie die ik zelf mocht ervaren…

Lees verder (over rassen, voorkiemen en planten van het pootgoed, met foto’s)

Groenten telen | cadmiumververvuiling

Ik heb er geen ervaring mee, maar blijkbaar is het toch nog mogelijk groenten te telen in de regio's met cadmiumvervuiling. Op voorwaarde dat een aantal richtlijnen opgevolgd worden. Deze richtlijnen vind je in de zeer interessante nieuwe folder Cadmium in de tuin? Groenten telen onder voorwaarden! (pdf bestand)

Voornaamste punten in deze folder (maar lees a.u.b de volledige folder indien u betrokken partij bent)

  • Je kan alle groentesoorten telen als het cadmiumgehalte in je tuin lager is dan 3 mg/kg en de pH(H2O) hoger is dan 7,5 of de pH(KCl) hoger is dan 6,5
  • Indien het Cadmiumgehalte hoger is dan 3 mg/ kg dan moet je opletten welke groenten je teelt
    • Niet telen : blad- en wortelgroenten, met name spinazie sla (knol)selder prei ui andijvie veldsla waterkers wortelen witloof schorseneren sjalotten radijs tuinkers kervel veldsla peterselie
    • Wel telen : augurk aardappelen aardbeien komkommer pruimen bessen tomaten peren erwten appels kersen bonen pompoen koolsoorten
  • Indien het cadmiumgehalte hoger is dan 6 mg/kg dan moet je enkel nog groenten telen die weinig cadmium opnemen zoals tomaten augurk komkommer appels pompoen bessen kersen peren pruimen
  • Cadmiumgehalte hoger dan 12 mg/kg , dan wordt het heel moeilijk, lees de folder.

    Over de zopas geciteerde folder verscheen vandaag een bericht in Het Belang van Limburg - online krant.

    Limburg verdeelt folders met teeltadvies na cadmiumvervuiling

Op initiatief van het Limburgse provinciebestuur worden maandag in de Noord-Limburgse gemeenten Hamont-Achel, Lommel, Neerpelt en Overpelt informatiefolders verspreid waarin de inwoners de mogelijkheid wordt aangeboden om aan een gereduceerd tarief teeltadvies aan te vragen voor hun met cadmium vervuilde tuinen. Dat heeft de Limburgse gedeputeerde van Leefmilieu, Frank Smeets (CD&V), vrijdag gezegd. Het initiatief kadert in het Vlaams Actieplan Cadmium van de Vlaamse ministers Kris Peeters en Inge Vervotte.

Dankzij de samenwerkingsovereenkomst die de provincie Limburg afsloot met het Antwerps Provinciaal Instituut voor Hygiëne kunnen de inwoners van de voormelde gemeenten een onderzoek van hun tuingrond aanvragen voor 20 euro. Voor dit bedrag wordt de bodem op cadmiumvervuiling onderzocht en wordt een concreet teeltadvies gegeven. Een onderzoek van het putwater kost 15 euro. Wie een bodemonderzoek wil laten uitvoeren, wordt verzocht dit ten laatste voor 15 mei aan te vragen op het gratis nummer 0800/99.385. De onderzoeken zijn specifiek bedoeld voor mensen die groenten uit hun eigen tuin kweken en ook gebruiken.

Het advies geeft onder meer aan welke groenten nog geteeld kunnen worden en hoeveel er moet bekalkt worden. In het advies zullen ook de tips om cadmiuminname te verminderen, herhaald worden, aldus nog Smeets. De provincie Limburg raamt het aantal staalnames in de betrokken gemeenten op 1.250.

zondag, april 23, 2006

Nog eens witte vlieg

Tijdens de voordracht die ik deze voormiddag gaf bij de Koninklijke Vereniging Volkstuin Ninove werden, zoals bij heel wat van mijn lezingen, gedachten gewisseld over de witte vlieg. Daarbij waren twee bestuursleden zeer positief over het gebruik van een tabaksplant in combinatie met enkele salieplanten tussen de tomaten. Iemand anders gaf aan tevreden zijn over het aanplanten van selder tussen de tomaten. De tabaksplant trekt de witte vlieg aan en zorgt dat er geen witte vlieg op de tomaten komt.

Op de voordracht enkele dagen geleden bij het Koninklijk Werk voor Volkstuinen van Woesten werd volgende methode aangebracht. Deze methode berust op het feit dat witte vlieg zeer sterk aangetrokken wordt door geel, vandaar het succes van de gele vangplaten. Dit principe werd verder gezet door in een lege, gele fles of flacon een gloeilamp te hangen en de fles in te strijken met klevende substantie (olie? dat heb ik eventjes niet goed gehoord). Door de intense gele kleur van de lamp en de fles schijnt de witte vlieg zeer sterk aangetrokken te worden.

Ook in een vorige post werden al bemerkingen gegeven over de preventie en bestrijding van witte vlieg door tuinliefhebbers. Dat kan je lezen via dit adres . Toen waren er minder positieve geluiden over het gebruik van de tabaksplant, maar dit wordt nu duidelijk tegen gesproken.

Er is al een reactie van Rita binnengekomen

Bij de teelt van tomaten in de kas heb ik (uit ondervinding) nog meest resultaat met veel afrikaantjes te planten tussen de tomaat, ook lavendel doet het er goed bij.
Wilt u uw eigen methode om de druk van witte vlieg te verminderen kenbaar maken aan andere tuinliefhebbers? Klik dan hieronder op Reageren? Vragen?


Labels:

Eindelijk goed weer voor de moestuin

Dit weekend gaat iedereen de moestuin in……

21 APRIL 2006 - OMMEN - Na de aanhoudende winterkou, die de mensen telkens weer in hun woningen terugdreef, is het nu een genot om de buitenlucht op te zoeken. De natuur komt weer tot leven, mens en dier genieten ervan. Lammetjes en veulens huppelen in de wei en mensen gaan de sier- of moestuin in. Zeker de bezitters van een volkstuintje laten zich nu niet meer weerhouden om er vol tegenaan te gaan. Daar is al duidelijk een voorschot genomen op het mooie, uitblijvende voorjaarsweer. Veel volkstuinders hebben de koude wind van de voorgaande weken getrotseerd om hun tuintje alvast om te spitten, maar nu kunnen ze de aardappelen poten en de bietjes zaaien. En nu maar hopen dat er in mei niet alsnog een nachtvorstje komt en de net opgekomen aardappelen opnieuw kunnen beginnen. Eigen aardappelen voordat het Bissingh wordt, dat moet toch nog kunnen.

Bron: De Stentor

Inderdaad, dat moet nog net lukken, aardappelen oogsten voordat het Bissingh wordt. Je leest er alles over in de  post die net onder dit bericht zweeft Pootgoed kopen, voorkiemen en poten (aardappelen) of in het uitgebreide allesomvattende artikel Aardappelen telen

Ah ja, wat dat nachtvorstje betreft, dat zet je buiten spel door de aardappelen aan te aarden op de avond dat de weerman  lentenachtvorst voorspelt. Of je houdt wat afdekmateriaal klaar. De natuur is grillig, vorig jaar was er grondvorst op 13 mei en op 17 mei.

 


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen