Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, september 02, 2006

Feest der vergeten groenten

Het feest der Vergeten Groenten in de Historische Groentehof in Beesel heeft dit jaar plaats op zondag 24 september vanaf 10 u tot 18 u. Er zijn lezingen,workshops en proeverij rondom vergeten groenten.
Aansluitend koken tien (top)koks de "Maaltijd der Vergeten Groenten", een bacchanaal bestaande uit een 14 gangen-diner met louter historische en bijzondere groenten. Start 10.00 uur, einde 18.00 uur. Vooraf aanmelden is verplicht, beperkt aantal plaatsen.
Informatie en aanmeldingsformulier op de website: http://www.vergetengroenten.nl

Vorige berichten over vergeten groenten

Groenten op de Dag van de Landbouw

Bezoek eens een professionele 'groentetuin' tijdens de Dag van de Landbouw op 17 september 2006.
Hieronder staan de deelnemende bedrijven die ook groenten, kruiden, fruit of aardappelen telen.
Alle deelnemende bedrijven vind je op dit adres.

Antwerpen

Limburg Vlaams-Brabant Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

donderdag, augustus 31, 2006

Waar is de grootste tomaat van Vlaanderen en Nederland?
Oproep aan alle lezers!

De achtste  inzending ( 1,035 kg) voor deze wedstrijd is binnen (van Ann) zie onderaan dit bericht.

Wat is het gewicht van de zwaarste tomaat die jij al geteeld hebt? Is die groter of kleiner dan deze van Yvette of Maurice? Laat het weten via dit formulier. Of laat het weten via dit mailadres de-grootste-tomaat@plantaardig.com Dat is net zo makkelijk, want dan kan je ook een foto van jouw reuzetomaat meesturen. Insturen kan tot 15 oktober, uit de tien dikste tomaten wordt dan één iemand uitgeloot die een T-shirt mag verwachten (XL natuurlijk)

Hoe dik worden de tomaten in de groentetuin? Hoe groot kunnen de Belgische en Nederlandse tomaten worden? Dat vroeg ik mij af toen ik deze mail van Yvette las:

Als reactie op vertoonde foto (dit is dus deze bij het artikel Gratis Tomatenblad) zou ik graag willen vermelden dat ik dit jaar een supertomaat had van 940 gram.. Is dat dan een soort record? We waren ons daar niet van bewust,dus hebben we spijtig genoeg geen foto gemaakt.Volgend jaar zeker! Ik had een Marzano tomaat van 946 gram en Beefmaster van 967 gram. Mijn zaden bestel ik bij Seeds of Italy, Londen. (Yvette)

Vorig jaar kwam dit hier op regionale televisie, (de video op de site werkt helaas niet meer.) Maurice teelt supertomaat. In het West-Vlaamse Klemskerke werd deze week een tomaat van maar liefst ruim 900 gram geoogst. ...

De inzendingen tot nu toe 1.Freddy stuurde foto’s van een tomaat van 1 kg en 375 gram, alstublieft! Een echte zeldzaamheid, maar de weegschaal liegt er niet om! Blijf uw eigen grootste tomaat insturen! Die hoeft daarom niet groter te zijn dan deze van Freddy. Verover alvast een plaats in de top tien van de dikste tomaten van Vlaanderen en Nederland! (Klik op de foto’s voor vergroting) Dikste_tomaat_freddyDikste_tomaat_freddy2

2. Rita L. stuurt een foto van een tomaat van maar liefst 820 gram. Rita L schrijft : “Dit is een tomatensoort waarvan ik de echte naam niet ken, heb enkele jaren terug zaadjes gekregen van een vriend, sedert enkele jaren zaai ik steeds zelf gekweekt zaad. Vorig jaar had ik verschillende grote tomaten, dit jaar is mijn eerste er een van 820 gram.” 1dikste_tomaat_ritaL

3. Kris V. las de nieuwsbrief en stuurt zijn dikste tomaat Hij schrijft :“Beste, via jullie nieuwsbrief merkte ik dat jullie een wedstrijd organiseren voor de grootste tomaat. In bijlage vindt u mijn grootste, die weeg 846gr. De soort kan ik u niet vertellen. Mijn pa heeft ook dezelfde soort geplant, en die had een tomaat van 896gr. Helaas hebben we daar geen foto van genomen.” klik voor vergroting. Dikste_tomaat_kris1Dikste_tomaat_kris2 4. Jos B schrijft “Ik heb dit jaar verschillende tomaten getrokken boven de 700 gram mijn vrouw heeft zelf de zaden uit de tomaten gewonnen en terug gezaaid groetjes, Jos” Net zoals Rita L. dus met zelf gekweekt zaad! En toch een kanjer van 910 gram! Het hoeven dus geen hybriden te zijn om dikke tomaten te kweken! Dikste_tomaat_josb8

5. Dirk S schrijft : Ik heb deze week (23/08/06) tomaten geoogst en twee daarvan wegen samen meer dan 2 kilo. Eentje van 1,185kg en een van 0,925kg. Als hobbytuinder ben ik natuurlijk trots op. Ik heb het zaad gekregen van een vriend uit Frankrijk. Ik had eerst gewoon foto’s genomen van deze 2 tomaten met het gewicht op een papiertje ervoor, maar na een paar dagen en wat internetten later zag ik dat men de weegschaal erbij fotografeerde en dat vond ik wel een goed idee maar dan was mijn dikste tomaat al zo’n 30gr verlicht. Dikste_tomaat_dirk1Dikste_tomaat_dirk2

6. Angelo van www.tomatentuin.com stuurt zijn dikste tomaat opnieuw in, want hij heeft er nu één van maar liefst 1,486 kg.
Dikste_tomaat_angelo1486
7. Frans heeft enkele serieuze kanjers gekweekt. Het gaat ook over zelf opgedaan zaad! Frans schrijft : “Ik ga proberen te achter halen hoe onze tomaten heten, heb de zaden gekregen van een vriend en die van zijn vriend Ze zijn geteeld in een plastiekserre, op hetzelfde moment had ik vier tomaten geoogst : 1,249 kg 1,198 kg,  989 g  en 898 g.”
Dikste_tomaat_frans

8. Ann P teelde dit jaar voor het eerst tomaten. Zij schrijft “Hierbij foto's van mijn dikste tomaat. Het is een zelf gezaaide Brandywine. Niet slecht voor mijn debuut hé.Alleen zullen we nooit weten wat het precieze gewicht was, want zoals je op de tweede foto ziet, hebben de fruitvliegjes al een deel opgevreten ! Ze weten de barstjes in de tomaten toch zo goed te vinden ...”

Dikste_tomaat_annp1Dikste_tomaat_annp2

U merkt, iedere dikste tomaat levert zijn eigen verhaal op, Blijf uw eigen grootste tomaat insturen en verover een plaats in de top tien van de dikste tomaat.

dinsdag, augustus 29, 2006

Paprika op het terras (Serie groenten in potten, deel 13)

In dit artikel kan je lezen over de klassieke, geblokte, grote paprika. Eventueel kan je het ook toepassen op de grote, zoete puntpaprika's.
Bij deze uiteenzetting moet steeds rekening gehouden worden met het feit dat de paprika's in open lucht geteeld worden, weliswaar in de ietwat beschutte omgeving van een terras, maar geen optimaal groeimilieu. De gewasverzorging, met name (vrucht)snoei en plantdichtheid zal net iets anders zijn dan bij de teelt in kas/serre.
Verwacht niet dat de paprikaplanten hoog zullen uitgroeien. Tien vruchten aan één plant zal in ons klimaat ook niet haalbaar zijn. Maar een kleine oogst, afkomstig van enkele planten van zo'n veertig centimeter hoog, dat moet net lukken.


Planten
Wie zelf plantjes wil opkweken  moet veel geduld hebben. Paprika is een heel trage groeier. Tien weken is geen uitzondering om een plantklare paprikaplant te bekomen. 
Er zijn slechts enkele planten nodig en het is dan ook makkelijker om ze aan te kopen in het tuincentrum of op de markt.
Probeer zo groot mogelijke planten op de kop te tikken. Paprika is een trager groeier en iedere centimeter extra is enkele dagen gewonnen.
Kleur
Pluspunt hierbij is dat je voor afwisseling kan zorgen door telkens één plant van een bepaalde kleur kan aanschaffen.  Paprika's bestaan in heel veel kleuren, de meest voorkomende kleuren zijn oranje, rood en geel. Maar eerst zijn ze allemaal groen.

De pot en potgrond
Kies een pot met een inhoud van ongeveer 15 liter. Dit is ruim voldoende om drie planten te telen.
Kies een luchtig grondmengsel  met een vrij grote hoeveelheid witveen. Paprika is een rustige groeier en neemt per dag niet zoveel water op. Als het grondmengsel niet goed gekozen wordt zal het door regen al snel te nat worden. Een potgrond met de helft witveen is ideaal (zie ook grondmengsel)

Uitplanten
Het is heel goed mogelijk drie planten in één pot te telen. Plant ze, even ver van elkaar en zo dicht mogelijk bij de potrand.
De pot vindt zijn ideale standplaats vlak tegen een zonnige bakstenen zuidermuur en uit de wind . De stenen geven 's avonds, na een zonnige dag, nog heel wat warmte af.


Op de foto zie je de pas geplante paprika's
Dit zijn al vrij grote planten, ongeveer zeven bladeren op de stam.
  
Snoei
Als er op de stam ongeveer tien bladeren staan  splitst de top van de paprikaplant zicht. In deze eerste splitsing vinden we ook een eerste bloempje. Op de stam komen er op dat moment heel wat kleine zijscheutjes.
 
Op bovenstaande  foto zie je de stam met wat zijscheutjes, en in de eerste splitsting een al gezette vrucht.(klik op foto)

(klik op foto) De zijscheutjes op de stam worden verwijderd. In tegenstelling tot bij de paprikateelt in de serre of kas wordt er hogerop niet meer gesnoeid. De plant blijft eerder klein en heeft al zijn bladeren nodig om de vruchten te doen uitgroeien.
Ook het eerste vruchtje (of beter nog, eerste bloempje) wordt verwijderd. Zoniet stopt de plant heel wat energie in dit eerste vruchtje terwijl ze eigenlijk nog niet genoeg blad heeft om ook nog te kunen doorgroeien. Dit ene vruchtje wordt dus opgeofferd om later enkele vruchten meer te kunnen oogsten. 

Teeltverloop
Met de vruchtzetting zijn er geen problemen, paprika is een zelfbestuiver. Ook met ziektes valt het in open lucht meestal wel mee. Misschein dat bladluizen roet in het eten kunnen gooien. 
De kwaliteitspotgrond bevat voldoende voeding voor de eerste vier weken. De bijbemesting kan je eenvoudig houden
Na vier tot zes weken, afhankelijk van hoeveel water er moete gegeven wordt er bijbemest. Het meest eenvoudig is een vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten gebruiken en hiermee iedere week bemesten volgens de voorschriften. Even goed kunnen de paprika's dezelfde meststoffen krijgen als de bloembakken en de kuipplanten.
 
Eén warme zomermaand later is dit het resultaat. Per plant zijn er drie tot vijf vruchten uitgegroeid.(klik op foto)

Vluchten of zetsels
Meer vruchten mogen we niet verwachten. Paprika vormt zijn vruchten namelijk in 'vluchten'. Na een eerste zetting valt de groei wat stil tot er enkele vruchten geoogst worden. Dan herneemt de plant zijn groei en worden enkele nieuwe vruchten gezet, een tweede zetsel. In de pot op het terras rekenen we beter niet op dit tweede zetsel. Daarvoor is de periode met voldoende hoge (nacht)temperaturen voor de groei van de paprika te kort.

Rijping
Een paar weken later komt er een ietwat zwarte schijn in de vruchten. Een teken dat de vruchten helemaal uitgegroeid zijn en binnenkort zullen kleuren.
Als het weer wat tegenvalt, kan die kleuromslag best lang op zich laten wachten. Maar niets dat u tegen houdt om ook al enkele vruchten groen te oogsten.
 

De eerste rijpe (gele) vrucht  zit verscholen in het midden van de foto, aan de linkerkant. (klik op foto)



tips :
Een overzicht van de artikels over paprika kweken.
Een overzicht van de serie groenten in potten.

Labels:

maandag, augustus 28, 2006

Hoogstraten in Groenten & Bloemen 2006

Editie 2007? Klik hier

Elk jaar sluit Hoogstraten op een kleurrijke en originele manier de zomer af. Tijdens het weekeinde van zaterdag, 16, zondag, 17, en maandag, 18 september wordt het centrum van Hoogstraten omgetoverd tot een indrukwekkende
Het wandelparcours voert je dwars door de drukbezochte winkelstraat van Hoogstraten die als een bruisende slagader door het centrum loopt. Prachtige lindebomen zorgen bovendien voor een gezellige sfeer en het etalage-kijken heeft hier dan ook een aparte charme. De Hoogstraatse winkeliers zetten tijdens dit weekeinde hun deuren open en alle bezoekers krijgen een smakelijke traktatie. Speciaal voor deze Herfstopendeur zijn de winkels vrijdagavond geopend tot 21 uur. Het programmaboekje kan je afhalen bij de deelnemende winkeliers of bij Toerisme Hoogstraten.
Op vrijdagavond zijn de winkels tot 21 uur open; het Stedelijk Museum is speciaal voor deze gelegenheid geopend op maandag

Foto's van vorige edities vind je hier:
editie 2004
editie 2003

Karel Van Miert teelt zestig soorten tomaten

Uit Trends

MANAGERS MET GROENE VINGERS

"Als ik met mijn handen in de aarde zit, ben ik zielsgelukkig"

Behalve dat ze succesvolle managers zijn, hebben Karel Van Miert, Jean-Louis Duplat, Georges Jacobs en Xavier Kegels één ding met elkaar gemeen: in het weekend ruilen ze hun maatpak voor snoeischaar en hark.

Een augustusavond in het Vlaams-Brabantse Beersel. Karel Van Miert blikt tevreden rond in zijn tuin. De voormalige voorzitter van de SP, ex-EU-commissaris en bestuurder van Philips, De Persgroep en Anglo American heeft daar ook reden toe: hij heeft een grote, oude Brabantse boomgaard met een 200-tal hoogstammen en een aanzienlijke moestuin, met onder meer bonen, wortelen, selder, erwten, tomaten, aardappelen en pompoenen.

"We hebben vijftig soorten appels, zo'n twintig soorten peren, een zestigtal varianten van tomaten en zowat veertig soorten pompoenen. Een groot deel ervan was hier al, maar ik heb ze ook aangevuld met hulp van de Nationale Boomgaardstichting in Limburg. Tuinieren is een passie, dus doe ik er heel veel voor. Ik slaag er sinds enige tijd in om de weekends vrij te houden en die spendeer ik voor een groot deel in de tuin. Het meeste werk doe ik zelf. Het is de beste manier om een goed evenwicht te bewaren. Het helse ritme, de stress en de zorgen vergeet je makkelijk. Het is vermoeiend, maar het is een deugddoende vermoeidheid. Los van het feit dat je het hele jaar door ook nog eens gezonde groenten en vruchten eet."

Van Miert stopte op veertienjarige leeftijd met zijn studies om op de boerderij van zijn vader te werken, maar na drie jaar pikte hij toch weer de schoolboeken op. "Veel toekomst zat er niet meer in het kleine landbouwbedrijf, maar ik heb er wel een liefde voor het buitenleven en tuinieren opgepikt. Alleen toen ik voorzitter van de SP was, had ik er absoluut geen tijd voor. Ik heb momenteel de handen vol met het snoeien van de appelbomen. De oogst is bestemd voor vrienden en familie: zij zijn de eerste slachtoffers van mijn tuinierpassie (lacht). Er zijn al restaurants geweest die me vroegen om tomaten te leveren, maar dat doe ik niet."

Lees het volledige artikel, met de verhalen van de andere drie managers in het artikel inTrends.be


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen