Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, mei 27, 2006

Aardappelen hebben last van het natte weer

Door de aanhoudende regen wordt het moeilijk een goed bestrijdingplan tegen de aardappelplaag uit te zetten. Het is zaak om van zodra er een droge periode van 24 uur aangekondigd wordt een behandeling uit te voeren. Zeker als je er nog geen bestrijding uitgevoerd had vooraleer de natte periode begon. De vele regen van de afgelopen dagen heeft de kieming van de sporen van deze schimmel bevorderd.

Lees alvast nog eens het artikel
Grote kans op aantasting door aardappelplaag

Ondertussen is er ook nog het probleem van wateroverlast in sommige streken. Aardappelen die te lang zonder zuurstof zitten door watersnood zijn gedoemd om te rotten. Vandaar ook het bericht vandaag in het Nieuwsblad.

Primeur-aardappelen verzuipen
De regen bemoeilijkt de teelt van Vlaamse primeuraardappelen. Het koude voorjaar deed al geen goed en nu wordt het groeiproces afgeknot door de koude en natte weersomstandigheden. In enkele streken blijft het water op de velden staan, wat het de aardappelen nog moeilijker maakt.
Duidelijk is nu al dat de Vlaamse jonge aardappelen pas later in de voorzomer op de markt zullen komen. De jonge aardappelen uit de meer zuiderse gebieden zullen dus met de beste prijzen gaan lopen, wat het de Vlaamse telers nog moeilijker zal maken.
Bron Het Nieuwsblad - Primeur- aardappelen verzuipen

Ook op Agripress maakt men melding van een weinig bemoedigende situatie, zowel bij de de professionele telers als bij de liefhebber.
Verder langs dezelfde weg (linkerkant) staat een perceel primeuraardappelen waarvan een derde van de bladeren intussen volledig zwart geworden zijn. De landbouwer in kwestie: "Nog een week slecht weer en hier blijft niets van over. Ik moet dringend behandelen met een fungicide, maar het veld is ontoegankelijk en de situatie loopt totaal fout".
In Poperinge (wijk Lovie) zagen we een hobbytuintje met aardappelen die helemaal bedolven zaten onder de phytophtora. Een gevaarlijke infectiebron voor de regio! Ook daar in deze regio is geen sprake van toegankelijke velden. Bron

vrijdag, mei 26, 2006

Asperges uit Klein-Brabant : folklore?

Gaat het met de asperges uit de streek van Klein-Brabant dezelfde kant op als met het grondwitloof uit Brussel of de Tafeldruif  uit de serres van Hoeilaart en Overijse?
Het aspergeseizoen is er al een tijdje bezig. Wie een kijkje wil nemen in het landschap van de heerlijke groente, kan  op de fiets vanuit Puurs de Aspergeroute, uitgestippeld door Toerisme Provincie Antwerpen, afpeddelen en nadien de plaatselijke specialiteit proeven in een van de restaurants in de regio.
Nochtans, de aspergeteelt is in Klein-Brabant bijna uitsluitend een zaak geworden van hobbyisten en amateurkwekers. Voor hen is 2006 in elk geval een mager jaar, want het slechte weer zorgt ervoor dat het een bijzonder kort seizoen wordt. "Door de langdurige koude kon er pas begin mei worden gestoken en op 24 juni is het seizoen onherroepelijk voorbij", zegt aspergekenner Jos De Donder in de Gazet van Antwerpen.Volgens De Donder zorgt de bodemkwaliteit in deze streek ervoor dat de inlandse asperges veel lekkerder zijn dan de zuiderse invoer. En dat staat ook te lezen in het artikel Smaak asperges houdt verband met grondsoort en temperatuur

Andere berichten over asperges

Labels:

Smaak asperges houdt verband met grondsoort en temperatuur.

Sinds vijf jaar voert Limseeds zeer intensief sensorisch smaakonderzoek uit.

De grootste verschillen zijn gevonden voor grondsoort, waarbij kleigrond minder de typische aspergesmaak geeft dan zandgrond. Op zware grond treedt meer vezeligheid op. Zand en kleigronden geven minder bittere asperges dan de wat nattere, zwaardere zandgronden. Oogsten bij 15° C lijkt optimaal, want de asperge blijkt dan minder bitter en meer aspergesmaak te hebben. Bij 20° C lijkt er sprake van een omslag. Oogsten bij regenachtig weer veroorzaakt een slechtere smaak, die bitterder is, maar het product is dan wel sappiger. Een goede vochtvoorziening zorgt ervoor dat de asperge minder bitter en zuur smaakt en sappiger blijft. (Bron : Nieuwsbrief Limseeds)

Andere berichten over asperges

Labels:

donderdag, mei 25, 2006

Groenten in potten, erwten telen (de serie, deel 11)




(11) Erwten of peulen in potten
Lees ook alle andere artikels over groenten in potten

Geen groentetuin? Of wil je eens iets anders op het terras? Kweek dan eens erwten, of beter nog malse peulen in een pot op het terras. Eén grote pot levert u al voldoende oogst op om enkele keren te smullen van heerlijke verse peultjes.
Kies voor een hoge soort. Er zijn immers ook laagblijvende erwtesoorten, maar die zijn natuurlijk veel minder decoratief in een pot.


Neem een pot met inhoud van ongeveer 15 tot 20 liter. Leg onderaan de pot scherven of grind. Dit is nodig voor een goede drainage. Zorg ervoor dat er voldoende openingen in de pot zijn voor de waterafvoer.


Vul de pot met een goede kwaliteit potgrond. Potgronden die hoofdzakelijk uit zwartveen (soms aangeduid als tuinturf) samengesteld zijn zullen nat blijven en gemakkelijk dichtslaan. Ook compost heeft deze eigenschap in zich, net als tuingrond. Tuingrond voor potten is dus minder geschikt omwille van het intensieve watergeven, waardoor de luchtige structuur al vlug verloren gaat. Er zijn dus twee zaken, waaraan het groeimedium moet voldoen, het moet goed draineren, maar het mag ook niet snel uitdrogen. Sommige, duurdere potgronden in de handel voldoen vrij goed aan dit criterium. Toevoegingen van klei, veel turfstrooise (witveen) en zand wijzen er op dat u met een goed mengsel te doen hebt. Omdat erwten niet veel stikstof nodig hebben zal een goed bemeste potgrond voldoend voeding bevatten voor de rest van de teelt. De teelt duurt dan ook niet zo heel lang, namelijk slechts drie maanden, van plantje tot oogstbare peulen.
Indien je zou merken dat er bladvergeling optreedt, dan kan je alsnog bijbemesten. Alhoewel bladvergeling ook kan optreden door een kletsnatte potgrond met slechte structuur.


Het wordt zeer decoratief als u beschikt over takken van krulwilg. Gewone wilgetakken of ander rijshoutzijn natuurlijk ook geschikt. Eventueel kan je een draadconstructie gebruiken. Voor één pot hebt u ongeveer tien takken nodig van 1,5 tot 2 meter lang. Er verdwijnt immers nog een flink deel van de stokken in de pot.


Deze erwtenplantjes werden in een plastic tray opgekweekt. Je kan ook in kleine potjes kweken. Leg twee zaden per potje. Als de plantjes tien centimeter hoog zijn, dan zijn ze klaar om uit te planten.
Zonder kas of koude bak kan je de plantjes buiten opkweken vanaf april. Met kas of koude bak kan je al in maart zaaien in de potjes. Voor een goed resultaat is het beter geen erwten meer te zaaien na half mei.

Plant de erwteplantjes langs de binnenkant van de stokken. Plant om de acht centimeter een plantje.Voor één pot heb je ongeveer twintig planten nodig.

De takken hebben niet zoveel steun in de pot. Het is dan ook best ze nog eens met een touw wat samen te binden. Zo vallen ze niet uiteen en krijgt het geheel meer stevigheid.


Een flinke sproeibeurt en de plantjes kunnen starten met groeien.


Een weekje later.In het begin moet je de plantjes een klein beetje tussen de stokken leiden. Anders kunnen ze wel eens omvallen naar het midden van de pot toe.

En zo zien ze er uit een tweetal weken later. Nog net niet aan het bloeien.
In een volgend artikel komt de groei, bloei en oogst van deze lekkere peulen in pot aan bod
Update : de eerste oogst op 15 juni

Erwten-pot-detailDeoogsterwtenpot



Lees alle vorige en volgende artikels van deze reeks in De serie groenten in potten

Welke soorten erwten telen?
Meer artikels over
erwten (zaaien, voorkiemen en planten) op deze site.

Teeltschema's erwten

Labels: ,

maandag, mei 22, 2006

Aardappelplaag komt er aan.

Na het zonnige weer van de eerste helft van mei, is het opnieuw zover, de weersomstandigheden zijn ideaal voor een aantasting door de aardappelplaag.

Gezien het regenachtige weer van nu en in de komende dagen is het belangrijk om goed te kijken of de aardappels voldoende beschermd zijn tegen Phytophthora. Het stadium van de planten is hierbij niet richtinggevend. Ook als de aardappels net boven komen  is het bij weersomstandigheden die gunstig zijn voor het optreden van een infectie de gewassen te beschermen met een fungicide.  Nu voorkomen dat de gewassen ziek worden is in alle opzichten te prefereren boven een situatie waarin moet worden geprobeerd het zieke gewas weer gezond te krijgen. (Bron :Kennisakker - Tip 'Phytophthora kan nu al het gewas aantasten'.)

Het is dan ook weer eens tijd om te verwijzen naar het artikel

Grote kans op aantasting door aardappelplaag

waar je kan lezen hoe je aardappelplaag best preventief aanpakt.

Aardappelplaag_phytophtora

Het behoort tot de wettelijke plicht van iedere aardappelteler, professional of liefhebber, om de aardappelplaag te voorkomen of te bestrijden.
De verordening ‘HPA bestrijding Phytophthora infestans bij aardappelen 2003‘ is op verzoek van de sector met ingang van seizoen 2006 uitgebreid met de plicht om strafbare haarden (minimaal 1000 aangetaste blaadjes binnen 20 vierkante meter ) en aardappelopslag (twee of meer planten per vierkante meter op minstens 0,3 ha) te bestrijden. Het afgelopen seizoen werden ongeveer zevenhonderd gerichte controles uitgevoerd. Dit resulteerde in ruim honderd waarschuwingen (gele kaart) en een twintigtal rode kaarten waarop een boete volgde. De boetes varieerden van 350 euro voor een afvalhoop tot 1200 euro voor haarden.

Dit jaar werd trouwens al de eerste rode kaart Phytophtora uitgereikt, naast 39 gele kaarten. Het betreft hier wel overtredingen in verband met niet afgedekt afvalhopen.

In het artikel Anders naar planten leren kijken dat handelt over het enige proefstation voor de biologische teelt in Vlaanderen staat een mooi citaat.

Het is fascinerend om planten zodanig te doorgronden dat je bij de teelt nauwelijks nog chemische hulpmiddelen nodig hebt. Neem nu de aardappelplaag. Op ons proefbedrijf laten we het plantgoed voorkiemen waardoor de knollen onder de grond reeds goed ontwikkeld zijn op het ogenblik dat de ziektedruk op het veld toeneemt. Bovendien kiezen we heel bewust rassen die relatief goed bestand zijn tegen phytophthora. Daarom is van het populaire bintje bij ons geen sprake. Pas in laatste instantie grijpen we naar koper als gewasbeschermingsmiddel”.

Het artikel over “aardappelplaag, een ziekte die je niet kunt ontlopen”
geschreven door Cor, is ook een aanrader om door te nemen.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen