Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

donderdag, maart 22, 2007

Peulen, erwten, die moet je zelf kweken!

Het gloednieuwe artikel " Erwten kweken is makkelijk " werd zopas geschreven in de bijna tienjarige traditie van oerdegelijke en complete teeltbeschrijvingen, zoals er tientallen op Groenteninfo te vinden zijn. Met dat verschil dat er, dank zij de digitale camera, een pak meer verklarende foto's aan toegevoegd zijn.

Inleiding
Er zijn van die groenten die je gewoonweg zelf moet telen. Peulen, die zijn pas lekker als ze helemaal vers zijn. Lekker knapperig vanuit de tuin, direct de kookpan in. Al eens kennis gemaakt met de peultjes uit supermarkt? Beetje slapjes is dat, is het niet? Hoe maak je daar in hemelsnaam nog een lekker smakende groentebereiding van?
De groentetelers uit België en Nederland lijken dit ook wel te weten. Want in de verste verte zijn er op de (althans Belgische) groenteveilingen geen peultjes te bespeuren.

Sluimerwten, zoals ze in België genoemd worden, zijn mijn favoriete lentegroente. Eén groente meenemen naar een onbewoond eiland? Dan is het deze, zeker weten! Alleen in de late lente en vroege zomer smaken ze zo heerlijk. Een echte seizoensgroente, ook in de gedachten van de consument. Het oogstseizoen van erwten en peulen laat zich eigenlijk ook niet manipuleren. Niet erg, want wie wil er nu peultjes in oktober?

Ook verse doperwten zijn natuurlijk niet te versmaden. Die zijn ook zo moeilijk vers te vinden in de handel.

Het is dus een grote meevaller dat erwten zo makkelijk te kweken zijn. Het artikel over erwten dat zopas verschenen is, is dan ook niet geschreven als een ingewikkelde teelthandleiding. Want ik ben ervan overtuigd dat u ook zonder die handleiding erwten kunt telen.

Maar het brengt u wel op ideeën om de teelt nog makkelijker te maken. En verzekert u van een smakelijke opbrengst.

Lees verder in de teeltinstructies : Erwten kweken is makkelijk.

Labels:

Tomatenforum is verhuisd!

  Angelo, de webmaster van www.tomatentuin.com meldt mij zopas dat het adres en de lay-out van het tomatenforum gewijzigd is, je kan het nu bereiken op dit adres www.tomatentuinforum.be.

Voor al uw vragen, ideeën en discussies over tomaten!

Herinnering : Er is ook een maandelijkse nieuwsbrief over tomaten, zowel over de teelt als over de recepten. En maandelijks is er een interview met een 'tomaten'persoonlijheid! Een aanrader! Je kan je hier gratis abonneren. Via dezelfde link kan je ook de inhoud van vorige nieuwsbrieven bekijken

woensdag, maart 21, 2007

Ga de eerste asperges steken met een Solex...

De aspergeroute is te boeken tussen 1 mei en 1 juli. U rijdt met een Solex richting het weiland van de Aspergeboer alwaar hij u zal leren Asperge-steken. Steek uw eigen portie bij elkaar om vervolgens met de oogst de keuken in te gaan. Na een korte uitleg over de Asperges worden deze bereid tot een heerlijke soep, waarna u op het land kan genieten van uw eigen gestoken asperges met ham.

Misschien kan de tour dit jaar eerder beginnen? Want de eerste asperges uit de koude grond zijn al gestoken! Uit De Telegraaf :

Het eerste portie asperges van dit seizoen is uit de grond gehaald. In De Telegraaf staat 21/03/2007 een foto waarop onder toeziend oog van Frans van Beerendonk van het Brabants Asperge Genootschap kweker Piet van Iersel uit Udenhout de eerste asperges uit de grond steekt.


Eerste asperges gestoken (foto: asperge die onder de zwarte folie zat en dus niet verkleurd is, ondanks het feit dat hij boven de aspergerug uitkomt)

Van Iersel is dit jaar de eerste kweker die met het witte goud van de koude grond komt, zo meldt de ochtendkrant. Volgens de kweker zijn de eerste asperges circa tien dagen eerder uit de grond gehaald dan vorig jaar.


In de Solextour is standaard het gebruik van de Solex, routes, een gevulde tank, begeleiding, een bezoek aan de theeschenkerij met een non-alcoholisch drankje en een leuk aandenken aan deze dag opgenomen.
Indicatie tijdschema
13:00 uur - Ontvangst
17:00 uur - Einde
Ook nog

  • Uitgaande van minimaal 12 en maximaal 25 personen
  • Kosten exclusief eten en drinken buiten het arrangement
  • Meer arrangementen, die alle op het platteland plaats vinden, vindt u op http://www.solextour.nl
  • zondag, maart 18, 2007

    Besparen op pootgoed van aardappelen

    Pootgoed is een zeldzaam goed dit jaar, wat het ook heel wat duurder maakt. Daarom enkele tips om te besparen op pootgoed. Deze tips waren oorspronkelijk bestemd voor de professionele aardappelteler, maar werden door mij bewerkt voor de moestuin. Het zijn ook slechts enkele uittreksels van een actueel bericht van het PCA met mijn bevindingen daarbij.

    (Op de foto, een grote maat van rode eersteling, met grote topscheut. Om deze topscheuten te vermijden is het beter tijdig het pootgoed te snijden om zo de andere scheuten te stimuleren)

    Ruimer planten

    Proeven in het verleden hebben aangetoond dat de meeste kilo's verkregen worden met de nauwste plantafstanden. Ruimer planten kan economisch verantwoord zijn, als er niet overdreven wordt. Ruimer planten geeft meer grove knollen met meer kans op holheid, kloven, groenverkleuring, stootblauw en rooischade. Zorg ervoor dat de plantafstand aangepast is aan de omstandigheden (dichter in zware, koude grond; ruimer in lichte grond) en aan het ras.

    Mijn toevoegingen : dichter planten zal het gewas minder snel doen opdrogen, met waarschijnlijk iets meer kans op schade door aardappelplaag. Dus toch beter iets ruimer planten omdat er toch weinig kans is op stootblauw en rooischade. Dit zijn normale plantafstanden :   70 x 30 of 60 x 35 voor vroege aardappelen, 70 x 35 voor halfvroege of 60 x 40. Dit is voor de maat pootgoed 28-35 of 28-40.

     

    Snijden

    Snijden van pootgoed is een techniek die vooral toegepast wordt bij vroege rassen. In principe is snijden niet aan te raden omwille van de kans op overdracht van (latent aanwezige) ziekten. Bij vroege rassen levert snijden een iets onregelmatigere opkomst, maar een vergelijkbare opbrengst als dezelfde stengeldichtheid aangehouden wordt (doorgaans zes à acht cm nauwer planten). Door te snijden worden meer kiemen (= stengels) gestimuleerd per poter. Dit kan een besparing van een derde van de benodigde kilo’s opleveren.

    Mijn toevoegingen : Pootgoed snijden bevordert ook de vroegheid. Pootgoed snijden doe je best overlangs, dit zorgt voor de beste verdeling van de kiemen. Door grotere maten te snijden, kan je dit pootgoed behandelen alsof het de maat 28-35 is. Je hebt dus dubbel zoveel pootgoed, maar je moet niet dubbel zo dicht gaan planten. Snijd je niet , dan moet je wat wijdere planten.

    • Een rekenvoorbeeld :
      voor maat 28/35 geldt: 2½ kg bevat ± 100 knollen (7 stengels per 2 knollen) voor ± 20 m² (plantafstand 70 x 30)  Bij maat 35/50 geldt: 2½ kg bevat ± 45 knollen (5 stengels per knol) voor ± 13 m² (plantafstand 70 x 35). Door deze laatste te snijden heb je 90 knollen, die je dan uitplant op 70 x 30. Dus kan je daarmee 16 m² planten, nog niet zoveel als met 2,5 kg pootgoed van 28-35 maar wel al wat meer dan met niet gesneden pootgoed. Het is ook beter voor de stengelverdeling.

     

    Lakschurft

    De laatste jaren vormt lakschurft (Rhizoctonia sp.) een belangrijk probleem dat zich uit in een slechte opkomst, een verlaagde opbrengst en een minder goede kwaliteit. Vooral bij vroeg planten is het risico groter, omdat koude weersomstandigheden de opkomst vertragen en de schimmel meer kans geven om scheuten aan te tasten. Aangetaste poters zijn een belangrijke oorzaak, naast besmetting uit de grond. Minder lakschurft op de poters betekent een betere opkomst, een betere sortering, een mooiere vorm, minder afval door gaatjes en scheuren en beter wasbare aardappelen (minder lakschilfers)

    Beoordeel daarom uw pootgoed door enkele knollen te wassen zodat de zwarte sclerotiën zichtbaar worden.

     

    Mijn toevoegingen : zorg er voor dat u zeker tot begin april de pas geplante aardappelen afdekt met flodderfolie of vliesdoek. Plant niet in natte grond en dek de grond na het planten onmiddelijk af met folie, zo blijven de poters wat warmer. 

     

    Poters tellen

    Het is zinvol vóór het planten het aantal poters per kilogram te weten. Mogelijk vallen de poters groter of kleiner uit dan verwacht, waardoor een kleinere of grotere oppervlakte kan worden beplant.

    Lees het overzicht in aardappelen kweken.


    Serie Groenten in Potten

    Meloenen kweken

    Courgettes telen

    Tomaten telen

    Aardappelen telen

    Paprika's kweken

    Bloemkolen kweken

    Ajuin telen