Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, oktober 12, 2005

Spruitkool toppen

Klik op de foto
Als je de top van de spruitkoolplant verwijdert zullen de spruiten sneller dikken waardoor je vroeger kan oogsten. Ook zal de spruitzetting gelijkmatiger zijn en zal het oogstgewicht toenemen.
Wil je liever niet alle spruiten op hetzelfde moment oogsten, dan is het beter om niet te toppen. Ook als de spruiten pas geoogst worden na half december is toppen niet nuttig.
Het ideale tijdstip om de top uit de plant te halen is als de groei van de plant al wat aan het afnemen is. Dit kan je merken aan een begin van bladvergeling op de onderste bladeren en de start van de bladrui.

dinsdag, oktober 11, 2005

Winterui plantenHet is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant te worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober.
Winteruien hebben als voordeel dat ze altijd minimaal 2 weken vroeger leverbaar zijn dan de voorjaarsuien. De nadelen zijn de zwakke huid, en de minder goede bewaarbaarheid. "RADAR" is kwalitatief een van de betere winteruien.
Er zijn ook nog andere rassen winterajuin en zelfs rode winterui, zie op http://www.uienteelt.nl/plantuien.html
Tijdens de winter kunnen de planten afsterven door uitvriezen, door wateroverlast of door dichtslempen van de bodem. Om die reden komen voor de teelt van winterui enkel goed ontwaterde percelen in aanmerking.
Winterui wordt ook als zaaiuit geteeld. Na zaaien ter plaatse rond eind augustus blijft het gewas de ganse winter op het veld. De oogst als jonge busselui geschiedt al in mei-juni.

maandag, oktober 10, 2005

Primeur voor REO Veiling: witte, Japanse bundelzwam

De REO Veiling verkoopt al sinds enige tijd bruine, Japanse bundelzwammen. Deze paddestoel is ook bekend onder de naam Nameko. In Japan is het product al jarenlang een succes. Hij is er, op de Shitake na, de meest geteelde paddestoel. Net als de witte champignon heeft de bundelzwam een hoed en een steel. De licht afgeronde hoed heeft een diameter die kan vari?ren van 2 tot 5 cm. De rand van de hoed is naar binnen gekromd als de paddestoel jong wordt geoogst.
De witte, Japanse bundelzwam is de tweede primeur dit jaar voor de REO Veiling in haar afdeling paddestoelen. Eind mei werden voor het eerst akkerchampignons, ook wel anijschampignons genoemd, aangevoerd. Van dit product werd ondertussen al 560 kg verkocht.
Klik op de foto om het volledige artikel te zien.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen