Cirkelvormige barsten bij tomaten

In het forum van tuinkrant postte Alex een foto van gebarsten tomaten. Een beeld dat bij heel wat tuinliefhebbers niet onbekend is.
Wat is dit?
Dit zijn cirkelvormige barsten. Er zijn ook stervormige scheuren (natte scheuren, bij rijpe vruchten) en zwelscheuren (zeer fijne, kleine, bijna onzichtbare scheurtjes). Typisch bij deze vorm van cirkelvormige scheuren is dat ze ook al voorkomen bij tomaten die nog niet (volledig) rijp zijn.

Foto : Cirkelvormige barsten bij tomaat, klik voor vergroting
Tomaten-barsten-cirkelvormig

Oorzaak?
Cirkelvormige scheuren ontstaan als de tomaten in jong (groen) stadium iedere dag volop in de zon hangen. De vruchthuid wordt dan vrij stug. Als de tomaat verder groeit rekt de vruchthuid niet meer goed mee. Hierdoor ontstaan barsten. Als de vrucht vrij veel in één keer gaat zwellen zal dit nog meer voorkomen. Bij een ploste weersovergang van zonnig en warm weer naan bewolkt en koeler weer zal de sapstroom nog een tijdje blijven doorgaan. Maar de bladeren kunnen niet voldoende verdampen. Een deel van de sapstroom wordt in de vruchten geperst waardoor de vrucht barst.

Hoe voorkomen?
Dit is typisch een geval van de vruchten die te lang in de volle zon hangen. Je moet dus zorgen dat de vruchten wat beschermd zijn door de bladeren. Het afschermen van de zonnekant van de serre is een goede maatregel indien de hoeveelheid blad dit niet toelaat.

Het is niet waar dat tomaten volledig in de zon moeten hangen om te rijpen. Ze moeten ietwat, maar niet volledig beschermd worden door de bladeren tegen de felle zon. Niet alleen cirkelvormige scheuren zijn er een gevolg van, ook een slechte kleuring is mogelijk. Pas vanaf eind augustus kan je wat blad rond de trossen wegdoen omdat dan de zon minder sterk geworden is. De vruchttemperatuur wordt dan niet meer zo hoog.

Reacties van lezers.
Frans, een professionele tomatenteler uit het Westland, Monster klikte op de knop Reageren, Vragen en laat ons zijn advies in verband met de cirkelvormige scheuren weten. Dit is zijn reactie :
(nvdr : EC, betekent Electrical Conductivity, en dat is op zijn beurt een maat voor de totale concentratie aan meststoffen en zouten, het is dus een andere benadering voor het gegeven zoutconcentratie.)

"Ik kwam zojuist de foto tegen met circelvormige barsten bij de tomaat. De oorzaak is niet alleen de zon rechtstreeks op de vrucht, maar een combinatie van intraling met een hoge EC bij de wortels. Bij alleen instraling van de zon zie je met name scheuren(barsten) vanuit de kroon.
kringen, zoals op de foto, is bijna altijd een gevolg van een hoge EC op het moment van zetting van de vrucht (tomaat). De vrucht wordt gezet (gemaakt) ongeveer 8 weken voor rijping. Het wordt verergerd door na die hoge EC deze weer sterk te verlagen. Groetjes, Frans."
Klik hier voor een overzicht van de artikels over tomaten


Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen