Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, november 04, 2005

Truffelaardappel is nieuwe delicatesse



(Uit Boer en Tuinder, 28 oktober 2005, pagina 40)
(foto van http://perriol.fr/lejardin/consommateur/amateur%20new.htm )
De truffelaardappel maakt deel uit van een opleving van 'nieuwe' exclusieve aardappelrassen voor de fijnproevers. Hij is een opvallende verschijning door zijn langwerpige vorm en zijn dikke, zwartpaarse schil. Dit bijzondere aardappelras wordt in het Meetjesland geteeld door Luc en Els Van Ootegem - De Pauw
Pomme de terre Vitelotte
De Pomme de terre Vitelotte of truffelaardappel is bij kenners ook welbekend onder de naam Vitelotte-Noir. Het vruchtvlees van de truffelaardappel heeft een prachtige paarse kleur die lijkt op die van paarse bierjes. Het paars wordt afgewisseld met de vertrouwde lichte aardappelkleur. De truffelaardappel heeft zijn naam vooral te danken aan de vorm en de kleur. Deze komen sterk overeen met die van een (zwarte) truffel. Qua smaak is de truffelaardappel wat zoeter dan een gewone aardappel; in culinaire kringen wordt gesproken van een 'lichte notensmaak'. Qua structuur is de truffelaardappel vrij stevig. Hij behoort tot de vast-kokende rassen zoals Charhtte en Nicola. Als je hem wilt klaarmaken kan je hem best eerst vijf a zeven minuten ongeschild koken, afhankelijk van de grootte. De schil laat zich dan eenvoudig verwijderen. Je kan truffelaardappelen gemakkelijk verwerken tot puree, frieten of chips. De variëteit beschikt in iedere bereiding (gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd) over een hoge decoratieve waarde. Het is dus een must voor creatieve koks.
Franse delicatesse van Meetjeslandse bodem
De Vitelotte-Noir is eigenlijk een oude Franse aardappelsoort. Luc en Els Van Ootegem ontdekten dat deze soort uitstekend gedijt in de goede poldergrond van het Meetjesland. Na een beperkte tuinproef in 2004 werd in 2005 geopteerd voor een kleinschalig productie-veld van 0,1 hectare. De beschikbaarheid wordt geschat rond de 2200 kilogram; fijnproevers zullen er dus snel bij moeten zijn. Na het rooien en een kleine rustperiode in de schuur komt de truffelaardappel eind oktober, begin november op de markt. Voor de afzet wordt geopteerd voor de betere restaurants, traiteurs en groentehandelaren.

Mogelijk nieuw fysio van wratziekte in zuidoost Nederland

Op één perceel in Ysselsteyn (Limburg) is onlangs door de Plantenziektenkundige Dienst (PD) een zware besmetting met aardappelwratziekte aangetroffen. Aardappelwratziekte kent meerdere fysio’s (types). Fysio 1 van aardappelwratziekte komt in het getroffen gebied (zuidoost Nederland) op beperkte schaal voor. De laatste vondst van dit fysio dateert van 2001. In noordoost Nederland komen al langer ook de fysio’s 2, 6 en sinds enkele jaren fysio 18 van aardappelwratziekte voor.
Vanwege de aanwezigheid van fysio 1 mogen in zuidoost Nederland, op basis van regels van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA), uitsluitend aardappelrassen worden geteeld die veldresistent zijn voor fysio 1. In overeenstemming met deze regels werd op het betreffende perceel het ras Hansa geteeld. Dit aardappelras heeft een goede veldresistentie tegen fysio 1.
Download het volledige persbericht (*.pdf)
nvdr Aardappelwratziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum en dankt haar naam aan de wratten die zij veroorzaakt op de aardappelplant. De ziekte kan grote gevolgen hebben voor de aardappelteelt en de teelt van voortkwekingsmateriaal. Percelen blijven lange tijd besmet en vanuit deze percelen kan verdere verspreiding optreden. Aardappelwratziekte vertoont een identieke levenscyclus als deze van knolvoet, een andere gevreesde ziekte die woekeringen veroorzaakt op koolgewassen en andere planten behorende tot de kruisbloemenfamilie. Knolvoet wordt veroorzaakt door de schimmel Plasmodiophora brassicae. Het is eveneens een primitieve schimmel of slijmzwam. Aardappelwratziekte blijft over in de grond als rustspore. Deze sporen zijn zeer goed bestand tegen extreme koude of natte. Ze kunnen tot veertig jaar in de grond overblijven. Chemische bestrijding is onmogelijk. Men kan wel resistente rassen gebruiken. Maar regelmatig duiken nieuwe fysio's van de schimmel op die de resistentie doorbreken. Dit is nu ook het geval. Een fysio is een variant van een schimmel die zich onderscheidt door een ander resistentiegedrag. Dit fenomeen is ook heel goed gekend in verband met de valse meeldauw bij sla. Daar is al sprake van meer dan twintig fysio's. Bij spinazie zijn ondertussen al acht fysio's gekend van Wolf (valse meeldauw)
Info en afbeeldingen over de aardappelwratziekte en zijn levenscyclus vind je
hier .

woensdag, november 02, 2005

Mini groenten uit Bretagne of uit Swaziland...laten onze tuinders een gat in de markt?

(foto : de mini vegetable collection, waarvan u een pakket zaden kunt kopen bij Thompson en Morgan)Regelmatig horen we dat minigroenten meer en meer belangstelling genieten van de consument.Warenhuizen zoals Carrefour en Delhaize gaven eerder al aan dat de groei elk jaar zo'n tien procent bedraagt. De trend om dwerggroenten zoals miniwortelen, -paprika's, -prei of -courgetten op tafel te brengen is al een paar jaar bezig. En het assortiment wordt telkens groter. Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld prachtig babywitloof krijgen, ook wel chiconettes genoemdDe minigroenten zijn vooral populair bij de bereiding van feestelijke maaltijden in restaurants, maar ook voor thuis. Verder is het ook heel praktisch om deze minigroenten in een kleine boodschappenmand mee te nemen. Nochtans zijn deze minigroenten veel duurder dan gewone groenten. Maar status en luxe zijn de laatste tijd steeds meer verbonden met wat klein en fijn is. Laten onze tuinbouwers hier nu een kans liggen? Veel minigroenten worden geteeld in Bretagne. Maar vanaf deze herfst zullen we opnieuw veel minigroenten zien uit Israël en ook uit Zuidelijk Afrika. Bud Holland importeert vanaf dit najaar opnieuw mini-courgette, mini-prei, mini-wortel, mini-rode kool en mini patty pan (patisson) en mini-venkel uit Koninkrijk Swaziland van het exclusive merk Swazi Sun Fresh. (Tekst gebaseerd op nieuwsberichten van AGF en van VILT)Bekijk foto's van deze groenten uit Swaziland op AGFInfo over Mini Légumes op de website van Prince de Bretagne
Technorati Tags :   

Groenten bieden bescherming tegen longkanker

Groente biedt, net als veel koolsoorten en broccoli, bij risicogevallen ook bescherming tegen longkanker, zo schrijft de Daily Mail
Tot die risicogevallen behoren mensen die een tekort hebben aan de twee genen die een rol spelen bij de werking van isothiocyanaten, die de mens tegen deze vorm van kanker beschermen. En in alle soorten kool, in broccoli en in spruitjes zit een grote hoeveelheid van die isothiocyanaten, zo blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten worden gepubliceerd door het tijdschrift The Lancet........
Lees meer op www.hln.be

dinsdag, november 01, 2005

Te warm weer om de oogst te bewaren?

Zoals al gemeld een paar dagen geleden (in dit bericht) bewaren de meeste groenten nu waarschijnlijk nog het best op het veld. Wie zijn groenten in de schuur of tuinhuis moet bewaren zal al snel vaststellen dat het daar eigenlijk veel te warm is. Sommige groenten zoals aardappelen zullen onder deze warme omstandigheden makkelijk opnieuw schieten.
Ook in de pers maakt men vandaag gewag van dit probleem "De hoge temperaturen dit najaar zijn nadelig voor de aardappeloogst. De aardappels liggen opgeslagen in schuren, waar het te warm en te vochtig is om ze lang goed te houden. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag. Volgens de voorzitter van vakbond Akkerbouw LTO Nederland ontkiemen de aardappelen opnieuw, omdat het ‘gewoon zomer’ is.
(Update : volgens het artikel van 6 november in Het Nieuwsblad Aardappelen zijn nu moeilijk te bewaren is die vrees echter meestal ongegrond)
“Voor telers van uien, penen en bloembollen spelen dezelfde problemen”, zegt hij. De meeste telers gebruiken ventilatoren, die nu warme lucht naar binnen blazen. Boeren die airconditioning hebben, kunnen wel het klimaat in de schuur regelen, maar zien de energierekening stijgen.
Artikel gebaseerd op bericht in Nieuws.nl

Aardappel van 1,5 kilo gevonden bij Biddinghuizen

Dat is opmerkelijk omdat de aardappels dit jaar kleiner zijn dan voorgaande jaren. Doppenberg denkt dat zijn 28 centimeter lange reuzenpieper veel ruimte had om te groeien
lees verder (Bron Omroep Flevoland)

maandag, oktober 31, 2005

Florist stelt uitgesneden pompoenen tentoon

Website www.halloweenpompoenen.beVoor de achtste keer op rij stelt Tom Devriendt in Henis zijn uitgesneden pompoenen tentoon.......Hoe je het klaarspeelt een pompoen om te toveren tot een Halloweensymbool met uitsnijwerk, vertelt Tom Devriendt met alle plezier. ,,Het beste werk je met grote, hoge pompoenen, platte, ronde zijn niet goed voor het snijwerk. Je begint met het uithollen van de pompoen met een schraaplepel, totdat je een wand van twee à drie centimeter dik overhoudt. Dat is een zeer intensief werkje. Vervolgens plaats je het patroon op de pompoen en begint het snijwerk. Als er geen schimmel ontstaat, blijft de pompoen een week goed. De fijne stukjes zijn dan uitgedroogd en breken af. Je kan dit proces een beetje uitstellen door de pompoenen onder te dompelen in water maar dat lukt maar één keer.''Een duidelijk beeld van hoe zulke pompoenen er kunnen uitzien en ook allerhande informatie en foto's krijgt u op de website.Vandaag, Maandag 31 oktober 2005 van 19.30 uur tot 23.30 uur kunt u in de Weilgenstraat 21 te Henis-Tongeren terecht om de creaties te bekijkenInfo: www.halloweenpompoenen.be(Volledig artikel op de website van Het Nieuwsblad)

Technorati Tags :

zondag, oktober 30, 2005

Oogst sluitkool en knolselderij


Het blijft abnormaal warm, we kunnen dus onze herfstgroenten nog wat buiten laten, want daar bewaren ze best. Hoe dan ook zullen we binnenkort toch aan de slag moeten, want het weer kan snel omslaan. Zorg dus dat je voorbereid bent om bij een nakende weersverandering aan de slag te gaan. Landbouwers die grote hoeveelheden groenten op het veld hebben gaan nu al aan de slag, anders lopen zij het risico niet tijdig klaar te zijn voor de vorst eraan komt. Deze week is de oogst van rode kool dan ook begonnen staat in dit artikel te lezen.
Rode kool wordt best geoogst als het buitenblad van deze sluitkool scheurtjes vertoont, zoniet bestaat het risico dat de kool volledig openscheurt. Rode kool om te bewaren oogst je in november, voor de eerste vorst. Dan kan je ze bewaren in een zeer koele, maar vooral luchtige ruimte. Je kan de kolen, na de buitenste bladeren verwijderd te hebben, omgekeerd aan de stam ophangen in een schuur of kelder. Of je kan de kolen stapelen in bakken, telkens één laag per bak zodat er voldoende luchtstroming doorheen kan.
Lees meer in het artikel Groente :rode kool zaaien, planten en oogsten..

Voor een maximale opbrengst oogst je knolselder best zo laat mogelijk. Er komt nog heel wat groei in september en oktober. Met dit zachte weer kunnen we gerust nog wat wachten tot begin november. Toch kan knolselder slechts weinig vorst verdragen. Bewaren gebeurt het beste als we de knollen inzetten in de grond in een serre of koepel. In een kuil bewaren werkt voor knolselder minder goed.....
Lees meer in het artikel Teelt van Selder, bleekselder, knolselder...

Technorati : ,

Video : Maurice teelt supertomaat

In het West-Vlaamse Klemskerke werd deze week een tomaat van maar liefst ruim 900 gram geoogst. Hij is volgens de kweker "eetbaar en gezond."
Het betreft een video die vandaag verscheen bij Zoomin.tv.
U kunt de video bekijken door de volgende link aan te klikken: bekijk video


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen