Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, september 30, 2006

Wedstrijd "de dikste tomaat" loopt nog tot 15 oktober.

De achtste inzending voor deze wedstrijd kwam zopas binnen (van Ann)

8. Ann P teelde dit jaar voor het eerst tomaten. Zij schrijft “Hierbij foto's van mijn dikste tomaat. Het is een zelf gezaaide Brandywine. Niet slecht voor mijn debuut hé.Alleen zullen we nooit weten wat het precieze gewicht was, want zoals je op de tweede foto ziet, hebben de fruitvliegjes al een deel opgevreten ! Ze weten de barstjes in de tomaten toch zo goed te vinden ...”

Dikste_tomaat_annp1Dikste_tomaat_annp2U merkt, iedere dikste tomaat levert zijn eigen verhaal op, Blijf uw eigen grootste tomaat insturen en verover een plaats in de top tien van de dikste tomaat. Uit alle inzendingen wordt één prijswinnaar uitgeloot.

Meer info over de wedstrijd van de zwaarste tomaat en een overzicht van de inzendingen tot nu toe

vrijdag, september 29, 2006

Diepvriesgroenten : Pinguin herstructureert

Lees ook de updates onderaan dit artikel. (20/08 : overname Christian Salvesen)

WESTROZEBEKE - Diepvriesgroentegigant Pinguin verhoogt zijn kapitaal met 12,5 miljoen euro. Dat geld moet het bedrijf uit de rode cijfers halen en investeringen mogelijk maken. De komende twee jaar pompt het bedrijf 14 à 15 miljoen euro in een nieuwe, geautomatiseerde verpakkingslijn in de fabriek in Westrozebeke. ,,De verpakkingsunit in Langemark wordt opgedoekt, maar ontslagen hopen we te vermijden', stelt CEO Herwig Dejonghe.
Pinguin, met vestigingen in Westrozebeke, Langemark, Ieper, het Franse Ychoux en het Britse King's Lynn, zag zijn omzet vorig boekjaar lichtjes stijgen tot 149,1 miljoen euro. Het diepvriesbedrijf heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar kon het nettoverlies terugbrengen van 7,1 tot 2,9 miljoen euro in 2005-2006.

Over winst of verlies volgend boekjaar laten gedelegeerd bestuurder Herwig Dejonghe en financieel directeur Steven D'haene zich niet uit. ,,Slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogstrendementen veroorzaakten een algemene schaarste van groenten, waardoor de negatieve prijsspiraal doorbroken wordt. ( zie ook de andere artikels over diepvriesgroenten)Vanaf volgend jaar zal de boer betere prijzen krijgen voor zijn groenten. Dat verhoogt de kostprijs van de grondstoffen van Pinguin, maar per saldo rekenen we er op de brutomarge op peil te kunnen houden door een stijging van de verkoopprijzen.'

Positief is alvast dat Pinguin de herstructurering van zijn afdeling in het Verenigd Koninkrijk kon afronden. Het bedrijf in King's Lynn werd in 2002 overgenomen en meteen werd Pinguin massaal aangevallen door de Britse concurrenten, die de Belg tot persona non grata verklaarden.

,,Ze verlaagden hun prijzen en zetten de boeren onder druk om niet aan ons te leveren, waardoor we zwaar in de problemen geraakten. Nu is de herstructurering, waarbij we het personeelsbestand in Engeland van 195 naar 85 terugbrachten, quasi achter de rug", maakt Dejonghe zich sterk.

Kosten besparen

De volgende twee jaar wil Pinguin 14 à 15 miljoen euro pompen in de centralisering en automatisering van de verpakking. ,,Die gebeurt nu op twee plaatsen, in Westrozebeke en in Langemark, en dat is te duur. De verpakkingslijn in Langemark wordt opgedoekt en er komt een compleet geautomatiseerde lijn in een nieuw gebouw in Westrozebeke."

Over de sociale gevolgen van de ingreep blijft Dejonghe voorzichtig. ,,Maar die zullen er zeker zijn voor zo'n 40 tot 50 werknemers. Zij zullen moeten verhuizen naar Westrozebeke en door de regelmatiger aanvoer van producten zullen wij minder (Franse) interimarbeiders nodig hebben om pieken op te vangen.''

,,Automatisering veronderstelt ook een hogere scholingsgraad van de werknemers, waardoor een aantal mensen misschien niet meer in het plaatje zullen passen. Maar de eindbalans inzake tewerkstelling van vast personeel zal wellicht ongewijzigd blijven", besluit Dejonghe.

Intussen zet Pinguin zijn zoektocht naar nieuwe producten verder. Eén van de belangrijkste innovaties van de jongste jaren is de verpakking van groenten in stoomzakjes voor de microgolfoven. (bron : Nieuwsblad)

Update 09/03/2007
Pinguin boekt 4,7 miljoen halfjaarwinst door herstructureringen

BRUSSEL - Pinguin, gespecialiseerd in diepvriesgroenten, boekte in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2006/07 een nettowinst van 4,7 miljoen euro tegenover een verlies van 0,3 miljoen een jaar eerder.

Het eerste halfjaar loopt van juli tot december, door seizoensomstandigheden steeds de beste periode voor het bedrijf. De herstructureringen wierpen duidelijk vruchten af maar ook de marktomstandigheden verbeterden aanzienlijk.

De omzet daalde 2,3 procent tot 74,4 miljoen euro doordat het bedrijf een aantal weinig-rendabele contracten stopzette.

De bedrijfskasstroom steeg met 58 procent tot 9,3 miljoen en de bedrijfswinst met 116 procent tot 6,1 miljoen euro. De slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogsten in Noord-Europa veroorzaakten een schaarste van groenten. Dat zorgt voor hogere marktprijzen, wat Pinguin ten goede komt. Bovendien breidde het bedrijf zijn productie uit in Belgie en Frankrijk.

In het Verenigd Koninkrijk, het zorgenkind van de voorbije jaren, maakte Pinguin opnieuw winst dankzij de doorgevoerde herstructureringen. De personeelskosten voor de hele groep lagen 3,2 miljoen euro lager dan een jaar terug.

Voor het volledige boekjaar rekent Pinguin op een positief nettocijfer en minstens 10 miljoen euro bedrijfskasstroom, tegenover 7 miljoen euro in 2005/06. (Bron : De Standaard)

20/08 Pinguin neemt diepvriesgroenten Christian Salvesen over
Het West-Vlaamse Pinguin neemt in het Verenigd Koninkrijk de diepvriesgroente-activiteit over van Christian Salvesen PLC, een afdeling van Christian Salvesen Foods. Voor fabriek, machines, personeel en contracten telt Pinguin 4,65 miljoen pond (6,85 miljoen euro) neer.
Herwig Dejonghe, gedelegeerd bestuurder bij Pinguin - Foto Lieven Van Assche
(tijd) - Daarnaast betaalt Pinguin nog eens 12,54 miljoen pond (18,47 miljoen euro) voor de voorraden, een bedrag dat nog kan varieren. Het bedrijf hoopt de transactie midden september af te ronden, na goedkeuring door de TUPE, de Britse instantie die toeziet op behoud van tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden bij overnames. Dat meldt Pinguin in een persbericht.
De overgenomen activiteit omvat de activiteiten groenteverwerking, verpakking en opslag in vestigingen in het graafschap Lincolnshire, meer bepaald in Bourne, North Thoresby en Easton. In het op 31 maart besloten boekjaar 2006-2007 realiseerden deze activiteiten een omzet van 44,6 miljoen pond (65,7 miljoen euro) en een operationele winst van 0,7 miljoen pond (1 miljoen euro).
Christian Salvesen blijft eigenaar van grond en gebouwen, die voor 6 jaar rentevrij aan Pinguin worden geleased. Pinguin heeft wel een optie verworven om de site van Bourne binnen de twee jaar over te nemen voor 4 miljoen pond.
Christian Salvesen behoudt zijn vestigingen in Grimsby, Hull en Lowestoft, die contractverwerking- en opslagdiensten bieden.
Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Labels:

Decoraties met groenten in De Tuinen van Appeltern

Van zaterdag 30 september t/m 15 oktober staat in De Tuinen van Appeltern de tentoonstelling “Oogst in Beeld”. In de 180 modeltuinen staan bijzondere decoraties met groente, fruit, zaden, granen en andere natuurlijke materialen. Appelterns groenarrangeur Toon van Ooijen heeft de tuinen, pleinen en gebouwen versierd met al het goede van Moeder Aarde

Tijdens “Oogst in beeld” worden weer vele fraaie decoraties van hem tentoongesteld. Te zien zijn bijvoorbeeld “dansende” groenteobjecten in de bloemenborders, poppen van fruit, “natuurlijke schilderijen” van groenten, kruiden en zaden of “Koppen” van appels en peren.

Natuurlijk zijn er ook veel kleine en spitsvondige creaties van groente en fruit te zien die iedereen zelf thuis zou kunnen namaken. Het is verrassend om te ervaren hoeveel moois er te maken is van eenvoudige zaken zoals bijvoorbeeld aardappelen, zaden, noten, riet en prei. Kortom, decoraties die in het oog springen!

Meer info :  Oogst in Beeld ( Er is ook een oogstmarkt op 7 en 8 oktober)

woensdag, september 27, 2006

QBag™, de oplossing voor groenten op de barbecue?

Nog een na(k)(z)omertje bij de serie groenten op de barbecue. Een recent bericht op Foodholland.

In Australië is de Qbag geïntroduceerd, een verpakking die met product en al op de barbecue gelegd kan worden. De verpakking is geschikt voor allerlei producten, van vlees en vis tot groenten en fruit.

Australië?!?! In België is dit al de hele zomer te krijgen!
Er is dus blijkbaar een nieuwe trend bezig in barbecueland.

Qbag is dé oplossing voor al uw bereidingen in papillotte. Qbag is een zakje vervaardigd uit hoogwaardig dik aluminiumfolie (38 micron). Via het transparant polyester venstertje kunt u het gaarproces steeds volgen. Bovendien blijven alle sappen en aroma's perfect in het zakje, waardoor u een optimaal behoud heeft van smaak en veel minder geknoei bij het opendoen.
Geschikt voor zowel oven als barbecue (houtskool en gas) tot max. 220°C. Niet te gebruiken in de microgolfoven, wordt steeds geleverd per 8 stuks.

Om alvast een demonstratiefilmpje te bekijken, klik hier!

Interesse?
De Q-Bag is verkrijgbaar bij alle winkels van Aveve en AVA papierwaren, alsook in de betere tuincentra en in tal van huishoud- en kookwinkels. De Q-bag! Je vindt er info over op volgende pagina’s

Het lijkt er op dat dit product nog niet te krijgen is in Nederland. Klik op Reageren! Vragen? als dit niet klopt.

De aluminiumfolie zak bewaart het vocht in de voedingsmiddelen wanneer deze op de barbecue worden gekookt in de reeds toegevoegde saus of marinade. Er zit een doorzichtig venster op de zak om de 'chef kok' te laten zien hoe het koken verloopt. Dat venster kan ook worden verwijderd om andere voedingsmiddelen aan de zak toe te voegen. Het eten kan desgewenst in de zak worden opgediend. De Qbag kan ook goed in de oven.

Dit is de officiële website van deQBag™
Meer info over groenten op de barbecue

dinsdag, september 26, 2006

Open Bedrijven Dag en groenten

Op de Open Bedrijven Dag kunt u op zondag 1 oktober 2006 twee ondernemingen bezoeken die dagelijks bezig zijn met groenten.

REO Veiling

De REO Veiling (Roeselare En Omstreken Veiling) is een coöperatieve groenten- en fruitveiling waarin meer dan 3.000 producenten samenwerken om gemiddeld 60 verschillende soorten groenten in optimale omstandigheden te commercialiseren. De producten worden zesmaal per week dagvers geveild.

De REO Veiling is gevestigd in Roeselare, in het midden van de belangrijkste groentestreek van België. Deze moestuin brengt kwaliteitsproducten voort: gezonde voedzame groenten en fruit geteeld volgens de principes van de goede agrarische praktijk (GAP).

Op zondag 1 oktober kunt u de REO-veiling bezoeken.
De bezoekers zullen kunnen kennismaken met de nieuwe koelcellen, de vacuümkoeler, de geautomatiseerde heftrucks en uiteraard ook met de werking van de veilingklokken. Langs een uitgestippeld parcours kunnen ze in de neerzetloods de weg van het product volgen, van aanvoer tot verkoop.
Bij de uitgang ontvangen de bezoekers per gezin een gratis pakket met groenten. In de cafetaria van de veiling kunnen ze terecht voor een hapje en een drankje.

Meer info op de website www.reo.be (Oostnieuwkerkesteenweg 101, 8800 Roeselare)

POVLT

Het Provinciaal Centrum (POVLT) te Beitem doet praktijkgericht onderzoek op akkerbouwgewassen, vele soorten groenten in open lucht en onder glas, paddenstoelen, witloof, aardbeien. Speciale thema´s waarrond gewerkt wordt zijn verfijnde bemestingstechnieken, ziektewaarschuwingen, biologische teelt, groene energie, water en bodem, erosiebestrijding, agrarisch natuurbeheer, verbredingsactiviteiten zoals hoevetoerisme en hoeveproducten.

  • Tijdens uw bezoek op zondag 1 oktober kunt u zien hoe een waaier aan gewassen gekweekt en geoogst worden, telkens in het kader van onderzoek naar vernieuwing en betere kwaliteit met respect voor mens en milieu.
  • Er is een voorstelling van de werking van de laboratoria voor analyses op melk, grond, mest, water en gewassen.
  • Een blikvanger is de biogasinstallatie in aanbouw.
  • Er is ook een zeer grote, aparte afdeling voor de biologische teelt.
  • Om de producten van onze land- en tuinbouwers te promoten, kan u op uw tocht doorheen het POVLT op verschillende plaatsen letterlijk "proeven" van champignons, biologische aardappelhapjes, verse popcorn en een frietje, verrassend witloof en een krachtig preisoepje.
  • Bij uw vertrek kan u aan een zeer democratisch prijsje een pompoen voor Halloween  meenemen.

Meer info op de website www.povlt.be (Ieperseweg 87, 8800 Roeselare)

Zopas raakte bekend dat REO-veiling de prijs kreeg van de meest energievriendelijke onderneming vanwege de organisatie van de OBD. Ze moest het opnemen tegen onder meer Colruyt en Arcelor. Energie is een belangrijke kostenfactor in dit proces en daarom investeerde REO Veiling in energievriendelijke installaties en productiemethodes. De verbrandings-oven tegenover de veiling, levert het warme water dat loods en kantoren verwarmt. De warmte afgegeven door de koelinstallaties, wordt gerecupereerd voor de opslag van koudegevoelige groenten zoals tomaten en aubergines.

zondag, september 24, 2006

Verbruik pompoenen stijgt spectaculair

Met 65 hectare pompoenen is De Terp de grootste leverancier van deze eetbare vrucht in Nederland:  „Wij zijn de hofleverancier van Albert Heijn. Toen we er zes jaar geleden mee begonnen verkochten we hen 25.000 pompoenen in één jaar, nu 150.000 stuks. De oogst is nog volop gaande. In totaal haalt De Terp negenhonderd ton van de velden af.  Zes paar jaar geleden was dat nog tweehonderd ton.
“70 Procent van de pompoenen verdwijnt naar het buitenland. Het gros wordt verorberd door Duitse consumenten. Engeland, Skandinavië, Italië en Frankrijk behoren ook tot de afnemers. De vraag groeit. Steeds meer supermarkten hebben belangstelling. De teelt is gemakkelijk. Ziekte komt bijna niet voor. De pompoen kan zelf knaagwondjes van muizen en hazen herstellen. Boeren krijgen 24 tot 45 cent per kilo voor een pompoen. Consumenten betalen er in de winkel circa twee euro voor. (!)(Bron: De Gelderlander)

Om de verkoop van deze grote hoeveelheden te stimuleren probeert AH de consument te helpen met het koken van pompoenen.
Zo vind je er het recept voor Pittige pompoenburgers,
hoe je Pompoentaart met pecannoten  moet klaar maken
en de bereiding van Geroosterde pompoen .

Op de website van Kwekerij De Terp ( waarvan sprake in het artikel in De Gelderlander) vinden we volgende pompoenrecepten: zoetzuur van pompoen, pompoen pannenkoek en pompoensoep

Kwekerij De Terp   heeft samen met andere pompoentelers een eigen digitale marktplaats, waar men probeert vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. De Terp is een gemengd biologisch landbouwbedrijf (akkerbouw en veehouderij), met de teelt van pompoenen als specialiteit.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen