Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 10, 2007

Opening aspergeseizoen

Donderdag 12 april 2007 vindt de nationale opening van Aspergeseizoen 2007 plaats. De opening, traditioneel op de 2e donderdag van april, vind ditmaal plaats in Amsterdam.
De dag is erop gericht om aan de opening van het Nederlandse aspergeseizoen zoveel mogelijk inhoud, imago en bekendheid te geven met als doel het product asperge onder de aandacht van de consument te brengen. In 2007 organiseert Stichting Dubbel A (refererend naar de beste kwaliteit asperges) alweer voor de zesde keer de nationale opening van het aspergeseizoen.

Wist u dat...

  • Asperges een zeer gezonde groente is?
  • De gemiddelde consumptie van per persoon de afgelopen 10 jaar vrijwel jaarlijks is gestegen?
  • De Nederlander gemiddeld 630 gram asperges per jaar eet?
  • U de asperges veel gemakkelijker kunt schillen als u ze voor het schillen ruim een half uur in koud water zet?
  • Slechts 21% van alle Nederlanders minimaal één maal per jaar asperges koopt?
  • Ruim tweederde van alle aspergeaankopen in de supermarkt plaatsvindt?
  • Alleenstaanden en gezinnen met jonge kinderen nauwelijks asperges kopen?
  • Ook mensen onder de veertig jaar erg laag scoren?
  • Dat de Nederlandse aspergetelers zorgen voor het beste kwaliteitsproduct

Openingen aspergeseizoen voorgaande jaren

Labels:

vrijdag, maart 09, 2007

Eerste Belgische aardbeien, aflossing van de wacht.

 

De Noorderkempen is de streek in België die gekend is om zijn aardbeien. Traditioneel levert veiling Hoogstraten dan ook de primeuraardbeien. Dit jaar is het echter de REO veiling uit Roeselare die de primeur heeft! Eén dag later dan dit jaar leverde teler Adriaan Van Boxel vorig jaar de primeur aardbeien. En dat was zowat naar jaarlijkse gewoonte. Met zijn primeurs was hij meerdere keren te gast op het koninklijk paleis om zijn rode lekkernij aan de vorst aan te bieden. Maar toen al gaf hij te kennen dat het de laatste keer zou zijn. Hij ging immers op pensioen. Dat kan je nog eens nalezen in het artikel dat dat hier vorig jaar over verscheen. De primeur is verschoven naar de andere kant van het land. Dit jaar is het teler Koen Depraetere uit Geluwe, dicht bij de Franse grens die de eerste Belgische aardbeien levert.
 

In een 8000 m² grote serre in het West-Vlaamse Geluwe telen Koen Depraetere (32) en zijn vrouw Greet Vanhollebeke al enkele jaren aardbeien. Vorig jaar waagde Koen zich aan een experiment. In een hoek van zijn serre had hij 500 m² afgebakend om aardbeien onder groeilampen te produceren. Koen kaapte daarmee in België op teelttechnisch vlak een primeur weg. “Als ik nu terugkijk op dat eerste seizoen, dan moet ik toegeven dat het allemaal goed is meegevallen”, evalueert Koen. “Zowel qua teeltmethode als qua prijsvorming was ik tevreden over dat experiment met belichte aardbeien. Daarom heb ik beslist om op 7 december opnieuw aardbeien voor belichting te planten. Dit keer heb ik de plantjes zelf gekweekt. Vorig seizoen had ik ze aangekocht. Het areaal belichte aardbeien blijft op 500 m². Ik wil deze methode voorlopig nog niet uitbreiden, omdat het om een grote investering gaat. Bovendien is het ook telkens afwachten wat er met de energieprijzen zal gebeuren. ” Koen Depraetere kweekt aardbeien van het ras Elsanta, een zoet en smaakvol ras. De belichte Elsanta’s zijn volgens de teler nog zoeter dan de niet-belichte.

Verwarmen en belichten hoeft niet echt schadelijk te zijn voor de Kyotonormen en andere broeikaseffecten. Want aardbeien invoeren uit Egypte of Spanje levert ook heel wat CO2 op door het transport 

Klik na de inleiding een tweede maal op de playknop om de video te bekijken. Op de video kijkt u binnen in de serres en de aardbeistellingen van Koen Depraetere waar deze primeurs geteeld werden. Dankzij het gebruik van assimilatiebelichting kan er heel vroeg geoogst worden.

Hebt u het dossier over de teelt van aardbeien al gelezen?
Het bevat niet minder dan zes artikels over aardbei.

Update : Hoogstraten was dit jaar dus zes dagen later, getuige dit bericht

13/3/2007 11:14 HOOGSTRATEN 13/03 (BELGA) = Op de Veiling Hoogstraten zijn dinsdagochtend de eerste aardbeien verkocht. De acht bakjes van 500 gram brachten 4.000 euro op en zijn gekocht door warenhuisketen Delhaize. Veiling Hoogstraten verdubbelt dat bedrag en schenkt de 8.000 euro aan de Cliniclowns. De eerste aardbeien werden dit jaar geleverd door aardbeiteler Cees Buijnsters uit het Nederlandse Zundert. Het ging om vier kilogram van de soort "Dar Select". Veiling Hoogstraten heeft dit jaar ook de huisstijl volledig veranderd en levert de aardbeien niet langer in houten kistjes, maar in bakjes die biologisch afbreekbaar zijn. Ook de promotiecampagne is in een nieuw kleedje gestoken. Veiling Hoogstraten heeft voor een periode van vijf jaar ook een luchtballon aangekocht. Die werd speciaal gemaakt in de vorm van een aardbei en dient voor promotie in binnen- en buitenland en voor incentives voor klanten. (DWM) ./.

Witloof wordt Kunst!

In de Bogardenkapel in de Katelijnestraat te Brugge loopt de hele maand maart een originele tentoonstelling. De Brugse kunstenaar Pierre Goetinck heeft in de kapel witloof geplant dat onder het oog van het publiek kan groeien en op zondag 1 april zal geoogst en uitgedeeld worden.

Onder de titel "Mais il faut cultiver notre jardin" (Maar we moeten onze tuin onderhouden) - naar een uitspraak van Voltaire - laat Pierre Goetinck in de verduisterde kapel witloof groeien.
Vorige zomer realiseerde Goetinck naar aanleiding van de vierde nacht van de musea een tuin met vergeten groenten in het Gezellemuseum. Samen met Rolle Debruyne en Annemie Goderis legde hij een bloemen- en groentetuin aan als procesmatig kunstwerk.

De kunstenaar wil met dergelijke projecten de groenten weer onder de aandacht brengen. ,,Het zelf telen en kweken van groenten is iets wat mensen eeuwenlang deden maar wat we in de laatste decennia zijn verloren. Het gaat zelfs zover dat mensen niet eens hun eigen tuin onderhouden. Zo moeilijk is het nochtans niet om gras te maaien of in je tuin je eigen groenten te kweken. ,,De huidige, moderne mens is volgens de kunstenaar wel meer oeractiviteiten kwijtgeraakt. Verse groenten hebben volgens de kunstenaar iets mythisch gekregen. Het is ook wel magisch, als je erover nadenkt. Door simpelweg een zaadje te planten, begint er iets te groeien. Het is die magie en levenskracht die hij met het groeiende witloof in de Bogardenkapel wil tonen.

Hij kweekt er witloof  in de vorm van het grondplan van een mythisch gebouw. De kunstenaar wil met zijn installatie in de Bogardenkapel de manier waarop we in Brugge naar het historische erfgoed en zijn mythes kijken, onder de loep nemen. Soms wordt de historische waarde van een gebouw groter door de mythevorming die er rond ontstaat. Dit idee probeert Pierre Goetinck over te brengen door enkele honderden kilogram witloof te kweken. Goetinck speelt op die manier met de krachtige contradictie van de donkere, ondergrondse wortel waarruit bovengronds de mooie, witte vrucht groeit.
Op de laatste dag van de tentoonstelling (op zondag 1 april 2007, van 10.00 tot 17.00 uur) kunnen de bezoekers gratis het gekweekte witloof van de installatie komen ophalen en op die manier een portie eetbare kunst mee naar huis nemen.

Praktische info *opening: vrijdag 9 maart 2007 om 19.00 uur *periode: zaterdag 10 maart tot zondag 1 april 2007 *openingsuren: vrijdag tot zondag, 10.00-17.00 uur *toegang gratis *Bogardenkapel, Katelijnestraat 86, 8000 Brugge

Iedere moestuinbezitter is eigenlijk wel een kunstenaar! Uit de combinatie van aarde, lucht, water en zaadjes maakt hij ieder jaar weer andere verrassende kunstwerken.

donderdag, maart 08, 2007

Kom in de kas!

'Kom in de Kas' valt dit jaar op zaterdag 31 maart en zondag 1 april.

Een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de tuinbouw in al haar facetten. Het is een evenement van kijken, ruiken en proeven is een heerlijke dag uit voor het hele gezin. Trendy bloemen, exotische kamerplanten en avontuurlijke groenten, u ontdekt het allemaal. Op de tuinbouwbedrijven en in de gebieden eromheen worden talloze activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen hun hart ophalen.

Eb en vloed tussen de potplanten, de kleurenpracht van tropische planten, smaakvolle groenten, planten vermeerderen uit een klein stukje plantenweefsel. Het is allemaal te zien en te beleven tijdens Kom in de Kas

Het thema dit jaar is Ondernemend met water en energie.
Onder andere door recirculatie is de glastuinbouw één van de meest waterefficiënte sectoren ter wereld. De inspanningen die gedaan worden voor milieuvriendelijke energie zijn talrijk. Denk maar aan de gesloten kas, verwarming van de kas met aardwarmte en opslag van energie in het grondwater.

Uiteraard ontbreken ook de telers van komkommers, paprika’s en tomaten niet. De bestrijding van ziekten en plagen gebeurt met biologische bestrijders. Daarvan heeft de Nederlandse tuinder maar liefst twintig verschillende soorten ter beschikking. Nederland is hierin toonaangevend in de wereld. In Nederlandse kassen worden tientallen verschillende soorten tomaten gekweekt. De bezoeker kan ze zich dan ook goed laten smaken

In 2006 werd "Kom in de Kas" voor de 29e keer gehouden. Maar liefst 217.000 bezoekers wisten toen de weg te vinden naar de kas. Dit jaar worden het er nog meer waarschijnlijk.
Aan Kom in de Kas doen ieder jaar zo'n driehonderd glastuinbouwbedrijven mee.

Klik hier om de deelnemende bedrijven van kom in de kas 2007 te raadplegen.

Voor de kinderen is er ook een kleurwedstrijd. Of ze kunnen zich bijvoorbeeld als een tomaat laten schminken, of een ponyritje maken om de kas. Ook kunnen kinderen meedoen aan kleur- of ballonnenwedstrijden, of ravotten op springkussens. In diverse gebieden treden clowns op.

Paarse asperges

Dit bericht stond vandaag in BN/DeStem

Antonio en Jolanda van Beek uit Terheijden oogstten gisteren de eerste exemplaren van Asparagus Pacific Purple. De eerste oogst is voor restaurants. In de winkel zullen ze pas in mei te koop zijn. Zij kunnen ze eerder leveren omdat zij de asperges kweken in verwarmde tunnels. The Greenery laat weten verrast te zijn dat Van Beek nu al met de paarse variant komt. En had liever nog wat gewacht met de promotie van dit nieuwe product.

The Greenery heeft inderdaad de paarse asperge in zijn assortiment opgenomen. Dat stond zo in dit bericht van november 2006.   

Naast de witte en de groene asperges zijn er vanaf mei/juni 2007 ook paarse asperges te koop. The Greenery introduceert dan het exclusieve ras Pacific Purple. De asperges van het ras Pacific Purple vertonen minder verkleuring bij het koken dan andere rassen en door het hoge suikergehalte zijn ze zeer geschikt als ingrediënt in verse salades.
Voor de nieuwe asperges is The Greenery een exclusieve samenwerking aangegaan met de Nieuw-Zeelandse aspergeveredelaar Aspara Pacific. De asperges van het ras Pacific Purple worden alleen afgezet door The Greenery. De planten worden exclusief voor de leden van deze afzetorganisatie geteeld.

Wat googlen leerde dat het Gerard Musters en zijn vrouw Daniëlle van Prei- en Aspergekwekerij Musters zijn die de paarse asperge in Nederland commercieel geïntroduceerd hebben. Op hun website doen zij het volgende verhaal.

In 2003 zijn wij op huwelijksreis geweest naar Nieuw-Zeeland. Daar hebben we veel gezien van het land, maar wat ons nog meer fascineerde waren de PAARSE asperges. Wij hebben ze daar zien liggen in een supermarkt. Een groentevertegenwoordiger vertelde ons dat ze daar zijn ontwikkeld door een professor. Eenmaal thuis gekomen, hebben wij contact gezocht met onze plantenkwekerij, en hem al de informatie gegeven die wij hadden over deze paarse asperges. Deze paarse asperges moet u niet verwarren met de – door de zon verkleurde- violette asperges. Paarse asperges zijn donkerpaars, bijna zwart van kleur.
Uiteindelijk hebben zij zaad via Engeland in Nieuw-Zeeland besteld. In 2004 hebben zij dit zaad gezaaid en in 2005 hebben wij deze jonge planten geplant. In 2006 gaan wij de eerste paarse asperges hiervan snijden. Dit ras is uniek in Nederland en hij heet “pacific purple”. Paarse asperges zijn iets zoeter van smaak, en –door de unieke kleur- uitermate geschikt voor salades en ter decoratie. Paarse asperges groeien net zo als groene boven de grond. Zou je ze in ruggen opkweken krijg je ook gewoon witte asperges. Net zoals de groene hoef je de paarse asperge ook niet te schillen. (www.mustersasperges.nl)

Labels:

Te koop : Kunst met groenten en fruit.

Een echt schilderij boven de bank? Van een uitstekende kwaliteit en eigentijds vormgegeven? Waar er maar één van bestaat?
De Kunstfabriek maakt het mogelijk en dat tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Hoe? De Kunstfabriek bedenkt en ontwerpt schilderijen, die in China door professionele kunstschilders in olieverf op doek worden geschilderd. Vanaf half maart 2007 is de nieuwe oogst weer binnen: zo’n 50 nieuwe stillevens, in olieverf op doek. De Kunstfabriek-ontwerpers hebben zichzelf overtroffen: het is een serie sprankelende, kleurige schilderijen geworden met groente en fruit, op uiteenlopende formaten. Sappige aardbeitjes, knapperige worteltjes, diepblauwe bosbessen en frisse limoenen: er is meer keus dan bij uw groenteboer!
Welkom, vanaf 15 maart 2007, in De Kunstfabriek, Westergasfabriekterrein Amsterdam, Polonceaukade 20, 1014 DA, www.dekunstfabriek.com

Enkele voorbeelden met groenten. Alle stillevens  (ook met veel fruit)zijn te bekijken op dit adres
http://www.dekunstfabriek.com/fabriekswinkel/default.asp?lang=nl&cat=stillevens&status=w

465 euro

595 euro

365 euro

woensdag, maart 07, 2007

Schorseneer : keukenmeidenverdriet? Niet met Piet!

Schorseneren zijn lastig schoon te maken en te schillen omdat er kleverige, melkwitte stof vrijkomt. Vandaar komt de naam keukenmeidenverdriet. Draag hierbij plastic handschoenen of houd de schorseneren onder water in een bak of pan tijdens het schillen. Sommigen borstelen de wortels af en schillen ze pas na het koken.. Leg de schorseneren na het schillen direct in water met een wat citroensap om de kleur te behouden. Of misschien heeft Piet Huysentruyt nog een betere oplossing?

Vanaf zaterdag 10 maart 2007 geeft Piet Huysentruyt afspraak met de kijker voor een nieuw, zesde, seizoen van SOS Piet. Dertien weken lang rijdt de vrolijke topkok door Vlaanderen om in de keuken van zowel de beginnende keukenprins(es), de beslagen huismoeder als de ervaren hobbykok de grote en kleine culinaire missers op te lossen en om te toveren tot gastronomische pareltjes. Dit weekend reageert de chef-kok op de culinaire SOS van Peggy. Ze slaagt er niet om lekkere erwtensoep te maken. De soep is hard als beton en de smaak is niet om over naar huis te schrijven.
In de keuken van Lesley zorgen schorseneren in bechamelsaus voor frustratie. De groenten smelten niet in de mond en blijven niet wit. En Lesley's saus schift keer op keer. Piet leert Lesley hoe schorseneren in bechamelsaus volgens de regels van de kunst bereid worden en geeft haar ook tips om haar handen proper te houden. Deze keukenprinses heeft immers de gewoonte om met handschoenen de groenten te schillen...  'SOS Piet', zaterdag 10 maart om 18.25 uur en zondag 11 maart om 13.40 uur op VTM. (Bron : TV-Visie - Nieuw seizoen 'SOS Piet' start zaterdag )

Enkele basisrecepten met schorseneer.. (Loca Labora)

zondag, maart 04, 2007

Expositie gedroogde pompoenen en exoten

In Sprang-Capelle staat een bijzondere kwekerij. Aan de Wendelnesseweg kweken Jo en Sander Sanders nu al vele jaren op volledig biologische wijze pompoenen en een reeks exotische groenten uit China, Suriname en Thailand. Deze maand houdt de kwekerij elke zaterdag een open dag met een expositie van gedroogde pompoenen en 'exoten'.

Openingstijden:
Elke zaterdag in maart 2007 van 9 - 17 uur. Toegang is gratis. Zij  zijn op het volgende adres te vinden
Sanders Pompoenen en Exoten
Wendelnesseweg Oost 32
NL-5161 ZA Sprang-Capelle
Telefoon: 0416-311640 (voor buitenland: 0031-416-311640)
Fax: 084-7204845 (voor buitenland: 0031-84-7204845)
http://www.s-sanders.nl 
Ook verzorgen zij dia-avonden voor clubs en verenigingen.

Door zelfstudie en onderzoek is Sanders zich in de loop der jaren steeds verder gaan bekwamen in deze teelt, waaronder groenten zoals sopropo, tseetgwas, tonggwa, sponskalebas en andere komkommerachtige groenten. Jaarlijks is er in augustus in de kwekerij bovendien een grote pompoenenshow en in maart een pompoenzadenmarkt.
Na de rage van de decoratie- pompoenen, nu tien jaar geleden, kwam de kweek van pompoenen voor de consumptie steeds meer in. In die zin heeft Sanders het tij mee. Veel concurrentie kent hij desalniettemin niet. "Grote be- drijven stappen er nog niet in. Daarvoor is deze teelt te risicovol."
Het kweken van nieuwe producten, vaak met van klanten uit het buitenland meegebrachte pitten, is dan ook telkens opnieuw een avontuur. Het lukt lang niet altijd. "Vaak dragen de planten hier geen vruchten." De condities in Nederland zijn daarvoor toch te verschillend met die in de tropen en in zuidelijke landen.
Met pitten en zaden uit Taiwan behaalt Sanders nog de beste resultaten. De kweker heeft inmiddels een goede relatie opgebouwd met een collega-pompoenenkweker in dat land, met wie hij belangrijke teeltgegevens uitwisselt. Verder haalt hij zijn informatie veelal van internet.

(Bron:  artikel BN/DeStem )

Ook een activiteit, evenement over groente, groentetuin te melden? Stuur de nodige gegevens naar tentoonstellingen@plantaardig.com


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen