Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

maandag, oktober 17, 2005

Broccoli dinsdag op TV (Nederland 3)

Het televisieprogramma 'Klokhuis' zendt een item uit over de teelt van broccoli en wat er verder bij komt kijken om het product verkoopklaar te maken.
Dolores gaat kijken hoe broccoli wordt verbouwd. Ze volgt het hele proces: van het zaaien tot het oogsten en het inpakken van de broccolistronkjes. En in een swingende R&B-clip brengen drie zangeressen een ode aan deze lekkere groente!
De makers van Klokhuis hebben voor het onderwerp gefilmd bij teler René Verdonk in Wervershoof en bij zaadbedrijf Syngenta. De interesse van het televisieprogramma werd gewekt nadat vorig jaar 700 leerlingen op 17 scholen deelnamen aan een lesprogramma over broccoli. De kinderen kregen onder andere ieder 3 broccoliplanten mee naar huis, waarmee ze konden deelnemen aan de wedstrijd 'teel de grootste broccoli'. Dit jaar kwam er een vervolg met bloemkool, hieraan is deelgenomen door 850 leerlingen.
He broccoli- en bloemkoolproject zijn erop gericht de consumptie van deze groenten te bevorderen, en duidelijk te maken wat er komt kijken bij de productie. Dit laatste is ook nog inzichtelijk gemaakt in een professionele film voor schooldoeleinden. Klokhuis begint om 18.25 uur op Nederland 3.
Hier kan je vanaf woensdagmorgen 19/10/2005 de video nog eens bekijken.
(Bron : zibb.nl / landentuinbouw - Broccoli dinsdagavond in 'Klokhuis' en www.hetklokhuis.nl )

Labels:

Broccoli helpt het geheugen

Enkele groentesoorten, en vooral broccoli, zijn goed voor het geheugen, zo staat te lezen in dit Artikel op www.hln.be

Labels:

zondag, oktober 16, 2005

De oogst van grondwitloof is begonnen.


Alhoewel het nog geen hoogseizoen is, is de oogst van het eerste grondwitloof al begonnen, en de vraag is groot. Dit witloof wordt niet vaak uitgevoerd omdat er in België al meer vraag is dan aanbod. Toch zijn er veel minder witlooftelers die nog grondwitloof telen. "Dat komt omdat het zo arbeidsintensief is. In april en mei wordt het witloof gezaaid in het veld. In augustus en september wordt het in het veld geoogst. Daarna wordt het 'ingetafeld' in de witloofschuur. Het wordt dan bedekt met een laagje aarde.
Bron : lees verder op vilt.be


De vzw Brussels Grondwitloof heeft ook een website met alle informatie over traditioneel geteeld witloof www.grondwitloof.be
En tot 31 oktober kunt er deelnemen aan een wedstrijd waar u een pakket witloof kunt winnen.

Zelf witloof forceren? Lees het artikel over de forcerie van witloof

Brigitta Callens steekt witloof

Hoe wordt het grondwitloof geoogst? Dit kan je zien op deze video waar Brigitta Callens witloof gaat steken op een traditioneel witloofbedrijf.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen