Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

dinsdag, juli 18, 2006

Barbeque : gezellige groentespiesen (NRC Handelsblad).

De serie groenten op en bij de barbecue blijft actueel, vandaag geeft NRC Handelsblad een uitgebreid recept voor een groentespies op de barbecue! Deze groenten heb je nodig :

  • 2 rode uien
  • 1 venkelknol
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine radicchio of twee struikjes witlof
  • 2 portobello’s
  • 4 kleine tomaten

Hoe je te werk gaat om ze te klaar te maken lees je hier :  Koken Etc » BBQ: Gezellige groentespiesen.

maandag, juli 17, 2006

Warme en droge weer heeft zijn positieve en negatieve kanten voor de moestuin

Uit : De Stentor.

18 JULI 2006 - ZUTPHEN - Deze dagen vallen er nog eerder bloemkolen uit de hemel dan vocht. Zij die als hobby kolen en gewassen telen malen er niet al teveel om. ‘We maken er het beste van.’.

‘Zo erg is het niet. We bevochtigen de gewassen goed. ’s Ochtends of ’s avonds, want anders verbranden ze’, zegt Gert Barelds. Hij heeft nu vijf jaar een tuintje in het complex Hoge West/Laarmansheuvel aan de Thorbeckesingel, waar 107 hobbyisten een stukje grond bestieren. Barelds, webmaster van de site van de volkstuinvereniging Zutphen nuanceert het beeld van verdorring.

‘Er zijn exotische gewassen die het nu bijvoorbeeld goed zouden kunnen doen. Als je bijvoorbeeld als gokje meloenen hebt gezaaid heb je nu mazzel. Daarnaast is het zo dat niet alle gewassen tegelijkertijd oogstrijp zijn, het is niet zo dat continu dezelfde gewassen op het veld staan.’ ‘Het is ook een beetje het risico van de hobby’, zegt Marianne Dankers. Zelf heeft ze al 29 jaar een volkstuintje. ‘We hadden dit jaar al vrij vroeg een hete periode, daarna volgde een periode met veel regen. De meesten van ons hadden toen een miskleun met komkommers en boontjes. En zo is er elk jaar wel iets.’ En die onvoorspelbaarheid is, geeft ze toe, ook wel de charme van het tuinieren.

En hoewel de oogst niet in elkaar dondert, zou wat regen geen kwaad doen. ‘Vooral voor de zogenaamde waterplanten, zoals rode bieten, wortelen en bloemkolen zou een nachtelijk buitje prettig zijn.’ En wat als door aanhoudende droogte het water op rantsoen moet? ‘We gebruiken grondwater, dat mag ook nog. Als we daar straks niet meer mee mogen sproeien? Daar denken we nog maar niet aan.’

zondag, juli 16, 2006

Professionele groentetelers beregenen alle groenten

"Zonder kunstmatige beregening zou hier geen sprake meer zijn van bloemkolen", zo begon teler A. Vanwalleghem uit Pittem (W.Vl.) gisteren zijn verhaal. "Maar toch lieten we ons, net zoals zoveel anderen in de regio, verrassen."

"Weet je, veelal wordt pas in het veld gegaan om het watergebrek te evalueren in de loop van de avond, nadat het overige werk erop zit. Dit seizoen kom je dan wel en dag te laat, het droogproces in de grond gaat zo snel dat die dag je 10 of 20% van je productie kan kosten." “Veldbezoeken moeten gebeuren in het felst van de zon, dan zie je het best de reactie van de planten.”

Bloemkolen zijn kwantitatief en kwalitatief erg gevoelig voor de droogte. Maar ook de andere koolsoorten en alle groenten hebben nu kunstmatige beregening erg nodig.” “Dat was trouwens ook al het geval voor de primeuraardappelen. Aardappelen zonder water halen hier de 25 ton per hectare niet, mits beregening komen we nu wel boven de 30 ton. Maandag gaan we rooien, afwachten.” Bron: Bloemkool toch minder productie[AGRI PRESS BENELUX]

Lees ook :
*Video : droogte en warmte speelt professionele groentetelers parten.
*Aardappelen : Temperaturen boven 30 graden zijn heel schadelijk!

Meloenen telen | Snoei bij staande teelt

Het snoeien bij meloenen heeft tot doel de bladgroei wat te beperken en de vorming van vrouwelijke bloemen te stimuleren. Op die manier bekom je in onze gematigde streken toch nog tijdig vruchtvorming en oogst.

Een meloen die onbeperkt kan doorgroeien zal eerst veel blad maken en vertraging oplopen bij de vorming van vrouwelijke bloemen. Dit is nog belangrijker bij sterk groeiende meloenrassen. (Het rassenoverzicht bij meloenen is één van de nog niet verschenen artikels)

De snoei begint al tijdens de opkweek van de meloenen. Als de plant twee echte bladeren heeft wordt ze getopt. Het intoppen van de meloenplant tijdens de opkweek is om te vermijden dat er op de zijscheuten geen vrouwelijke bloemen komen. In dat geval komen de vrouwelijke bloemen pas op de zijscheuten van de zijscheuten.Deze meloen werd al eens getopt en heeft nu twee zijscheuten.
Meloen-met-twee-scheuten

Als deze zijscheuten, een tweetal bladeren hebben wordt de beste zijscheut overgehouden.
Meloen-scheut-bezig-met-afsnijden
De overblijvende stengel wordt wat gesteund met een stokje.

Bij het uitplanten wordt een touw in de kasconstructie opgehangen en wordt de plant regelmatig ingedraaid.
Meloen geplant en aangebonden

Als de plant zowat één meter hoog is hebben zich in iedere bladoksel stevige scheuten ontwikkeld. Uit de eerste zes à zeven bladoksels worden al de zijscheuten verwijderd. De bloemetjes uit deze bladoksels hoeven niet verwijderd te worden, het zijn immers mannelijke bloemen.
Meloen_staand_overzicht

Hoger op blijven de scheuten zich ontwikkelen. Op deze zijscheuten vind je de vrouwelijke bloemen. Niet helemaal wegnemen dus!
Meloen_rechtstaande_teelt


Beroepstelers toppen deze scheuten in op één blad. Als liefhebber kan je deze scheuten intoppen op twee bladeren. Dan heb je twee vruchtbeginsels en is de kans op vruchtzetting groter. Als de tweede vrucht achteraf niet gezet blijkt wordt het tweede blad toch nog verwijderd. Ook als beide vruchten op de scheut gezet zijn wordt het tweede blad verwijderd. Er is wat extra werk met dit systeem.
Zijscheuten_gesnoeid_meloen_staande_teelt

Als de meloenplant de draad bovenin de kas bereikt wordt de plant niet ingetopt, maar over de draad gelegd. Dit bevordert de uitgroei van de al gezette vruchten. Het snoeien blijft dus verder gaan.

Dit was het tweede artikel van de nieuwe serie
Meloenen kweken, meloenen telen.
Er volgen er nog, blijf deze website volgen! (Gebruik de nieuwsbrief)

Aardappelen : Temperaturen boven 30 graden zijn heel schadelijk!

Eduard Empsen en Magdalena Merckx hebben al meer dan dertig jaar een aardappelbedrijf in Vissenaken. Ze hopen dat het snel gaat regenen en dat de temperatuur onder de dertig graden blijft. "Anders wordt het fataal voor de oogst", klinkt het.

Ook aardappelteler Michel Renders uit Hoeleden hoopt dat er snel een einde komt aan de droogte. "Als de aarde warmer is dan dertig graden, valt de groei van de aardappelen stil", legt Michel Renders uit. "In dat geval dreigt een tekort aan frietaardappelen omdat de knollen niet groot genoeg worden".

Toch is de situatie voorlopig nog niet dramatisch, zegt Eduard Empsen. "Zolang de temperaturen onder de dertig graden blijven, kan de oogst nog goed komen. De aardappelen zijn nog in bloei en de knollen kunnen nog even op reserve leven. Maar als we nog twee dagen hogere temperaturen krijgen, wordt het fataal. Dan moeten we veel geld steken in het selecteren van de goede aardappelen, waardoor de prijs verder de hoogte in gaat". Uit VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen