Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, mei 13, 2006

De slimme asperge-schiller

AspergeschillerOp het bericht blote asperges kwam een reactie van Eugène. Dank daarvoor!

Vergeet de dunschiller en het tijdsaspect om asperges te schillen. Momenteel is er een toestelletje op de markt hetwelk in één enkele beweging een asperge volledig schilt.

De producent is de firma LURCH, Hildesheim , te vinden op www.lurch.de. Hij promoot en omschrijft het apparaat als 'The clever Asparagus-Peeler'
Het toestelletje is te koop in verschillende winkels in de aspergestreek (Puurs, Bornem). Ikzelf heb het een 8-tal jaren geleden gekocht in een winkel in Bornem voor 995 frank.

Beschrijving van het toestel vind je hier

Labels:

Aanaarden en koolvlieg

Bij deze nog een nakomertje bij het bericht van woensdag
Koolvlieg en Koolwitje? Koolkraag en Insectengaas!


Het aanaarden van koolgewassen is uit den boze als er koolvliegeieren worden aangetroffen aan de voet van de planten. Bij aanaarden worden de eitjes bedekt door een laagje veelal vochtige grond en dat geeft ideale omstandigheden aan de eitjes om uit te komen. Aanaarden heeft wél zin na aantasting, om ervoor te zorgen dat de plant boven de aan aangetaste zone alsnog nieuwe wortels kan maken. “Dit kan dan voor veel planten de redding betekenen”.
Bron : zibb.nl / landentuinbouw - Aanaarden bevordert uitkomen koolvliegeitjes.

vrijdag, mei 12, 2006

Bloemkolen mislukken door warmte

Pas 12 mei en toch zomerse temperaturen. En dat na een een voorjaar dat gekend zal blijven als één van de meeste late uit de geschiedenis. Voor sommige planten is dit dan ook teveel van het goede. Bloemkool lijkt één van de slachtoffers.

  • De winterbloemkool is door de warmte plots heel sterk gaan groeien. Waardoor de kwaliteit heel slecht is. De bloemkolen zijn te los en vertonen schift (witte beharing op de kool) 
    Dit staat te lezen in het artikel “warmte drama voor teelt winterbloemkool
  • Ook bij de weeuwenteelt van bloemkool schept de vroege warmte problemen. Uit het veld komen waarnemingen dat sommige rassen zijn gaan boren (voorbloemers), waardoor er vroegtijdige en  kleine bloemkolen zullen geoogst worden.
  • De serrebloemkool (bloemkool uit glazen of plastieken kas) heeft blijkbaar minder last van de warmte. Deze bloemkolen kenden minder lage temperaturen tijdens de maand maart en de heel plotse overgang van een kwakkelend voorjaar naar (te)hoge temperaturen is voor deze kolen minder groot

Labels:

woensdag, mei 10, 2006

Koolvlieg en Koolwitje? Koolkraag en Insectengaas!

Nu de eerste decade van mei blijkbaar op een warmterecord afstevent (lees Begin mei 2006 uitzonderlijk warm ) wordt de bescherming van onze koolgewassen tegen de maden van de koolvlieg en rupsen zeer actueel.

De eerste eitjes van het koolwitje zag ik vorig weekend op broccoliplantjes die klaar stonden om uit te planten.
(zie foto, klik voor vergroting)
Koolwitje_eitjes
Dan  is het makkelijk om in te grijpen, je plukt gewoon het stukje van het blad eraf..

Met de aanhoudend hoge temperaturen zal de koolvlieg ook wel wakker zijn.
De beste preventieve maatregelen zijn de mechanische, die de eiafzet dicht bij de plant verhinderen. De made kan zich slechts enkele centimeters verplaatsen.

  1. Afdekken met vliesdoek of insectengaas is een mogelijkheid. De koolvlieg kan dan niet bij de planten en dus ook geen eitjes op de grond afzetten. Biologische beroepstuinders die op grote schaal koolgewassen telen gaan op deze manier te werk.
  2. Voor kleinere oppervlaktes lukt het gebruik van koolkragen  ook goed. Snij uit oud tapijt, asfaltpapier of binnenbanden vierkante stukken van 15 op 15 cm. Maak één insnijding tot het midden. Let erop dat de stengel goed afgesloten is en dat de grond mooi vlak ligt.
  3. Geurverwarring kan en is een bijkomend hulpmiddel. Zeer regelmatig bespuiten met sterk geurende kruidenaftreksels en gesteentemeel zal misschien de koolvlieg onderdrukken.

Als je ervoor zorgt dat de koolkragen zeer goed aansluiten bij het steeltje van de koolplant wordt de kans op aantasting veel kleiner. Dan kunnen de maden niet meer bij de stengel van de koolplant. Met een insectengaas zorg je ervoor dat de vlieg simpelweg geen eitjes op de grond kan afzetten. Glipt er toch eentje binnen, dan bied de koolkraag nog wat bescherming. Het insectengaas houdt  ook het koolwitje buiten.

– Op de blog van Pol en Daniel kan je goede foto’s zien over hoe zij te werk gaan om hun pas uitgeplante broccoli te beschermen tegen ongewenste gasten. Lees het op hun blog.
– Lees ook nog eens het uitgebreide artikel De koolvlieg ontwaakt.
– In een ander artikel kan je lezen wat het verschil is tussen (en ook een foto zien van) rupsen van respectievelijk het koolwitje en de kooluil.

 

zondag, mei 07, 2006

Help! Mijn tomatenplanten worden rood, paars en zwart.

Regelmatig komt er een vraag van bezorgde tuinliefhebbers over de rode verkleuring bij tomatenplantjes. Daarbij gaat het meestal over de stengel van de tomateplant, heel soms over de paarse verkleuring van de bladeren van jonge planten. Zo kwam er onlangs deze vraag op het forum groenten van Tuinkrant.

Tomaten_plantjes_rode_stengels
Paarse verkleuring van tomatenplantjes Cristal F1. Klik voor vergroting.

Ik heb zowat 2 weken geleden verschillende tomaten-, paprika en peperrassen gezaaid in een verwarmd zaaibakje. Nu zijn sinds een paar dagen de steeltjes van alle zaailingen rood verkleurd. Ik heb hier ooit al eens over gelezen - waarschijnlijk zelfs op dit forum - maar ik kan het maar niet terugvinden ... Weet iemand of die verkleuring op een probleem wijst ?

Dit komt inderdaad heel regelmatig voor. Met name bij de verhuis van de plantjes van uit de veranda of woonruimte naar de kas (serre) Daar hebben ze lange tijd voor het raam gestaan bij relatief lichtarme en warme omstandigheden. Plots komen ze dan terecht in een ruimte met overvloedig licht en lage (nacht)temperaturen. Door het vele licht kunnen de plantjes meer aan fotosynthese (bladgroenwerking) doen. Daarbij wordt ook anthocyaan (een rode kleurstof) aangemaakt. Bij voldoende hoge temperaturen wordt deze stof al vlug door de plant verbruikt bij het groeiproces. Blijft de temperatuur wat achter dan kan het zijn dat er (tijdelijk) wat anthocyaan overblijft in de plant. Vandaar de roodverkleuring. Op zich niet echt iets om zich zorgen over te maken. Als het wat warmer wordt en de groei vesnelt zal het verschijnsel vanzelf sterk verminderen. Er is dan enkel nog een onopvallende paarse schijn in de stengel.

Enkele dagen geleden was dit verschijnsel ook te zien bij laat gezaaide tomaten van het ras Cristal F1. De plantjes werden begin april rechtstreeks gezaaid in een tray. Een paar dagen na de verhuis naar de kas waren de stengels al rood gekleurd. Ook gedeelten van de bladsteeltjes en zelfs de bladnerven waren paars verkleurd. (Zie foto)

Soms komt de roodverkleuring ook voor op de bladeren. Meestal is het dan eerder een donkerpaarse tot zwarte kleur van de bladeren. En is het niet helemaal hetzelfde als het zopas gemelde probleem.

Een voorbeeld van dit verschijnsel komt aan bod in deze vraag van een lezer.

Zoals je kan zien op de foto hieronder, kleurt het blad donker tot zwart. Ze staan dag en nacht in de serre (glas intussen !) waar 's nachts en 's morgens vroeg wel een hoge vochtigheidsgraad is. De Ausonio F1 plantjes hebben "het" het meeste. Bij de Super Marmandes lijkt het veel minder of is het misschien nog maar pas begonnen. Riviera en Nikita nog minder of (nog) niet. Buiten deze verkleuring lijken alle plantjes in goede staat .

Zwarte_kleur_tomaten_bladeren
Paars tot zwarte verkleuring van bladeren bij tomatenplant. Klik voor vergroting. (Foto van Ann)
Dat die bladeren wat donker verkleuren is een verschijnsel dat te maken heeft met mindere groeikracht door bijvoorbeeld een vrij lage omgevingstemperatuur. Ook heeft het soms te maken met het potje en het substraat waar ze in staan. Sommige (goedkope) potgrond blijft te lang nat na het water geven waardoor de wortels niet goed kunnen doorgroeien omdat er tijdelijk zuurstofgebrek is.
Al bij al een probleem dus dat er op wijst dat de planten (tijdelijk) wat minder goed doorgroeien. Dit zal overgaan als het wat warmer wordt en zeker als ze de kans krijgen uiteindelijk in de volle grond door te wortelen en een betere groei zullen kennen. Zo, daarmee ben je misschien alvast wat gerust gesteld dat het geen vervelende schimmel of plaag is. Uw planten zijn zeker niet verloren!

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen