Regelmatig komt er een vraag van bezorgde tuinliefhebbers over de rode verkleuring bij tomatenplantjes. Daarbij gaat het meestal over de stengel van de tomateplant, heel soms over de paarse verkleuring van de bladeren van jonge planten. Zo kwam er onlangs deze vraag op het forum groenten van Tuinkrant.
Paarse verkleuring van tomatenplantjes Cristal F1. Klik voor vergroting.
Ik heb zowat 2 weken geleden verschillende tomaten-, paprika en peperrassen gezaaid in een verwarmd zaaibakje. Nu zijn sinds een paar dagen de steeltjes van alle zaailingen rood verkleurd. Ik heb hier ooit al eens over gelezen - waarschijnlijk zelfs op dit forum - maar ik kan het maar niet terugvinden ... Weet iemand of die verkleuring op een probleem wijst ?
Dit komt inderdaad heel regelmatig voor. Met name bij de verhuis van de plantjes van uit de veranda of woonruimte naar de kas (serre) Daar hebben ze lange tijd voor het raam gestaan bij relatief lichtarme en warme omstandigheden. Plots komen ze dan terecht in een ruimte met overvloedig licht en lage (nacht)temperaturen. Door het vele licht kunnen de plantjes meer aan fotosynthese (bladgroenwerking) doen. Daarbij wordt ook anthocyaan (een rode kleurstof) aangemaakt. Bij voldoende hoge temperaturen wordt deze stof al vlug door de plant verbruikt bij het groeiproces. Blijft de temperatuur wat achter dan kan het zijn dat er (tijdelijk) wat anthocyaan overblijft in de plant. Vandaar de roodverkleuring. Op zich niet echt iets om zich zorgen over te maken. Als het wat warmer wordt en de groei vesnelt zal het verschijnsel vanzelf sterk verminderen. Er is dan enkel nog een onopvallende paarse schijn in de stengel.
Enkele dagen geleden was dit verschijnsel ook te zien bij laat gezaaide tomaten van het ras Cristal F1. De plantjes werden begin april rechtstreeks gezaaid in een tray. Een paar dagen na de verhuis naar de kas waren de stengels al rood gekleurd. Ook gedeelten van de bladsteeltjes en zelfs de bladnerven waren paars verkleurd. (Zie foto)
Soms komt de roodverkleuring ook voor op de bladeren. Meestal is het dan eerder een donkerpaarse tot zwarte kleur van de bladeren. En is het niet helemaal hetzelfde als het zopas gemelde probleem.
Een voorbeeld van dit verschijnsel komt aan bod in deze vraag van een lezer.
Zoals je kan zien op de foto hieronder, kleurt het blad donker tot zwart. Ze staan dag en nacht in de serre (glas intussen !) waar 's nachts en 's morgens vroeg wel een hoge vochtigheidsgraad is. De Ausonio F1 plantjes hebben "het" het meeste. Bij de Super Marmandes lijkt het veel minder of is het misschien nog maar pas begonnen. Riviera en Nikita nog minder of (nog) niet. Buiten deze verkleuring lijken alle plantjes in goede staat .
Paars tot zwarte verkleuring van bladeren bij tomatenplant. Klik voor vergroting. (Foto van Ann)
Dat die bladeren wat donker verkleuren is een verschijnsel dat te maken heeft met mindere groeikracht door bijvoorbeeld een vrij lage omgevingstemperatuur. Ook heeft het soms te maken met het potje en het substraat waar ze in staan. Sommige (goedkope) potgrond blijft te lang nat na het water geven waardoor de wortels niet goed kunnen doorgroeien omdat er tijdelijk zuurstofgebrek is.
Al bij al een probleem dus dat er op wijst dat de planten (tijdelijk) wat minder goed doorgroeien. Dit zal overgaan als het wat warmer wordt en zeker als ze de kans krijgen uiteindelijk in de volle grond door te wortelen en een betere groei zullen kennen. Zo, daarmee ben je misschien alvast wat gerust gesteld dat het geen vervelende schimmel of plaag is. Uw planten zijn zeker niet verloren!
Labels: tomaten