Sclerotinia, een schimmel die heel wat groenten aantast.

Sclerotinia is een niet waardspecifieke schimmelziekte. Dat wil zeggen dat er heel wat groenten kunnen door aangetast worden, zowel in de open lucht als in de kas/serre.
Meestal blijft de schade beperkt tot hier en daar een plant die afsterft.  Alhoewel dit, als je maar enkele planten staan hebt, toch best vervelend kan zijn natuurlijk Er moet de nodige aandacht aan besteed worden.
Doordat de schimmel leeft op heel veel verschillende groentesoorten is  vruchtwisseling geen goede preventie. Zeker niet als je weet dat de schimmel tot zeven jaar in de grond kan overblijven.
Wie zieke planten niet goed opruimt kan mettertijd meer en meer problemen verwachten met aantasting door Sclerotinia. De overlevingsstructuren die de schimmel aanmaakt zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn bolvormige stukjes schimmeldraad die helemaal ingedroogd (gedehydrateerd) zijn, waardoor ze zwart en keihard worden. De naam rattekeutelziekte die dikwijls aan Sclerotinia gegeven wordt is daar niet vreemd aan.
De zwarte bolletjes, samen met het sneeuwwitte schimmelpluis op de aangetast delen van de plant zijn dan ook heel typisch een kenmerk van deze schimmel.

Op de foto bovenaan ziet u een aantasting op komkommer. De stengel is volledig aangetast en het gedeelte van de plant boven de stengel zal  ook volledig afsterven. Deze plant wordt best onmiddelijk opgeruimd en verwijderd met het huisvuil.

Lees ook Sclerotinia in wortelgroenten: te lijf gaan met antagonisten

Meer foto's van aantastingen door Sclerotinia.
Dit maakt alvast duidelijk dat zowel stengels, bladeren, wortels als vruchten kunnen aangetast worden door Sclerotinia.
(klik op de foto's voor vergroting)

 
Aantasting door Sclerotinia bij bonen ( zie ook Schimmelaantastingen bij bonen
Aantasting door Sclerotinia bij knolvenkel ( zie ook Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?)

Aantasting door Sclerotinia bij respectievelijk andijvie en radicchio, het witte schimmelpluis is goed zichtbaar. Het zijn de bladeren die zich aan de onderkant van de krop bevinden die aangetast zijn.(klik op de foto's voor vergroting)
 
Aantasting van de knol van knolselder.(klik op de foto voor vergroting)

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen