Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, oktober 23, 2004

Voorkom zaadvorming muur


Op de preikalender (*) staat maand per maand wat de teler te doen staat om op een duurzame wijze prei te telen. Bij de maand oktober staat onder andere "Voorkom zaadvorming muur". Inderdaad, de oktobermaand is een gevaarlijke maand om "onkruid te telen". De weersomstandigheden laten het soms minder goed toe om een vlotte mechanische onkruidbestrijding te doen. Maar het is wel nog voldoende warm en vochtig om het onkruid sterk te doen groeien. Zorg dat de muur (en andere onkruiden) niet in bloei komt, dit scheelt alvast heel wat kiemend onkruid in het voorjaar. Muur is trouwens één van de weinige onkruiden die de hele winter door groeit en bloeit. Enkel bij vorst valt de groei stil, om bij dooi onmiddelijk weer verder te gaan.

(*) De preikalender kan je hier downloaden (pdf-bestand)

vrijdag, oktober 22, 2004

Bladverdorring in bloemkool "tweede vrucht".

Wie in West-Vlaanderen rondtoert tijdens deze dagen heeft het zeker al gemerkt : de oogst van de bloemkool tweede vrucht (*) is volop aan de gang. Het uitzonderlijk zachte weer zorgt ervoor dat de groei van de bloemkool in een stroomversnelling komt. Vorige week was de groei er met het schrale, droge weer helemaal uit. Sommigen gingen zelfs aan de slag met de beregening. Maat dit is nu niet meer te merken.

Een bacterieziekte
Dit najaar duikt er op heel veel percelen ook een probleem op. Namelijk de bacterieziekte Xanthomonas campestris (zwartnervigheid). (foto1, sterke aantasting) (foto 2, detail matige aantasting) Dit probleem is niet onbekend, maar dit jaar is het zeer algemeen op sommige percelen. De toppen van de bladeren drogen op. De nerven in deze dorre plekken vertonen zwarverkleuring van de vaatbundels. Op de meeste percelen is er geen directe economische schade. Maar de mogelijkheid bestaat dat de zwartverkleuring tot in de basis van de bloemkool komt. Sommige percelen hebben er dan weer helemaal geen last van. Het is waarschijnlijk een rasgebonden probleem. Verband met de zaadpartijen is echter ook niet uit te sluiten. Want overdracht via het zaad is mogelijk. Alvast bij één zaadleverancier wordt melding gemaakt dat "alle zaadpartijen van koolsoorten onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris, de veroorzaker van zwartnervigheid. Dit gebeurt met behulp van een detectiemethode volgens een door de Naktuinbouw goedgekeurd protocol"
De ziekte kan gemakkelijk overleven in de grond op afgestorven delen van de plant. Een ruime vruchtwisseling dringt zich op. De besmetting kan ook gebeuren vanuit het zaad. De verdere verspreiding gaat dan van zieke naar gezonde planten via het opspattend regenwater of beregeningswater.

Of Verticillium?
Verwarring van deze ziekte met Verticillium is mogelijk. Maar het onderscheid is te maken aan de hand van de vorm van de vlekken De necroseverschijnselen bij Xanthomonas zijn namelijk V-vormig. Deze bij Verticillium zijn eerder over de ganse lengte van het blad, aan een kant van de nerf. (foto 1)
(*)De diepvriesindustrie vriest twee maal per jaar bloemkool in, de eerste keer in het begin van de zomer (eerste vrucht) en een tweede keer in het najaar (tweede vrucht). De groentetelers moeten er dus voor zorgen dat de oogsttijd dan ook op dat moment valt.

donderdag, oktober 21, 2004

Chinese kool voor de bewaring

Rode kool en witte kool kunnen heel lang bewaard worden. Chinese kool is traditioneel niet echt een bewaarkool. Toch specialiseren sommige tuinders zich in de de middellange bewaring van Chinese kool. Bij de meeste professionele groentetelers is het snijden van Chinese kool voor de bewaring begonnen. Op de website van Bejo zijn zopas een aantal tips verschenen om de bewaring te optimaliseren:
Tips voor de professionele bewaring van chinesekool

Lees ook het artikel over de teelt van chinese kool

Gouden regels voor voedselveilig gebruik van groenten en fruit

Voedselveiligheid is een woord dat tegenwoordig snel in de mond wordt genomen. En wat houdt het in voor het gebruik van verse groenten en fruit thuis? We legden een aantal elementaire vragen voor aan Yves Vanden Bosch van het Meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Enkele vragen uit het interview :

  • Moet je milieubewust geteelde groenten nog wassen vóór het gebruik?
  • Op welke ondergrond kan men groenten in de keuken best versnijden?
  • Moeten we nog bang zijn voor te hoge nitraatgehaltes in bepaalde groenten tijdens de wintermaanden?
  • Mogen we ontdooide diepvriesgroenten weer invriezen, bij voorbeeld wanneer we een te grote portie hebben laten ontdooien?
  • De eeuwige vraag: mag je een rest bereide spinazie opwarmen?
  • Hoe zit het met de residu’s van bestrijdingsmiddelen in de groenten die we kopen?
  • Mogen we groenten en vruchten met rotte plekken nog eten?

Lees de antwoorden op deze en andere vragen in dit uitgebreide artikel


woensdag, oktober 20, 2004

Spruitjes in een doosje

Flandria-spruitjes vormen de absolute top inzake kwaliteit in spruitjesland. Om die hoge kwaliteit duidelijk te maken worden ze vanaf eind oktober ook verkocht in plastic doosjes van 500 g met een doosje. De doosjes dragen het Flandria-logo.
(uit Flandria-mail oktober)

maandag, oktober 18, 2004

Groente en Fruit Encyclopedie

Dinsdag 19 oktober om 6u55, interview over de Groente en Fruit Encyclopedie op Radio 2, omroep West-Vlaanderen (100.1 Mhz)

zondag, oktober 17, 2004

De hitparade van de groenten (België)

Volgens het GfK-consumentenpanel
besteedde de Belg in 2003 gemiddeld 263 euro aan verse groenten en fruit – een stijging met 3 % ten opzichte van 2002. Hij kocht 62 kg verse groenten (117 euro) en 82 kg vers fruit (146 euro) aan.


De top 10 van de aankopen
1. Tomaat met 10 kg per hoofd (29 % zijn trossen.)
2. Wortelen met 8 kg per hoofd,
3. Witloof (7 kg)
4. Uien (6 kg)
5. Slasoorten (5 kg),
6. Bloemkool (4 kg)
7. Prei (3 kg),
8. Champignons (2 kg)
9. Komkommer (2 kg)
10. Broccoli (ook 2 kg).

Aankoop leeftijdsgebonden
Mensen vanaf 54 jaar kopen relatief meer verse groenten dan jongeren. De 54-plussers kopen meer prei, selderij, kolen, kropsla, bonen, peulvruchten, witloof, asperges en schorseneren dan jongeren,
Jongeren zijn grotere kopers van paprika’s, kerstomaten, chilipepertjes, champignons, nieuwe slasoorten en voorverpakte gemengde verse groenten.

Supermarkten verkopen het leeuwenaandeel van de groenten
In 2003 waren de supermarkten (Dis 1 tot en met 3) goed voor 80 % van alle groente-aankopen en van 76 % van al het aangeschafte fruit. Nog in 2003 ging vooral het aandeel van de Dis 2-supermarkten (Aldi, AD Delhaize, Nopri, Unic, Profi…) erop vooruit, ten nadele van de kleinere superettes (Dis 3), de groente- en fruitspeciaalzaken en de markten.

(Bron : Flandriamail oktober 2004)


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen