Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, december 11, 2004

Groene bloemkool onder glas met kerstmis?

Nu is het te laat om er nog mee te starten, maar naast de traditionele bladgroenten die nu nog in de kas staan kan het leuk zijn om te proberen in de kerstperiode bloemkool te oogsten. Daarom heb ik nog even een artikel van F. Benoit & N. Ceustermans opgediept. Het artikel is bestemd voor de beroepstuinder, maar is ook heel goed door de liefhebber uit te voeren.
"Voor de kwaliteit speelt de aanleg van de bloemkop de belangrijkste rol waarbij de zaai- en de plantdatum determinerend zijn. Daarom werd nagegaan welke de uiterste zaaidata zijn om kwaliteitskolen aan te voeren in periode voor kerstdag. ...... Besluit : Voor de decemberteelt van groene Kosmos-bloemkolen onder glas is het zo dat zwaardere kwaliteitskolen slechts kunnen bekomen worden door uiterlijk op 25/7 te zaaien en eind augustus te planten. Deze kolen zullen dan wel geoogst zijn vóór Kerstmis.
Latere zaaidata leveren kleinere kooltjes op die ook nog na kerstmis kunnen geoogst worden en toch nog financieel interessant kunnen zijn wegens de eindejaarsperiode. "

Lees het uitgebreide artikel op deze pagina van agris .

Labels:

vrijdag, december 10, 2004

Eerste asperges nieuw seizoen.

Op 8 december zijn de eerste asperges van het nieuwe seizoen voor de klok van ZON verkocht.
De eerste asperges werden ook dit jaar weer geteeld door aspergeteler Wiljon Teeuwen. De firma P. Smets & Zn., groothandel in groente en fruit te Geleen en al jarenlang koper aan de klok van ZON, plaatste de koop. De opbrengst van deze eerste asperges en Toplof wordt gedoneerd aan het Ronald McDonald Fonds, aangevuld met een bedrag van ZON Verkoopdiensten.
De eerste asperges van het seizoen komen normaliter in de loop van de maand januari uit de kas. Teler Wiljon Teeuwen uit Kessel teelt de asperges in een verwarmde beschermde ruimte. ZON Verkoopdiensten, de verkooporganisatie van ZON, verwacht dat - tot de kasproductie asperges medio januari van start gaat- een beperkte hoeveelheid asperges voor de klok van ZON zal komen.Lees verder

Labels:

Popeye's darmwand is ijzersterk

Uit praktisch alle studies blijkt dat een hoge inname van vlees de kans op darmkanker drastisch verhoogt. Onderzoekers van het WCFS en het Edese onderzoeksinstituut Nizo hebben nu ontdekt dat groente met veel bladgroen dit schadelijke effect van vlees volledig tenietdoet. Dat schrijven ze in het tijdschrift Carcinogenesis"
lees verder op website Wur

donderdag, december 09, 2004

Top twintig gezonde voedingsartikelen

Eet tegen kanker
Met deze twintig voedingsmiddelen hou je jezelf gezond
Dat groenten en fruit kanker helpen tegenhouden, wisten we al, maar dankzij een nieuwe top-twintig van gezonde voedingsartikelen (opgesteld door het wereldkankeronderzoeksfonds) weten we nu ook dat het ene stukje fruit al beter is dan de andere groente.
Dit zijn de twintig :
rode en oranje pepers, kool, knoflook, uien, waterkers, broccoli, spinazie, zoete aardappelen, tomaten, spruiten, wortelen, kiwi, mango's, aardbeien, Braziliaanse noten, volgranenbrood, zalm, zonnebloemenzaad, sinaasappelen, olijolie.
Lees verder (Het Nieuwsblad Online)


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen