Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, december 23, 2005

Het Nieuwsblad - Ajuin houdt botten stevig

Artikel vandaag verschenen in het Nieuwsblad :Ajuin houdt botten stevig

Uien mogen dan tranentrekkers zijn (een tip: versnipper ze onder de afzuiginstallatie van uw fornuis), gezond zijn ze well. Niets houdt zo goed de neus open bij een verkoudheid als een versneden ajuin. En uien zijn wellicht ook goed voor uw botten, denken Zwitserse onderzoekers. In het Journal of Agricultural and Food Chemistry beschrijven ze een stofje uit uien dat de teloorgang tegengaat van in het laboratorium gekweekte botcellen. (HVDE)

woensdag, december 21, 2005

Hopscheuten uit De Lovie halen recordprijs op de REO-veiling

In de REO Veiling van Roeselare werden vandaag de eerste Poperingse Hopscheuten van het seizoen 2005-2006 verkocht. De West-Vlaamse delicatesse haalde een recordprijs van gemiddeld 759,5 euro/kg.
Met deze prijzen haalt de REO Veiling recordprijzen. Enkele jaren geleden noteerde de veiling wel eens 500 €/kg. Er werd vier kilogram aangeboden.
Zoals elk jaar worden de eerste hopscheuten van het nieuwe seizoen aangeleverd door De Lovie uit Poperinge. Ook twee particuliere telers leverden een bescheiden hoeveelheid.
De REO Veiling heeft bij het VLAM een aanvraag ingediend voor een Europese erkenning van de Poperingse Hopscheuten als streekproduct.
Traditionele Streekproducten zijn producten die op een of andere manier verbonden zijn met een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Maar het zijn altijd producten met een rijke geschiedenis of traditie.Om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen, zijn verschillende labels in het leven geroepen. Zij zorgen ervoor dat de consument de producten (h)erkent als een traditioneel streekproduct en geven de producent de kans zijn product buiten de streek te promoten.

Over hoe men hopscheuten teelt leest u hier en hier

Lees meer over de gastronomische streekproducten bij De Lovie.

Bericht op de website van REO-veiling.

dinsdag, december 20, 2005

Ook ui voelt zich thuis in ons klimaat.

In het artikel Waarom België de beste prei ter wereld teelt kon u lezen dat het klimaat in België en Nederland zowat perfect is om kwalitatieve prei telen. Maar ook voor de teelt van bewaarui zitten we goed. Dat de productie van uien zou verschuiven naar Oost-Europa, Oekraïne of zelfs China is volgens zibb.nl/landentuinbouw dan ook ongegrond. Ui verdraagt niet de extremen, eigen aan het landklimaat van Oost-Europa.
Ook de daglengte speelt voor uien een rol.

"De Rijnsburger ui heeft een daglengte van 16 uur nodig voor een goede bolvorming. In Nederland is dat op 21 mei. Ook groeit de ui niet bij een temperatuur onder de 6 graden, daarom is het milde klimaat in Nederland zo gunstig. In China of Oekraïne staan de daglengte en het klimaat de groei van harde exportuien in de weg."
Bron en volledig artikel op zibb.nl / landentuinbouw - Toekomst telers exportuien rooskleurig
De teelt van plantajuin of plantui.

maandag, december 19, 2005

Belg eet meer groenten

Vandaag in Het Nieuwsblad
Het gaat over het verbruik in 2004. Een bescheiden stijging is het, dat wel.

"De stijging in het verbruik van groenten bedraagt vier procent. De winkelprijzen daalden tegelijk met acht procent, heeft onafhankelijk landbouwexpert Luc Busschaert berekend."
Voor de tuinbouwer een financieel verlies, maar een winst voor ons aller gezondheid.
"Bij de groenten blijven tomaten, met 10,5 kg per Belg, het populairst. Trostomaten rukken daarbij verder op. Wortelen staan tweede, met 8,6 kg, gevolgd door kolen met 8,5 kg. De bloemkool, met 4 kg, is daarbij de grootste. We eten ook nog 6,9 kg uien, 6,2 kg witloof, 4,5 kg sla, 3 kg prei, 1,5 kg selder, 2 kg champignons en 1,9 kg komkommer."

Bron en volledig artikel op Het Nieuwsblad - Belg houdt meest van tomaten en appelen

Lees ook De Hitparade van de groenten voor meer info over het verbruik in 2003.

Allereerste Belgische truffel geoogst

Rudi De Volder, die al jaren het gerenommeerde hotel-restaurant 't Convent in Reninge leidt, liet elf jaar geleden enkele tonnen aarde uit de Perigord naar zijn landgoed overkomen. In die grond zaten sporen van zwarte wintertruffels, die nu oogstrijp zijn. De truffelplantage is de enige in België. Het oogstseizoen loopt van half december tot half maart.

Bron en volledig artikel: Het Nieuwsblad: Allereerste Belgische truffel geoogst

zondag, december 18, 2005

Oude groenterassen contra hybriderassen

In het artikel 'De zaadhandel klaar voor een nieuw seizoen' sprak het tijdschrift moestuin met de vertegenwoordigers van vijf belangrijke Nederlandse zaadhuizen die leveren aan de hobbytuinder. Rob van der Voort van Van Hemert, Chris Douwes van De Bolster, Ton Vreeken van Vreeken's Zaden, Bauke Beukens van Garant Zaden en Henk van der Wal van de gelijknamige zaadhandel namen deel aan het gesprek. (update : het artikel is niet meer te lezen op de site voor niet-abonnees)

De discussie van oude tuindersrassen tegenover hybriderassen kwam daarbij ook aan bod. Zoals u weet ben ik persoonlijk voorstander van zoveel mogelijk nieuwe rassen (en dus dikwijls hybriderassen) te gebruiken. Daarbij is de oogstzekerheid de belangrijkste motivatie. Natuurlijk zal er ook een opbrengstverhoging zijn, maar dat is voor de hobbytuinder van minder belang. Oude rassen zijn wel interessant indien ze specifieke kenmerken hebben die je niet in de tegenhanger bij de hybriderassen terugvindt. Wie dus variatie wil brengen, zowel wat vorm, kleur al soortenrijkdom betreft zal kiezen voor oude (vergeten) rassen én hybriderassen.
Wat de vertegenwoordigers van de zaadhuizen erover denken leest u hieronder (overgenomen uit artikel uit De Moestuin)
Rob van der Voort

Nieuwe rassen (hybriden en zaadvast) zijn oogstzekerder dan veel oude rassen,maar ze hebben soms ook een nadeel: alles is in één keer oogstbaar. Oude rassen hebben een onder meer een eigen smaak, kleur en vorm die liefhebbers terecht opprijs stellen. Indien de verschillen tussen nieuw en oud minimaal zijn dan is het beter om voor een nieuw ras te kiezen vanwege de betere resultaten.
Bauke Beukens

De belangstelling neemt af, steeds meer moestuinders gaanover op hybriderassen hoewel die steeds duurder worden, ook in vergelijking metde oude, zaadvaste rassen. Lang niet alle hybriderassen moeten in een keer geoogst worden. Bijvoorbeeld van de hybridespruiten op mijn tuin oogst ik maandenlang.

Chris Douwes
Het blijft bij ons een kleine markt. Met een oud ras savooiekool, Bloemendaalse Gele, hebben we goede ervaringen. Het ras was bijna verdwenen maar is nu weer volop verkrijgbaar. En terecht, het is een bijzonder lekkere kool.Wat bij ons ook belangrijk is: vinden we een product leuk. Als dat het geval is zijn we gauwer geneigd om het in ons assortiment op te nemen.
Henk Van der Wal
Er zit weinig groei in ... Het instand houden van oude rassen heeft iets te maken met ideologie maar het is nog maar de vraag of zo'n kleine markt rendabel is.
Ton Vreeken

We hebben heel veel oude rassen, de term 'Vergeten Groenten' hebben wij niet voor niets gedeponeerd. Wij merken een groeiende belangstelling voor dat soort rassen. In onze winkel hangen meer dan duizend soorten groenten, we timmeren veel aan de weg en halen ook de pers.


U kunt het volledige interview lezen op http://www.moestuin.nl/ , volgende onderwerpen komen er aan bod : Belangstelling gestegen? Nostalgie naar oude rassen? Toppers in de verkoop? Interactie met de moestuinbezitters?
Wat is uw ervaring met oude groenterassen tegenover hybriderassen? Laat het weten via de link hieronder Reageren? Vraag stellen?


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen