Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juni 10, 2006

Aardbeien water geven

Overal is de oogst van de aardbeien in open lucht goed en wel van start gegaan.
Gelet op het zeer warme weer is het absoluut noodzakelijk om de aardbeien dagelijks water te geven. De hitte is uitzonderlijk groot en zonder voldoende vocht blijft de aardbei niet alleen te klein, maar zijn ze ook minder lekker en worden ze taai. Vooral de planten met minder goede wortels dreigen met dit weer onderuit te gaan.
Oogst de aardbeien ‘s morgens vroeg, dan zijn ze het sappigst!

Deze artikels over aardbeien verdienen alvast een plaatsje bij uw favorieten!
Aardbei de teelt
Aardbei vervroegen van de teelt
Aardbei teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbei groei en bloei verlate teelt

vrijdag, juni 09, 2006

Zachte prijzen voor "barbecue tomaten”? Gebruik dit recept.

Eindelijk barbecuetijd! Mooi meegenomen dus dat de Belgische veilingen in de voorbije dagen een grote aanvoer en heel voordelige prijzen voor Flandria-tomaten (zowel losse als trossen) zagen. Lekker bij en óp de barbecue!


Geroosterde tomaten op de barbecue, recept.

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen: 8 losse Flandria-tomaten, 6 teentjes knoflook, 4 eetlepels olijfolie extra vergine, 60 g gemalen Parmezaanse kaas, 2 eetlepels verse tijm, zeezout en zwarte peper.
• Verwijder het kroontje van de tomaten en snijd ze horizontaal doormidden. Bestrooi de snijkant met zeezout en zwarte peper.
• Pluk de knoflookteentjes en stamp ze fijn in een vijzel.
• Verwarm de olijfolie in een pannetje, voeg het fijngestampte knoflook toe en laat 1 tot 2 minuten zachtjes fruiten tot het knoflook net bruin begint te worden. Neem de pan van het vuur en giet de knoflookolie in een kommetje.
• Strijk de zijkant van het barbecuerooster in met wat knoflookolie. Leg er de halve tomaten op met het snijvlak naar beneden. Laat ze 3 tot 5 minuten roosteren op een niet te hevige gloed tot ze bruin beginnen te worden. Draai ze na 2 minuten roostertijd een kwartslag zodat ze een decoratief ruitjespatroon krijgen.
• Draai de tomaten met een knijper ondersteboven en strijk de geroosterde zijde in met de knoflookolie. Laat ze nogmaals 3 tot 5 minuten roosteren tot de ronde onderkant bruin is.
• Schik de geroosterde tomaten op een schaal en bestrooi ze met de gemalen kaas en de verkruimelde tijm. Dien meteen op.

Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Maden vreten wortels pompoenen aan. Wie weet meer?

Laurent stuurde mij een foto van een merkwaardige aantasting op pompoenen, waar ik tot nu toe nog nooit van gehoord had, laat staan dat ik het ooit gezien heb. Ook niet op andere familieleden van de komkommerachtigen zoals komkommer, courgette, patisson en sierfruit
Maladie potirons 2006 007Maladie potirons 2006 009Klik op de foto’s om te vergroten
.
Natuurlijk zagen we zo iets wel al bij kolen. De gelijkenis met een aantasting door de maden van de koolvlieg is dan ook treffend.
Het lijkt mij een aantasting te zijn door de maden van een vlieg. De vraag is alleen welke vlieg. Ondertussen posste Sylvia op het forum van tuindokter al een biologische oplossing voor dit probleem.
Heb jij dit probleem ook al gehad bij pompoenen? Reageer dan via dit formulier. Dank! Zo komen we te weten of dit probleem echt zeldzaam is of niet.

Niet alleen volgens Sylvia, maar ook volgens de reactie van Leon zijn het de larven van de rouwmug.
Ik kan de larven niet goed zien, maar zijn het niet de larven van de rouwmug?
Wit/doorschijnend met een zwarte kop?
Toevallig geleerd dat deze larven via de wortel naar de stengel gaan.
Hoe je ze moet bestrijden weet ik niet.

zondag, juni 04, 2006

Tuin-kalender groentetuin en moestuin

Een handige papieren kalender voor de moestuin en de groentetuin. Je kan deze kalender downloaden via de website van Velt (www.velt.be )of door te klikken op deze link. De kalender is bedoeld om af te printen. Uit de inleiding van deze kalender:

Op deze werkkalender kan je de planning voor je eigen tuin en je teeltresultaten noteren. Voor het opmaken van die planning kan je de teeltgegevens in de kalender gebruiken. Maar wie precies wil weten vanaf wan neer en tot wanneer zij of hij elke mogelijke teeltwijze van elk gewas kan uitvoeren, raden we aan de teelttabellen te raadplegen bij de gewasbeschrijvingen in het Handboek Ecologisch Tuinieren. (nvdr : of natuurlijk de teelttabellen, hier, op deze website) Teeltgegevens: We geven teeltgegevens voor groenten, fruit en keukenkruiden. Voor groenten worden, volgens hun belang, één of meerdere zaai- of planttijdstippen vermeld. De aangegeven data zijn geschikt voor de 'gemiddelde' tuinier in een 'gemiddeld' jaar.

Er zijn immers belangrijke verschillen volgens:
• Het weer: in een heel laat voorjaar moet je alles al gauw enkele weken uitstellen
• De grondsoort: in lichte gronden, die sneller opwarmen dan zware, kan je vroeger zaaien.
• De ligging van de moestuin: in een besloten tuin kan je vroeger starten dan in een open tuin zonder beschutting
 • De streek: aan de kust is het klimaat milder en zijn er bijvoorbeeld minder vorstdagen dan in het binnenland.

Tomaten, paprika's en komkommers verzorgen deze zomer.

In de aanloop naar hoogzomer vind je hier nog even wat directe links naar de verzorging van vrucht groenten

Tomaten

vruchtzetting en trossnoei

wanneer trillen

bijbemesting

blad snijden

barsten

neusrot

Paprika

gewassnoei

vruchtsnoei

oogst

bloemrui

vruchtverbranding

bestuiving

Komkommer

vruchtzetting

gewasonderhoud

water

witte vlieg

Labels: ,


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen