Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, mei 12, 2007

Groenten in de wind

Update 2007 Een omstuimige wind deze week. Vorig jaar, iets later in mei deed zich net hetzelfde voor. Vandaar dat ik nog even dit artikel op de voorpagina zet...... (Opvallend dat het loof van de aardappelen dit jaar al heel wat meer uitgegroeid is dan vorig jaar). Ook tomatenplanten die hier en daar al buiten staan kregen het deze week hard te verduren.

Hieronder het bericht van vorig jaar.
Koolplantjes die niet erg diep geplant waren en ook nog niet aangeaard zijn krijgen het bij wind hard te verduren. U mag koolsoorten wat dieper planten dan de bovenkant van de kluit, het hart moet wel boven de grond blijven. De bladeren van de jonge plantjes kunnen in wel eens zodanig veel wind opvangen dat de planten afdraaien. Sommige tuinders binden ze in het begin vast aan een plantstokje.

Broccoli_wind
Door harde wind gaan koolplanten wel eens plat tegen de grond. Hier broccoli (jawel de broccoli uit het botervlootje)

Broccoli_wind_afdraaien
Op de foto zie je goed dat de plant door de wind aan het tollen gaat. Er is een klein kuiltje ontstaan door de ronddraaiende beweging van de plant. Dit verschijnsel is gekend als ‘afdraaien’ en de beschadigde planten noemt men ‘afdraaiers’.

Aanaarden
Aanaarden gebeurt best tijdig, maar kan ook nog na zo’n winderige dag. Broccoli telen?

Spinazie_schuurschade_wit
Spinazie kan door windschade wel eens witte vlekken vertonen. Deze schade is ontstaan door schurende zandkorrels en pletsende regen. Spinazie telen?


Tuinbonen_wind
Al denk je dat die stengel van tuinboon wel heel sterk is, dan sta je toch versteld wat er gebeurt als de wind eens stevig uitpakt. Tuinbonen moeten dus absoluut ondersteund worden.. Sla op het einde van de rijen of om de drie meter paaltjes in de grond. Span aan weerszijden van de rij een touw tussen de paaltjes. Tuinbonen telen?

Aardappelloof_wind
Het jonge aardappelloof kreeg de afgelopen weken steeds zacht en groeizaam weer voorgeschoteld. Niet verwonderlijk dat het gewas er verwaaid bijligt. Inclusief afgeknakt blad en zelfs hier en daar een stengel. Dat herstelt zich wel. Aardappelen telen?


Ook windschade in uw tuin? Laat het weten via de link Reageren? Vragen? hier onmiddellijk onder.

woensdag, mei 09, 2007

Rodekool met appeltjes - Project 2007.

Rodekool met appeltjes. Het is niet alleen een parel uit moeders keuken, maar in 2007 ook een lekker, gezond en actief erfgoedprogramma met groenten en fruit van vroeger en nu in de hoofdrol!

Tientallen partners nodigen je uit om tentoonstellingen te bezoeken, te wandelen langs bloesems en hoogstamboomgaarden, te lezen, te luisteren naar boeiende sprekers, te proeven van de lekkerste gerechten en te koken met nieuwe en vergeten groenten en fruit. Kortom, een prachtige en veelzijdige menukaar waarop je alles vindt om de smaak van groenten en fruit beter te leren kennen én waarderen. Van voorgerecht tot dessert, geserveerd door ervaren gastronomen, met liefde voor eerlijke producten van bij ons. En ook de telers krijgen natuurlijk een plaats.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten.

Van pastinaak, via bloemkool tot paksoi. Appelen en peren in overvloed maar de Belgische tafeldruif blijft even verlokkelijk. En dan hebben wij het geeneens over de zalig smeltende aardbei. Maar geen probleem, je wordt op je wenken bediend…

Van lente 2007 tot begin 2008, van West-Vlaanderen tot Limburg en zelfs in Nederlands Limburg en Wallonië. Je verkent er de diepvriesregio, heuvelruggen gekleurd door wijngaarden of het land waar het miniwitloof zich thuis voelt. Maar je kan ook halt houden in het centrum van de groenteteelt of even verder genieten van het witte goud. En vergeet vooral niet de verrassend veelzijdige champignon te leren kennen! 

Een programma om van te watertanden, een project om in te bijten!

Alle info op www.rodekool.be

maandag, mei 07, 2007

Tuindagen Beervelde: Groentetuin aan tafel

De komende tuindagen, in Het Park van Beervelde.De Tuindagen van Beervelde zijn een begrip bij alle tuinliefhebbers. Twee maal per jaar gaat deze tuinbeurs door. Dit jaar in het weekend van 11, 12 en 13 mei. 

Het thema van de traditionele groentetentoonstelling van Peter Bauwens en Guy Dirix is dit voorjaar : Tuin aan Tafel. (Afgelopen najaar toonden zijn een ruim assortiment Italiaanse groenten )

Er komen te weinig groenten aan tafel. Zij doen een stap in de goede richting en kweken daarom groenten op tafel! Zes tafeltjes van precies één vierkante meter beplanten zij met groenten en laten ze vrolijk en vooral kleurrijk uitgroeien tot je zo aan tafel kunt en van al dat lekkers en moois kunt genieten.

Je kan er kennis maken met vijf nieuwe trendy minislasoorten: kleinduimpjessla, baby eikenbladsla, little gem, kaboutersla en pompon. Minisla is hip en groeit supersnel : in de moestuin, in een pot, op het balkon of langs het tuinpad. Al deze nieuwe soorten maken ook deel uit van het project Tuinaantafel. Je vindt meer info hier.

Ook op Plantaardig.com kon je al kennis maken met de brochure "Saladesoorten één maal zaaien, vele keren oogsten" die je gratis kan krijgen als je inschrijft op de nieuwsbrief. (kolom hiernaast)
Of je kan de vijfdelige serie lezen op Tuinkrant : Saladegroenten telen kan iedereen


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen