Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, mei 19, 2006

Aardappelen aanaarden

Als het loof zo’n tien tot vijftien centimer lang is kan je de aardappelplanten aanaarden. Dit betekent dat je aarde aan de voet van de plant brengt. Zo voorkom je dat de aardappelknollen nadat ze dikker worden boven de grond uitkomen en dan groen worden door het licht. Bij vroege aardappelen kan aanaarden een remedie zijn tegen late lentenachtvorst. Het aanaarden bevordert de ondergrondse stengelontwikkeling.

Aanaarden_met_hak aardappelen
Aanaarden kan je doen met de hak. Dan haal je de aarde tussen de rijen weg en leg je die tegen de aardappelplanten. Als achteraf de toppen van de plant nog net boven de grond uitkomen is dit voldoende (tenzij nachtvorst verwacht wordt, dan stop je ze helemaal onder)

Aanaarden kan ook met een aanaarder.

Aanaarden_losmaken_spitvork aardappelen

Om het werken met een aanaarder minder lastig te maken kan het nodig zijn de grond tussen de rijen los te maken met een spitvork. Zo kan je de aanaarder makkelijker door de grond halen.

Aanaarden_aanaarderAanaarden_aanaarder2

Aanaarden_resultaat
En dit is het resultaat na een eerste keer aanaarden, geultjes tussen de rijen, aarden wallen waar de planten bovenop lijken te staan en geen onkruid meer te bespeuren. Binnen de twee weken wordt er een tweede maal aangeaard.

Wat vooraf ging : Aardappelen, het pootgoed aankopen, voorkiemen en poten , zoals je in dat artikel kan lezen werd in iedere rij een ander ras geplant, daardoor zie je duidelijk verschil tussen de rijen, de twee buitenste rijen zijn immers vroege variëiteiten, de binnenste rijen zijn halfvroege soorten en zijn nog niet zo sterk ontwikkeld.

Aardappelen kweken?

maandag, mei 15, 2006

Gespreid zaaien van courgettes zorgt voor gezonde planten

Courgettes groeien snel. Daarvoor hebben ze veel warmte nodig. Als je niet kiest voor de vroegste zaaidata kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten. Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien, bij de opkweek en tijdens de teelt.

Zaai niet alle zaden op hetzelfde moment. Je kan al zaaien eind april onder beschutting, maar ook eind juni kan je nog courgettes zaaien. Dit zorgt ervoor dat je in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Courgette is een gulzige en snelle groeier, maar raakt ook snel ´versleten´. De groei van oudere planten stagneert wat waardoor ze vatbaarder worden voor witziekte (echte meeldauw).

Kies niet alleen een plekje uit de wind en in de zon maar voorzie dit plekje ook van voldoende compost of organische mest. In droge periodes is water geven zeker nodig. De grote bladeren verdampen zeer veel en de snelgroeiende vruchten kunnen alleen maar zwellen als ze voldoende water kunnen opnemen.

Dit zijn enkele weetjes afkomstig uit de Uitgebreide teelthandleiding over courgettes

Bekijk ook het Teeltschema van courgette

Wat in de titel van dit artikel staat geldt ook voor de komkommers in de kas. Wie enkele komkommerzaden overhoudt tegen half juni, die heeft vanaf augustus opnieuw een jonge groeizame plant en verse komkommers. Komkommers zijn snelle groeiers die, als het gewas wat versleten raakt, makkelijk last hebben van witziekte en spint.

Zie ook het artikel Teelt van komkommers

Labels: ,

zondag, mei 14, 2006

Snoeptomaatje krijgt navolging van Milanino

Met de trend van snackgroenten, de groenten uit het vuistje, wordt voldaan aan de de behoefte naar gezonde tussendoortjes.
Er is al het pluktomaatje en het snoeptomaatje. Er is ook de Calimero, het cocktailkomkommertje 
Onlangs werd de Milanino voorgesteld.

Kweker Gerard Koolen uit Asten-Heusden is lyrisch over zijn jongste ontdekking, de eenhapscracker onder de tomaten: de Milanino. Gisteren werd de nieuwste ’gezonde snack’ gepresenteerd.
Geen papieren buil met een kilo bolronde tomaten, maar een halfpondsbakje é 1,98 euro met elf piepkleine pruimtomaatjes. Grappige dingetjes, een beetje een buikje, felrood van kleur, twee tot drie kleine hapjes per stuk, en geen sap over je vingers. De laag vruchtvlees is dikker dan bij andere soorten, en de smaak zonder meer voortreffelijk. Daar gaat het vooral om, aldus de Nederlandse ’ontdekker’ van deze Milanino’s, kweker Gerard Koolen uit Asten-Heusden: „Zelfs veel mensen die niet zomaar in een tomaat bijten, vinden de Milanino erg lekker. Het is een fijn snacktomaatje. We verwachten er heel veel van.“ Lees het volledige artikel in het Eindhovens Dagblad. (foto: agf)Zon-milanino-bakje


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen