Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, oktober 29, 2005

Week 28/10-04/11: groente in de kijker = veldsla

Foto : kortbladige veldsla (roosjes) geteeld in plastic tunnel, klik voor vergroting.
Er is een goede reden om in de herfstvakantie een slaatje met veldsla op tafel te brengen: in de afgelopen dagen zagen de veilingen een ruime aanvoer en echte spotprijzen voor deze keizerin onder de salades. Fijnproevers kunnen nu extra genieten van veldsla met scampi of met noten en wildpaté!
Maak kans op een prachtig receptenboek, stuur uw recept op voor 3 november 2005 om 12 uur. Voor alle info over deze wedstrijd klik hier.

Zowel in de kas als in de tuin, al dan niet onder plastic groeit de veldsla weelderig. De extreem zachte temperaturen zorgen ervoor dat veldsla wel vier weken vroeger oogstbaar is dan normaal.

Alles over de teelt van veldsla.

Labels:

vrijdag, oktober 28, 2005

Zacht herfstweer zorgt voor groeiversnelling (zibb.nl / landentuinbouw)

In bloemkool is het voorlopen dit jaar heel extreem, stelt Theo Vlaar, voorzitter van de landelijke gewascommissie bloemkool. ”In sommige rassen lopen we wel 6 weken voor op schema. Het gewas groeit nog steeds heel hard”, zegt hij.
Lees het volledige artikel.

donderdag, oktober 27, 2005

Welke groenten bevatten de meeste vitaminen?

Als we elke dag evenwichtig en gevarieerd eten krijgen we voldoende vitaminen naar binnen en hebben we geen supplementen nodig. Toch is het goed te weten welke groenten rijk zijn aan welke vitaminen. In de minivitaminengids wordt uitgelegd welke groenten grotere hoeveelheden van bepaalde vitaminen bevatten.
Lees het volledige artikel Welke groenten bevatten de meeste vitaminen?

Technorati :

woensdag, oktober 26, 2005

Populairste groente van Nederland

Je zou het niet zo meteen raden, maar uien zijn sinds de eerste helft van 2005 de meest verkochte groenten in Nederland. Hiermee verdringen uien de bloemkool van de eerste plaats van de Top-5 aankopen verse groenten.
Consumenten verwerken de ui steeds meer als smaakmaker, zowel in 'dagelijkse’ als in internationale, meer trendy gerechten. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten: gele ui, rode ui, witte ui, zoete ui, lente-ui en sjalot. Al deze smaakmakers beginnen een vaste plek in de keuken te veroveren. De website www.ui.nl staat boordevol recepten......
Lees verder op Frugi Venta, Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland

dinsdag, oktober 25, 2005

Stikstof in ammoniumvorm geniet voorkeur bij preiteelt


"Bij het toedienen van stikstof in de preiteelt gaat de voorkeur uit naar meststoffen die zo min mogelijk nitraat bevatten en een hoog gehalte aan ammonium.
Dat werd duidelijk tijdens een rondgang op de proefboerderij Vredepeel. In de diverse proefobjecten werden de effecten van verschillende meststoffen, vaak op organische basis, gedemonstreerd. Een groot deel van deze meststoffen is speciaal gefabriceerd om het gehalte aan ammoniumstikstof zo hoog mogelijk te krijgen ten koste van de nitraatvorm. Doel is om de uitspoeling van stikstof naar het grondwater sterk te verminderen of te voorkomen"
Lees het volledige artikel op zibb.nl/landentuinbouw

Deze bevindingen zijn natuurlijk niet nieuw. Zo doen verschillende proefstations in Vlaanderen al enkele jaren na elkaar onderzoek naar dergelijke meststoffen. Dit vooral omdat het moeilijker geworden is kwalitatieve vollegrondsgroenten telen binnen de strenge normen van het MAP (MAP = Mest Actie Plan) De bedoeling is dus om een zo hoog mogelijk rendement van de stikstof te halen.
Een uitvoerig verslag en veel meer info over alternatieve bemestingswijzen bij prei vindt u in dit artikel van het Provinciaal Onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw te Roeselare ( link : POVLT) Vooral het volgende citaat uit het artikel van het POVLT doet beter verstaan waarom stikstof in ammoniumvorm de voorkeur geniet
'Uitspoeling is heel specifiek voor stikstof onder nitrische vorm. Ammonium daarentegen is minder tot niet gevoelig voor uitspoeling. Bacteriën in de grond zetten de ammonium om tot nitraat zodat deze voor de planten opneembaar en tevens gevoelig voor uitspoeling wordt. Vooral vanaf augustus bij warme en vochtige bodemomstandigheden verloopt deze omzetting bijzonder snel. Door nu de ammoniakale stikstof in een smalle strook toe te dienen loopt de zuurtegraad in deze strook (het zogenaamde stikstofdepot) op, zodat de omzetting door de bacteriën sterk wordt vertraagd en de stikstof dus langer tegen uitspoeling wordt behoed. Door deze stikstofstrook nabij de preiwortels aan te brengen kan de stikstof die omgezet is naar nitraat direct door de plant worden opgenomen. Een gelijkmatiger beschikbaarheid van nitrische stikstof zou de kwaliteit van de prei ten goede moeten komen'

maandag, oktober 24, 2005

Nederlandse tuinder teelt steeds meer paprika's

Interessant artikel op de website van CBS vandaag.
De totale paprikaproductie is in de laatste 25 jaar vertienvoudigd. Deze stijging komt zowel door een toename van de oppervlakte waarop paprika’s worden geteeld, als door toegenomen opbrengsten.
Oppervlakte
Het paprika-areaal in Nederland is in de afgelopen 25 jaar verzesvoudigd tot ruim 1 200 ha in 2004. De opbrengst steeg in diezelfde periode van jaarlijks 15 kg per vierkante meter in 1980 tot 26 kg in 2004. Er zijn vooral meer rode en gele paprika’s geteeld.
Opbrengsten
De kleur van de paprika is van invloed op de opbrengsten die in de afgelopen twee decennia aanzienlijk zijn toegenomen. De jaaropbrengst van groene paprika’s is de laatste jaren ongeveer 29 kg per vierkante meter, terwijl dit voor de andere kleuren zo’n 25,5 kg is. (nvdr gekleurde paprika's blijven langer aan de plant en zullen dus meer energie vragen aan de plant, waardoor de totale productie kleiner blijft)
In 1980 werd ongeveer 15 kg paprika’s van een vierkante meter gehaald. In 2004 was dit 26 kg!
Nu wordt er ongeveer jaarlijks nog 1 procent meer geoogst. Deze minder sterke toename ligt niet alleen aan de verminderde mogelijkheden om technische verbeteringen aan te brengen, maar ook aan de verminderde teelt van groene paprika’s.

Lees alles met grafieken en veel meer cijfers op CBS - Steeds meer paprika’s

zondag, oktober 23, 2005

Schimmelaantastingen bij bonen

Klik op de foto (Sclerotinia, rattekeutelziekte)
Alhoewel bonen in het algemeen weinig problemen stellen met schimmels kan het toch gebeuren dat er wat problemen opduiken. Vooral als de gewasstand te weelderig is (bonen vragen weinig tot geen stikstofbemesting!) en bij vochtige weersomstandigheden. Meestal valt de schade (voor de hobbytuinder) nogal mee.
Op de eerste foto ziet u rot door de schimmel Sclerotinia. Het sneeuwwitte schimmelpluis is een heel typisch kenmerk voor deze schimmel. Meer info over deze schimmel in dit artikel over sclerotinia bij wortelgroenten Sclerotinia is immers, net zoals Botrytis een schimmel die heel veel verschillende groenten (en ook ander planten) kan aantasten. Misschien dat deze schimmel bij bonen weinig aantasting veroorzaakt, maar het probleem is dat deze schimmel overleeft in de grond . De verharde, als rattekeutels uitziende, zwarte deeltjes (sclerotieën) blijven in de grond achter en kunnen dan de volgende jaren andere gevoelige groenten zoals andijvie, knolvenkel, sla en seldersoorten kan aantasten Daarom moeten zieke bonenplanten volledig opgeruimd worden en mogen ze in geen geval op de composthoop terecht komen.

Klik op de foto (Botrytis cinerea, grijsrot).
De punten van de bonen zijn rot? En u ziet grijs tot bruin schimmelpluis. Dan hebt u te maken met de schimmel Botrytis. De infectie gebeurt door sporen die in de lucht zweven. Vooral de afgestorven bloemetjes worden door de schimmel aangetast, waardoor soms ook de punten van de bonen aangetast raken. Afgestorven plantendelen gecombineerd met hoge vochtigheid zijn hier meestal de oorzaken. Deze ziekte komt op zowat alle planten voor als de omstandigheden gunstig zijn. Bij de groenteteel onder glas is deze shimmel een algemeen probleem. Door de juiste teelttechniek kan deze ziekte vermeden worden.

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen