Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 08, 2006

Cursus groenten, bloemen en kruiden telen in Utrecht

In het bericht De nieuwe moestuin.
stond het al : "Opvallend is dat het aantal vrouwen met een volkstuintje de afgelopen jaren zienderogen aan het stijgen is"
En daar is er nu warempel een speciale cursus tuinieren voor vrouwen........

Vrouwen die willen leren tuinieren kunnen vanaf vrijdag 21 april meedoen met de cursus 'drie seizoenen op de tuin'. De cursus wordt gegeven op de educatieve tuinen aan de Kanaalweg in Utrecht. Onder professionele begeleiding worden groenten, bloemen en kruiden gekweekt. Bij grote belangstelling wordt voorrang gegeven aan vrouwen uit Utrecht-West.

Meer info over inschrijvingen en data in Het persbericht van de Gemeente Utrecht

vrijdag, april 07, 2006

Asperges krijgen nieuw kwaliteitslogo.

Samen met de Stichting Afzetbevordering Asperges en Asparagus Centre voeren ZON en the Greenery vanaf dit aspergeseizoen een nieuw, gezamenlijk aspergelogo.

Het nieuwe logo is onderdeel van een campagne ter promotie van de consumptie van Nederlandse asperges. Zo verschijnt het ook op alle dekvellen en etiketten van de (klein)verpakkingen. Zowel bij de telers als in groentewinkels en supermarkten zal dit vernieuwde logo aanwezig zijn. Er komt zo één herkenbaar Nederlands logo voor asperges: het beeld van de omwikkelde bundel Hollandse dubbel A’s.

Met het nieuwe logo willen de samenwerkende partijen een nieuw en eenduidig beeld creëren. Een beeld dat een aantal kwaliteitseigenschappen symboliseert, zoals vers, gezond, voedselveilig en Nederlands. Kortom, topkwaliteit van vaderlandse bodem.

Labels:

Aardappelen komen uit Zuid-Amerika, dat is alvast zeker

Chili en Peru twisten over de oorsprong van de aardappel. De kwestie doet de spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen verder oplopen. Peru nam vorig jaar een wet aan die de aardappel beschermt. Het land wil een internationaal patent aanvragen en wil de kwestie voorleggen aan de Verenigde Naties.

Maar volgens deskundige Frans van de Pol van Patentpunt Nederland is het niet mogelijk om patent aan te vragen op iets dat al jaren bestaat. 'Alleen bij nieuw ontwikkelde rassen kun je bescherming aanvragen. Op de aardappel, die al duizenden jaren bestaat, is het niet mogelijk', luidt het. De aardappelboeren moeten voorlopig dus niet bang zijn dat ze straks royalties zullen moeten afdragen aan de Peruanen.

De ruzie ontstond toen de Chileense hoogleraar Andrés Contreras 280 aardappelsoorten wilde laten registreren als nationaal erfgoed. De Chileen wil hiermee voorkomen dat mensen de rechten van de aardappelen gaan opeisen en daarmee geld gaan vragen. Peru noemt de plannen van het buurland 'ongepast'.

'De aardappel behoort dus tot ons nationaal erfgoed', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Oscar Maurtua. De minister baseert zich voor die uitspraak op recent onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw, waaruit blijkt dat alle moderne aardappelsoorten kunnen worden teruggeleid tot één plant die 7.000 jaar geleden in Peru groeide.
Bron : Vilt




Lees ook de andere berichten over aardappelen en aardappelen telen.

donderdag, april 06, 2006

Siertuin en moestuin worden één.

Heel regelmatig wordt er over geschreven: De moestuin integreren in de siertuin
En ook ook wel over sierplanten naar de moestuin brengen (daar was het artikel de nieuwe moestuin over).

Vandaag dit artikel in het Eindhovens Dagblad

“Romke van der Kaa vertelde gisteravond in café Meneer Frits op de Markt in Eindhoven over ’de tuin als het verlengde van de keuken’. Abonnees van het Eindhovens Dagblad luisterden naar zijn pleidooi voor het integreren van de siertuin en de moestuin.

„Niet alleen omdat er vaak niet genoeg ruimte is om beide apart in te richten, maar ook omdat asperges, rode kool, artisjok, maïs en pompoen heel mooie kleuren hebben, die het goed doen tussen bloemen en bloeiende struiken“, betoogde Van der Kaa, die voor deze krant een tuinrubriek verzorgt.”

Groenten in de siertuin? Waarom niet?
Groenten integreren in een formele tuin met veel verhardingen en veel rechtlijnige structuren, buxus- en taxushaagjes, dat is een ander paar mouwen. Groenten in potten kunnen hier een oplossing brengen.
De tuin waarin een moestuin meest tot zijn recht komt is er één van een echte plantenliefhebber, waar heesters, vaste planten, bloembollen en bloeiende éénjarigen de overhand hebben. Kortom, een "levende" tuin. Doorlevende groenten zoals aardpeer, aardbei, artisjok, zuringsoorten, kardoen, rabarber, asperge, zeekool, knoflook, crosne vinden daar zeker en vast een plekje. Ook de zogenaamde "vaste groenten" zijn er op hun plaats.

Minder voor de hand liggend zijn groenten die jaarlijks of meerdere malen per jaar opnieuw aangeplant worden. Deze vragen een optimale conditie van de grond door jaarlijkse grondbewerking en organische bemesting. Denk aan erwten, tuinboon, slabonen, aardappelen, tomaten, spinazie, slasoorten....
Voor deze groenten kan het niet anders dan een apart stukje grond te voorzien. Kunnen wie dan de "groenteborder" noemen? (staat dat al in de Dikke Van Dale?). Natuurlijk hoeft dat geen stuk 'naakte' border te zijn. Je kan perkjes vorm geven met randbeplanting zoals buxus en je kan tussen de groenten éénjarigen, bloembollen en (bloeiende) kruiden planten. Als je voorziet om meerdere jaren groenten te integreren in de siertuin, hou dan de regels voor de vruchtwisseling in de gaten. Verschillende jaren na elkaar groenten van dezelfde soort of familie op dezelfde grond is nu éénmaal om problemen vragen.

woensdag, april 05, 2006

Oogst van winterbloemkool voor het tweede jaar op rij aan de late kant.

Winterbloemkool is opnieuw op achterstand, althans zo blijkt uit dit bericht van zibb.nl/tuinbouw.

Verleden jaar was er ook al vertraging van de oogst. Toen was er eveneens een late koude inval in maart. Er werden drie artikels aan gewijd :
Oogst winterbloemkool gestart(2005)
Winterbloemkool tijdens de strenge vorst (2005).
Winterbloemkool Zeeland heeft weinig geleden (2005)

Winterbloemkool is een speciale teeltwijze die moet uitgevoerd worden met specifieke rassen.
Er wordt gezaaid aan het begin van de zomer, uitgeplant in augustus en geoogst na de winter. De teelt is enkel haalbaar in de kuststreken en op gronden die ook in de winter geen last hebben van wateroverlast. Zelfs dan is de teelt niet zonder risico.

In de teelthandleiding van winterbloemkool lees je er alles over, van zaaien tot oogsten.

Labels:

dinsdag, april 04, 2006

Lagere inflatie door goedkopere groenten.

De inflatie in Nederland is in maart 2006 uitgekomen op het laagste niveau sinds september 2004. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. De inflatie ligt in lijn met de verwachting van door Betten Beursmedia geraadpleegde analisten. Op maandbasis bedroeg de stijging 0,8%, eveneens conform verwachting van analisten.

In februari stegen de prijzen in Nederland nog met 1,1% op jaarbasis en bedroeg de stijging op maandbasis 0,4%. Volgens het CBS komt de daling van de inflatie op jaarbasis in maart vooral door een prijsdaling van verse groenten, maar ook bloemen en planten waren in maart 2006 goedkoper dan in februari.

De inflatie volgens de Europese geharmoniseerde methode kwam in maart 2006 uit op 1,4%, evenals in februari 2006. Nederland behoort volgens het CBS tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone. Alleen in Finland was de inflatie in februari lager.

maandag, april 03, 2006

Groenten uit een flesje? De echte zijn onvervangbaar

Een jaar geleden pakte Unilever uit met Knorr Vie, waarover wij toen berichtten in het artikel
Een ‘groente- en fruit-shot’ uit de koelkast.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt het een onmogelijke taak om zomaar een gezonde portie groenten in een flesje te doen.


Dez razend populaire - en peperdure - groente- en fruitdrankjes als '2 fruit a day' (Hero) of 'Knorr Vie' suggereren een volwaardige vervanger te zijn voor verse groente en fruit.


In de Consumentgids van april wordt die claim afgedaan als 'pulp'.
De consument wordt met de nieuwste groente- en fruitdrankjes op het verkeerde been gezet, aldus de Consumentengids. Op het productetiket wordt het idee gewekt dat een flesje van het groente- en fruitsap overeenkomt met de dagelijkse behoefte groente en fruit. Geen enkele fabrikant blijkt die claim te kunnen onderbouwen.


Albert Heijn (producten: '2onsgroente&2stuks fruit' en '2 stuksfruit') en Zonnatura (product: 'Zappa') geven aan zodanig veel groente en fruit in hun flesjes gestopt te hebben, dat de Consumentenbond zich afvraagt hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben, gezien de beperkte inhoud van de verpakking.
Fabrikant Knorr beweert dat een 'Knorr Vie' de helft van de dagelijkse behoefte groente en fruit dekt. Eigenlijk zegt deze fabrikant: je moet iedere dag twee van onze flesjes drinken. Daarmee krijg je echter minder voedingsvezels binnen dan met de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.

(Bron : zibb.nl / landentuinbouw - Flesjes groente en fruit niet meer dan aanvulling)


Lees ook het originele artikel in de consumentengids

Kasteel Groeneveld : Tentoonstelling
Volkstuinen, lekker groen, traditie en vernieuwing.

Vanaf vandaag is er de tentoonstelling
Lekker groen! Volkstuinen,
traditie en vernieuwing
in Kasteel Groeneveld, Baarn.

De functie en locaties van de volkstuinen in Nederland veranderen.
Fungeerden zij voorheen vooral als extra voedselbron, tegenwoordig hebben de volkstuinen steeds meer een sociale - en recreatieve functie. Zo'n 250.000 Nederlanders hebben tegenwoordig een volkstuin, en waren het vroeger alleen de arbeidersgezinnen, nu maken ook studenten, tweeverdieners en alleenstaanden er gebruik van.

Waren zij vroeger echter vooral gelegen op aantrekkelijke locaties in en om de steden, ze worden nu steeds meer bedreigd door bijvoorbeeld woningbouw en veranderende infrastructuur.

De tentoonstelling laat zien wat de volkstuinen bedreigt en wat voor een mogelijkheden en kansen zij juist bieden. De tentoonstelling bestaat uit foto's, kaarten, moderne gereedschappen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tuinen. Tevens zal er bij deze tentoonstelling in de moestuin een kunstwerk te bezichtigen zijn van Wim Schermer passend bij het thema.

De tentoonstelling 'Lekker groen' is te zien van 3 april 2006 t/m 7 januari 2007 in Kasteel Groeneveld,. Groeneveld 2 Baarn, routebeschrijving via www.kasteelgroeneveld.nl

zondag, april 02, 2006

Regen houdt aan

Maart was voor de plantengroei een koude maand, al eindigde maart door het zachtere weer van de laatste dagen niet bij de klimatologisch koudste.
Maar was ook zonnig, maar in een groot deel van de Benelux eindigde de maand nat.
Intussen valt in de eerste aprildagen een pak neerslag.
Het ziet er niet naar uit dat de veldwerkzaamheden de eerste dagen al hervat zullen kunnen worden.
Een en ander heeft concrete gevolgen en vraagt bijsturing:
Lees verder:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen