Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, januari 12, 2007

Luxe groenten zijn nu heel gewoon

"Luxe groenten zoals champignons en asperges zijn nu dagelijkse kost.'' Leon Delcroix weet waarover hij spreekt. Hij staat al vijftig jaar tussen groenten en fruit. Leon zag het menu van de Kempenaar in al die tijd fors veranderen. Sommige soorten raken vergeten. Andere soorten worden het jaar rond aangeboden. En groenten waar veel nog veel voorbereidingwerk aan is blijven in de rekken liggen.

,,Er zijn geen seizoenen meer in de groentehandel. Nu worden groenten als witloof en fruit als frambozen en kersen het hele jaar gegeten. Dit komt door de invoer uit het zuiden. Echte Kempense groenten dreigen dan weer van het dagelijks bord te verdwijnen'', zegt groenteboer Leon. Opvallend is dat groenten als Pastinaak en rammenas helemaal dreigen te verdwijnen. ,,Ik breng ze alleen nog mee op bestelling. Maar ook bekende groenten als doperwtjes, sluimererwten en prinsessenboontjes worden nog nauwelijks gekocht. Gepelde erwten zijn gewoon te duur. Boontjes worden machinaal geplukt. De uiteinden zijn een beetje gekwetst. Ze bewaren niet lang meer. En wie doet nog de moeite om eens een witte of rode kool zelf klaar te maken? De werkende gezinsleden hebben er geen tijd meer voor.'' (vw)Bron: Het Nieuwsblad - Pastinaak en rammenas verdwenen van het menu

Aardappelen oogsten midden in de winter

U kon hier al eens lezen over een boer die aardappelen met kerstmis levert. En je kon hier al lezen dat sommige telers al begin april primeuraardappelen uit de kas leveren.  Maar dat je in januari aardappelen kan oogsten uit de kas, nee dat hadden we nog nooit gehoord. Zeker nu er schaarste is op de aardappelmarkt, is dit een lucratieve teelt! Gelukkig hoefden de telers niet te stoken. En denk er aan : Doré is zo te lezen een goed ras om in de kas of plastic tunnel te telen!

Dit artikel stond in de krant BN/DeStem vandaag

Vrijdag 12 januari 2007 - SINT ANNALAND  Nieuwe aardappelen in januari. Zelfs bij de huidige hoge temperaturen is dat een bijzonderheid in ons land. In een kas aan de rand van Sint Annaland oogsten Corné van Dijke en Leander van Driel honderden kilo's Dorés. Zelfs bij de huidige temperaturen is dat een bijzonderheid. Dat oogsten gaat op ouderwetse wijze: met een riek. Eind september zijn de twee jongemannen begonnen met het poten van de Dorés.

"We wisten absoluut niet wat het resultaat zou zijn. Deze kas wordt eigenlijk alleen gebruikt voor de teelt van aardbeien. Afgelopen najaar bleek dat een deel van de grond in de winter niet zou worden gebruikt. Onze baas vroeg of we dat stuk kas niet wilden huren. Daar zijn we op in gesprongen. Via aardappelhandel Bijl hoorden we dat het mogelijk moest zijn in de kas aardappelen te telen. We besloten de stoute schoenen aan te trekken", aldus Corné en Leander.

Deze week zijn de eerste piepers uit de grond gehaald. Het resultaat mag er zijn. Dit hadden we echt niet verwacht. De aardappelen zijn stuk voor stuk groot van omvang. Als we hadden voorgekiemd, hadden we nog meer opbrengst gehad. De prijs mag er ook zijn: een kilootje Dorés levert 3 tot 4 euro op. Dat heeft te maken met de vroege oogsttijd. Het is in feite een exclusief product. Vandaar die hoge prijs, aldus de twee inwoners uit Sint Annaland. Cees Bijl van de gelijknamige aardappelhandel heeft het over een bijzondere gebeurtenis. Dit heb ik niet eerder meegemaakt in ons land. Het komt al niet veel voor dat aardappelen in een kas worden geteeld, maar het tijdstip dat ze uit de grond worden gehaald is helemaal ongewoon.

Via Bijl worden de Dorés verhandeld. Deze week zijn dus de eerste exemplaren verkocht. Dat gaat om honderdvijftig kilo. De verwachting is dat het hele veld twee tot drieduizend kilo oplevert, aldus Bijl. De aardappelen komen niet in de supermarkt terecht. Nee, daar is het een te exclusief product voor. Je moet eerder denken aan delicatessezaken en dure restaurants. Dit soort zaken kunnen pronken met nieuwe Hollandse aardappelen uit januari. Corné en Leander geven toe dat ze veel geluk hebben gehad met de zachte temperatuur. We hebben niet hoeven te stoken, dat scheelt natuurlijk enorm. Anders was het een veel duurder verhaal geworden. Over een paar weken zijn alle Dorés eruit, dan is het tijd voor de tweede ronde. Want nu we weten dat het telen erg goed gaat, willen we dat graag herhalen. Na de tweede oogst, verdwijnen de 'erpels' uit de Stallandse kas. Dan wordt elk stukje grond gebruikt voor de aardbeien.( BN/DeStem )

maandag, januari 08, 2007

Wortelen zaaien? Mokum smaakt best!

Wortelen zijn één van de eerste voorjaarsgroenten die kunnen gezaaid worden.  In de koude bak, plastiek tunnel of glazen kas kan het nu al. Het kan ook al in open lucht, op lichte, droge grond, mits de nodige afdekkingsmaterialen.
Voor meer info verwijs ik graag naar het artikel Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling!

Deze vroege wortelen zijn altijd van het type "Amsterdamse Bak". Mokum F1 (Mokum is ook een bijnaam voor (de binnenstad van) Amsterdam) is al jaren het standaardras voor de vroegste teelt van wortelen. Tijd om te veranderen? Toch niet, blijkt nu. Het ras kwam vorig jaar namelijk tot twee maal toe met stip het beste uit de smaakproeven! Nog een voordeel van dit ras is dat het zowat de snelste groeier is en dus de vroegste van alle rassen. En het is ook vrij algemeen voor de particulier beschikbaar. Denk er aan bij het doorbladeren van uw zaadcatalogus.

Afgelopen jaar zijn er twee proefvelden met dezelfde rassen gezaaid en geoogst op het bedrijf van Jan van Lierop. Dit bedrijf teelt vollegrond groente op zandgrond nabij Helmond. In de proef zijn vier rassen beproefd op teeltaspecten en kwaliteitskenmerken. In november heeft het smaakpanel van PPO Naaldwijk opnieuw het smaakniveau en karakteristieken beoordeeld. Ook in de tweede smaaktest kwam het ras Mokum het best naar voren. De andere geteste rassen waren Austria, Merida en de witte bospeen White Satin. Voor de vier rassen lag het smaakniveau wat hoger dan de smaak screening in juli. Het panel was enthousiast over de smaak van Mokum. Dit op basis van een proefronde in drie herhalingen waarbij geen verschillen werd gevonden tussen de herhalingen. Deze winter worden de rassen beoordeeld op inhoudsstoffen (caroteen, zoetstoffen) en houdbaarheid. (Bron: Syscope)

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen