Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juni 09, 2007

Veel volkstuintjes in de krant.

Heel wat nieuws in de kranten afgelopen weekend over de Volkstuintjes. Enkele hielden open dagen. Hieronder zes berichten.
Klik op de titel om het volledige artikel in de krant te lezen.

Uit eigen tuin smaakt het
Stentor 
RAALTE - Jammer, de rupsen hebben zich te goed gedaan aan de broccoli. Maar de peulen, courgettes, rabarber en ruccola staan er nog keurig bij. ,,We hebben al gegeten van de snijbiet, pluksla en spinazie. Heerlijk! Uit eigen tuin smaakt het zó veel lekkerder ...

Volkstuin is meer dan alleen tuinieren
Stentor 
RAALTE - Sinds een jaar is de VolksTuindersVereniging ook op De Hartkamp actief. ,,Op verzoek hebben we daar een ouderwetse moestuin ingericht. ...

Verleidelijke toer langs de eerste aardbeien en groeiende boontjes
Stentor 
IJSSELMUIDEN - Het was heel verleidelijk om zaterdag tijdens de open dag van Tuinvereniging Tuinlust in IJsselmuiden een aardbeitje te bietsen, ...

De volkstuintjes van nu zijn bloemenzeeën
Friesch Dagblad 
DRACHTEN - Je hebt je ouders beloofd op hun volkstuintje te passen tijdens hun vakantie. Net in een tijd dat de andijvie opkomt. ...

Volkstuinvereniging toont creativiteit
Provinciale Zeeuwse Courant 
VLISSINGEN - Zo gebruikt de ene het als moestuin en een ander voor bloemen. "We hebben ook iemand die zijn tuin heeft volgezet met druiven. En anderen hebben alleen een mooi gazon met een tuinhuis. Dat kunnen mensen zijn uit een flat die het buitenleven missen. ...

'Volkstuin is er voor vermaak'
Eindhovens Dagblad - 10 uur geleden
NUENEN - Het zijn juist steeds meer vrouwen die de volkstuinen bestieren. „Steeds meer vrouwen veroveren de tuin, dus ook de volkstuin”, vertelt Katrien Linders (52) ...

vrijdag, juni 08, 2007

Ervaringen met aardbeien

Deze avond, 8 juni,  was ik te gast  bij de Volkstuinvereniging van Wevelgem met een lezing over de teelt van aardbeien.

Er waren enkele liefhebbers met tientallen jaren ervaring aanwezig. Dit leverde heel wat interessante discussies op.  Update : een reactie van Sjef, zie onderaan dit artikel

Een samenvatting van wat ik onthouden heb:

Rassen
Drie rassen blijken veel geteeld bij het publiek
- Korona was voor alle telers het best smakende ras. Met de wortelziekten verwelkingsziekte en roodwortelrot (Verticillium , Phytophtora) zijn er bij dit ras weinig problemen.
- Darselect is in ieder geval beter van smaak dan Elsanta. De donkerrode vruchten zijn groter, maar kleiner in aantal. Darselect is een vroeg ras. Of Darselect kon tippen aan de smaak van Korona, bleef ook aan het eind van de avond nog een discussiepunt. Het toedienen van Vinasse als kaliumbemesting in het voorjaar zou de smaak in ieder geval heel wat verbeteren. En zeker goed rijp laten worden aan de plant.
- Elsanta kan de vergelijking met Korona en Darselect wat betreft smaak niet doorstaan. Dat Elsanta wel de hoogste productie levert en het langst kan bewaren in de koelkast werd algemeen beaamd. Elsanta is meest gevoelig voor wortelziekten.
- Lambada, niet geteeld bij de aanwezigen, maar uit andere informatie blijkt dit ras de concurrentie met Korona wat betreft smaak zeker aan te kunnen.

Wortelziekten
Wie slechts om de zes jaar terugkomt met aardbeien op hetzelfde perceel blijft gevrijwaard van de vervelende wortelziekten. Wie te lang eigen plantmateriaal overhoudt van eigen kweek raakt makkelijker in de problemen met wortelziekten, zeker in combinatie met een te enge vruchtwisseling.
De ervaring van één aanwezige illustreert dit ten volle. Een tuinder had verschillende rassen geplant, allemaal planten van eigen kweek. Enkel het ras Elsanta was afkomstig van aangekocht plantmateriaal van een beroepsplantenkweker. Zowat alle planten verwelkten in enkele dagen tijdens de volle bloei. Dat zijn de typische symptomen van verwelkingziekte. Maar Elsanta bleef gezond! En laat dat net het gevoeligste ras zijn! Afkomst van plantmateriaal speelt dus een niet te onderschatten rol.
Besluit : koop regelmatig ziektevrije planten en doe een zesjarige vruchtwisseling.

Grondbedekking en zwarte vlekjes.
Ook de grond(bedekking) dicht bij de aardbeiplanten moet afgedekt worden met stro. Zoniet krijgen de vruchten last van Antracnose (Colletotrichum acutatum) foto. Tot vijftien jaar geleden was er weinig last van deze ziekte. Bij één toehoorder waren heel wat vruchten erdoor aangetast. Er ontstaan dan zwarte ingezonken vlekjes op het rijpe vruchtvlees.  In langdurig natte omstandigheden worden soms ook de uiteinden van de uitlopers aangetast.
De ziekte treedt voornamelijk op bij warm onweerachtig weer na een hevige regenbui. De opspattende regendruppels zorgen dan voor de verspreiding van de sporen. In Wevelgem was er één week geleden een hevige onweersbui van twee uur lang. De grondstroken tussen de plastiek, evenals tussen de planten op de plastiek, moeten bedekt worden met voldoende stro. Dit breekt de druppelinslag bij hevige regenval. Er is dan minder kans op verspreiding van de sporen.
Los van deze ziekte, kunnen de vruchten dan ook niet verbranden op de zwarte grondbedekking en blijven ze ook niet in kleine plasjes water liggen.

Hebt u, net als de toehoorders van deze avond, ook leerrijke ervaringen met aardbeien of bepaalde aardbeirassen in het bijzonder die u wil delen met de lezersgroep? Mail ze dan naar lezersbijdrage@plantaardig.com en ze worden binnen de 12 uur aan dit bericht toegevoegd.

Er is een reactie van Sjef Silvertand

Ik teel al 15 jaar Elsanta en Elvira onder meegroeifolie. Ik mag wel zeggen de beste top aardbeien die er bestaan wat smaak en aroma betreft. Als de teeltaarde maar goed in orde is. De ervaring heeft bewezen dat de bemesting zeer belangrijk is.-geen duivenmest,(chloor)-geen paardenmest (bitter)en -geen kippenmest (scherp). Deze meststoffen werken nadelig op smaak en aroma
ik gebruik goed verteerde korte koemest,of koemestkorrels en als bijbemesting samengestelde korrel, N+P+K 12+10+18.Ik zet ieder jaar nieuwe gekeurde planten op nieuwe grond, zo raakt mijn grond niet uitgeput
en bescherm ik mijn planten tegen ziekten en plagen. Groeten,Sjef

Bedankt Sjef, interessant te weten in verband met die meststoffen! Kippenmest en duivenmest zijn inderdaad heel "straf" of "sterk" werkende meststoffen

donderdag, juni 07, 2007

Nieuw : Senshyu knoflookstengels

Bijna één jaar na de introductie van de Bimi, wordt nog eens een nieuwe groente aangeboden.
Er is namelijk een nieuwe knoflookvariant op de Nederlandse markt.  Gourmet BV stuurde mij daarover volgend persbericht. En ze zijn meteen al in de aanbieding bij C1000 aan € 1,49 voor een zakje van 100 gram. Mevrouw L. Schleeper schrijft in een reactie :

Dit is inderdaad knoflook maar dan anders. Heerlijk en super makkelijk in gebruik. Zeker proberen!!!

Het product wordt ondertussen al gebruikt in Restaurant De Hoornse Kogge in Hoorn, getuige dit artikel  in het Noord Hollands dagblad. En in dit recept van een groentesalade zijn ze ook al opgenomen.

Vers, groen èn gezond!
Deze frisgroene stengels hebben een uitgesproken knoflooksmaak, ruiken heerlijk en zijn een verrassende
toevoeging in talloze gerechten.
Wat is het?
Senshyu knoflookstengels groeien als knoflookbloem boven de grond. De kaarsrechte groene stengels worden bij
een lengte van circa 28 cm geoogst en zijn direct klaar voor gebruik in de culinaire keuken.
Hoe te gebruiken?
Senshyu knoflookstengels zijn eenvoudig en geheel te gebruiken; even afspoelen en fijn snijden. Rauw zijn de
stengels heerlijk in salades, rauwkost, soepen en sauzen.
Meegebakken of gestoofd geven ze een subtiele smaak aan vlees, kip en vis. Ook in Oosterse gerechten mogen ze niet ontbreken. Of probeer ze eens als groente: snijd de knoflookstengels in stukjes van ca. 5 cm en smoor deze in 3 à 4 minuten in wat boter gaar.
Senshyu knoflookstengels geven gerechten naast een smaakvol aroma, ook een kleurrijk uiterlijk. Kortom een
knoflookvariant met ongekend veel culinaire en decoratieve mogelijkheden.
Hoe te bewaren?
Senshyu knoflookstengels zijn goed te bewaren in de hersluitbare verpakking. In de koelkast zijn de stengels
ruim een week houdbaar. Bijkomend voordeel is dat deze knoflook nagenoeg geen geur afgeeft in de koelkast.
Gezond?
Niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens heel gezond! Naast de culinaire eigenschappen worden de
Senshyu knoflookstengels ook zeer gewaardeerd om de vermeende geneeskrachtige eigenschappen: bloedzuiverend,
bloeddruk verlagend, cholesterol verlagend en weerstand verhogend

woensdag, juni 06, 2007

Tomaten telen met Herman, deel 3, de eerste weken na het planten in de kas.

Herman blijft zijn tomatenteelt nauwgezet opvolgen. Er zijn opnieuw heel wat interessante bevindingen en tips voor de hobbytuinder uit ontstaan. Zo kan je in een volgend bericht lezen over een speciaal schaduwhokje om de temperatuur te meten en over de oplossing om tomatenplanten die te vroeg plantklaar zijn toch buiten te zetten voor de ijsheiligen. Maar eerst kan je hier lezen hoe het verder verlopen is met de teelt van de tomaten in de kas/serre tijdens de maand mei.

Al verschenen in deze reeks "Tomanten telen met Herman in 2007"
Deel 1
Zaaien en opkweek
Deel 2 Het planten

04/05/07
Alle soorten hebben nu hun eerste bloemtros en doen het uitstekend, Hobby F1 (vleestomaat) is de sterkste groeier,Ferline F1 en Cristal F1 iets minder en zijn even groot opgegroeid.

06/05/07
Deze morgen bemerk ik voor het eerst krulkoppen (kop van de plant) bij Ferline en Cristal, niet bij Hobby F1.  Opmerkelijk, artikels van Luc duiden aan dat dit eerder gebeurt bij sterk groeiende rassen. Dit zal ook wel zo zijn maar het blijkt dat het in zekere mate ook soortgebonden zou kunnen zijn. Ik hou goed in de gaten hoe Hobby zich in de komende dagen gedraagt.

Het enige vervelende bijverschijnsel van krulkoppen is dat het aanbinden van de planten aan de stokken speciale oplettendheid vraagt teneinde de kop van de plant niet te breken.

Voorlopig neem ik als aktie van de zon wat af te schermen met matten tegen de langszijde (middagzonnekant) van de serre en iets meer water te geven (niet de frekwentie van de gietbeurten maar de hoeveelheid)

09/05/07
Om de uitgroei van het wortelgestel van de planten te bevorderen maak ik,links en rechts van de planten, gietgeultjes van (30 cm lang,10 cm diep). Omdat de afstand tussen de planten in de rij ruim is(65 cm) is dit geen enkel probleem. Hierdoor hoop ik dat de wortels meer in de breedte gaan groeien gezien ze het vocht  zullen opzoeken.Ondertussen genieten ze ook van de meststoffen die wat verder van de plant in de grond ingewerkt zijn.

Nu maar afwachten wat dit geeft.

01/06/07
Eerste bijvoeding met roze korrel oplossing.

Alle tomaten staan nu in hun 3de bloemtros, zijn nu allen gemiddeld 70-80 cm hoog, met de eerste vruchten op de eerste en soms op de tweede tros. Tijd dus om naast de gewone water-gietbeurten 's morgens (twee tot driemaal per week,ongeveer 2-3 liter/plant,volgens het weer) één van de wekelijkse gietbeurten te vervangen door een gietbeurt met een roze korrel-oplossing van 2g/liter.

Een eenvoudige methode om niet steeds met enkele grammen meststof in de weer te zijn:

Hiervoor los ik 200 gr roze korrel in een emmer met 10 liter water.Van deze oplossing wordt er 200cc (na goed oproeren) gemengd in 10 liter water waarmee de planten dan aangegoten worden (gemiddeld 2-3 liter/plant).

03/06/07
Uitdunnen van de eerste tros. Gezien het aantal vruchten op de eerste tros ga ik nu uitdunnen tot 5 tomaatjes voor de Hobby F1 vleestomaat en max 7 vruchten/tros voor Ferline F1 en Cristal F1.

Nog steeds zijn er krulkoppen op de bovenste takken van Ferline en Cristal en niet bij Hobby F1 (het verst gevorderd qua groei en vruchtvorming) dus... blijkbaar toch soort-afhankelijk!

In de komende dagen(weken) zal dit verschijnsel vermoedelijk wel verdwijnen.

Bij twee andere tuinders bleek dat er geen krulkoppen waren.Het dient gezegd dat in beide gevallen,door de plaatsing van de serre, er veel minder lichtinval was. Bovendien bleek dat de planten hoger en dunner opschoten(ook bleker van kleur). In één van de twee gevallen zal er ook wel bodemmoeheid en onoordeelkundige bemesting meespelen. Ik maak de vergelijking omdat beide tuinders planten van mij kregen(de 3 soorten) zodat dit tenminste een vast gegeven is. (nvdr: wat een goede aanwijzing dat krulkoppen een signaal van sterke groei zijn!) 

In het volgende deel meer over wat je doet met buitentomaten die te vroeg plantklaar zijn en het schaduwhokje voor de temperatuurmeting.

Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en een overzicht van zijn berichten uit 2006 en 2007 vind je op deze pagina : http://herman.plantaardig.com .

Stuur uw reacties op de artikels van Herman naar groenten@plantaardig.com


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen