Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

dinsdag, april 26, 2005

Nieuwsbrief "Groenten in het nieuws"
Vul een e-mail adres in om iedere week de nieuwste berichten te ontvangen!

Inschrijven Uitschrijven

maandag, april 25, 2005

Tomatenplant heeft zijn eigen afweersysteem tegen bladvlekkenziekte.


"Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben samen met Britse collega's het afweersysteem van tomaat tegen de ziekteverwekkende schimmel Cladosporium fulvum (bladvlekkenziekte) verder ontrafeld. Hun bevindingen staan in Science van 21 april.
Het onderzoeksteam is een afweermechanisme bij de tomatenplant op het spoor gekomen waarbij de schimmel indirect herkend wordt. Hierbij wordt een zogenaamd bewaker-eiwit (het product van een resistentiegen) gealarmeerd dat vervolgens het afweersysteem van geprogrammeerde celdood bij de plant in werking stelt. Hierdoor wordt de schimmel de pas afgesneden.
Het afweersysteem beschermt de plant tegen de schadelijke werking van belagers zoals virussen, bacteriën en schimmels.
Planten kennen dus als mensen een afweer- of immuunsysteem om ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Maar hoe dat afweersysteem werkt is nog niet geheel duidelijk
Lees verder in het Persbericht Wageningen Universiteit

zondag, april 24, 2005

Boodschappen? Lees het nieuws van “De Groenteman”

Sinds vorige week biedt LAVA als koepel van de zes grootste groente- en fruitveilingen een nieuwe service aan de consument. “De Groenteman” geeft op de LAVA-website een bondig overzicht van de trends in de veilingprijzen van groenten en fruit. Ideaal als houvast voor de weekendboodschappen en de seizoenskeuken.

U vindt er een handige samenvatting van de inlandse groente- en fruitprijzen op de Belgische veilingen van de afgelopen week.

Wat is er deze week duurder of goedkoper geworden? Wat is voordelig of juist heel duur gebleven? Is een bepaalde groente- of fruitsoort deze week meer of minder aangevoerd? En wat kan de oorzaak zijn van een plotselinge prijsdaling of hausse?

Bovendien krijgt u telkens een recept met een groente- of fruitsoort die in de afgelopen week voordelig is gebleken of die ‘in the picture’ staat. Eerder verscheen “De Groenteman” al geregeld in “De Zondag”, maar voortaan is de informatie voor iedereen elke week beschikbaar en uitgebreid.
De Groenteman is iedere vrijdag te lezen op http://www.lava.be


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen