Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 15, 2006

Video : droogte en warmte speelt professionele groentetelers parten.

Bekijk de video op Web-TV : Harde, droge en hete tijden voor landbouwers

Dit wordt gezegd in het interview :

Landbouwer Jordaan Dermaut uit Ingooigem kent drukke dagen.

De jonge bloemkoolplantjes voor de tweede vrucht zitten al in de grond. De eerste ronde bloemkolen voor de industrie is al gerooid. Dit gebeurde op zeven dagen. Terwijl dit normaal gans de maand juli in beslag neemt. Door deze snelle koolvorming is de productie 38 ton per ha, terwijl normaal gezien dit 54 ton per ha is.Ook de bloemkolen geplant op 1 mei, die normaal geoogst worden 25 juli zijn nu al allemaal geoogst en naar de fabriek gebracht.

Het loof van de vroege aardappelen is al aan het afsterven, met als gevolg een latere productie. Bij de late aardappelen is de heer Dermaut al aan het beregenen

Zijn boontjes staan er nog goed bij, op enkel zonnebrandvlekken na. Maar de hoge temperaturen zijn een bedreiging voor de verdere uitgroei van de plantjes. Helaas komen er volgende week temperaturen boven de 30 graden in zicht.

Alles over koken in kleur met groenten op nieuwe mini-website

Koken in rood, geel of groen is niet moeilijk, maar wel heel verrassend!
Uw huisgenoten, uw gasten en u zelf zullen verwonderd zijn over uw zelf bereid rood buffet! Of met een geel stoofgerecht, een groene granité of een mousse in drie kleurenlagen. Koken in kleuren is een trend en voor iedereen haalbaar. Heel wat gewone groenten én nieuwkomers zoals roodloof of gele courgettes bieden hiervoor de ideale wapens.

Bezoek nu de miniwebsite over koken in kleur met groenten

Groenten water geven? Enkele tips.

De droogte blijft nog minstens 10 dagen aanhouden, voor de meeste groenten is water geven dan ook verantwoord. In sommige regio’s is vorige week nog wat water gevallen, in andere streken viel er ook dan al niks meer. De droogte dreigt dus de schadedrempel te bereiken. Wachten met water geven heeft dan ook geen enkele zin meer. Ook de aardappelen hebben nu water nodig! Eigenlijk zou je best het zaaien of planten uitstellen, tot het regent, maar gezien de voorspellingen zou dit wel eens te lang kunnen duren.

Indien je nog moet planten of zaaien.
Maak de grond vooraf (dit betekent voor de grondbewerking) goed vochtig. Na één of twee dagen volgt dan de grondbewerking en wordt er gezaaid of geplant. Wat er ook geplant wordt, de grond moet vanaf het planten tot de eerste regenbui vochtig gehouden worden. Ook wie zaait moet deze maatregelen nemen, maar dan wel nog meer nauwgezet. Hoe je dit aanpakt staat beschreven in het artikel Groenten water geven tijdens of na het zaaien.

Voor wat er al in de moestuin staat
Deze tips bij het water geven van de groenten in open lucht.
– Geef voldoende water per keer, maar veroorzaak geen plasvorming.
– Geef niet elke dag water (behalve bij pas gezaaide of geplante groenten), maar maak de grond bij iedere watergift voldoende vochtig.
– Geef best ‘s morgens water, dan is de schok voor de plant het minste groot en droogt alles sneller op
– Goed ingewortelde gewassen zoals prei, spruitkool, sluitkolen hebben minder beurten nodig, maar wel voldoende per beurt. De grond moet volledig vochtig gemaakt worden.
– Groenten die in productie komen (boontjes, wortelen, broccoli, aardappelen, wortelen) hebben absoluut water nodig. Ook hier geldt dat de grond per beurt volledig vochtig gemaakt wordt, maar dat je al eens een beurt meer geeft.
– Ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen.
– Let op met structuurbederf, probeer water te geven met een fijne druppel. Of door geultjes te trekken langs de planten, of door gebruik te maken van gietdarm of druppeldarm die op de grond ligt.
– Ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen

Hou ook dit in gedachten : “Wie water geeft, die moet dat blijven doen”. De plant raakt een bepaald watergifteregime gewoon en we kunnen dit echt niet meer doorbreken tot de eerstvolgende regenperiode.

Lees ook het bericht geschreven tijdens de hittegolf van de maand juni : Nu water geven in de moestuin? (Groenten in het Nieuws)

Consumententv : Barbecue? Vergeet groenten en fruit niet op barbecuerooster

Misschien had u de serie Groenten op de barbecue al opgemerkt. Ook op TV is er nu aandacht voor groenten op de barbecue, getuige het programma Kassa bij VARA.


Nederland is massaal aan de barbecue, zo lijkt het deze zomer. Voor veel mensen betekent dat een stevige vleesconsumptie die vaak ten koste gaat van de groente– en fruit– inname.

Tijd voor het Voedingscentrum om hier nuttige adviezen over te geven. Want groente en fruit passen prima op de barbecue.

Een stuk pompoen, paprika, zoete mais, tomaat of komkommer kan prima aan de spies, zegt voedingsdeskundige Els Dijkstra in het programma Kassa. Ook fruit is lekker op de barbecue.
Ze raadt met name aan ananas en perzik te verwarmen op het rooster. Lekker en bovendien bevatten ze veel vitamines, zegt ze.

Bekijk hier de video van dit programma met barbecuetips Kassa op ConsumentenTV

Groenten water geven in de volkstuin

Lees ook het artikel Groenten water geven? Enkele tips.

Er verscheen een artikel over de droogte in de volkstuintjes van Zwolle.

Bonen mag je niet verwennen, dan worden ze lui
door TESSA KLOOSTER

15 JULI 2006 - ZWOLLE - Het zomert flink in Nederland en dat is hier en daar ook te zien in de natuur. Zo is het gras in menige tuin eerder geel dan groen. Voor het groen in de Aa-tuinen lijkt de brandende zon geen probleem, zolang het maar goed water krijgt.
‘Ach, wat dood is, trekken we er gewoon uit’, zeggen twee dames lachend, terwijl ze op blote voeten door hun volkstuintje stappen. Ook hun buurman maakt zich niet druk om de brandende zon. ‘Ik laat de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan.’ Jan en Diny de Ruiter zijn even verderop bezig in hun imposante groententuin. Vooral Jan de Ruiter is helemaal weg van zijn volkstuin. ‘Om alle tuintjes loopt een sloot waarin het water altijd hoog staat. Dat wordt goed geregeld, ergens bij Westerveld. Daardoor kan ik met deze warmte makkelijk water pakken.’

Veel van zijn buren hebben een elektrische pomp, maar dat vindt hij niet nodig. ‘Ik ben al even met de VUT, maar ik kan nog prima zelf water halen.’ Zo’n twee tot drie keer per dag bezoekt hij zijn tuintje. ‘Soms kom ik hier ook gewoon voor een praatje. Ik geef mijn groenten om de twee dagen water. Aan de bonen doe ik bijna niets, je moet hun wortels niet verwennen, anders worden ze lui. In een droge periode boren zij zelf met hun wortels dieper de grond in, op zoek naar water.’

Hij ondervindt weinig hinder van de brandende zon. ‘Insecten en slakken komen vooral als het vochtig is en ook onkruid gedijt het best bij vochtig weer.’ Niet alleen het echtpaar heeft voordeel bij de oogst van de groentetuin. Ook de buren en de kinderen eten hun zelfverbouwde voedsel. Diny de Ruiter: ‘Vanavond eten de buren sla.’ Bron : De Stentor.
Lees ook het artikel Groenten water geven? Enkele tips.

vrijdag, juli 14, 2006

Groentezakjes op de barbecue

Dit ideetje is een vrije bewerking van een fragmentje uit Koken voor Klunzen - Barbecue.

Gebruik aluminiumfolie, allerlei soorten groente in stukjes, vet naar keuze en kruiden.
Scheur de folie in vierkante vellen, leg op het midden van ieder vel een hoopje groente en voeg kruiden en vet toe. De vier punten van de folie bijeenrapen en van het geheel een zakje knutselen. Hoofdzaak is dat het redelijk dichtgevouwen zit, de damp moet er zoveel mogelijk in blijven.
Goede combinaties zijn er heel veel, maar het is goed om er altijd minstens één groente erbij te doen die vocht loslaat: tomaat, courgette, champignons.
Deze zijn getest en lekker bevonden:
1. ui, knof, rode paprika, prei, courgette; olijfolie; peper en zout, oregano;
2. krieltjes (gaar uit blik), een plakje gerookt spek in dunne reepjes, ui, knof, een scheutje room en verse tijm ;
3. champignons en andere paddestoelen, peper, zout, klontje boter etc. etc. etc.

Andere interessante ingrediënten:
*mais uit blik
*sperzieboontjes (die 'met stoom gekookte' uit de diepvries, anders duurt het wel érg lang)
*blokjes pompoen (kerrie erbij gooien)
*witte boontes in tomatensaus met een mespuntje sambal erdoor geroerd (folie eventueel dubbel nemen voor de stevigheid) lekker bij worst

Een beetje afhankelijk van de hardheid van de gebruikte groente is zo'n zakje in 10 tot 20 minuten klaar.

 

Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

donderdag, juli 13, 2006

Aardappelprijs stijgt door droogte

Aardappelen zijn nu 60 procent duurder dan in juli vorig jaar, en de prijzen stijgen nog steeds. Oorzaak is de droogte van de voorbije weken. Als die blijft aanhouden, dreigt 15 tot 25 procent van de oogst te mislukken, volgens landbouwexperts. Niet alleen groeien de aardappelen niet meer door de droogte, de grond is dikwijls ook te droog om de oogst nog machinaal te kunnen rooien. Daardoor is het aanbod sterk gedaald. (b)

Het Nieuwsblad - Aardappelprijs schiet hoogte in.

woensdag, juli 12, 2006

HAK : nieuwe groenten voor kinderen.

HAK krijgt bij haar nieuwe eigenaar Hollands Glorie meer ruimte voor vernieuwing. Dit najaar worden er een aantal producten geïntroduceerd die inspelen op trends in groenteland. In augustus komen er nieuwe groenten specifiek voor kinderen. Marketing en innovatiedirecteur Joke Pronk: "Het schap met conservengroenten is ingedut. Wij gaan er iets leuks van maken."

Voor kinderen ontwikkelde men speciale promotiecampagnes, met een commercial voor de kinderzenders en spaaracties rond bekende animatiefilms.

Afgelopen maanden introduceerde HAK al Appelmoezzz en Bananenmoezzz voor kinderen.
FoodHolland Nieuws: HAK komt binnenkort met nieuwe groenten voor kinderen.

zondag, juli 09, 2006

Aubergine | Dieven en aanbinden

26/07 : enkele foto’s en teelthandelingen zijn toegevoegd onderaan dit artikel
Het dieven bij aubergine lijkt een mix van de snoei bij paprika en het dieven bij tomaten.
Net als paprika groeit aubergine met één stengel, tot op een bepaald moment het eerste bloempje verschijnt. Dit is zowat na zes bladeren.
Foto 1 en 2 Als de eerste bloem zichtbaar is, dan zijn er op de hoofdstengel al heel wat zijscheutjes te zien. Net zoals bij paprika moeten ze verwijderd worden. Klik op de foto’s voor details
Aubergine_met_scheuten_op_stamAubergine_dieven_hoofdstam

Foto 3 Daarna heb je één hoofdstengel met enkel nog de bladeren eraan.
Aubergine_volledig_gediefd

Foto 4 Let goed op waar het bloempje zich bevind, want de zijscheut net onder het bloempje wordt niet verwijderd! Deze scheut gebruiken we als eerste extra stengel.
Aubergine_gediefd_op_hoofdstam_met_eerste_zijscheutJPG

Foto 5 Op deze plant werden twee stengels ingedraaid in een touw dat bovenaan de kasconstructie opgebonden werd.
Aubergine_aangebonden

Daarna wordt veelal nog een derde zijscheut aangehouden, dit is de volgende die op de hoofdstengel komt. Wil je minder problemen met de groeikracht van de plant, of heb je toch voldoende planten, of heb je wat dicht opeen geplant dan is twee stengels per plant ook een goede keuze, die het telen makkelijker maakt.
Aanbinden bij aurbergine is niet zo dringend, want de stengel is, in tegenstelling tot bij tomaat stevig en houterig. Als duidelijk is welke stengels uiteindelijk zullen overgehouden worden kan je deze ondersteunen met een touw dat je ophangt in de dakconstructie van de kas (serre). Met een lange (bamboe)stok kan je aubergine ook heel makkelijk ondersteunen. Er zullen steeds nieuwe zijscheuten blijven komen. Tot de bloei van de eerste vier bloemen worden ze helemaal verwijderd. De zijscheuten die later ontstaan worden getopt op één tot twee bladeren. Het komt veel voor dat deze zijscheuten bijna niet uigroeien. Dan is zelfs toppen niet nodig.

Update volgt zodra foto’s van het verdere teeltverloop beschikbaar zijn.

26/07/2006 Hier zijn ze dan:

Foto 6 Deze plant groeit sterk en er kan dan ook een derde scheut aangehouden die hoger op één van de twee stengels ontstaat (bemerk de splitsing van de  rechts op de foto). Links op de foto wordt de zijscheut verwijderd.

Zijscheuten_intoppen

Foto 7 Indien er geen derde stengel nodig is, of hogerop in de plant worden de zijscheuten ingetopt op één of twee bladeren. Nog later worden de zijscheuten zelfs niet meer ingetopt, de groei ervan blijft vanzelf achter en ze blijven klein.

Scheuten toppen

Foto 8 Tot slot nog dit : Het is aan te raden het eerste bloempje uit de plant te verwijderen. Dit om de plant eerst wat extra groeikracht te geven om op die manier later een grotere oogst te hebben en een sterkere plant.

Eerste vrucht uithalen aubergine

 

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen