Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, december 30, 2005

Leg eens wat sneeuw in de groentekas.

In een kas kan de zoutconcentratie (=totale concentratie aan mineralen in de grond) na een tijdje te hoog worden. De niet verbruikte mineralen stapelen zich op en tijdens de verdamping van het water uit de grond blijven heel wat mineralen aan het grondoppervlak achter.

In open lucht worden de overtollige zouten tijdens de wintermaanden door regen uitgespoeld.

Je kan voorkomen dat de accumulatie van mineralen te hoog wordt door jaarlijks de kas te spoelen. Dit kan door in meerdere beurten, maar kort na elkaar water te geven. Niet alle situaties lenen zich echter om de grond overvloedig te begieten. Je kan de stijgende trend van de zoutconcentratie alvast wat vertragen door samengestelde organische ipv anorganische meststoffen te gebruiken. Of je kan in plaats van door te spoelen, de bovenste teeltlaag na drie jaar vervangen door verse tuingrond. Twintig cm is voldoende, zouten blijven vooral achter in de bovenste laag. Niet echt haalbaar voor grotere kassen.

Een alternatieve methode die sommige tuinliefhebbers toepassen is het binnenbrengen van sneeuw in de kas. Dit doe je best als de kasgrond (nog) niet vervroren is. De geleidelijk smeltende sneeuw zorgt dan voor een uitspoeling van de grond. Hoe dikker de laag sneeuw hoe beter, een halve meter is niet te veel.

Spruiten : ieder zijn eigen smaak.

Spruitentelers en handel hebben met de smaak van spruiten een prima instrument in handen om deze wintergroente op een onderscheidende manier onder de aandacht van de consument te brengen. Tegenover rassen met een uitgesproken zoete smaak, zijn er soorten met een genuanceerde en met een meer karaktervolle [bittere, zwaardere] smaak. In het algemeen blijken zoet smakende spruiten het hoogst te worden gewaardeerd. Bittere spruiten scoren lager. Kijkend naar individuele voorkeuren, blijkt bitterheid echter wel geapprecieerd te worden.
Het smaakonderscheid tussen spruitenrassen is welllicht weer te geven op de verpakking, zodat consumenten werkelijk een keus voor de ene of andere soort kunnen maken, aansluitend bij hun smaakvoorkeur.

Over smaak valt niet te twisten, dat bleek ook nu. Wat de een minder positief aanduidt als ‘zware koolsmaak’ karakteriseert een ander als ‘echte koolsmaak’. De karakterisering ‘helemaal voor kinderen’ kan juist een reden zijn zo’n spruit links te laten liggen, door het ontbreken van voldoende bitterheid en ‘zwaarte’.

Een uitgebreide artikelenreeks over deze smaakproef is verschenen op zibb.nl/tuinbouw.

Naast het hoofdartikel Spruitensmaakpanel zet zoet boven bitter vindt u er ook uitleg in vier andere artikels.
Samenstelling van het panel
De meningen van het panel
De aanpak van de smaakproef
Het ervaringsverhaal van een panellid

donderdag, december 29, 2005

Knolselder(ij) met groen tijdens de wintermaanden
De nieuwe en de oude werkwijze

Knolselderij verdraagt weinig vorst. En toch vind je momenteel in de winkel 'knolselder met groen'. Ook de liefhebber kan tijdens de winter knolselder met groen oogsten. Voor half november worden de knollen gerooid en ingetafeld in een plastieken of glazen kas.

Luc Berden, gespecialiseerd in de teelt van knolselderij. ( Zie ook artikel De vroegste knolselderij ) brengt voor het tweede jaar op rij knolselderij met loof op de markt die afkomstig is van de gekoelde bewaring. Dat is dus de moderne methode.

De 'oude' methode gaat als volgt. In de kas graaf je een lapje grond zo'n 15 centimer uit, de bodem ervan maak je goed los. De knolselderij moet je oogsten met de spitvork om wortels intact te houden. De vergeelde en gekreukte bladeren worden verwijderd. Dit gaat het makkelijkst als je de bladeren naar beneden toe en van het hart van de plant weg trekt. Laat 5 à 10 blaadjes op de plant staan. Zet de knollen dicht opeen en maak dat de wortels wat contact hebben met de ondergrond. Strooi dan wat droge, losse aarde tussen de knollen. Sproei daarna water over de planten zodat de aarde mooi tussen de knollen terecht komt. Zolang het niet vriest zal het groen opnieuw schieten. Als je verwacht dat het ook in de kas gaat vriezen moet de kuil afgedekt worden met één laag agryldoek of plastiekfolie. Bij heel strenge en aanhoudende vorst kunnen twee lagen nodig zijn. Controleer regelmatig de knollen, want vanaf februari kan de kwaliteit sterk verminderen door uitdroging.

woensdag, december 28, 2005

Groenten, onze ogen varen er wel bij.

Vandaag in Het Laatste Nieuws :
Vitaminerijk dieet kan ouderdomsblindheid voorkomen

Een dieet met veel vitamine C, E, zink en beta caroteen, kan deze vorm van blindheid voorkomen.
Vooral vitamine C (citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen) en beta caroteen (wortelen, boerenkool en spinazie) moeten gehaald worden uit groenten en fruit.

Interessant hierbij is het hier onlangs verschenen artikel Welke groenten bevatten de meeste vitaminen.

Verbruik groenten buitenshuis : ondermaats.

Bij alle maaltijden die hij buitenshuis eet (horeca, gemeenschapskeukens…) consumeert de Belg 24 g fruit en 138 g groenten per dag. Dat is minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid. In de schoolmaaltijden en de maaltijden van ziekenhuizen en rusthuizen blijft het aandeel van verse groenten en vers fruit bovendien verontrustend laag. Gelukkig beseft de Belg dat het anders moet… Een en ander blijkt uit het onderzoek “Groenten en fruit op de Belgische foodservicemarkt” dat door Food in Mind werd uitgevoerd.
Het lijstje van de tien meest aangekochte en verbruikte groenten in de buitenhuisconsumptie van de Belgen wordt met vlag en wimpel aangevoerd door de tomaten (34,5 % van het volume en bijna 37 % van de waarde). Krulsalades nemen de tweede en derde plaats in.
Lees het volledige artikel van Food in Mind.

dinsdag, december 27, 2005

Kiemplantjes van wortelen verdragen de vrieskou.

De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet zonder afdekking. Natuurlijk zal de grondsoort voor het grootste deel bepalend zijn of je al dan niet vroeg kan uitzaaien. Alleen wie lichte grond heeft die 's winters nooit wateroverlast kent kan dan al aan de slag begin januari of zelfs eind december. Maar zaaien in een plastiek tunnel of in een onverwarmde kas, dat moet zeker lukken.
Lees verder in het artikel 'Wortelen zaaien rond de jaarwisseling'

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen