Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 05, 2005

Winterbloemkool tijdens de strenge vorst.

klik op de foto's voor een vergrote weergave

Winterbloemkool heeft uiteindelijk toch nog wat te lijden gehad van de strenge vorst. Zeker als de vorst zo laat komt is de kans op schade aanzienlijk groter. Bij de meeste planten is de koolvorming immers al aan de gang. Op deze foto zie je duidelijk dat vervriezen eigenlijk verwelken is. Als dit lange tijd aanhoudt ontstaat er schade, net zoals dit gebeurt als een plant dagen na elkaar bijna geen water kan opnemen.


Dit veld met winterbloemkool in West-Vlaanderen, België, is dan ook sedert vorige zaterdag afgedekt met vliesdoek. Dit was immers de eerste keer deze winter dat men vorst voorspelde die lager zou zakken dan -5°C. Met afdekking zullen deze kolen deze winterprik wel te boven komen
Lees meer over de teelt van winterbloemkool http://home.scarlet.be/groenteninfo/bloemkool_winter.htm

vrijdag, maart 04, 2005

Sneeuw isoleert...

Op veel plaatsen ligt een flink pak sneeuw, dit is een ideale bescherming voor de planten buiten. Deze tuinliefhebber vreest voor zijn winterbloemkool, maar de planten zitten toch onder een flink pak sneeuw, misschien zal het nog meevallen. (klik hier voor de foto). Net zoals bij de koude bak die onder de sneeuw zit, een goede isolatie is dat. Natuurlijk mag dit niet te lang duren, anders hebben de slaplantjes te lijden van het lichtgebrek.

donderdag, maart 03, 2005

Eerste Belgische aardbeien verwacht.

Veiling Hoogstraten zal de eerste Belgische aardbeien op vrijdag 04 maart om 08.40h presenteren in de verkoopzaal. Traditioneel zal de teler, Adriaan van Boxel uit Meersel-Dreef, de opbrengst ter beschikking stellen van een goed doel.
Lees verder:

zondag, februari 27, 2005

Vorst eind februari;wat nu met de jonge groenten in de koude kas?

Momenteel staan er bij sommigen in kas al heel wat groenten die in de loop van februari gezaaid of geplant zijn. (Hoe dit in zijn werk gaat staat en over welke soorten het gaat staat beschreven in het artikel vervroegen en verlaten) Sla, spinazie, worteltjes, peterselie, veldsla, peulen, bloemkool, aardbeien zijn enkele van deze groenten die we nu onder glas aantreffen.
Overdag doen zij het zeer goed, de warme zonnestralen zorgen ervoor dat het makkelijk 20°C wordt in de kas. Maar wat als je niet kan of wil verwarmen en het 's nachts binnenvriest?
De plantjes zullen niet afsterven. Voor al deze groenten geldt dat zolang ze nog in jong stadium zijn (dat wil zeggen nog niet dichtbij het oogstbare stadium) er eigenlijk geen schadelijke gevolgen zullen zijn. Let wel op voor worteljes en spinzazie die juist aan het kiemen zijn. Ze zouden wel eens kunnen uitdrogen door de warme zonnestralen overdag. Ook bij vriesweer moet de grond in de kas al eens vochtig gemaakt worden!
Wel kunnen we enkele maatregelen nemen om de groeiachterstand, die de jonge groenten door de vorst oplopen, te verminderen. Het 's nachts afdekken van de plantjes, is een goede maatregel. Leg over de jonge groentegewassen een agryldoek. Dit agryldoek mag ook overdag blijven liggen. Dit is beter dan plastiekfolie, omdat deze makkelijker aan de tere blaadjes vastvriest. Om dit te vermijden kan je ook een klein plastic tunneltje in de kas maken. Een minikas in de kas du.
Of als je dat niet hebt dan kun je tijdelijk wat krantenpapier of een dun laken gebruiken, dit laat ook nog wat licht door. Dat kan maar voor enkele dagen, anders zullen de plantjes lijden onder het lichttekort.

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen