Aubergine wordt populair


Nieuwe groenten, die uiteindelijk doorbreken tot een volwassen product, ze zijn niet zo talrijk. Broccoli en courgette zijn zowat de laatste nieuwkomers die op grote schaal doorgebroken zijn. De groentevarianten zoals trostomaten, cherrytomaten, minigroenten enzovoort niet meegerekend.
Aubergine bleef steeds wat achterop hinken, maar daar blijkt nu verandering in te komen, zo staat in het bericht verspreid door het Productschap Tuinbouw : Populariteit aubergine groeit gestaag door.

Consumptie van aubergine blijft toenemen
Het gekochte volume aubergine in Nederland blijft, ondanks een stijging van de gemiddelde kiloprijs, toenemen. Dit komt zowel doordat steeds meer huishoudens aubergine kopen als door een toename van de consumptie per huishouden. De meeste aubergines worden bij de supermarkt gekocht. De aubergine is vooral populair bij huishoudens die in één van de drie grote steden van Nederland wonen (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag). De groente wordt daar ook veel vaker op de markt gekocht. Allochtone huishoudens in Nederland kopen veel meer aubergines dan een gemiddeld autochtoon Nederlands huishouden, bovendien kopen zij hun groente vaker op de markt. Aubergines zijn ook populair onder de (jonge) alleenstaanden in Nederland.

In Nederland is het binnenlands verbruik tussen 1991 en 2005 meer dan verdubbeld. Voor een deel is de eigen Nederlandse productie hierop ingesprongen, maar ook de import is toegenomen de afgelopen jaren.

Hierbij aansluitend, staat er vandaag een interessant artikel over aubergine op Brusselnieuws, je vindt er goede info over bewaring (niet in de koelkast!) maar vooral een heel interessante benadering over hoe je nu eigenlijk aubergine moet klaar maken. Je moet ze niet zomaar in olijfolie bakken, ze hebben eigenlijk nog een zoutbehandeling nodig. Zo vermijd je dat je na het bakken in een ratatouille een bruingekleurd, taai stukje groente over hebt. Eerst de aubergine  in plakjes snijden en een voorbehandeling geven met zout. Hoe? Dat staat heel mooi beschreven in het artikel Culinair Ontdekt: Aubergine

Ook in de liefhebberstuin wordt aubergine regelmatig geteeld. Het kan een heel interessante groente zijn want de vormen- en kleurenrijkdom zijn bij aubergines heel groot.
Nadeeltje van deze plant is toch wel zijn grote aantrekkingskracht op spint, bladluizen en trips.
Lees de berichten over de teelt van aubergine

  1. Gewasonderhoud bij aubergine.
  2. Aubergine Dieven en aanbinden
  3. Aubergines gaven slechte vruchtzetting deze zomer.
  4. Aubergines zaaien en verspenen - warmte nodig, maar toch traag

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen