Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juni 17, 2006

Waterkers is derde groente erkend als streekproduct

Aan de lijst van 38 streekproducten van VLAM zijn donderdag nog eens zes producten toegevoegd.

Een opgemerkte nieuwkomer onder de streekproducten is de waterkers. Het is een erkenning als traditioneel streekproduct, toegekend door Vlam. Hoewel de teelt bij ons nauwelijks voorkomt, zijn een aantal gebieden in Vlaanderen er erg geschikt voor. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bronnenrijke IJsevallei in Vlaams-Brabant of in de Zwalmstreek. Daar vinden we dan ook enkele telers, zoals de producent Bouillart (Vlaams-Brabant) en het bedrijf Cressana (Zwalmstreek).
Waterkers is een pittige groente met lange stelen die meestal in bosjes verkocht wordt ( franse benaming= cresson). De groente is een ideale smaakmaker voor tal van sauzen, soepen maar ook overheerlijk in puree. Waterkers is zeer rijk aan vitamine C maar ook A en D en tal van sporenelementen maken haar tot een zeer gezonde groente.

Waterkers is de derde groente erkend als streekproduct, voordien waren er al de hopscheuten en het grondwitloof. Meer info over streekproducten op http://www.streekproduct.be/

Aardappelen oogsten : Première vroeger dan Eersteling.

Het loont de moeite even te checken in de groentetuin of je niet wat vroege aardappelen uit de grond kan halen.

Wie in maart onder plastiek plantte kan zeker en vast al enkele struiken oogsten voor direct gebruik. Maar ook bij aardappelen geplant in de eerste helft van april kan je nu misschien al enkele knollen uitgraven. Alles hangt af van het feit of je al dan niet voorgekiemd hebt en of het al dan niet een vroeg ras is.

Bij het ras Première geplant op 8 april (voorgekiemd) en aangeaard half mei waren al enkele barsten in de rug te zien. Dit wijst erop dat er al enkele grote knollen zullen zitten.
Het loont dus de moeite even te graven in de ruggen op zoek naar enkele voldoende grote knollen, zonder dat je daarbij de hele struik moet oogsten.
Bij het ras Eersteling, op hetzelfde tijdstip geplant, waren de knollen duidelijk nog te klein.

Aardappelen-barst-grondAardappelen_uitgegravenAardappelen_uitgegeraven_oogst

Van links naar rechts (klik voor vergroting) :
1. Een barst in de aardappelrug. De vroegste aardappelen verraden zich soms (hangt ervan hoe breed de rug gemaakt is)
2. Uitgraven met de hand
3. Een eerste oogst van het vroege ras Première, zonder de groei van de kleinere aardappelen aan de struik stop te zetten.

Lees het de voorgeschiedenis en het teeltverloop van deze aardappelteelt in deze artikelen:
Pootgoed kopen, voorkiemen en poten (aardappelen)
Aardappelen aanaarden


Primeur aardappelen uit eigen groentetuin, genieten maar! Ook op de barbecue!

Geen primeuraardappelen uit eigen tuin? Geen nood, er zijn ook ook nog de primeuraardappelen van het keurmerk Flandria. Zelf geteeld of niet, primeuraardappelen, dat betekent puur culinair genieten! (Voor barbecue : klik hier) Je zou ze luxe-aardappelen kunnen noemen, maar eigenlijk zijn primeuraardappelen of nieuwe aardappelen gewoon vroege tot zeer vroege variëteiten van de klassieke piepers. Door teelt onder glas of onder plastic kappen kan men de vorming van de lekkere ondergrondse knolletjes zelfs nog wat versnellen. Toch is het overgrote deel van de productie afkomstig van openluchtteelten.. Onze inlandse primeuraardappelen zijn ook nog een echt seizoensproduct.

Het oogsten start normaal in de eerste helft van juni en hun seizoen duurt normaal gezien tot 15 augustus. Tengevolge van de slechte weersomstandigheden tijdens het voorjaar, worden ze dit jaar wellicht iets langer aangeboden. Primeuraardappelen zijn geen bewaarproducten. Het zijn eerder broze piepers met een soms flinterdunne pel en relatief weinig zetmeel. Ze zijn bedoeld om na het oogsten jong en snel gegeten te worden, bij langere bewaring gaat hun kwaliteit vlug achteruit. Je zou ze een geschenk van de vooruitziende natuur kunnen noemen, want ze overbruggen precies de periode tussen twee seizoenen van de bewaaraardappelen. Vanaf eind mei begint de kwaliteit van de bewaaraardappelen van het vorig seizoen sterk te verminderen en vanaf eind augustus hebben we weer nieuwe bewaaraardappelen.

Geraapt met de hand Primeuraardappelen vind je met een witgele of met een rode schil, . In België komen ze onder andere van de rassen Rode Eersteling, Witte Eersteling, Minerva, Doré en Première. Bij de aanvang van het seizoen zijn ze vaak iets kleiner dan hun bewaarcollega’s, maar sommige halen toch diameter van 50 mm en meer. Vanaf deze grootte mogen ze officieel frietaardappelen heten.

Nooit schillen! Primeuraardappelen worden graag met zachtheid behandeld. Twee gouden regels: nooit schillen vòòr het koken of stomen (en liefst ook niet erna) en niet te lang laten koken of stomen.

Van chef-kok Jan Deceuninck (Le Savarin, Roeselare) leerden we deze smakelijke regel voor de basisbereiding: zet de ongeschilde primeuraardappelen in een pan met koud water en zeer veel Provençaalse kruiden op. Breng het water aan de kook en laat ze slechts de helft van de normale kooktijd van bewaaraardappelen koken. Houd als vuistregel 10 minuten aan, voor dikkere primeurs mag het iets langer. Neem de pan dan van het vuur, maar giet de aardappelen niet af. Plaats de pan onder de koudwaterkraan en laat het water lopen tot al het kokend hete water door koud water is vervangen. Laat de aardappelen in het koude water liggen tot ze helemaal afgekoeld zijn. Op die manier zullen ze nooit barsten. Wil u ze toch warm serveren, warm ze nadien dan nog even op in de oven of de magnetron.

Een jonge en volle smaak

Om volop van de jonge en volle smaak van onze primeurs te genieten, moet u beslist deze tips uitproberen.

  • Barbecue: de primeuraardappelen eerst beetgaar laten koken of stomen en ze dan ongepeld in de alufolie wikkelen. Laat ze op een zachte gloed nog een kwartiertje garen. Open de papillot, snijd de aardappel open, bestrooi met zwarte peper van de molen en leg er een plakje hofmeesterboter op
  • Lekker eenvoudig: kleine primeuraardappelen kunt u, nadat ze beetgaar gekookt of gestoomd zijn, kort opbakken in boter (beter nog: in reuzel of in olijfolie) en ze net voor het serveren mengen met een royale hoeveelheid vers gehakte tuinkruiden
  • In aardappelsalades: laat de aardappelen koken of stomen en dan helemaal afkoelen, snijd ze in partjes of blokjes en meng ze met verse tuinkruiden en een vinaigrette of een mayonaise.
  • Gastronomisch: hol wat grotere exemplaren, na het koken of stomen, uit en vul ze met een koude of warme vulling: vis- of vleessalade, groentestoofsel, blanquette (van kalfsvlees, vis of gevogelte), harde kaas (even laten gratineren)…of kaviaar!
  • Heerlijk bij vis: laat kleine primeuraardappelen koken. Snipper 5 ansjovisfilets fijn en laat deze inkoken in room. Meng het roommengsel met de aardappeltjes

(Bron : Lavamail, Flandria Nieuwsbrief
Bekijk nog tips over Groenten op de Barbecue.

woensdag, juni 14, 2006

Een nieuwe groente in de winkel: de BIMI™

BimiLees ook nog wat extra info in het artikel Nieuwe groente vandaag in de groentewinkel.
De nieuwste groentehype Bimi is vanaf 23 juni in Nederland. Maar het blijkt dat deze groente nu al in Delhaize (België) verkrijgbaar is. Er wordt ook gemeld dat deze groente nu al geweldig populair is in Groot-Britannië, maar voorlopig kan ik niks vinden op het Engelstalige web. De zoekterm bimi met engelstalige trefwoorden geeft heel andere resultaten. Misschien vindt u iets? Klik dan onderaan dit bericht op Reageren, Vragen.

Eerst een synthese dan maar van wat ik vond op de websites van Delhaize en AGFdetailhandel. Uit foto’s en beschrijvingen meen ik af te leiden dat dit een commerciële vorm is van de spruitbroccoli of aspergebroccoli. Ook de twee schaarse afbeeldingen die ik ervan vond doen in die richting denken.

Bimi lijkt op broccoli, maar is langer, eleganter, en slanker van vorm. Het smaakt milder en is zoeter dan de traditionele broccoli en kent een licht peperige smaak. De groente kent een zeer hoge gehalte aan gezondheidsbevorderende stoffen (glucosinolaten) en andere essentiële voedingsstoffen.

De jongste telg uit het huwelijk van de broccoli en de Chinese kool, de bimi, bevat alle kwaliteiten en smaken van zijn ouders. Hij heeft een delicate textuur en je eet hem helemaal, van kop tot teen. Zacht van smaak, maar met een subtiel, pittig kantje. Hij werd al eerder ontdekt door de Engelsen, die er dol op zijn. Je maakt de bimi klaar in de wok, in de stoomkoker of je blancheert hem in licht gezouten water. Lekker op zijn eentje, maar ook in combinatie met andere groenten als garnituur bij vlees en vis. Te koop bij Delhaize in schaaltjes van 200 g.

Bimi kan, in zijn geheel, zowel rauw, geblancheerd in de magnetron als gekookt gegeten worden. Rauw gegeten is het knapperig met een peperige smaak en bijzonder geschikt voor de verwerking in een salade. Indien Bimi geblancheerd wordt, vormt het de perfecte dip voor houmous-mouce (een mouce van gemalen kikkererwten en sesampastazaad). Wordt gekozen voor de magnetron, dan is deze in anderhalve minuut gaar, zodat de knapperigheid bewaard blijft. Voor een snelle en makkelijke bereiding, wordt Bimi gekookt. Koken zorgt ervoor dat de peperige smaak behouden blijft, maakt de steel zacht en versterkt de groene kleur; de ideale groente om een schotel op te vrolijken. . De nieuwe groente Bimi wordt vanaf 23 juni exclusief bij de groenteman verkocht.

Update Ondertussen wordt het al wat duidelijker, dankzij de reacties van Iwan van Vliet (van www.agfdetailhandel.nl)
Voor meer informatie over Bimi: www.bimi.eu.com of www.tenderstem.com Het Engelse woord voor Bimi is Tenderstem. Dat is de reden waarom er niets in de Engelse media op het woord Bimi wordt gevonden.
en van René Baan van de firma Bakker & Leenheer
Op engelstalige sites is niets te vinden over Bimi omdat het in Engeland Tenderstem wordt genoemd. Als je hiernaar zoekt vindt je veel info. Vandaag 22 juni is de eerste zending Bimi in ons bedrijf gearriveerd. www.bakkerenleenheer.com

maandag, juni 12, 2006

Groenten op de barbecue : tien korte tips!

Verse groenten zijn niet alleen onmisbaar náást maar ook óp de barbecue.
Welke groenten kunt u rechtstreeks op de vuurgloed roosteren?
Doet u dat best samen of niet samen met het vlees of de vis? En is het waar dat je zelfs sla en witloof kunt grillen?


Lees deze tips en uw barbecues zullen nooit meer dezelfde zijn!

1. De volgende groenten kunt u rechtstreeks op de vuurgloed roosteren: asperges, aubergines, bleekselderij (de dikke stengels), grote champignons, courgettes, knolselderij (in dikke plakken), paprika’s, prei, raapjes, suikermaïs, tomaten, uien, venkel (in dikke plakken) en wortelen (de dunnere exemplaren). Zelfs sla en witloof worden een lekkere verrassing op de barbecue (lees verder onder tips 9 en 10). In een papillot van aluminiumfolie kunt u alle soorten laten garen.

2. Groenten die u rechtstreeks op de vuurgloed roostert, moet u eerst aan alle zijden instrijken met olie . Ook tijdens het roosteren moet u ze nog een tot twee keer instrijken – maar dan wel dunnetjes zodat er geen olie in het vuur kan vallen. Kruid ze pas op het einde met peper en zout.

3. Rooster groenten bij voorkeur op een niet te hevige gloed . In de meeste gevallen betekent dit op de zijkanten van het rooster.

4. Werk met verse groenten die stevig aanvoelen, nergens beschadigd zijn en een gave schil vertonen. Groenten met het Flandria-keurmerk vormen dan zeker een goede keuze, want die beantwoorden aan deze vereisten.

5. Rooster altijd eerst de groenten , want die smaken vaak het best wanneer ze lauw zijn (witloof bij voorbeeld). Houd ze opzij en bereid dan het vlees, de vis of het gevogelte. Meteen een goede oplossing wanneer het barbecuerooster niet te groot is.

6. Tomaten snijdt u middendoor. Rooster de helften altijd eerst met het snijvlak naar beneden en draai ze dan met behulp van een knijper om op hun bolle kant. De geroosterde zijde kunt u dan bestrooien met zout, peper, geperst knoflook en eventueel wat paneermeel. Reken 4 minuten roostertijd per kant, maar na 2 minuten moet u de helften een kwartslag draaien om een ruitjespatroon te krijgen. Grotere losse tomaten zijn iets beter geschikt dan trostomaten.

7. Erg lekker op de barbecue zijn plakken aubergine en courgette van 0,5 tot 1 cm dik. Bestrooi ze eerst met zout, laat ze een half uur trekken (ze verliezen dan een deel van hun vocht), spoel ze vervolgens af en dep ze droog. Strijk ze aan weerszijden in met olijfolie en geperst knoflook en laat ze aan elke zijde 5 tot 8 minuten roosteren op een zachte gloed. Draai elke zijde in de helft van de roostertijd 90 graden – alweer voor een decoratief ruitjeseffect. Kruiden met peper en zout doet u pas op het einde.

8. Paprika’s worden een ware lekkernij als eerst de moeite neemt ze te pellen. Snijd het vruchtvlees in brede repen en strijk ze in met kruidenolie of knoflookolie. Laat ze kort roosteren en kruid ze peper en zout.

9. Op de barbecue ontpopt witloof zich tot een verrassende delicatesse, omdat het een licht gekaramelliseerd smaakje krijgt. Snijd de stronken overlangs doormidden, maar verwijder de bittere kern deze keer niet. Leg de helften op en niet te hevige vuurgloed en laat ze 5 minuten roosteren aan elke zijde. Strijk ze na 1 minuut in met olie waarin u wat suiker hebt gemengd. Kruid ze op het einde met peper en zout.

10. Zelfs sla kunt u rechtstreeks roosteren. We spreken dan over soorten met een stevige krop zoals ijsbergsla en radicchio rosso, maar ook over het harde hart van een kropsla. Snijd de krop in tweeën (het hart van een kropsla), in vieren (radicchio rosso) of in achten (ijsbergsla) en prik een tandenstoker door elk stuk. Op deze manier vallen de blaadjes niet van elkaar. Leg de stukken op een niet te hevige vuurgloed en laat ze 3 minuten aan elke zijde roosteren. Strijk ze na 1 minuut in met olijfolie en kruid ze met peper en zout.
(Bron : Flandria Nieuwsbrief juli 2005)
Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Nu water geven in de moestuin?

Op veel plaatsen wordt de grond stilaan droog.
De grote hitte zorgt ervoor heel wat planten moeite hebben om de verdamping bij te houden. Ook al omdat de wortels in de voorgaande natte en koude weken helemaal niet gewend waren te werken en dan ook geen grote omvang bereikt hebben.

Met deze warme dagen is water geven aangewezen.
Dit is nodig bij groenten die binnenkort een oogst zullen brengen of waarvan de oogst bezig is zoals bloemkool, broccoli, sla, aardbei, spinazie, jonge worteltjes, peulen, tuinboon en niet te vergeten de vroege aardappelen die nu volop bezig zijn hun knollen te vormen.
Maar ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen.
Kiemende plantjes moeten nauwgezet gevolgd worden. Tijdens de kieming kan droogte gecombineerd met hitte fataal zijn. Lees in dat verband het artikel Groenten water geven tijdens of na het zaaien.
Over het algemeen is het goed net zoveel water in één keer te geven als de grond aan kan, plasvorming is uit den boze. Maar geef dan wel meerdere beurten in korte tijd zodat ook de onderste grondlaag voldoende vochtig wordt. Eénmaal de grond helemaal vochtig is, wordt er enkele dagen gewacht vooraleer opnieuw water te geven.

Het is namelijk fout om elke dag een beetje water te geven. Zo kunnen enkel de bovenste wortels vocht opnemen en is de wortelgroei eerder oppervlakkig.
Nadat de grond voldoende vochtig gemaakt is, is het nuttig te schoffelen. Een geschoffelde grond verdampt minder en de harde laag die soms ontstaat door water te geven wordt gebroken. Mulchen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Geef liefst ‘s morgens vroeg water. Dan is de temperatuurschok het kleinst als er langs boven water gegeven wordt en blijft het gewas niet te lang vochtig. ‘s Avonds laat water geven kan ook met dit zeer warme weer. De planten zullen hoe dan ook niet lang nat blijven.

Maar geef geen water overdag! De kans op bladverbranding is te groot en heel wat van de watergift gaat onmiddelijk verloren door de sterke verdamping.

De groentetuin van Singraven houdt open dag

Op het landgoed Singraven, in Twente, ligt biologisch tuinbouwbedrijf ‘De Witte Raaf’, De Witte Raaf levert biologische groente, fruit (en enkele specialiteiten) tot bij de keukendeur van de klant, die waarde hecht aan kwaliteit, variatie en smaak.

Barbara Roessingh van De Witte Raaf, de groentetuin van landgoed Het Singraven is helemaal in de bonen. Ter gelegenheid van de open dag op zondag 18 juni is de ‘boon’ een hoofdrol toebedeeld. Dertien bonensoorten staan centraal: van rare snijbonen tot- heilige boontjes.
Op de open dag zijn niet alleen alle dertien bonensoorten te zien met hun naam en toenaam, ook is er van alles te beleven, te doen, te leren en vooral te proeven. In het Witte Raaf-spellenkabinet ontdekken bezoekers spelenderwijs hoe het zit met de biologische boontjes van De Witte Raaf. Ook het groot kwartetspel der Nederlandse groenten is op deze dag te spelen én te bestellen voor thuis. Al kwartettend komt een keur aan gezegden en spreekwoorden over groente voorbij. De spreekwoorden en hun bijbehorende groente zijn ook in een wandeltocht over het land terug te vinden.
‘Wie kent niet de uitdrukkingen rare snijboon, in de bonen zijn of ergens je boontje op weken... Die laatste is inderdaad minder bekend, die betekent: ergens vast op rekenen!’, doceert Barbara Roessingh.
‘Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven van onze beeldende voedingstaal. Niet zo gek als je bedenkt dat eten een eerste levensbehoefte is. Smaak is daar een wezenlijk onderdeel van en smaak vaart wel bij afwisseling. Verandering van spijs doet eten, luidt het spreekwoord. Daarom staan er deze zomer dertien soorten bonen in onze groentetuin. Elke soort heeft z’n een eigen spreekwoord. En dan houdt het niet op bij ‘je eigen boontjes doppen’.
Een van de soorten heet heilig boontje en laat nou op het boontje duidelijk een engeltje te zien zijn. Het heilige boontje uithangen krijgt zo ineens een betekenis.’
Barbara betreurt het dat de diversiteit aan groenen de laatste eeuw schrikbarend achteruit is gegaan. ‘Diversiteit was ook sterk aan de streek verbonden en elk deel van Nederland had zo z’n specialiteiten.Vandaag de dag zijn we voor onze voedselvoorziening aangewezen op maar heel weinig gewassen: minder dan dertig plantensoorten leveren 95 procent van alle voedsel op de wereld. In de afgelopen eeuw zijn 250.000 plantensoorten verloren gegaan en heeft Amerika 93 % van zijn soorten landbouwproducten zien verdwijnen, in Europa is dat bijna 85 %. In de groentetuin van Singraven is een omgekeerde beweging zichtbaar. Niet alleen staan daar vele soorten op de akker, zowel ‘gewone’ als historische rassen. Ook is er een samenwerking met diverse organisaties om de biodiversiteit buiten in de natuur én op het bord te vergroten.
De open dag op De Witte Raaf, de groentetuin van Singraven, is op zondag 18 juni van 11.00- 17.00 uur.

Bron : TC Tubantia.

zondag, juni 11, 2006

Heat Canker bij wortelen wordt veroorzaakt door hitte

De steeltjes van jonge kiemplantjes zijn gevoelig voor inbranding door de zon. Daarom kan aanhoudende hitte in deze periode van de teelt ‘Heat Canker’ veroorzaken.

Hou de weersomstandigheden goed in de gaten. Bij aanhoudende zeer hoge temperaturen kan ‘s nachts beregenen helpen om schade aan jonge plantjes te voorkomen. Natte grond raakt door de verdamping van water meer warmte kwijt, hetgeen een verkoelend effect heeft op de wortelplantjes.

Heat Canker is te herkennen aan een lichtbruine insnoering van de steeltjes, net boven het oppervlak. De symptomen lijken op die van Pythium, maar de kleur van insnoering is veel lichter.
Bron en foto’s op de website van Bejo Zaden.

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen