Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, december 30, 2006

www.nellystomaten.com

Wie geabonneerd is op de nieuwsbrief Het Tomatenblad kon in de zopas verschenen nieuwjaarseditie het interview met Nelly Dolezal lezen. Deze dame uit Merksplas heeft ondertussen 1010 tomatenrassen in haar verzameling. Al meer dan 18 jaar is zij door de microbe gebeten en is, als gevorderde tomatenliefhebber, ook  bezig met eigen soorten te ontwikkelen!
Groot nieuws is dat zij  een eigen website aan het bouwen is waar heel wat info over al die tomatenrassen zal te lezen en te bekijken zijn. Ondertussen staan er al foto's van tomatenrassen online tot en met de letter L. De kwaliteit en de helderheid van de foto's is opvallend....
www.nellystomaten.com

donderdag, december 28, 2006

De dikste tomaat, de winnaar in 2006.

Je houdt het niet voor mogelijk, maar verschillende inzendingen hebben het record gebroken!
(bekijk alle inzendingen hier)
Ter vergelijking, eerst dit citaat:

In 1988 werd een ongelofelijk tomatenrecord gevestigd. In Japan droeg een enkele tomatenplant bijna 1700 tomaten! De grootste tomaat werd in Oklahoma, V.S., gekweekt. De tomaat woog maar liefst 3,5 kilo. Ter vergelijking: de grootste tomaat van Frankrijk woog 1,06 kilo en die van Nederland 1,35 kilo.
(Bron Bakker-Hillegom)

Zowel Freddy als Angelo hebben het Nederlandse record gebroken! Het Franse record werd ook verbeterd door Frans en Dirk.
Maar, zoals afgesproken, was het de bedoeling uit alle inzendingen van de grootste tomaat één gelukkige aan te duiden. Dat werd even blindelings met de muis een klik geven op de rekenmachine. Wat onmiddelijk een getal opleverde.  Nummer vier in de wedstrijd van de dikste tomaat was Jos B.
Proficiat! U hebt een T-shirt gewonnen! Ook nogmaals mijn dank aan alle deelnemers die hun zwaarste tomaat instuurden. Veel succes met het aankomende nieuwe seizoen!

Labels:

Gratis zaadcatalogussen groentezaden

Er is nu volop tijd om aan het nieuwe teeltseizoen te denken.

Heel wat leveranciers sturen u, op aanvraag, een gratis zaaigids met de post. Bij nog andere kunt u de zadengids voor groenten downloaden in pdf of online bekijken.


Hierbij een overzicht. De firma's staan gerangschikt per land, maar je kan meestal bestellen vanuit zowel Nederland als België.

Ook nog Thompson-Morgan (Bestelformulier per post) (Engelse firma, maar goede service, zelf uitgetest)

woensdag, december 27, 2006

Lezing over vergeten groenten

Ton Vreeken is voor velen onder jullie geen onbekende. Het is de persoon achter Vreekens Zaden , een firma die graag de nadruk legt op specialiteiten, noviteiten en antiquiteiten. Hij is ook één van de drijvende krachten achter de Historiche groentehof en Kookboerderij. Op 11 januari houdt hij een lezing in Leiden.

LEIDEN - 27 december 2006 - Op 11 januari, zal Ton Vreeken een lezing over 'vergeten groenten' houden in Museum Volkenkunde.  De smaak van vroeger dreigt te verdwijnen en dat was de reden voor een groep bezorgde liefhebbers om het 'Genootschap der Vergeten Groenten' op te richten. Vreeken, een van de oprichters van het Genootschap, legt uit waar het genootschap voor staat en wanneer een groente ‘vergeten’ is. Vragen zijn welkom! Na de lezing kan men zaden van deze groenten kopen. Kortom: een leerzame lezing voor alle tuin-, kook- en eetliefhebbers.
Aanvang: 10.30 - 12.30 uur. Info: 071 - 516 88 00 of info@volkenkunde.nl
Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. (Bron Sleutelstad.nl )

Biobest overgenomen door Bois Sauvage, Floridienne en Domaine d'Argenteuil.

Zo nu en dan verschijnt er in de pers wel iets, waarvan alleen insiders inzien dat er iets mis gelopen is met de vertaling. Zo is er vandaag volgens de krant De Standaard ook al een biologische strijd met hommels bezig! Dit is dus een blooper in verband met de vertaling van de term "la lutte biologique". Natuurlijk bedoelt men de term "biologische bestrijding". En dit gebeurt natuurlijk niet met hommels, maar met nuttige insecten.

Biobest werd dus overgenomen, maar gelukkig blijft het bedrijf voor biologische bestrijding van schadelijke insecten en bestuiving van gewassen door hommels in Belgische handen. Het betreft een consortium van bedrijven rond de opmerkelijke Waalse zakenman Jean-Marie Delwart.

Het verhaal van de bedrijven die zich richten op de bestuiving door hommels en biologische bestrijding begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met de introductie van hommels bij de bestuiving en het algemene gebruik bij tuinders van eerste insect dat voor de biologische bestrijding van witte vlieg gebruikt werd : de sluipwep "Encarsia Formosa". De biologische bestuiving van planten en bestrijding van ziektes via insecten en mijten in de glastuinbouw is ondertussen vrij algemeen geworden. Die natuurlijke methodes zorgen zowel voor een betere kwaliteit als voor een hoger rendement van de planten. De bestuiving met hommels was een ware revolutie, want de tuinder kon zo heel wat arbeid uitsparen. Zo werd het handmatig trillen om het stuifmeel los te maken bij tomaten overbodig. Biobest is wereldleider (marktaandeel 40%) in de biologische bestuiving van planten met hommels in de glastuinbouw en de tweede grootste speler, na de Nederlandse firma Koppert, voor wat betreft de biologische bestrijding. (In België is er ook nog het bedrijf Hombio.)

Door de overname krijgt biobest  tijd, geld en ruimte voor innovatie en verdere groei. Vlaanderen staat sterk in kleine biotechbedrijven via het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Gent (VIB). Dat soort bedrijven vormt het industriële weefsel van de toekomst in het land. Daar hoort Biobest zeker bij.

BRUSSEL - Een consortium bestaande uit Compagnie du Bois Sauvage (40%), Floridienne (via Florinvest, 20%) en Domaine d'Argenteuil (40%) neemt het bedrijf Biobest in Westerlo over. Hierover werd een voorakkoord gesloten.

Dat meldt Bois Sauvage in een persbericht.
Biobest is actief op het gebied van de biologische strijd(!) en bestuiving door hommels. Het bedrijf kweekt nuttige insecten die kunnen ingezet worden voor de bestrijding van schadelijk ongedierte in sommige teelten en produceert ook biopesticiden. De jaaromzet van Biobest bedraagt ongeveer 20 miljoen euro. Biobest bezit, naast de hoofdfabriek in Westerlo, nog drie andere fabrieken die gelegen zijn in Turkije, Marokko en Canada.
De Raad voor de Mededinging moet zich nog over de overname uitspreken. Financiele details van de transactie zijn niet bekendgemaakt. TNL
Bron De Standaard : Bois Sauvage en Floridienne kopen samen Biobest

Biobest beschikt over productiecentra in Westerlo en over kwekerijen in Turkije, Marokko en Canada. Het bedrijf werd in 1987 gesticht door veearts Roland De Jongh. Biobest kon de sterke groei niet op eigen benen blijven financieren. In 1999 nam het investeringsfonds Creafund uit Roeselare een belang van 45 procent in Biobest via een kapitaalinbreng van 2,5 miljoen euro.
In dat jaar draaide Biobest een omzet van 9 miljoen euro. Intussen is Biobest een wereldspeler, aanwezig in meer dan 50 landen met een breed gamma aan producten voor de glastuinbouw. Er werken 318 mensen, van wie 137 in de zetel in Westerlo. Biobest is de jongste zeven jaar, of sinds de instap van Creafund, rendabel, zegt Marc Mertens. Het bedrijf haalde in 2005 een bedrijfskasstroom van 2,5 miljoen euro of een rendement van 13 procent op de omzet van 19,3 miljoen euro. ING Corporate Finance begeleidde de deal. Bron De Tijd


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen