Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

donderdag, augustus 23, 2007

Aardbeien zaaien?

Pas verschenen : Aardbeien zaaien. De moeite waard?
Uitgebreide teelthandleiding (10 blz, 20 foto's) :
aardbeien zaaien en opkweken.

image Aardbeien zaaien? Als je het hebt over bosaardbeien (Fragaria vesca) dan is dat zo gek nog niet. Maar grootvruchtige aardbeien zaaien? "En toch staan sinds een paar jaren zaden van grootvruchtige aardbeien te koop in de catalogussen van enkele zaadhuizen. F1 Hybriden dan nog wel. Het maakte mij in ieder geval nieuwsgierig. Waarom zou je kiezen voor de lange weg van het zaaien, als je ook gewoon plantjes kan kweken uit uitlopers. Zou dit iets zijn voor de liefhebber? Zou dit een makkelijkere teelt zijn, met betere resultaten? Ik besloot dan ook de proef op de som te nemen en kocht deze winter een pakje zaad van een aardbei F1 hybride.

Lees er alles over in de uitgebreide (10 blz, 20 foto's)) handleiding over het telen van gezaaide aardbeien.

maandag, augustus 20, 2007

De moestuin van Wouda

Dit artikel werd geschreven door Wouda, als respons op het artikel wisselvalligheid troef, geslaagd jaar of niet? . Wouda is een dame die al 18 jaar de moestuin als grote hobby heeft in Zoetermeer Z.H. (Nederland). Ook in deze weersomstandigheden slaagt ze erin, een mooi resultaat te bekomen. Met heel veel interesse en plezier leest zij dan ook alles over moestuinieren en is geabonneerd op de nieuwsbrief van Plantaardig.com. Het is dan ook leuk dat zij even te gast wil zijn om over haar moestuin te vertellen.

"...Elk jaar gaat er wel iets mis, of het nu de spinazie of de aardappels zijn, alles is toch afhankelijk van de weersomstandigheden!

De grond is hier, een zwarte dijkgrond, een prachtige zwarte grond, die niet zwaar is om te spitten en te bewerken, alleen nu met de vele regen spoelt er grond weg en het onkruid is bijna niet meer onder controle te krijgen!! Dat vind ik deze zomer het grootste probleem!!!

Wat de teelt betreft; De aardappels (Doré’s) is heel goed gegaan, de aardappel (Eersteling) was bijna helemaal verrot door de aardappelziekte! Maar goed, zowel de aardappels als de tomaten spuit ik nooit, ik denk dat door het vroege tijdstip van planten en poten je de plaag voor bent. De Eerstelingen gingen dan ook iets later de grond in. Dore’s heb ik elk jaar, maar zijn ook wel eens ziek, alleen dit jaar niet!

Ben altijd erg vroeg met van alles zaaien en poten, en dat is nu goed gebleken, de kroten hebben het prima gedaan en de uien zijn perfect, de kolen zijn wel te vroeg gepoot, dus die zijn al goed! Moet dus nodig zuurkool gaan maken. Dat vind ik trouwens ook met wortelvlieg, hoe vroeger je zaait hoe minder wortelvlieg. Later in het seizoen komt er toch wel wat in, maar acceptabel!

En ja, die tomaten…….nog nooit heb ik last gehad van DE PLAAG, zoals Ann ( zie artikel van Ann, over tomaten) het noemt. Dit jaar voor het eerst toch de aardappelziekte, er staan nog z’n 20 tomatenplanten in de kas en die zien er niet uit!

De mais ging rotten, omdat deze al goed was! Dus er maar afgehaald!! Hopelijk zal dat niet het geval worden met de voer mais bij de boeren die heel veel hebben staan, dat zou een ramp zijn voor hun!!

De komkommers hetzelfde als altijd, spint……… en dan de bladeren plukken en dan gaan ze weer door!! Bonen in de kas gaat altijd goed (ook wel spint) maar ik spuit nu een maal niet zo graag!

Paprika en peper ook goed, druiven veel te veel, of de winterwortel te kort is weet ik niet, het is in ieder geval een heel goed jaar voor de sla en de courgettes momenteel voor de nieuwe aardbeienplanten. De witlof ziet er goed uit en de prei en de boerenkool en de andijvie, en nu maar afwachten!

Conclusie; Voor mij is het een goed oogstjaar, al zijn we nog niet aan het eind van het seizoen!!! Ik mag niet klagen!..."

Groetjes, Wouda

Tot zover het artikel geschreven door Wouda. Wilt u een berichtje of reactie sturen naar Wouda? Stuur dan een email naar groenten@plantaardig.com, dan wordt het bericht doorgestuurd of u vraagt gewoon naar haar mailadres.

Ook zin om even te gast zijn op "Groenten in het Nieuws"? Stuur dan een berichtje naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Alle tips, vragen en foto's zijn eveneens welkom op dit adres.

Groentekok Frank Fol : Lunchbox met groenten.

Begin september verschijnt zijn kookboek voor kinderen en tieners. Eind september zijn boek snoep-goed, smaakbommen en andere snacks
Zijn gezonde snack SmaakBom is vanaf dit najaar te koop op een grote schaal. En hij blijft koppig ijveren voor schoolmaaltijden met méér groenten en fruit. Aan wie kan je beter tips voor een lekkere én gezonde lunchbox vragen dan aan Frank Fol?

Zijn tips en recepten voor de lunchbox zijn nu te lezen bij Snacks met groenten en fruit


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen