Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, juni 22, 2007

Phytophtora slaat her en der zwaar toe.

Welke zomer het wordt, dat weet niemand, maar dat het een moeilijk jaar wordt wat betreft de aardappelplaag, zowel bij tomaten als aardappelen is nu al zeker. Zeker met de nog maar eens zeer slechte weersvoorspellingen (alle dagen regen!) voor de volgende tien dagen.
Hoe is het met de aardappelplaag in het in uw tuin gesteld?

Uit de professionele vakpers : Phytophtora infestans slaat her en der zwaar toe. We zijn pas half-juni en op menig veld is al sprake van aardappelplaag in uitbreiding. De ziektedruk is zo groot dat twee achtereenvolgende behandelingen met systemische middelen deze niet meer kan stuiten. PCA en andere organisaties smeken om het beschermingsniveau tijdelijk nog te verhogen. Bron: [AGRI PRESS BENELUX]

Bij de aardappelen.
Ik heb in ieder geval weet van tuinen waar het aardappelloof al volledig kapot is. Dat bij niet behandelde aardappelen. Wie wel behandeld heeft, is dikwijls niet volledig vrij van aardappelplaag. Vlekjes worden zichtbaar. Een bijkomende behandeling (en waarschijnlijk meerdere, met het slechte weer in het vooruitzicht) dringt zich op. Of u moet binnenkort kiezen om het loof van de vroege aardappelen te verwijderen. Dat is bij de middelvroege en late rassen nog niet aan de orde. Behoed u ieder geval voor infectie van de knollen. (zie waarschuwing aardappelplaag bij aardappelen)

Bij de tomaten
Bij niet behandelde tomaten zijn ook al de eerste symptomen zichtbaar. Een behandeling is nu nodig ( zie waarschuwing aardappelplaag bij tomaten).

Hoe is het in uw tuin? Wat doe jij tegen deze vervelende schimmel. Heb jij al phytophtoravlekjes gezien? Laat de waarnemingen uit uw tuin geworden op groenten@plantaardig.com . (foto is niet noodzakelijk)
Uw reactie wordt hier binnen de 24 uur gepubliceerd.

Reactie van Luc

Ik zal alvast de spits afbijten : na drie behandelingen met twee verschillende middelen en een tussenruimte van tien dagen is er ook op mijn aardappelen hier en daar een phytophtoravlekje te zien? Ik denk dan ook nog één behandeling te voorzien. Daarna, als het opnieuw erger wordt,  zal ik het loof verwijderen om knolinfectie te voorkomen. Het zijn immers allemaal vroege aardappelen. Ook op de tomaten in pot  (nog niet behandeld) zijn de eerste vlekjes zichtbaar. (zie foto's)

Phytophtora infestans aardappelplaag tomaten  Foto boven : Beginnende aantasting van aardappelplaag (Phytophtora infestans) op tomaten is meestal eerst zichtbaar door zwarte tot bruine vlekje op de bladranden. Meestal is wat fijn schimmelpluis zichtbaar.

Phytophtora infestans aardappelplaag tomaten 

Foto boven : Ook op de stengel komt vrij makkelijk aardappelplaag. En later vind je zwarte vruchten!Behandelen is absoluut noodzakelijk.

Reactie van Simon

Na dit artikel gelezen te hebben zag  Simon ook de eerste symptomen op zijn tomaten. Hij schrijft (20/06/2006)

"Vandaag heb ik ontdekt dat verschillende van  de tomaten planten zwarte vlekken vertonen op de stam en sommige bladeren sterven blijkbaar af .

Sommige van deze planten hebben afgedekt gestaan met een  plastichoes andere niet .Nu staan de tomaatplanten wel onder een plastictunnel. Planten zijn nog niet behandelt.

Zijn deze planten nog te redden met de ene of andere behandeling??????Of moet ik nieuwe planten aanschaffen????"

Alvast goed dat ze onder een plastiektunnel staan. Dit zal de ziekte afremmen. Maak echter niet de fout deze plastiektunnel af te sluiten. Open laten, ook 's nachts en zorgen dat de regen niet binnenslaat. U kunt de ziekte nog behandelen, vraag advies in uw tuincentrum en kijk bij het artikel waarschuwing aardappelplaag bij tomaten voor algemene info over de producten. Na tien dagen herhalen en dan even afwachten wat de weersomstandigheden zijn.

Reactie van Marie-Jeanne

Mogen wij nu nog spuiten tegen de aardappel ziekte?Wij zijn nu al aan het uitsteken

Inderdaad, voor ieder product is er een wachttijd. Dit staat steeds vermeld op de verpakking. Spuit dus niet wat u van plan bent binnenkort te rooien.

Reactie van Neman

Ook ik heb reeds drie maal gespoten op Première en Prior. Als het loof echter nog niet afgerijpt is en je verwijdert het om de ziekte te verhinderen in de knol.....zal de aardappel dan nog goed bewaren aub? Ik meen dat hier geen goede bewaring mogelijk is of ben ik verkeerd?

Dat klopt , hoe natuurlijker het loof kan afrijpen, hoe meer zetmeel de aardappel bevat en hoe beter die bewaart. Het is dus zaak het loof zo lang mogelijk gezond te houden. Als het echter goed fout begint te lopen, dan zit er niets anders op dan het loof te verwijderen.

Labels:

donderdag, juni 21, 2007

Ajuin zaaien en verplanten

Jacques uit Dendermonde schrijft :

Het betreft de Ajuin "Rode de Florence", dit zijn langwerpige rode uien die meer de smaak hebben van sjalotten. Ik heb een tip die ik verleden jaar uitteste en dit jaar opnieuw toepas.
Update : Ivan uit Deinze zond zopas een gelijkaardige tip, zie onderaan dit artikel.

Op het zaadpakje is vermeld dat de ui in rijen moet gezaaid worden en dan uitgedund. Daar ik niet veel plaats heb voor langzaam groeiende groenten heb ik het volgende uitgetest en met veel succes. Ik zaai de uien in rijen dicht op elkaar. Nadat ze een dikte hebben van 2-3 mm plant ik ze uit en gebruik daarbij de preiplanter, minder diep dan voor prei natuurlijk. Gaatjes van 4 a 5 cm diep, kan ook met de gewone plantstok, het voordeel van de preiplanter is de regelmaat van de afstanden en het gaat ook sneller. Er gaat geen plantje verloren, behalve enige te klein of misvormd. En tevens kunnen ze dikken op een ideale afstand. De uitjes planten, licht dichtdrukken en goed begieten.De tijd doet de rest, oogsten na  droogval van het groen dan kan je ze ophangen in schuur of droge verluchte plaats. Op deze wijze kun je ze een heel jaar bewaren. (alhoewel de catalogus van Aveve vermeld dat dit een ui is voor directe consumptie)

Ook witloof

Was vergeten te zeggen dat het systeem van de uien ook toepasselijk is voor witloofplantjes. Met goede begieting of Belgisch weer, lol.....geen probleem voor het herplanten.

Bedankt Jacques voor deze tip! Ik ben ervan overtuigd dat veel lezers dit  zullen uitproberen. Ook al om het onkruid tussen gezaaide ajuin wat makkelijker te kunnen beheersen.

Reactie van Ivan
Ivan Peters uit Deinze stuurde, als reactie op dit artikel volgende variant op deze teeltmethode in. Hij schrijft :

Ik zaai al mijn zaaiajuin in bakjes (ook mijn prei) en verspeen ze als ze de dikte van een potlood hebben. De ajuin mag niet diep geplant worden.

Het grote voordeel is dat men pas moet onkruid verwijderen nadat de ui is verplant. Ook het water geven is veel eenvoudiger

Met dank voor uw reactie, Ivan. Het is inderdaad nog net iets makkelijker om te kunnen zaaien in onkruidvrije en steriele zaaigrond!

Is er ook iets waarvan u denkt : "Dat is interessant voor de andere lezers van de nieuwsbrief."? Wilt u dat graag kenbaar maken? Stuur dan uw reactie, (eventueel foto's) tips, ervaringen naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Link : Ajuin kweken

"Nieuwe" groente : Lentekomkommer en Oerkomkommer

Helemaal nieuw zijn ze niet, deze speciale komkommersoorten, maar in de winkel zijn ze wel een nieuwigheid.
Twee nieuwe biologische komkommersoorten die sinds deze week op de Duitse markt zijn, kunt u zien en proeven tijdens de Open dagen van Wageningen UR Glastuinbouw op 29 en 30 juni in Bleiswijk.

De nieuwe komkommers zullen binnenkort  op de Nederlandse markt verschijnen, onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer. De nieuwe komkommers komen uit een onderzoekproject van Wageningen UR Glastuinbouw en een aantal partners, zoals het veredelingsbedrijf ENZA Zaden en de firma Eosta, leverancier van biologisch groenten en fruit. In dit project is een groot aantal bijzondere komkommers onderzocht op teelteigenschappen en smaak.

De twee nieuwe soorten worden sinds deze week onder de namen Frühlingsgurke en de Urgurke door Eosta op de Duitse markt gebracht. Uit winkeltests bij diverse Alnatura winkels bleek dat de nieuwe soorten goed aanslaan bij de consument. De Urgurke wordt per stuk verkocht en de Frühlingsgurke wordt per 2 stuks verkocht in een composteerbare verpakking.

In Nederland liggen de komkommers binnenkort onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer in het schap. De Lentekomkommer is een lichtgroene komkommer van midi formaat met een bijzonder frisse smaak. De Oerkomkommer is een echte vergeten-komkommersoort met een bijzonder uiterlijk. Hij is donkergroen van kleur, van gangbaar formaat en heeft een grove schil.

Meer info : http://www.glastuinbouw.wur.nl/

Update Oerkomkommer dit najaar bij twee telers in de kas 29 JUN 2007 De nieuwe biologische komkommer, de oerkomkommer, wordt dit najaar door twee biologische telers geteeld. Volgens de biologische afzetorganisatie Eosta in Waddinxveen, gaat het nog steeds om een proef op kleine schaal. "We hopen tussen de 4000 en 5000 vierkante meter uit te komen", aldus Gert Kögeler, directeur van Eosta. De uitbreiding kan ook niet veel groter zijn, want er is nog niet voldoende zaad beschikbaar. De oerkomkommer heeft onlangs bij Wageningen UR Glastuinbouw op proef gestaan. Daar kwam uit dat de oerkomkommer iets minder productie geeft dan het standaardras Aviance. De planten gaven iets minder stuks, maar het gemiddeld vruchtgewicht lag wel wat hoger dan Aviance. Eosta verwacht de oerkomkommers te gaan verkopen in Duitsland, Engeland, maar ook in Nederland. Als de komkommer aanslaat, is het de bedoeling de markt met deze komkommer langzaam uit te breiden. De frülingsgurke, de zogenoemde lentekomkommer die ook werd beproefd door Wageningen UR Glastuinbouw, bleef tijdens de proef verder achter in productie dan de oerkomkommer. Ook liep de afzet in Duitsland van de lentekomkommer minder dan de oerkomkommer. UIt: Groenten & Fruit | Oerkomkommer_dit_najaar_bij_twee_telers_in_de_kas

update 02/08 : de oerkomkommer de grond in: foto's van bij biologische teler Rinie Hopmans

woensdag, juni 20, 2007

Nieuwsbrief van Tuinderij Croy


Wouter van Mil is dit jaar een biologische tuinderijtje gestart : Tuinderij Croy. Graag geef ik Wouter, als jonge starter, een opstekertje.
Hij schrijft:

Ik geniet sinds kort van jullie digitale nieuwsbrieven. Ik wil graag eens een kiemblaadje met jullie delen. Dit is een nieuwsbrief van mijn biologisch tuinderijtje dat ik dit jaar ben gestart. Ik verzorg voor 25 gezinnen groentepakketten met seizoens groenten van eigen land. Eigenlijk dus 25 moestuinen...

Aanmelden voor de nieuwsbrief Het Kiemblaadje kan door een mailtje te sturen naar Tuinderijcroy@gmail.com . Dan zet ik de mensen op een mail-lijst.
Groentepakketten zijn alleen leverbaar in de regio Helmond. Maar er is nog zeker plaats!
Bijgevoegd heb ik een nieuwsberichtje van Croy Cruyden, waarmee ik samen de open dag organiseer op 24 juni. Is  Ook bijgevoegd: de tekst van onze folder, zodat mensen weten wat we eigenlijk aan het doen zijn!

Je kan alle info over de Tuinderij van Wouter vinden door op onderstaande links te klikken en zo de Word-documenten te openen. De maandelijkse nieuwsbrief bevat info over de kwekerij, bedenkingen van Wouter en ook veel recepten en is alvast de moeite om even door te nemen.

Een voorbeeld van de nieuwsbrief "Het Kiemblaadje"

Een aankondiging van de Open Dag op 24 juni

De tekst van de folder van Tuinderij Croy met alle info over de kwekerij

dinsdag, juni 19, 2007

Bokrijk leert vergeten groenten kennen.

 

Domein Bokrijk heeft tijdens dit toeristische seizoen een 'missie' : mensen vergeten groenten en fruit weer leren ontdekken.
Wat aten ze vroeger, wat kennen wij niet meer, bestond er toen al zoiets als tafeletiquette?
En uiteraard kan er ook geproefd, gevoeld en geroken worden.

"Met dit nieuwe jaarthema sluiten we kort aan op iets waar mensen vandaag veel mee bezig zijn: eten."

Via een ontdekkingsparcours - met proeven, ruiken en voelen - leren de bezoekers van het Openluchtmuseum in Bokrijk vergeten eten opnieuw kennen. Denk maar aan pastinaak of aardpeer. Wat trouwens ook in de restaurants opnieuw op de kaart komt.

Meer info : http://www.limburg.be/bokrijk/

Update: lees ook het artikel : uit Het Nieuwsblad  van 14 juli 2007: Vergeten eten : Kijken naar groenten uit 1907

Bokrijk vergast tuinliefhebbers op tuingeschiedenis. Het thema 'vergeten eten' laat zien hoe in 1907 groenten werden geteeld en geserveerd.

Honderd jaar geleden waren er geen groenten tafelklaar te koop. Ze werden geteeld in de eigen tuin, met respect voor de natuur en in perfecte harmonie met de seizoenen. Elke streek had zijn specialiteiten en bijzondere soorten. Lees verder....

maandag, juni 18, 2007

Een kleine moes-tegeltuin

Ingrid stuurde zopas een bericht over hoe het  haar kleine moestuin vergaat op het terras, het dak, en in potten.
(zie ook haar vorig bericht)En het ziet er echt goed uit!

 

"Ik heb inmiddels al vele kroppen sla geoogst en net weer nieuwe zaailingen geplant. De eerste aardbeien zijn ook geoogst en ik verwacht de eerste courgettes eind deze week.

Courgette Courgette

De courgetteplanten in de zak werden zo groot dat we ze een ruimere plaats op de kruiwagen gegeven hebben. Dit komt mooi uit want het was hier de laatste weken geregeld 40 tot wel 53 graden achter huis. Zo kunnen we de kruiwagen naar de schaduw verplaatsen als de courgettes van de hitte gaan hangen. Ik kan wat dat betreft beter tropische planten kweken. Volgend jaar meloenen?

Kiwi in pot

De kiwi in de zinken bak heeft zich hersteld. De plant was wat twijfelachtig bij de winkel vandaan. Er was bijna niets meer van over, door een of andere ziekte. Het was echter de laatste (en ik heb iets met zielige plantjes) en dus heb ik deze toch maar meegenomen. Het is een struikversie en groeit dus niet zo hoog als normale kiwi’s (hoop ik).

Butternut Squash

De Butternut Squash op het dak is aangeslagen en 2 planten zien er al aardig goed uit. De andere twee konden maar niet op gang komen. Bleek dat de potgrond niet genoeg voedsel bevatte. Ik geef ze nu iedere week vloeibaar voedsel door het water speciaal voor groente en fruit. Bruine fles van Pokon. Ze zijn nu alle 4 goed op weg.

 

Moestuin terras  

De stokbonen groeien goed. Nu dan over twee weken stuur ik nieuwe foto’s"

 

Ingrid Groen weet op een kleine oppervlakte toch heel wat groenten te telen. Uit een kleine tuin van 5 bij 10 meter, waarvan het grootste deel bestaat uit tegels maakt zij een mooie en lekkere moestuin.
Zij stuurt regelmatig een email met foto's naar de lezersrubriek. (Uw reacties, foto's en tips voor de lezers in verband met groenten kweken of gebruiken zijn heel welkom op
lezersbijdrage@plantaardig.com )


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen