Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, augustus 17, 2007

Veel muizenvraat bij wortelen

Op diverse akkers  dreigt een behoorlijke schade te ontstaan vanwege muizenvraat. Met name in het midden en het noorden van Nederland speelt dit probleem. Mede door de zachte, open winter van 2006-2007 is de muizenpopulatie explosief gegroeid. Hierdoor ontstaat er, voornamelijk in de peenteelt, veel schade. Het is bekend dat vraatschade kan leiden tot afkeuring van een partij peen. Het is dus zaak om dit te voorkomen.

undefined undefined

Klik op de foto's voor een vergroting

Lees meer in Bejo Nederland: Muizenvraat neemt explosief toe!

Ook in 2004 waren er veel problemen met muizenwraat : zie dit artikel Muizevraat, cavity spot en kromme wortelen.

Tomaten telen, soms eenvoudig, soms een passie.

trostomaten
Het volgende artikel werd geschreven door Ann D. Een gepassioneerde tomatenkweekster
Zo nu en dan probeer ik bij Ann een "tomaten" of "peper" probleempje via de mail op te lossen. Of dat geslaagd is moet je maar eens aan haar vragen. Ik vond het bijzonder leuk om haar wedervaren met de tomatenteelt te publiceren. Een zonnig stukje proza geschreven in een verregende zomer....

"...Luc heeft me gevraagd een stukje te schrijven over mijn tomatenteelt dit jaar, dat kon ik absoluut niet weigeren na al zijn goede raad en hulp. Wat een jaar om tomaten te kweken! Met dit weer wordt het ons haast onmogelijk gemaakt om de planten gezond te houden!

Ik ben begonnen, zoals de jaren ervoor, met het goede voornemen het aantal planten binnen de perken te houden. Ik had zelf een vijfentwintigtal soorten gezaaid maar van gulle vrienden kreeg ik nog vele planten toegestopt (waarvoor dank!) en ben ik met mijn goede voornemen weer nergens want weggooien is iets dat hier erg moeilijk gaat.

Ik ben gestrand op 88 planten half mei (38 soorten), 30 in de glazen serre (daar moest het eigenlijk bij stoppen) 20 onder plastieke overkappingen en de rest gewoon in open lucht.

Want zoals bekend, de tomaten die de kans krijgen buiten te rijpen zijn het allerlekkerst. Mijn man, die me altijd erg helpt mijn grenzen te stellen ;-), had er eentje, dat ik hem gaf om dan toch maar weg te gooien, achteraan onze tuin op het rechte stuk van de grachtkant gezet. Een soort talud dat sterk hellend drie meter naar beneden loopt tot een beschermde waterloop. Daarachter ligt een groot open veld, dus de wind heeft er vrij spel.

Twee dagen nadien stond het plantje er nog, prompt zelfs, dus heb ik er nog vijf naast gezet. Door de plaag zijn ze helaas nog maar met twee maar die twee doen het uitstekend.

De allereerste is amper een 60 cm hoog, is zijn vierde trosje bloemen aan het krijgen en de eerste dragen ruim vrucht.

De opgroei van de planten ging na een moeilijke start toch goed. We hebben hier erg weinig plaats maar zijn soepel : we worden het al gewoon dat er begin april tomatenplanten staan in de hal, zelfs bezoekers kijken er niet meer van op.

Half mei is het dan zover: dan krijgen ze allemaal hun definitieve stekje : volle grond of een pot. Met wat droge koeiemest, tomatenmeststof, een flinke hand bodemverbeteraar en voor de potten goede potgrond, hebben ze een stevige start gekregen.

April was geweldig, de zon, de temperatuur, ideaal voor de planten. Dan kwamen die slechte weken....je staat er nog niet bij stil tot je hier en daar hoort van het oprukken van de plaag... en voor je het weet, ondanks alle voorzorgen van verluchten en ze beschermen tegen de regen, heb je prijs...

Ik had alle planten die buiten stonden na de eerste tekenen onder het afdak gezet, daar krijgen ze helaas geen direct zonlicht maar ze staan wél droog. Dan werd het snoeien: alle slechte, rare of verdachte bladeren gingen er onherroepelijk af.

Helaas ook vrij snel hele planten... als de steel is aangetast op een manier dat je niet meer kan wegsnoeien wat aangetast is dan verwijder ik de plant. In het begin was dat regelmatig.

Na veel afwegen, overleg met een "tomatenvriendin" en wat mailtjes met Luc ben ik dan toch maar een produkt gaan kopen.

Omwille van die waterloop achter ons kon ik ook niet zomaar om het even wat nemen bordelaise pap bv ( is ook nog toegelaten in de biolandbouw maar énkel omdat ze (nog) geen alternatief hebben.)

Het was een hele toer, meestal neem ik die dozen eens vast, lees de bijsluiter en zet ik ze rillend terug. Vreselijk toch als je dat allemaal leest en beseft dat veel van de dingen die we "vers" in de winkel kopen onder het spul of andere produkten hebben gezeten!

Die weken ging ik 's morgens niet eerst naar de serre, ik stelde het uit: het is geweldig gaan kijken hoe de vruchtjes evolueren maar twee keer per dag alles inspecteren op ziektetekenen, nee dat is echt ellendig werk.

De eerste dagen na het spuiten heb ik nog planten moeten verwijderen maar het minderde toch. Om zeker te zijn had ik eigenlijk de behandeling moeten herhalen en best nog met een ander produkt maar dat heb ik niet gedaan. Ik twijfel vaak hoor maar ze beginnen volop te kleuren en eerlijk gezegd zie ik een herhaling niet zitten, al de voorzorgen en de wachttijden...en het is geen garantie dat het dan goed gaat hé.

Waarschijnlijk daardoor zijn er nog planten gesneuveld.

Eentje, een miezerig plantje zonder blad of top, door de plaag,gaf nog net één half rijp vruchtje af voor zijn tak ter hoogte van een bruine plek (verschenen op één nacht) bezweek.

Nu wordt het weer afwachten, de regen blijft vallen en ik moet weer meer snoeien en de 18de plant is vanmorgen in de gft-bak gegaan. Woensdag zou het beteren, maar hebben ze dat niet nogal eens gezegd?

Al bij al heb ik, denk ik, nog geluk. Er zijn kwekers die veel meer kwijt zijn en ook schade hebben aan hun serre door de stormwinden van vorige week.

Onlangs had ik bezoekers en die zeiden toch dat de planten er erg mooi bijstonden....zien ze degene dan niet die haast nog maar één tros vruchten hebben en waar er geen blad meer aan de steel hangt? Of kijk ik enkel naar de minder goede planten?

tomaten water geven tomatentros

Ach, ik moet vaak denken aan mensen die groenten telen om den brode, die stress en onzekerheid wat voor jaar het gaat zijn...dat moet zwaar zijn.

Als hobbykweker ben je dan al lang blij als je wat kan oogsten en dat geluk hebben we al gehad.

De eerste zijn gekeurd en geproefd en dan ben je in gedachten al aan het plannen en soorten aan het kiezen voor volgend jaar en ja hoor: ook weer goede voornemens om het binnen te perken te houden, 'k ben benieuwd!..."

Kweek 684

Je kan een berichtje voor Ann steeds sturen via groenten@plantaardig.com, dan bezorg ik het haar wel. Of anders kom je ze zeker en vast wel tegen op het tomatenforum!

Ook zin om even te gast zijn op "Groenten in het Nieuws"? Stuur dan een berichtje naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Korte worteltjes? Te dikke kolen? Vallende uien? Wisselvalligheid troef!

Een maand geleden hadden we het al eens over groenten in de regen. En de wissevallige oogst die daarmee gepaard gaat. Er zijn grote verschillen, binnen één volkstuin, maar vooral tussen verschillende locaties. Nooit gedacht dat het nu, zes weken later, het nog eens daarover ging gaan. Hier volgen eerst wat berichten uit het veld, dan enkele uit de moestuin.

Extreem weer velt uien
Wekelijks sneuvelen nog steeds tientallen hectare uien als gevolg van het extreme weer deze zomer. Op diverse plekken zijn gele valplekken te zien in de uien: plekken, waar het loof eerst geel wordt en uiteindelijk afsterft. Deze valplekken worden elke week groter en zullen nog verder uitbreiden, zegt uienspecialist Luuk Kok van Agrifirm. Lees het volledige bericht op AGD.nl - Extreem weer velt uien

De winterpeen is te kort. Dat gaat zorgen voor een opbrengstverlies van ongeveer 5 procent." (Zoveel korter zijn ze dan toch niet blijkbaar? ) Dat meldt Robert Schilder van Bejo Zaden. De oorzaken zijn wateroverschot, waardoor de peen niet in de grond hoeft te zoeken naar water, en de zachte winter. De winterpeen wordt over twee maanden geoogst. (Bron :AGD - Opbrengstverlies peen)

Dat het niet overal kommer en kwel is horen we bij zuurkoolfabrikant Kramer.

Wij klagen niet. De kool is veel eerder rijp, omdat het niet koud is geweest, maar wel heel nat. Je spoelde van de camping af, maar de kool groeide, inderdaad, als kool. En als hij rijp is, dan móet je hem oogsten. We maken nu honderdduizend kilo zuurkool per dag." Lees het artikel in BN/DeStem )

Stel je vast dat sommige kolen dreigen open te barsten? Dan kan je deze tip van een lezer toepassen (afkomstig uit het artikel De rode en witte kool groeit tot ze barst.)

Om het barsten van witte en rode kolen te vermijden, geef ik volgende tip. Vrees je dat de kolen zulen gaan barsten omdat ze helemaal volgroeid zijn dan kan je proberen de plant met de spitvork wat op te lichten. Zo vermindert de groei en zal de kool minder snel barsten.

Ook uit de groentetuinen horen we tegengestelde geluiden, getuige de artikels in de kranten. In het eerste artikel is het miserie en ellende troef. In het tweede wordt bevestigd wat we hier en daar horen, sommigen hebben geen last of zelfs voordeel van deze kwakkelzomer.

De kroot kwart en de bonen roesten

Wie zich dezer dagen op een willekeurig volkstuinencomplex waagt, loopt grote kans met een paar baggerpoten, een moedeloze stemming en zonder groenten terug te keren. Een paar armetierige blaadjes aan kale bonenstaken, tuinen vol met hoog onkruid en plassen tussen kale gewassen bezorgen de moestuinen een herfstachtige, troosteloze sfeer. Kees van Halem heeft een tuintje in Oudewater. Het lukt hem nog een redelijke oogst binnen te halen, maar makkelijk is dat niet. ,,Zelfs de kroot doet het niet. Ze gaan lopen kwarren, zo noemen we dat. Je krijgt gele bladeren en dan is de groei uit de kroot. Hetzelfde geldt voor de bonen. Die hadden geen gelegenheid om op te drogen. Door de wind slaan ze tegen elkaar en krijg je roest.’’
Van Halem loopt naar een paar troosteloze tuinen. ,,Het onkruid blijft komen. Als je het omhakt, groeit het morgen weer verder. Lees verder in Algmeen Dagblad

Niet in hele Groene Hart kommer en kwel

De ligging van een volkstuin blijkt dit jaar bepalend voor het resultaat.

Net als in Oudewater komt in het oude glastuinbouwgebied van Roelofarendsveen, waar talloze volkstuinen zijn, slechts een enkele sperzie- of snijboon tot wasdom. Daar staat tegenover dat 2007 voor de Woubrugse volkstuinders een ’geweldig goed bonenjaar’ is. Het verschil zit hem volgens tuinder Cees de Lange in de afwatering en de beschutte ligging van het complex.De afwatering is goed geregeld en de wind heeft geen vat op de gewassen.Willem van der Kraan is dik tevreden over de uien en krotenoogst. Lees verder in Algmeen Dagblad

Ook In de moestuin van Jan gaat het allemaal goed. Ook in de moestuin van Rob, pas begonnen dit jaar, valt het nog wel mee. En bij Tuinclub Velt Jabbke klagen ze ook niet. Daar heeft Asleigh natuurlijk niet veel boodschap aan, na de recente overstroming daar. Geen leuke beelden.

Ook te korte of te bleke groenten deze zomer? Of juist een heel geslaagde teelt? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com. Het kan natuurlijk allemaal. Halfzware tot zware (leem) gronden die andere jaren een goede opbrengst geven wegens hun goede waterbuffer waren dit jaar dikwijls te nat. Lichte (zand)gronden, die in de zomer dikwijls last hebben van watertekort zijn met de voorbije kwakkelzomer dikwijls heel goed geslaagd.

Reacties van lezers

Goede avond,

Bij deze een foto van een stukje wintergroenten, die er (naar mijn idee) het wel goed doen!

Gr Wouda

P8150042

Ja, dat kan ik alleen maar beamen Wouda. Alles ziet er "groeikrachtig" uit! Laat de andijvie en de boerenkool u smaken binnen enkele maanden.

woensdag, augustus 15, 2007

Groenten in potten (De Gelderlander)

Het artikel uit De Gelderlander vandaag 15/08/2007 door Romke van de Kaa schept de gelegenheid, ondanks het late tijdstip, nog even mijn serie "Groenten in Potten" van vorig jaar naar voor te schuiven. De titel is Groenten van Staete en gaat over groenten op het balkon telen.

Twee teelten die in dit krantenartikel aangeprezen worden werden op deze site uitvoerig besproken, namelijk

In deze twee artikels kan je lezen hoe je deze twee teelten praktisch verwezenlijkt. Meer teelten en teelttechnieken vind je in de andere artikels van de serie "Groenten in Potten"

Lees het artikel nu in De Gelderlander ( klik hier voor het volledige artikel).

Nieuwssprokkels deze week

** Nederlands eten meer groenten en fruit, maar nog de helft te weinig! (Algemeen Dagblad)

** Koude tomaten? Voor het geval u het nog niet wist..... Lees het artikel : AGD - 'Tomaten horen niet thuis in de koelkast . In een koude tomatensoep of Gazpacho (De Gelderlander) mag het natuurlijk wel...

**Open Dagen volkstuinen Tentoonstellingsweekeinde van Volkstuindervereniging De Hofgeest met zelfgekweekte groenten, fruit, bloemen en planten. Diverse activiteiten zoals 3-D kaarten maken, speurtochten, kennisquiz en kraampjes met lekkere dingen.
Zaterdag 18 aug  2007, van 12.00-18.00 u. ATV De Hofgeest, Spekkenwegje 2, Santpoort-Noord.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen