Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, oktober 01, 2004

AgriHolland Nieuws: Paarse spruiten met zoetige smaak

Lees het artikel (eerst Verschenen in Groenten & Fruit, 30/09/04)

Sclerotinia in wortelgroenten. Te lijf gaan met antagonisten?

Begin oktober start het voornaamste oogstseizoen van wortelen (waspeen, winterwortelen), witlof en knolselderij. Eén van de problemen die ieder jaar weer opduiken zijn bewaarverliezen veroorzaakt door Sclerotinia of rattekeutelziekte. Stengel, knol of vruchten rotten. Meestal gaat het om verspreide aantastingen en niet zozeer om een aantastingshaard zoals bij aardappelplaag. Dit wijst er dus ook op dat de infectie vanuit de grond gebeurt.
Typische kenmerken zijn het sneeuwwitte schimmelpluis, dat in kleine vlokjes voorkomt en de verharde,als rattekeutels uitziende, zwarte deeltjes. Precies deze zwarte sclerotieën zorgen ervoor dat de ziekte vele jaren in de grond kan overblijven om dan opnieuw toe te slaan. De ziekte begint dus al op het veld en tast later nog groenten aan die zich al in de bewaring bevinden.
Meer uitleg over oorzaken en preventie van deze ziekte vindt u op deze website.
Schimmels tegen schimmels
Er is sedert kort een product op basis van een antagonist beschikbaar voor de bestrijding van Sclerotinia. Op de website van de Duitse leverancier vindt u een mooie tekening van de levenscyclus van sclerotinia. Er zijn ook nog foto's te vinden. Bestrijding met antagonisten betekent dat er "roofschimmels" ingezet worden om andere schimmels te bestrijden.

Het product is in Belgie erkend, u vindt het op fytoweb .
Licentiehouder in België is BIPA. Op hun website staat ook nog een verduidelijking van de levenscyclus van sclerotinia.

Ook in Nederland is het product erkend zie hier .

Twee foto's van Sclerotinia in witlof kunt u hier bekijken : http://www.ttw.nl/TestKennis/uitslag_van_de_test_uw_kennis_va.htm

Een foto van sclerotinia bij wortelen (waspeen) vindt u hier :
http://www.inra.fr/Internet/Produits/HYP3/images/6036166.jpg

Labels:

donderdag, september 30, 2004

Groenten telen in het najaar : controleer op schimmels

Het najaar komt er blijkbaar pas nu goed aan. Vorige week veel regen gehad en ook deze week blijft het vrij vochtig. Een ideaal klimaat voor de schimmelgroei. Daarom nog eens het al eerder gepubliceerde artikel over de typische schimmels die in het najaar voorkomen op de groenten.

De herfst komt er met rasse schreden aan. De dagen worden korter en de gemiddelde luchtvochtigheid stijgt. De temperatuur, met name ´s nachts is nog vrij hoog. Maar als het geregend heeft, drogen de bladeren moeilijk op en ’s morgens blijven ze lang nat. Met als gevolg dat de bladeren van heel wat groenten makkelijker ten prooi vallen aan schimmels dan in het voorjaar of de zomer. Vooral bij de groenten die nog even moeten doorgroeien kan dit vervelend zijn.
De algemene preventiemaatregelen voor alle deze schimmels zijn vrij simpel, maar nooit voor honderd procent uitvoerbaar. Het weer moet ook nog wat meezitten! De infectie gebeurt immers meestal via sporen die zich in de lucht bevinden en die makkelijk kiemen als de bladeren lange tijd nat blijven.

lees verder

dinsdag, september 28, 2004

Late herfstteelt van broccoli geplaagd door rupsen

Klik op de foto om op ware grootte te zien
koolwitje-kooluil-rupsen Begin augustus werd er broccoli gezaaid, die dankzij het warme weer bij het zaaien, een week later (!) in perspotten kon verspeend worden. Na vijftien augustus kon deze zeer late teelt van broccoli al geplant worden. Het blijft hoe dan ook afwachten of er nog voldoende productie van deze teelt komt. Vroege vorst in november kan hier misschien spelbreker spelen. Het is nu eind september, maar de rupsen zijn er nog. Na een eerste invasie begin september waren ze er gisteren terug. Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. Ingrijpen is hier wel degelijk nodig, anders blijft er niet veel meer over. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel beriekt. Een snelwerkend middel zonder nawerking kan hier op milieuvriendelijke en snelle wijze deze teelt redden. Ook bacteriepreparaten zijn veel gebruikt. Lees een artikel hierover.

maandag, september 27, 2004

Wat zijn graanluiskweekjes?

Bladluizen zijn in veel groenten het grootste probleem. Om bladluizen te lijf te gaan bij de professionel teelt gebruikt men sluipwespen. Maar wat als er nog geen bladluizen zijn? Dan kunnen de sluipwespen niet overleven! De oplossing daarvoor is dat er een graanluiskweekje opgezet wordt op verschillende plaatsen in de kas. De graanluizen lusten geen groenteplanten en blijven dus ter plaatse. De sluipwespen kunnen zich te goed doen aan de graanluizen, maar zullen toch de weg vinden naar de bladluizen als die zich ondertussen in het paprikagewas vestigen.
Klik hier om een foto te zien van de graanluiskweek op Paprika Kwekerij A. vd Berg

zondag, september 26, 2004

Speciale tomatenrassen : Rose de Berne


Rose de Berne is een krachtige groeier. En zeer productief. De vruchtzetting is zeer goed. De kleur is rozerood, en de vruchten zijn mooi glanzend.

De kleuring is uiteindelijk goed, zonder groenkragen. In rijpe toestand zijn er echter bij zowat alle vruchten scheurtjes rond het kroontje (sterscheurtjes).

Dit doet echter niets af aan de bewaring. Blijkbaar bewaren de vruchten zeer goed en zijn twee weken later nog steeds goed te consumeren. Wat betreft smaak is er niets opgevallen, gewoon een goede smaak dus.
Troeven van deze tomaat zijn : mooie glanzende kleur, mooi geribde vorm maar toch niet te groot.

Vorige berichtjes verschenen over "speciale tomatenrassen"
Johannisbeer
Géante de Belgique
Green Zebra
Pêche Blanche
Gele kerstomaat, zelftoppend


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen