Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, oktober 04, 2006

Aardappelen kiemen te vroeg tijdens de bewaring

Dat het een barslecht aardappeljaar was, dat wist u al. Eerst was er de doorwas, dan de natrot en nu blijken de aardappelen heel gemakkelijk te kiemen in de bewaring. Een onrechtstreeks gevolg van het probleem van doorwas. In percelen waar veel doorwas is, is de kiemrust eigenlijk al doorbroken. Soms oogst je gewoonweg gekiemde aardappelen, zoals al te zien was op deze foto bij het het artikel van doorwas. Koel en luchtig en donker bewaren is dus de boodschap. Wie een grote voorraad aardappelen lang wil bewaren kan zijn toevlucht nemen tot een kiemremmer om te vermijden dat een deel van de oogst verloren gaat. (Foto : pas geoogste, maar al kiemende aardappel)

Een Artikel uit zibb.nl / landentuinbouw - Telers kampen met vroeg kiemende aardappelen

Aardappelen in bewaring kiemen dit jaar opvallend vroeg. De problemen komen voor bij consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen. ”Er zijn al heel wat partijen die kiemen. Door de doorwas komen de aardappelen al met kiemen de grond uit”, aldus DLV-advieseur Bert Huizinga.

”Het is nog wat vroeg voor de consumptieaardappelen, maar van pootgoedtelers hebben we al wel signalen dat de aardappelen meer kiemen dan andere jaren”, aldus een woordvoerder van CZAV. Hij beaamt dat er al veel aardappelen in bewaring kiemen, maar van extreem veel meldingen wil de zegsman van de coöperatie nog niet spreken.

Ook Jan Erik Geersing van Luxan ervaart dat er dit najaar veel meer partijen kiemen dan andere jaren, als gevolg van doorwas. ”Er is een grote spreiding van oude en nieuwe knollen in de hoop. Aan sommige knollen groeien al nieuwe stengels.”

Geersing ervaart dat veel telers het kiemen proberen tegen te gaan door de aardappelen zo snel mogelijk koud te draaien. ”Dat is niet goed, omdat de knollen dan snel nat kunnen worden. Het beste is om ze met warme lucht droog te draaien en de aardappelen te behandelen met een kiemremmer.” Bron  zibb.nl / landentuinbouw - Telers kampen met vroeg kiemende aardappelen

Alle artikels over aardappelen kweken

zondag, oktober 01, 2006

Aardappelen bewaren? Opgelet voor natrot!

Door  Tonny Verhaeghe in  Het Nieuwsblad Op Zondag Online

,,Wie zelf aardappelen in de kelder opslaat, moet goed opletten. Als er water uit je stapel of zak loopt, moet je meteen de slechte eruithalen, of alles gaat verloren. Ruiken ze wat muf, dan is het al helemaal te laat en zijn ze allemaal aangetast. Het gevolg van natrot, waardoor de aardappelen niet bewaren. Ook niet in uw kelder.''

Dat zegt landbouwexpert Luc Busschaert.

Voor de aardappelboeren is het zo'n jaar om snel te vergeten, zoveel is duidelijk. Door het natte voorjaar waren de nieuwe aardappelen al veel te laat en veel te schaars. Sindsdien ging het van kwaad naar erger.

Door de hitte van juli verloren de aardappelen een kwart van hun gewicht. De natte, kille augustusmaand die erop volgde, zorgde voor doorwas: nieuwe scheuten die zich ontwikkelen op de aardappelen en de oude knollen leegzuigen. Daar is nog eens 20 procent van de oogst door verloren gegaan. Komt daarbij dat veel velden lang blank gestaan hebben, wat zorgt voor natrot. ,,Door die natrot bewaart minstens een derde van de aardappelen niet'', weet landbouwexpert Luc Busschaert.

Niet alleen particulieren zitten echter met bewaarproblemen, maar ook de grote producenten en distributeurs. ,,Tegen het einde van de winter zullen we dat in de portemonnee voelen'', besluit Busschaert. ,,Nu schommelen de prijzen enorm. De kwaliteit is ook heel verschillend en veel aardappelen moeten nu nog verkocht worden. Als de aardappelen zo slecht bewaren, volgt er straks echter een schaarste, en dan zullen de prijzen onvermijdelijk de lucht inschieten. Vooral omdat Oost-Europa, een grote producent, met hetzelfde probleem kampt.''

,,Het zal de schaarste alleen erger en de prijzen tegen februari fors duurder maken. Nu al staan de aardappelen op de termijnmarkt dubbel zo duur als normaal. En dat was nog voor er sprake was van problemen bij het bewaren. We moeten vrezen dat ze drie maal duurder worden dan normaal, en dat zal iedere consument voelen.''

Alle artikels over aardappelen kweken


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen