Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, juli 29, 2007

Radicchio|roodlof en groenlof| suikerbrood kweken (groenten als nateelt)

Beide teelten zijn een aanrader voor iedereen. Laat in de herfst oogst u lang bewaarbare bladgroenten zonder al te veel problemen.

Plantkundig
Groenlof en roodlof zijn twee typische najaarsgroenten, die plantkundig gezien eigenlijk dezelfde plant zijn. De soortnaam is Cichorium intybus var foliosum en de groente behoort tot de familie van de samengesteldbloemigen of Asteraceae. Ook witloof behoort tot de soort Cichorium intybus
Groenlof maakt spitse, langwerpige kroppen. Radicchio is een rond of langwerpig compact kropje met wijnrode bladeren met witte nerven.

Synoniemen
Groenlof wordt ook wel suikerbrood genoemd en een veel gebruikte naam voor roodlof is radicchio.

Gebruik
De bladeren van groenlof zijn vrij bitter en worden gestoofd. Het binnenste gedeelte kan, in reepjes gesneden, gebruikt worden in slaatjes waaraan het dan een pittige smaak geeft. Radicchio is decoratief en smaakgevend in slaschotels. Ook hier is de ietwat bittere smaak, typisch voor planten van het geslacht Cichorium aanwezig.

Soorten

Groenlof kent niet zo veel verschillende verschijningsvormen. Enkel de lengte en de vorm van de krop kunnen wat verschillen. Radicchio kent twee types:

  • Roodlof van Chioggia met ronde kroppen en te oogsten voor de winter
  • Roodlof van Verona Dit heeft een meer opgerichte groeiwijze. Het kan net zoals witloof ingezet worden, maar het kan ook op het veld na de winter kleine kropjes vormen. Roodbladig witloof of roodlof is dus een speciale vorm van radicchio.

Vruchtwisseling
Radicchio en groenlof worden heel dikwijls als nateelt geteeld op het perceel van de bladgewassen, of als nateelt na een groente die een niet al te rijke grond nalaat zoals vroege aardappelen of erwten.

Standplaats
Radicchio heeft de zon nodig voor zijn mooie rode kleur. Suikerbrood zal ook goed groeien in halfschaduw. Beide groenten vragen, zoals witloof, een eerder arme bodem. Aparte bemesting is voor de nateelt meestal niet nodig. Voor een hoofdteelt strooien we, op arme grond, maximaal 50 gram per m² samengestelde meststof of een matige organische bemesting. Elke bodem is geschikt om deze groenten te telen.


Hier zie je de Radicchio, tussen andere typische najaarsgroenten, van links naar rechts : andijvie, groenlof, radicchio, krulandijvie en knolvenkel. Allemaal voldoende groot om uit te planten. De opkweek is gebeurd in perspotjes.
Klik op de foto voor vergroting.

Opkweek
Groenlof en Roodlof zijn schietgevoelig. Te lage opkweektemperaturen veroorzaken bloei. Het zijn oorspronkelijk typische herfstgroenten. Nieuwere selecties maken het echter mogelijk radicchio te zaaien vanaf begin april (en deze vroege vorm uit te planten onder afdekking) Groenlof kan gezaaid worden vanaf half mei tot einde juli.

U kan zowel uitzaaien in zaaibakjes of ter plaatse zaaien. Ter plaatse zaaien op een diepte van 1 cm kan dan vanaf half juni. Het zaad kiemt vrij snel. Opkweek van plantjes is echter aan te raden.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/images2006/lgrphoto.php?p=radicchio_planten5.jpg&album=9a6d5719f303_128B4

Radicchio wordt geplant zoals sla. Het perspotje zit net onder het grondoppervlak.

Er wordt immers geplant in de zomer en dan moet je opletten voor uitdroging.

Verspenen
Als het plantje hanteerbaar is wordt er verspeend in perspotjes, trays, bloempotjes. Bij de vroege teelt blijven die binnen. Vanaf half juni plaatst u de planten best buiten.

Planten
Planten van radicchio kan op 30 x 30 cm vanaf begin mei tot half augustus. Groenlof kan gepalnt worden vanaf begin juni tot half augustus. Groenlof wordt een vijf tot tien centimeter ruimer geplant. Plant zoals u kropsla zou planten. Deze groenen vragen weinig zorgen. Onkruidvrij houden en in droge periodes water geven.

In het begin lijkt het alsof de Radicchio alleen maar losse blaadjes zal vormen. Pas na zes weken begint er zich een kropje te vormen.

Oogsten
Oogst als de krop een vaste structuur krijgt. Groenlof kan u tot begin december op het veld laten, ze zijn matig vorstgevoelig, eventueel afdekken met een plastiektunneltjes. Radicchio vertoont sneller slijtage in oogstrijp stadium. Groenlof kan in een zachte winter heel lang voor groente op tafel zorgen. Roodlof wordt best geoogst voor de vorst. Beide soorten kunnen verschillende weken in de koelkast bewaard worden


Bij het oogsten worden de buitenste bladeren verwijderd en er blijft een klein kropje over. Je moet Radicchio tijdig oogsten, zoniet ontstaan er al snel bruine bladeren.
Groenlof vormt al van in het begin een gesloten groeiwijze. Het oogsttijdstip luistert niet nauw bij groenlof. Je kan dus kleine kropjes oogsten, maar je kan enkele weken later ook grote, dikke kroppenootsten.

Ziekten en Plagen

Behalve bladluizen zijn er weinig problemen. Rot door de grijze schimmel (Botrytis)treedt op bij een te stikstofrijke grond. Groenlof en Roodlof moeten dan ook niet veel bemest worden.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen