Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, december 17, 2005

De Groente en Fruit Encyclopedie, een tijdloos cadeau.

Op zoek naar een degelijk en tijdloos geschenk? Vergeet dan de Groente en Fruit Encyclopedie niet!
Bij Proxis, de bekendste online boekhandel staat de Groente en Fruit Encyclopedie nog steeds op nummer 1 in de categorie 'Natuur en Tuinieren'. Ook bij de tuinkrant boekenshop staat dit unieke werk op nummer 1 in de bestsellerlijst.
Het boek maakt zijn reputatie als standaardwerk in Vlaanderen en Nederland over de eetbare tuin meer dan waar!
Bij tuinkrant boekenshop kost het boek €39,99 ( €5 verzendkosten.)
Bij Azur kost het boek € 39,99 en met €1,5 verzendkosten.

Het boek is natuurlijk ook gewoon in de reguliere boekhandel te krijgen.
Veel meer info en recensies over het boek vind je op deze pagina.
Bij het jaareinde wil ik iedereen danken die het boek kocht voor het gestelde vetrouwen. Hopelijk beleeft u er nog vele jaren (naslag)plezier aan.
Wil je graag uw mening geven of een vraag stellen over het boek, dan kan dit door hieronder te klikken op Reageren, Vragen?

vrijdag, december 16, 2005

Bruinverkleuring vruchtvlees van knolselder(ij)
Zwarte harten, deel 2

In het bericht Zwarte harten bij selder(ij) scheppen verwarring werd nagegaan wat de oorzaken van zwarte harten zijn. Uit de drie mogelijkheden kwam ook boorgebrek naar voor. Hierbij het advies om boorgebrek te vermijden en hoe je boorgebrek kan herkennen.

Alhoewel Boor geen hoofdelement is, is het bij knolselder heel belangrijk.
Vooral op lichte gronden, met een hoge pH en onder droge omstandigheden zijn er grote problemen met boorgebrek.
De kenmerken zijn
- Gele, later afstervende hartbladeren
- Kleine knollen
- Van boven vaak hol
- Inwendig bruine tot grijsachtige proppen
- De bruinverkleuring wordt vooral in het onderste deel van de wortel waargenomen en niet bij de kop.
Door het strooien van Borax kan deze gebreksziekte niet worden voorkomen. Het strooien van Borax kan trouwens een boorvergiftiging veroorzaken bij de volggewassen.
De beste oplossing is het op regelmatige basis spuiten van een goed oplosbare boorhoudende meststof.
Bij droog en warm weer valt de booropname via de wortels bijna volledig stil.
Als deze omstandigheden zich vroeg in het seizoen voordoen is het noodzakelijk al heel vroeg te beginnen met een water geven, of anders te starten met boorbespuitingen.
Zeker vanaf augustus moeten de boorbespuitingen gestart worden. Het aantal bespuitingen is afhankelijk van het boorgehalte van de grond en schommelt tussen één en vier bespuitingen. In de praktijk wordt dikwijls om de veertien dagen behandeld vanaf begin augustus tot begin oktober.
Voor de bespuiting is het beter geen Borax te gebruiken, maar een andere vloeibare boormeststof. Borax is immers enkel goed oplosbaar in warm water.

Foto's : bruinverkleuring en holheid van het vruchtvlees. Na enkele uren doorgesneden te zijn wordt de bruinverkleuring nog veel intenser


donderdag, december 15, 2005

Blad bloemkool favoriet bij kippen.

Het verhaal van de groene bloemkool van november ll. kent nog een vervolg. De laatste kooltjes die niet geoogst werden voor het begon te vriezen hebben de temperaturen tot -3°C overleefd. Daartoe werden de kooltjes afgedekt met enkele bladeren van de plant zelf. (zie foto) Zo kan er half december nog steeds verse groene bloemkool uit open lucht geoogst worden. Een smaakvolle groente om te verwerken in het kerstmenu!
Trouwens, van deze verlate teelt van groene bloemkool hoeft er niets verloren te gaan als er kippen in de buurt zijn. Bloemkoolbladeren behoren tot hun favoriete groenten. Zelfs al laten ze sla, andijvie, of ander vers groen links liggen, dan nog zullen ze de bloemkoolbladeren verorberen. Ze zijn gewoonweg verzot op de bladeren. Enkel de dikke hoofdnerf blijft achter. Een welgekomen afwisseling in deze periode waar het groen voor hen stilaan schaars aan het worden is.

dinsdag, december 13, 2005

Oogst spruiten valt kleiner uit

De diameter van de spruitjes is minder dan gewoonlijk. Professionele telers verwachten een veel kleinere opbrengst. Sommigen proberen de oogst wat uit te stellen om alsnog grotere spruiten te kunnen leveren aan de diepvriesindustrie. Ook de hobbytuinder heeft kleinere spruiten dit jaar.
De koele en natte zomer, gevolgd door het relatief warme najaar speelt de spruitentelers parten. Nadat de spruitenplanten tijdens de zomer weinig gegroeid waren zorgde het warme najaar voor een hergroei van de bladeren. Alle energie kwam in de bladeren terecht en slechts weinig in de spruitjes. Ook in november bleef de vorst grotendeels uit, waardoor de spruitengroei ook dan nog moelijk op gang kwam.

Gastronomische teelten uit De Lovie

maandag, december 12, 2005

Aardbeien bloeien voor de winter


Wie het dossier over de teelt van aardbeien al doorgenomen heeft, herinnert zich misschien nog de tabel over de groei en bloei bij aardbeien. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de junidragers hun bloemen aanleggen tijdens het najaar. Daarna gaan de planten volledig in winterrust. In het voorjaar komen de bloemen dan tevoorschijn.
Soms worden er tijdens zachte winters wat winterbloemen opgemerkt Door de zachte temperaturen gaan aardbeien dan al bloemen vormen in januari of februari.
Dit jaar vertonen op veel plaatsen een lichte tot bijna algemene voorbloei. We kunnen het niet echt winterbloemen noemen. Het fenomeen deed zich deze keer voor in het najaar. De warme nachten tijdens de maand oktober hebben ervoor gezorgd dat de bloemen die aangelegd waren tijdens de maanden augustus en september vroegtijdig uitgelopen zijn. Ook de koudere periode eind juli en begin augustus zou volgens sommigen als stressfactor gefunctioneerd hebben om uiteindelijk de voorbloei te veroorzaken.
De bloemen die nu al witte bloemblaadjes vertonen worden best verwijderd. De andere bloemen kunnen misschien nog vruchten opleveren, alles zal afhangen van de temperatuur tijdens de komende wintermaanden.
Op de foto's ziet u wachtbedplanten met voorbloei. De ene plant vertoont al witte bloemblaadjes. De andere plant toont al een volledige tros bloemen. Dit zal hoe dan ook een negatieve invloed hebben op de productie het komende voorjaar.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen