Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 15, 2006

Winterui komt goed de winter door.

WinterajuinDe winterui die geplant werd op 11 oktober (lees het artikel daarover) deed het goed. Er zijn enkel wat  droge punten aan de uiteinden van de bladeren.  Het was dan ook geen kletsnatte winter en, alhoewel het geen zachte winter was is het kwik nooit heel diep onder nul gegaan. Ideaal dus voor winterajuin en ook voor de winterbloemkool. De pas gegroeide  jonge blaadjes zien er alvast weer mooi groen uit. De oogst zal later zijn, maar het belooft wel een goede oogst te worden.

Klik op de foto om te vergroten

vrijdag, april 14, 2006

Het Nieuwsblad - Te koud voor sla, niet voor prei

Over de late lente verschijnt wel iedere dag iets in de krant, ook vandaag weer.

Bijkbaar zijn de aardbeien dan toch niet zo duur als in het artikel van gisteren beweerd wordt, het gaat juist heel slecht met de aardbeiprijzen.

Te koud voor sla, niet voor prei

De kwakkelende lente breekt de slaboeren zuur op. Op de veilingen wordt nog maximum 20 eurocent voor een krop sla geboden. Dat is minder dan de helft van wat vorig jaar werd betaald. Een ,,winterse'' groente als prei doet het wel goed.

,,Op alle veilingen is de prijs van sla en van de groenten die men in salade doet, gekelderd'', weet Koen Torfs van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen. ,,Ook de komkommer krijgt ferme klappen. Daar wordt nog maximaal 25 eurocent voor geboden. Vorig jaar in deze periode was dat nog het dubbel.''
Volgens Torfs zitten de prijzen weer op het niveau van het rampjaar 2004. ,,Toen was de oogst in heel Europa bijzonder goed, waardoor er plots een overaanbod was.''

Toch is de toestand nu nog erger, zegt Jos Van Dessel. ,,De energieprijzen zijn met meer dan de helft gestegen. Dat kan je niet doorrekenen. We kunnen alleen maar hopen dat het weer straks betert.''

Ann Van Nieuwenhove van de Roeselaarse REO-veiling wijst erop dat niet alleen de koude de sla parten speelt. Er is ook een overaanbod van Italiaanse sla op onze markt. ,,Bij ons is de slaprijs trouwens tot 15 eurocent gezakt. Ook naar aardbeien is er geen vraag. We verhandelen ze tegen 1,56 euro per kilo.''

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Prei doet het nog steeds goed. ,,Zelfs op het einde van het seizoen wordt prei nog altijd tegen 1,16 euro per kilo verkocht. Vorig jaar deze periode was dat maar 0,22 euro meer'', zegt Ann Van Nieuwenhove.
Ook tomaten halen een behoorlijke prijs, doordat er weinig zijn. Tomaten hebben licht nodig om te groeien. Maar februari - toen alle tomaten nog in de serres zaten - was de donkerste maand van de eeuw. (POM)

Het Nieuwsblad - Te koud voor sla, niet voor prei.

donderdag, april 13, 2006

Aardbeien later maar smaakvoller

aardbeiHet is al meer dan een maand gespreksonderwerp nummer één : de late lente. Na een donkere februarimaand volgde een koude maand maart. En in april hebben we nog niet één dag gehad met een temperatuur boven de 15 graden. (zie blog Paul en Daniel, te koud). Enkel einde maart was er een periode met warme nachten.

Dat betekent nog helemaal niet dat dit de kwaliteit en de kwantiteit van de plantaardige productie negatief zal beïnvloeden. Immers, groenten die rustig doorgroeien oogst je later,  maar zullen minstens evenveel opbrengen en zijn lekkerder. Dat lezen we ook in het bericht Aardbeien hebben twee à drie weken vertraging op VILT.

Bij teler Hilde Van de Vijver (25) uit Melsele zijn er momenteel alleen nog maar groene aardbeien te zien. "Volgend weekeinde kan ik misschien al een eerste kistje vullen", zegt ze. "Maar dan zal ik goed moeten zoeken. De bedrijfsgilde had me gevraagd of ik al aardbeien had om aan de koning te bezorgen, maar dat is dus niet gelukt. Normaal gezien zouden we rond deze tijd wel al kunnen oogsten. Het warme najaar en het koude voorjaar hebben echter stokken in de wielen gestoken".
"In de serre kun je het klimaat wel een beetje nabootsen, maar je mag dat niet teveel forceren. Ik verwacht dat ik over een tweetal weken volop kan oogsten. Voor aardbeitelers die geen serres hebben, zal dat zeker nog een maand later zijn", aldus Van de Vijver.

Ondertussen swingen de prijzen nog de pan uit. Op de veiling kost een kilo aardbeien nu 8 euro. In de supermarkt betaal je voor een halve kilo al gauw zo'n 5 euro.
(update 14/04 : aardbeien zijn niet duur : zie  Aardbeien later maar smaakvoller )

"Het gevolg van deze situatie is dat er over enkele weken plots een piekmoment zal zijn", aldus De Ryck. "Als het buiten warmer wordt, zijn alle aardbeien tegelijkertijd klaar en is er een te grote aanvoer. Daardoor zullen de prijzen ineens spectaculair dalen, maar gelukkig is er dan nog de export. Door het verlate seizoen zullen de aardbeien ook enorm lekker zijn".

Lees alles over de teelt van aardbeien.

woensdag, april 12, 2006

Diverse types paprika en pepers verruimen het Flandria assortiment

Met de drie Flandria-paprikatypes (Spaanse pepertjes, zoete puntpaprika’s en minipaprika’s) komen deze specialiteiten voor het eerst in Europa op de markt met exact dezelfde strenge eisen inzake kwaliteit, milieubewuste teelt en traceerbaarheid als de traditionele Flandriapaprika’s. Vooral voor de speciaalzaken is deze introductie van belang, omdat de vraag naar deze specialiteiten blijft groeien.
Lees verder

Groenten opkweken in een rollend kasje.

 Ik las zopas een heel goede tip op de blog van Jo van Dreumel. Hij heeft een klein kasje op wieltjes geplaatst zodat hij het overdag in de zon kan zetten, maar bij dreigende nachtvorst binnen kan zetten. Bekijk de uitleg en de mooie foto op zijn blog.

dinsdag, april 11, 2006

En toch eten we te weinig groenten.

Het vorige bericht wijst op een dalend verbruik wat betreft volume. Net vandaag ook komt het radio- en televisie nieuws van de VRT ons vertellen dat het verbruik aan groenten van de Belg helemaal niet goed is.

Luister naar het nieuwsbericht op de radio:
Belgen eten te weinig groenten (.mp3 breedbandversie)

Bekijk de video van het nieuwsbericht in het journaal


Een citaat uit de tekst op de website van de VRT :

di 11/04/06 - Nagenoeg geen enkele Belg eet genoeg groenten. Dat blijkt uit een grootscheepse peiling in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Minister Rudy Demotte (PS) lanceert nu een nationaal voedings- en gezondheidsplan.

Vier op de tien Belgen is te dik, meer dan een half miljoen zijn suikerziek en een op de zes heeft een te hoge bloeddruk. Het kost de gezondheidszorg handenvol geld. Voor het eerst in twintig jaar zijn de voedingsgewoonten van de Belg nog eens onderzocht.
Uit het onderzoek blijkt dat we te weinig fruit en groenten eten en dubbel zoveel vlees dan nodig.
"Steak met frietjes is daar een typisch Belgisch voorbeeld van. We moeten meer fruit en groenten eten", zegt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.
We eten wel genoeg aardappelen. Daardoor heeft de gemiddelde Belg geen tekort aan vitamine C.

De minister lanceert een jaarlijkse campagne met brochures en een website. Die moet de Belg aansporen om elke dag 400 gram groenten en fruit te eten.
Bovendien moeten vet en suiker beperkt worden, en we moeten meer bewegen.
Meer informatie vindt u op www.gezondheidsplan.be

De consumptie van groenten : minder volume, maar duurder.

Al voor de derde keer wordt "de hitparade van de groenten" gepubliceerd.
zie ook *De hitparade van de groenten (België, 2003)
en *De hitparade van de groenten (België, 2004)

groenten_verbruik
(Klik voor vergroting)

De Belg besteedde in 2005 meer aan verse groenten.


De besteding van de Belgische gezinnen van verse groenten en fruit, geregistreerd door GfK Panel Services, zit de jongste jaren in de lift. Sinds 2000 groeide de totale groente- en fruitbesteding met 18%. In 2005 besteedde de gemiddelde Belg er 266 euro aan. Dit is 1% meer dan in 2004.

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 63 kg verse groenten voor een totaal bedrag van 117 euro. Inzake volume resulteerde dit in een daling van -2,2 % t.o.v. 2004. Door een hogere gemiddelde groenteprijs (+6,9%) besteedden de Belgen echter 4,5 % meer aan verse groenten.
Als we kijken naar alle versaankopen, dan groeide het aandeel van groenten daarin vrij sterk met 5,8 %. In de bestedingen voor groenten namen verse groenten vorig jaar een aandeel van 87,7 %, een stijging van 1,1 % ten opzichte van 2004. Het aandeel van diepvries (5,8 %) daalde met -0,7 %, dat van conserven (7,5 %) met – 0,4 %.

Groenten: minder sla, meer witloof

Van alle vers aangekochte groenten blijven tomaten het meest populair (10 kg per hoofd, zie de tabel). Op de hitparade worden ze gevolgd door wortelen (9 kg), uien (7,2 kg), koolsoorten (7kg), witloof (6,6 kg), slasoorten (4,2 kg), prei (3 kg), champignons (2 kg), selderij (1,4 kg).
Van de koolsoorten was bloemkool de belangrijkste (3 kg).

Binnen de tomaten (de meest aangekochte groente) blijft het aandeel van de trostomaten groeien: ze nemen nu 36,5 % (34,6 % in 2004) van het aangekochte volume voor hun rekening tegenover 55,2 % voor de losse tomaten (59,1 % in 2004).

Oudere en jonge producten

In 2005 namen de gezinnen met kinderen het grootste aandeel van de groenteconsumptie voor hun rekening. Groenten die bij hen beter scoorden dan andere zijn wortelen, paprika’s en Spaanse pepertjes.
Groenten die meer door gepensioneerden gekocht werden zijn selderij, bonen en peulvruchten, witloof en asperges.
Uitgesproken ‘jonge’ producten zijn paprika en kerstomaten. Ook Spaanse pepertjes, champignons en de nieuwe slasoorten zijn meer in trek bij jongeren dan bij ouderen.

DIS 1 verliest weer terrein aan DIS 2

In 2005 vertegenwoordigden de supermarkten (Dis 1 en Dis 2) 76,7 % van de verkoop van vers fruit en zelfs 81,6 % van de verkoop van verse groenten. DIS 2 (hard discount en buurtsupermarkten) blijft echter groeien ten koste van DIS 1 (F1’s en grotere supermarkten). Het marktaandeel van DIS 2 nam in volume toe van 28,1 naar 30,2 %, in waarde van 26,1 naar 28,4 %. DIS 1 kende een daling van zijn marktaandeel van 49,7 naar 48,6 % in volume en van
52,1 % naar 50,8 % in waarde.

maandag, april 10, 2006

Vergeten groenten : heilig boontje (bonen)

heilig boontje of soldatenboonVandaag een artikel in http://www.bndestem.nl over "Boomspinazie en Heilige boontjes"

Wel eens boomspinazie gegeten? Ooit een heilig boontje of een brave Hendrik geproefd? En hoe bekend is de smaak van haverwortel en Bredase put? Deze vergeten groenten prijken vanaf september op de menukaart van restaurant Wolfslaar.
Het naburige Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef kweekt de gewassen op in de moestuin. „Verser kan dus niet“, zegt Ton Pinxten, mededirecteur van het landgoed.

Het MEC stond zaterdag in het teken van de Nationale Zaaidag. Landgoed Wolfslaar zorgde voor de ambiance. Pinxten plantte een aantal boontjes in een grote pot.....
......„Wij hebben ons verdiept in de historie van het landgoed. Behalve de moestuin willen we ook de kruidentuin terugbrengen. We zoeken naar authenticiteit in onze gerechten en op dat gebied kan het MEC veel voor ons betekenen“, zei Pinxten.

Lees verder in het artikel in BN/DeStem

Het heilig boontje behoort tot de groep van de droogbonen.
Droogbonen zijn hardschillige bonen, waarvan de volgerijpte en gedroogde zaden kunnen bewaard worden en later gekookt gegeten.
Als uitleg over het heilig boontje vinden we op de website van het MEC:

Het Heilig Boontje is een witte boon met een aantal bruine vlekken. De tekening op het Heilig Boontje doet denken aan een biddende Maria en is daarmee de naamgever van de boon.

Op de website van www.vergeteneten.nl lezen we waarom de boon ook adelaarsboon genoemd wordt:
De boontjes groeien in 16 cm lange peulen en kunnen droog of vers worden gepeld. Jonge boontjes kan je gedopt eten. Ronde witte boontjes met rondom het naveltje een rood-bruine tekening in de vorm van een lofprijzende engel of een roofvogel, net wat je er in wilt zien….! De structuur is zacht en de smaak gaat richting tamme kastanjepurée. Lage plant.

De boon is ook gekend als soldatenboon lezen we op de website van www.dekooktips.com
Soldatenbonen hebben rond het oog (de plek waarmee ze aan de peul vastgezeten hebben) een tekening, die - met enige fantasie - doet denken aan tinnen speelgoedsoldaatjes uit de 18e eeuw (met zo'n rare helm met pluim er op).
De tekening blijft na koken behouden, maar de bonen moeten erg voorzichtig gekookt worden, ze splijten makkelijk (en vallen dan uit elkaar).
Engelstalige benamingen zijn Dove of Spread Eagle maar vooral European soldier beans
(klik hier om de afbeeldingen van deze bonen te zien)


Tenslotte nog enkele Franse benamingen van deze boon, waar deze variëteit ook heel goed gekend is.
Saint-Sacrement
St-Esprit à œil rouge

Nombril de bonne soeur (Afbeelding in groen stadium)

Deze bonensoort kan geteeld worden als alle andere bonen van de soort Phaseolus vulgaris, meer info is terug te vinden in het uitgebreide artikel over de teelt van bonen.

Labels:

Groenten als eetbare medicijnen.

Farmaceutische gewassen kunnen van nature voorkomen of door genetische modificatie ontstaan. In het laatste geval worden als gevolg van genmodificatie de gewenste eiwitten in de plant aangemaakt. Die kunnen geëxtraheerd worden, waarna ze worden gezuiverd en verwerkt tot medicijnen. Een andere mogelijkheid is om in de eetbare producten van de plant vaccins te produceren, de zogenaamde eetbare vaccins. Dit zijn bijvoorbeeld groenten en fruit waarin vaccins zijn aangemaakt.

Momenteel wordt de ontwikkeling van farmaceutische gewassen afgeremd door onduidelijkheid over de Europese wetgeving en de mogelijke gezondheidsrisico's van medicijnen die geproduceerd zijn door planten. Om deze thema's verder uit te spitten, is het Europees consortium Pharma-Planta opgericht.

Het gebruik van genetisch gemodificeerde planten voor de productie van vaccins, antilichamen en biofarmaceutica biedt aantrekkelijke kansen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Dat schrijft de Nederlandse staatssecretaris voor Milieubeheer Pieter van Geel in een brief aan de Tweede Kamer. In diverse Europese landen vinden al veldproeven plaats met farmaceutische gewassen, maar dat is niet het geval in België en Nederland. De Nederlandse staatssecretaris Van Geel vindt biopharming alvast een 'interessante ontwikkeling waar voor Nederland veel economisch en medisch voordeel uit te behalen valt'.

Met name voor de glastuinbouw ziet Van Geel kansen. De teelt in serres maakt een strikte ketenscheiding met voedingsgewassen mogelijk. Samen met de certificering van telers moet de ketenscheiding ervoor zorgen dat farmaceutische gewassen geen voedsel- en voedergewassen 'bevuilen'. Dergelijke maatregelen kunnen volgens de staatssecretaris binnen het bestaande wettelijke kader voor GGO's getroffen worden.

De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) had Van Geel geadviseerd om voedingsgewassen uit te sluiten voor de teelt van farmaceutica. Hierdoor zou het risico op contaminatie van de voedselketen verder afnemen en worden ook eventuele problemen met de Europese regels over voedselveiligheid vermeden. De staatssecretaris wil echter niet op voorhand de ontwikkeling van eetbare vaccins uitsluiten. Ontwikkelingslanden hebben immers behoefte aan toegankelijke en goed houdbare vaccins, luidt het.

(Bron : VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw)


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen