Aubergine-Verwelkingsziekte

Het een opmerkelijke verschijning als er een aubergineplant aangetast is door Verticillium. Verticillium is ook gekend als verwelkingziekte of slaapziekte.

Kenmerken
In eerste instantie worden de bladeren op zonnige, warme dagen wat slap. Het lijkt alsof de bladeren slapen. 's Morgens heeft alles zich hersteld.  Enkele dagen later wordt al de vergeling van de bladeren zichtbaar. Uiteindelijk kunnen de bladeren en uiteindelijk de hele plant verdrogen. Of kan de plant zijn groei hernemen! Wanhopen hoeft dus niet direct.
foto's hier!
Een heel typisch kenmerk is dat niet alle bladeren op één stengel slap gaan hangen, maar slechts de bladeren aan één kant van de stengel. Of slechts de helft van een blad hangt slap.

Levenswijze
Verticillium is een vaatbundelziekte. De aantasting gebeurt vanuit de grond, waarna de schimmel via de wortels doorgroeit tot in de stengels van de plant. Daardoor raken de vaatbundels verstopt. Dikwijls is slechts één helft van de stengel aangetast, met als gevolg het typîsche kenmerk.

Aubergine is vrij gevoelig voor verwelkingsziekte. Als de groei van de planten  sterk genoeg is, is de kans groot dat de plant zich er wel door heen slaat en zich min of meer herstelt.

Preventie
Behalve preventieve maatregelen zoals vruchtwisseling en zuurstofgebrek bij de wortels te vermijden door een te natte of te harde bodem valt dan ook weinig te doen tegen deze ziekte.

Verloop van het schadebeeld bij aubergine
klik op de foto's voor vergroting

 

 

foto 1 : Op een zonnige dag hangen sommige bladeren wat slap,op deze foto zie je dat slechts de helft van het blad slap hangt, het deel aan de andere kant van de hoofdnerf is nog gezond.

 

 

 

 

foto 2 : Na enkele dagen start de lichte vergeling van de bladeren

 

 

 

 

foto 3 : Nog wat later zullen bladeren bruin worden en afsterven, nochthans is in dit geval niet de volledige plant afgestorven en heeft de groei zich hernomen!

 

 

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen