Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 11, 2006

De nieuwe moestuin.

De drijfveren om een moestuin te hebben zijn met de jaren sterk veranderd. Naast de geestelijke en lichamelijke ontspanning is er ook de mogelijkheid om minder gekende groenten te telen. Groenten uit de moestuin halen die niet in elke supermarkt om de hoek liggen is een aangename ervaring. Bloemen en kleurrijke groenten geven een moestuin ook sierwaarde. Dat laatste is vooral het werk van de vrouwelijke moestuinbezitters, zo blijk uit het artikel dat dit weekend in De Telegraaf verscheen.

Nederlanders met een volkstuintje hebben vergeten groenten herontdekt. De wortelsoorten Amsterdamse bak, pastinaak, de op asperges gelijkende schorseneren en de snijselderij Zwolse krul groeien in veel moestuintjes weer volop.


Dat meldt het Algemeen Verbond van Volkstuinders Verenigingen in Nederland (AVVN), "Voor veel mensen is het een sport om vergeten groenten in hun tuintje te telen", zegt woordvoerder Herman Vroklage. "Het is weer eens wat anders dan bonen of koolsoorten."


Opvallend is dat het aantal vrouwen met een volkstuintje de afgelopen jaren zienderogen aan het stijgen is. "Vroeger was het echt het domein van de man, maar inmiddels zijn er heel wat dames met groene vingers", vertelt Vroklage, die wel heel duidelijk het verschil ziet tussen mannen- en vrouwen-tuintjes. "Mannen zijn veel fantasielozer. Zij gaan voor productie. Daar is meer sprake van een monocultuur. Ze maken hele vakken vol met kolen of bonen. In de vrouwelijke moestuin staan groenten, bloeiende keukenkruiden en boerenbloemen als dahlia's en ridderspoor. Dat zijn vaak erg mooie tuinen."


Lees het volledig artikel in De Telegraaf.

Tomaten, export : winst voor Nederland, verlies voor Spanje.

De Nederlandse Tuinbouw is er nog steeds mee bezig. Nadat op 10 december al een uitgebreid en deskundig geschereven bericht verscheen in het AD - Nederlandse tomaat herwint imago - staat er woensdag ll. ook een bericht daarover in het Brabants Dagblad, ditmaal met de nadruk op de export en verkoopcijfers.

..."Met name het overschakelen op de trostomaat heeft veel goed gedaan, stelt hij. „Verder zijn er goede rassen, zoals de Tasty Tom in de markt gezet.“
Dat was het probleem van de oude losse tomaat. Die plukten we vroeg van de plant en tijdens het transport en in de winkel moest die dan rijpen“, aldus Kolmans. „De trostomaat rijpt aan de plant en plukken we pas daarna.“ Ook het groene struikje dat aan de tomaten blijft zitten, doet het goed. „Alles voor de smaak“, zegt Kolmans. Ook de veilingen in Nederland zijn blij met het heroveren van de toppositie in Duitsland, stelt een woordvoerder van de Veiling in Zaltbommel. Duitsland is namelijk de grootste importeur van tomaat in de Europese Unie. In 2004 werd 661.000 ton tomaten geïmporteerd terwijl er lokaal maar 60.000 ton werd geproduceerd. In 2001 nam Spanje met een record hoeveelheid van 276.000 ton tomaten de koppositie van Nederland over. Maar in 2004 haalde Nederland een nieuw record met een export van 313.000 ton naar Duitsland, terwijl Spanje de export sinds 2001 zag dalen naar 202.000 ton, de laagste in tien jaar... "

Volledig artikel in het Brabants Dagblad.

Kom in de kas!

Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april 2007 aanstaande bent u weer van harte welkom tijdens Kom in de Kas, de open dagen van de Nederlandse glastuinbouw.

Het thema is dit jaar: 'tuinbouw in beweging', ingegeven door de razendsnelle ontwikkelingen in de glastuinbouwsector: automatisering, robotisering, klimaat, belichting, milieu (gewasbescherming, voedingsstoffen, energie), oogst-, sortering- en verpakkingsystemen en schaalvergroting.

Kom het ontdekken! Kom in de Kas is een heerlijke dag uit voor het hele gezin. Tijdens Kom in de Kas vertellen tuinders en hun medewerkers u over hun producten, teeltwijze en hun zorg voor het milieu. Iedere dag kwaliteit leveren is topsport. Tijdens Kom in de Kas ziet u welke inspanningen tuinders leveren om die kwaliteit te garanderen. Trendy bloemen, exotische kamerplanten en avontuurlijke groenten: u ontdekt het allemaal. Een kijkje achter de schermen.

Kom in de Kas is met zijn 200.000 bezoekers en omvangrijke publicitaire aandacht een gezichtsbepalend evenement voor de glastuinbouw

Aan Kom in de Kas doen dit jaar door het gehele land 29 teeltgebieden mee. Dit betekent dat zo'n driehonderd glastuinbouwbedrijven hun deuren openen.

Kom in de Kas!!! Deelnemende bedrijven

vrijdag, maart 10, 2006

Tomaten die naar honing smaken

De Honeytomaat is sedert deze week opnieuw beschikbaar bij Looije Tomaten.
De naam Honeytomaat werd gekozen omwille van zijn honingzoete smaak. De zoete smaak en zijn lieve formaatje maken de honeytomaat bij uitstek geschikt als gezonde snack. Niet in de laatste plaats voor kinderen. De doorsnede van het tomaatje is 25 tot 30 mm, het vruchtgewicht schommelt rond de 12 gram. Het suikergehalte van de tomaat is 10 %. De honeytomaat wordt aan de tros (14 of meer tomaten per tros) verkocht.

Voor de honeytomaat is een karakteristieke verpakking en merknaam ontwikkeld. Op elke doos vindt u een smullend beertje tegen een achtergrond van honingraten.
Met de merknaam Dulcita wordt meteen duidelijk dat het merk uit de merkenfamilie van Looije Tomaten afkomstig is. Het woord ‘dulce’ (spaans voor zoet) in de merknaam benadrukt nog eens de zoete smaak van dit tomaatje.
In 2004 is dit tomaatje op zeer kleine schaal getest. In het teeltseizoen 2005 werd een oppervlakte van 3000 m2 voor de honeytomaat gereserveerd. Al vroeg in het seizoen 2005 werd duidelijk dat dit niet voldoende was. Voor het teeltseizoen 2006 is deze oppervlakte nog uitgebreid.

Meer info op de website http://www.looijetomaten.nl/

donderdag, maart 09, 2006

Groenten in potten, het vullen (de serie, deel 5)





(5) Het vullen van de potten.



Vooraleer u start met de potten te vullen, vergewis u er dan van dat de grotere kuipen op een goeie plaats staan. Verplaatsen wordt daarna moeilijk. Voor een goede drainage plaatst u de grote kuipen op enkele blokjes. Of zorg voor potten met een profiel onderaan, zodat er steeds wat ruimte is tussen pot en ondergrond. Extra openingen onderaan, zijdelings van de pot zijn ideaal.
Onderaan de pot legt u enkele potscherven op de drainagegaten. Door hun ronde vorm creëren ze een luchtige, waterdoorlaatbare structuur onderaan de pot en verhinderen dat de drainagegaten verstoppen.
U kunt ook enkele stenen met onregelmatige vorm gebruiken.
U kunt dit dan afdekken met een stuk antiworteldoek of een stuk plantjute om te verhinderen dat de grond tussen de drainagelaag spoelt.
U merkt dat het belangrijk is om te voorkomen dat de grond te nat wordt. Waarschijnlijk is er jaarlijks meer schade aan planten in potten door te nat te telen dan door te droog te telen.
Vul tot enkele centimeter onder de potrand om later nog makkelijk water te kunnen geven (gietrand)
Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"
111

Labels:

woensdag, maart 08, 2006

Primeur Belgische aardbeien

Het nieuws staat vandaag op de website van de VRT, de eerste aardbeien geteeld onder glas zijn vandaag verkocht.

Vanmorgen zijn de eerste Belgische aardbeien van het seizoen verkocht op de veiling van Hoogstraten.
Het kistje met acht bakjes zogenoemde Lambada-aardbeien is gekocht door grootwarenhuis Delhaize voor vierduizend euro. Dat bedrag wordt door de aardbeiproducenten verdubbeld en geschonken aan een goed doel, een organisatie voor kankerbestrijding.
De teler van de aardbeien is Adriaan Van Boxel uit Meerseldreef. Hij levert al vijftien jaar de eerste aardbeien van het seizoen. De veiling van Hoogstaten verhandelde vorig jaar bijna twintig miljoen kilogram aardbeien en is daarmee de belangrijkste van het land.
Volgende vrijdag worden aardbeien uit Hoogstraten plechtig overhandigd aan het koninklijke hof.
Het betreft het ras Lambada. Dit ras wordt door beroepstuinders weinig geteeld. Een heel groot deel van de aarbeien bij professionele tuinbouwers zijn van het ras Elsanta, een veel kleiner deel van het ras Darselect. Lambada is echter het ras dat het vroegst rijp is bij eenzelfde plantdatum.
Volgend jaar zal het niet meer Adriaan van Boxel zijn die deze primeuraardbeien levert staat te lezen in dit artikel op VILT. Dit na vijftien keer de primeur gehad te hebben.
Adriaan van Boxel maakt er een erezaak van om de eerste aardbeien te leveren. "Eén jaar lukte het me niet omdat ik problemen had met het geleverde plantmateriaal. De kwaliteit is de sterkste troef van de Hoogstraatse aardbei. Ik heb altijd geprobeerd om die kwaliteit zo goed mogelijk na te streven. Ik heb er mijn hart en mijn ziel in gelegd. Ik ben nu 64. Een hoofdstuk wordt afgesloten, maar stilzitten staat niet in mijn woordenboek".

Hebt u het dossier over de teelt van aardbeien al gelezen?
Het bevat niet minder dan zes artikels over aardbei.

dinsdag, maart 07, 2006

Nieuw! Raapstelen laten thuisleveren als TPG postpakket!

Op de website www.raapstelen.nl staat momenteel het volgende bericht.

Ca. 10 maart verwachten we weer de eerste raapstelen 'Gewone Groene' te oogsten. Dit jaar starten we met direct versturen naar u als geïnteresseerde in deze relatief onbekende groente.

Kwekerij Miranda wil u dus graag het product toesturen per TPG post. Daartoe werden al de nodige voorbereidingen getroffen. Welke voorbereidingen dat zijn en wanneer dit initiatief op gang komt kan je nalezen op de raapstelenweblog : http://raapstelen.web-log.nl/
Kwekerij Miranda laat duidelijk verstaan waarom ze dit initiatief nemen:

"Ik/we weten wel één ding zeker: "Als we niet bewegen, gebeurt er zeker niets......." We zijn een relatief kleine kwekerij dus moeten we creatief worden in het grote geweld van supermarkten en grootschalige kwekerijen."


Wie dacht dat deze groente alleen in grootmoederstijd gegeten werd zit er goed naast. Raapstelen zijn hip en smaken voortreffelijk, zowel rauw als gekookt, als voorjaarssoep en stampot, als pastagroente en garnituur. Er zijn heel veel recepten mogelijk.
Raapstelen worden op traditionele en ambachtelijke wijze geteeld. De handmatig gezaaide bladgroente groeit zonder verwarming op tot een ouderwetse voorjaarsgroente. Ze worden in bosjes of los verkocht. De aanvoer begint meestal medio februari en loopt tot en met juni.
Kwekerij Miranda zette de volledige teelt van zaadje tot oogst in beeld.
Klik hier om de foto's van het teeltverloop te bekijken

maandag, maart 06, 2006

Neusrot bij tomaat : nu voorkomen.

neusrotWie kent het niet. De onderkant van de tomaten wordt bruin en droogt in. Het kan voorkomen zowel bij zeer jonge vruchten als bij uitgegroeide vruchten. Deze laatste worden dan noodrijp. Wie er vroeger al last van had neemt best zijn voorzorgen.
Waar op letten?

  • Geen te hoge zoutconcentratie van de grond. De zoutconcentratie kan te hoog geworden zijn door jaren na elkaar in dezelfde grond te telen en te bemesten. Immers in een kas spoelen de mineralen niet uit. Dus de serre (kas) spoelen met minstens 100 liter water per m². Over het waarom en hoe kunt u lezen in het artikel
    De grond en het groeimilieu in de serre (kas)
    U leest er ook over andere bodemproblemen in de kas. Zo is het ook mogelijk de bovenste grondlaag in de kas te vervangen. Indien er geen ziekten inde grond voorkomen is het voldoende de bovenste twintig centimeter te vervangen.
  • De pH moet voldoende hoog zijn zijn. Bekalken met zeewierkalk is nodig. Zeker om de twee jaar, maar als je het al lang niet meer gedaan hebt, jaarlijks. Lees hier over het waarom en hoe van bekalken.
  • Niet te droog kweken, maar ook niet te nat want dan zijn de wortels zwakker.
  • Zorgen voor een goede doorgroei van de planten, misschien groeien de wortels niet meer goed door de wortelziekte "kurkwortel" genaamd. Zijn de dikke wortels bruin op het einde van het seizoen? Dan is het kurkwortel. Gebruik geënte planten indien mogelijk of kweek in grote kuipen van 20 liter in de grond zonder bodem waar u verse grond in doet.
  • Zuidkant van de serre afschermen (afwitten) vanaf de eerste warme periode om zo te grote verdamping te vermijden. Hou het dus zo koel mogelijk in de serre, zonder evenwel tocht te veroorzaken, want dan wordt de verdamping weer groter.

Op het eerste zicht lijkt het moeilijk te verstaan dat al deze factoren elkaar beïnvloeden bij het optreden van neusrot. Maar je moet weten dat neusrot eigenlijk verdroging of vochttekort is in de plant. De plant haalt het vocht dan uit de vrucht. Als deze vrucht niet sterk genoeg is (te weinig kalk in de celwanden) dan gaat de celwand van de vrucht kapot.

Wil je echt het fijne er van weten? Lees dan het artikel

Labels:

zondag, maart 05, 2006

Tuinkers krijgt gezelschap van andere microgroenten.

We hadden het er al even over in de artikelenreeks "Broccoli? Gezondheid!". Naar analogie met tuinkers is het ook mogelijk broccolikers te telen. Maar daarmee is de kous niet af. Er is een groeiende belangstelling voor andere kersgroenten, microgroenten. Het bedrijf Koppert Cress heeft het gat in de markt ontdekt, of beter gezegd: ze hebben het gat zelf gemaakt.
De bedrijfleider Rob Baan van Koppert Cress in het artikel Koppert Cress groot in microgroente dat vrijdag ll. in het AD verscheen:

„Er is geen markt voor microgroente. Iedereen kan leven zonder een blaadje cress en een biefstukje. Vraag moet je creeëren. Dus we bezoeken culinaire beurzen en laten iedereen proeven. Het is een geweldig gezicht als iedereen je product in zijn mik schuift.”
Ze kweken ondertussen vijftien verschillende kiemplantjes. In enkele dagen tijd hebben zij een verkoopsklare groente. Dat kan niet iedere tuinbouwer vertellen.
En toch domineert een klein Monsters bedrijf met 25 medewerkers wereldwijd de afzet van vijftien soorten kleine kiemplantjes. Concurrentie in binnen- en buitenland is er nauwelijks. roente kweken voor miljonairs vindt hij geen probleem. Het bedrijf vaart er wel bij. De kassen worden op dit moment nog steeds uitgebreid, de productie kan er met sprongen vooruit. De teelt, door koks gebruikt voor allerlei smaaknuances en garnering, neemt namelijk weinig ruimte in. Bovendien is het tussen de vier dagen en vier weken allemaal volgroeid.
Wil je meer weten over deze microgroenten? Kijk dan eens op deze pagina van de website van Koppert Cress. Er zitten een aantal exotische, minder gekende soorten bij, maar er zijn er toch een aantal waarvan je makkelijk zaad kan verkrijgen. Leuk om zelf even aan de slag te gaan...

Hoe kan je zelf aan de slag gaan? Lees er alles over in het zeer praktische boekje Kiemen en Microgroenten (klik hier voor de prijs van 10,44 euro) van Peter Bauwens.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen