Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 21, 2007

Reuzenaardappel gekweekt? Zet hem hier neer.

In Het Laatste Nieuws verscheen vandaag een artikel over een zogezegde reuzenaardappel.
Veel moestuingebruikers zijn tevreden over de oogst van de aardappelen. Over het algemeen iets minder knollen per struik, maar wel veel grote aardappelen. Een gevolg van het uitzonderlijke zachte en zonnige groeiseizoen bij het begin van de teelt. En ondanks het feit dat er overal in mindere of meerdere mate problemen waren met de aardappelplaag. De grootte van de pieper (NL) of patat (B) is een meevaller. Misschien dat dit jaar wel het jaar wordt van de "aardappel records".

Hier alvast een foto van mijn voorlopige records. Want er zitten nog wat grote Berbers in de grond.

berber717 redscarlet

Stuur de foto van uw dikste aardappel naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Deze wordt dan hier geplaatst. En zo kan dit de pagina met de zwaarste aardappels van de Lage Landen worden.

Familie vindt reuzenaardappel in moestuin (HLN.be 20/07)

De familie Vanmarsenille-Vandevelde uit Zoutleeuw heeft in de moestuin een opvallende ontdekking gedaan.

Vader Rudy trof er een aardappel van maar liefst 1.036 gram aan. De reuzenaardappel is 22 centimeter lang en heeft een omtrek van 49 centimeter. «Tot nu toe leverde onze oogst steeds wat kleine aardappeltjes op. De grond was dan ook niet al te best. In het voorjaar heb ik daarom wat compost gestrooid van groenten-, fruit- en tuinafval. Verder heb ik de natuur gewoon haar gang laten gaan. Sproeien is er zeker niet bij.»

Rudy keek wat verrast op, toen hij gisteren zijn teelt ging aanschouwen. «Naast de aardappel van één kilogram waren ook alle andere exemplaren groter dan anders. Normaal halen we tussen de 400 en 500 kilogram aardappelen uit onze tuin.

Nu is dat het dubbele. Allemaal dankzij de gft-compost.» Of het gezin de komende maanden al die aardappelen wel zal op krijgen? «Dat zal wel lukken», zegt Rudy. «Ik ben verzot op frietjes.» (www.hln.be)

DSC01033Ad schrijft :
Ik heb een moestuin langs een dijk.  Zware kleigrond, had van alles geteeld vroege aardappelen (Doré) en Frieslanders. Deze week heb ik mijn laatste Frieslanders uitgedaan met als resultaat een aardappel van 862 gr zie foto. Ik heb een moestuin in Oud-Gastel Noord-Brabnt Nederland. met vrg A v As  

vrijdag, juli 20, 2007

Tomaten kweken met Herman, vanaf de 4de bloemtros tot eerste oogst (onder glas)

Dit is deel vijf van de serie Tomaten telen met Herman. Het is het vervolg van deel 3 (deel 4 gaat over de buitentomaten)
Het werd opnieuw een zeer gedetailleerd en leerrijk artikel. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op herman.plantaardig.com


IMAG0209IMAG0210IMAG0204

Foto's van links naar rechts : de zeer goede groei en de zeer grote vruchten van Hobby F1 en van Ferline F1.
Daarnaast de duidelijke minder weelderige groei van Cristal F1.
Over deze rassen en de duidelijk minder vegetatieve groei van Cristal F1 wordt verderop in dit artikel ingegaan.
Klik op de foto's om te vergroten.

06/06/07: Eerste tekenen van magnesiumtekort bij Ferline

Magnesiumgebrek tomaat tomaten Op de onderste bladeren van Ferline treedt een eerste teken op van magnesiumtekort gele vlekjes op het blad waarbij de nerven mooi groen blijven).

Na kontaktname met Luc blijkt dit een gekend verschijnsel te zijn: Magnesium is moeilijk opneembaar en verplaatst zich tijdens de opgroei van de plant van de onderste naar de bovenste bladeren. olang dit verschijnsel zich beperkt tot de onderste bladeren is er geen probleem.

De krulkoppen zijn er nog steeds maar zijn er zeker niet erger op geworden. Hobby F1 heeft daar duidelijk minder last van.

13/06/07:  De planten komen aan de 5de bloemtros

Onze krulkoppen zijn er nog slechts in lichte mate,voornamelijk op Ferline.

23/06/07: Bladluizen op enkele struiken,spuiten dus maar..Een eerste neusrot-tomaat op Cristal

Op een paar planten vind ik,op bovenzijde van het blad,witte langwerpige stofjes (1 -2 mm lang). Bij het bekijken met de loep blijken dit wel degelijk een soort van bladluizen te zijn. Ze bewegen niet op het blad.

Aangezien het gaat om een beperkt aantal aangetaste bladeren en planten, neem ik de aangetaste bladeren weg.

Ik besluit om met een lichte insecticide (slechts max één week actief) gans de serre te behandelen, kwestie van het kwaad in de kiem te smoren.

Eerst nog:
- alle bladeren die grond of vensters raken inkorten of verwijderen
- uitdunnen van tros 1 tem 3. Hierbij valt mijn oog op een eerste neusrot-tomaat bij Cristal.

26/06/07 : HELP,ALLE PLANTEN ZIJN VERGEELD AAN DE BOVENKANT 

Na opsturen van de nodige foto's naar Luc komt het verdict: dit is een aantasting door een herbicide (onkruidverdelger dus). Hoe is dit kunnen gebeuren?

Onmiddelijk leg ik de link naar de behandeling op 23/06 met de insecticide.
Op 19/06 werd er gesproeid met een totale onkruidverdelger (Roundup, op basis van glyfosaat) en na de spuitbeurt bleven er nog verschillende liters in de spuit. Ik spoelde dus maar best tot tweemaal toe de spuit door met water en dan nog eens een paar liter water leegspuiten om de pomp, leidingen en de lans goed te kuisen.
Na contactname met een bevriende hobbytuinder,die het wist van een scheikundige, blijkt dat dit soort herbicides een soort van kleefstof bevat om goed op het blad van het onkruid te kleven. Blijkbaar heeft het product zich, door 4 dagen in de spuit te blijven staan, zodanig stevig op de plastic wanden van de spuit gehecht,dat verschillende spoelbeurten (met detergent) nodig zouden zijn om het geheel proper te maken. Er is dus een vermenging van insecticide en herbicide gebeurt. Het is onvoorspelbaar wat daarvan de gevolgen zullen zijn.

Niemand kan mij hier voorspellen wat er met mijn mooie tomatenplanten zal gebeuren. Voor het ogenblik laat ik de planten onaangeroerd en wacht af...

29/06/07 : Ik koop een nieuwe nevelspuit

Met het incident van de onkruidverdelger besluit ik tot de aankoop van een nieuwe nevelspuit, mengemmer en maatbekers die vanaf nu enkel zullen gebruikt worden voor niet-herbicide producten.

Misschien is deze ervaring toch nog nuttig voor de lezers van Plantaardig.com, voor mij was het in elk geval een onvergetelijke les...

30/06/07 : Volledige groeistop op alle planten in de kas

Zoals voorzien is er een volledige groeistop op alle planten.Er is geen enkel nieuw scheutje of diefje te bespeuren.

Een hobby F1 plant is zelfs volledig aan het verdorren. Blijkbaar kreeg die een steviger dosis dan de andere planten.

02/07/07 : Belangrijke neusrot aantasting bij Cristal F1

 blossom_end_rot_herman Op de 7  Cristal planten ontdek ik nu 25 neusrottomaten,uitzonderlijk op tros 1, de rest ongeveer gelijkmatig verdeeld over tros 2 en 3. Het zijn allemaal kleinere tomaten van ongeveer dezelfde grootte. Na opsturen van foto's naar Luc blijkt het weldegelijk om neusrot te gaan.

De Hobby F1 en Ferline F1 hebben geen enkel probleem op dat punt. We staan hier voor een raadsel.

08/07/07 : Terug een nieuwe neusrot aantasting

Opnieuw 10 neusrot-tomaten (7 's morgens, 3 's avonds) geplukt op Cristal F1. Hier en daar ontdek ik nu een licht rijpende tomaat maar nog steeds geen enkel spoor van herneming van de groei (maw geen nieuwe scheuten of dieven).

13/07/07 : Opkuisen en aftoppen van de planten 

In de afgelopen dagen is het neusrot probleem steeds verder gegaan.Tot vandaag plukte ik ongeveer 60 zieke tomaatjes(steeds dezelfde grootte) en nog steeds uitsluitend op Cristal F1.

Bijna alle tomaten van Cristal F1 (3de tros bijna volledig, 2de tros voor 2/3) zijn nu weggeplukt vanwege neustrot. Blijven enkel nog de grootste waarvan nu en dan een rijpe tomaat kan geoogst worden.  De rijpende tomaten pluk ik tamelijk vlug om de planten niet onnodig uit te putten.De geoogste tomaten rijpen nog verder af in de kas.

De planten gaan zienderogen achteruit al naargelang de dosis sproeistof die ze gekregen hebben op 23/06,nu juist 3 weken geleden. Met uitzondering van 2 planten bleven de vruchten mooi blinkend; geen enkele plant heeft nog meer dan 3 bruikbare trossen.

Ik besluit dan maar om alle planten af te toppen boven de 3de tros. Er is geen enkel spoor van heropleving te vinden... Ik konstateer ook dat de planten hun watergift veel minder opnemen vanwege de herbicide-vernietiging der wortels denk ik.

15/07/07 : Tijd voor de eerste en voorlopige conclusies

Dit ongelukkig voorval met de herbicide en de daaropvolgende neusrot-aantasting op Cristal F1 maken de beloofde productiemetingen(met weging van de oogst per soort) nu wel onmogelijk.

Spijtig want dit had ik graag met de lezers willen delen. Ik ga mij nu verder concentreren op de buitentomaten (voorlopig nog vrij van ziekten) en daar de productiemetingen doen. 

Na uitgebreide discussies met Luc,om de gevolgen van de herbicide aantasting in te schatten en anderzijds een uitleg voor het neusrot probleem bij Cristal te vinden kom ik tot

Een eerste voorzichtige conclusie :

1- Cristal F1 is duidelijk gevoeliger aan neusrot dan de beide andere soorten:

* Cristal bleek vanaf het begin reeds een goede groeier te zijn qua hoogte van de plant maar duidelijk met een dunnere stengel. Vermoedelijk is dit te wijten aan een zwakker wortelgestel..

  Dit blijkt dan ook uit het feit dat, bij warme dagen als de temperatuur in de kas hoog oploopt, Cristal de enige soort blijkt te zijn die er 's avonds slapjes bijstaat.De kop van de plant hangt naar beneden,de rest van de bladeren staan niet meer onder spanning.

  Hobby F1 en Ferline daarentegen hebben, bij dezelfde hoogte, een rijker gebladerte, dikkere stengel en staan er 's avonds nog goed bij...

  Het plantgoed van de 3 soorten was voor alle soorten uitstekend en alle planten kregen tijdens de opgroei dezelfde behandeling.

  Bij het rooien van een Cristal-plant zal blijken hoe het wortelgestel ontwikkeld was en of er geen sprake is van wortelziekten (kurkwortel?)

* Cristal blijkt het buiten de kas,in volle grond, even goed te doen als Hobby F1 en Ferline F1.

  De Cristal planten zijn niet alleen even hoog als de collega's maar opvallend is het weelderige gebladerte en de dikke stengel.

  Cristal zou dus in de hobby-serre, waar het luchtvolume beperkt is en de temperatuur vlug oploopt, minder geschikt zijn.

  Opgemerkt dient dat Luc Dedeene de Cristal planten in een professionele kas,met succes verleden jaar en dit jaar blijkt te kunnen kweken.

* Na herlezen van een neusrot-artikel van Luc, zou het zwak wortelgestel wel eens aan de basis kunnen liggen van het neusrot-probleem. Zwakkere wortels betekenen niet alleen mindere opname van de nodige voedingsstoffen,waarvan Calcium een belangrijk element is ivm neusrot, maar onvoldoende opnames en aanvullen van water.

  Ook blijkt, volgens Luc Dedeene, dat er twee soorten neusrot bestaan (dit was nieuw voor mij), een snelle type (malse plekjes,licht van kleur) en een tragere type(donkere harde vlekjes). In mijn geval ging het bijna uitsluitend,met uitzondering van de allereerste aantasting,over het snelle type dat zich razendsnel(minder dan één dag) manifesteert. Terug iets bijgeleerd...

2- De herbicide aantasting kan het neusrot probleem mogelijks versterkt en versneld hebben :

Dit schijnt mogelijk. Door de totale groeistop te wijten aan de herbicide-aantasting, is opname van zowel voedingsstoffen (o.a. Calcium) als water in het gedrang gekomen... Aangezien de herbicide aantasting geen ziekte is,maar wel een stomme fout van mijzelf, heeft het geen zin om daar over door te bomen. Blijft de vaststelling dat de andere soorten in de kas niet één neusrot-tomaat produceerden...

Het blijft een goede les.Voor de lezers zou ik zeggen "Een verwittigd spuiter is er twee waard"

16/07/07 : Nu nog maar redden wat er te redden valt

Ik tracht nu de oogst van de kastomaten te redden. Tot einde oogst houd ik tips en weetjes die mij te binnen schieten aangevuld met nieuwe ervaringen tegoed.Wat ik vertel is géén evangelie en graag krijg ik daar reacties op,zo leert iedereen.
Ik wens Luc Dedeene hierbij oprecht te danken voor zijn steeds bereidwillige en competente hulp. Bedankt Luc.
 
Herman, van harte dank om al uw ervaringen zo nauwkeurig bij te houden om te delen met de 4000 andere lezers van de nieuwsbrief. Wie aandachtig uw artikels 2006 | 2007 doorneemt (door ze bijvoorbeeld af te drukken en te bundelen) zal zijn kansen op een geslaagde tomatenteelt zienderogen doen stijgen. We kijken al uit naar de verdere verslaggeving deze zomer!

Het verhaal is hier niet af maar in afwachting hoop ik met de lezers informatie te delen ivm mijn buitentomaten (zie de foto op datum van 15/07/07).
buitentomaten1507


Dit was deel vijf van de serie Tomaten telen met Herman. Het is het vervolg van deel 3 (deel 4 gaat over de buitentomaten)
Het werd opnieuw een zeer gedetailleerd en leerrijk artikel. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op
herman.plantaardig.com. Stuur uw reacties, bemerkingen op de artikels van Herman naar groenten@plantaardig.com

Zeven barbecue recepten met groenten (Gastronomen.net)

Deel 18 : Met recepten van Peter De Clercq
Groenten zijn vaak de grote afwezige op de barbecue. Veel verder dan een maïskolf of een grote kom met salade komen we meestal niet en dat is jammer, want vrijwel alle groenten zijn heerlijk op de barbecue.  

De variatie aan groenten is enorm groot en wordt alsmaar groter. Niet alleen groenten uit eigen bodem, maar ook exotische producten zijn een uitstekenden begeleiding van de vis- en vleesgrechten op de barbecue. Bovendien kan je voortaan met een gerust hart je vegetarische vrienden voor de barbecue uitnodigen.

Recepten van Peter De Clercq
Geitenkaasje met rozenbottelthee en gegrilde roze pompelmoes
Gegrilde groenteburgers met rode bietensaus
Gegrilde groentespies met biersabayon

Andere recepten
Gerookte camembert
Melanzane sott'olio
Geroosterde paprika's met mozzarella
Gevulde vijgen met camembert

Bekijk de volledige serie groente op de barbecue

Groenten: opbrengst en kwaliteit door regen (Video RTL)

Het ging al over groenten in de regen, maar het blijft duren. Daarom nog eens deze video van RTL.

Groenten zullen de komende tijd duurder worden. Door het slechte weer van de afgelopen weken is de opbrengst van groenten zoals sperziebonen en erwten een stuk lager dan normaal. Veel akkers hebben het door de vele regen flink te verduren gehad. De oogsten van met name erwten en bonen vallen tientallen procenten lager uit dan normaal. Supermarkt Supermarktketen Albert Heijn waarschuwt via posters dat groenten, aardappelen, fruit en de zakjes met voorverpakte groenten minder lang houdbaar zijn, ook als gevolg van het slechte weer. (Bron : Groenten duurder door vele regenval)

donderdag, juli 19, 2007

Geef uw groenten een stikstof oppepper

De bodem, en dus ook veel planten, zijn uitgeput. Hier en daar is duidelijk stikstofgebrek waar te nemen ( zie artikel over stikstof). Dit vooral op gronden waar er stortbuien waren en er zich wateroverlast heeft voorgedaan. Met nog wat regen in het vooruitzicht zal een bijbemesting goed uitkomen.

Het bezoek aan verschillende moestuintjes vorige week in Koksijde op échte zandgrond liet het duidelijk zien: heel wat gewassen groeien dit jaar minder uitbundig. Naast de lagere temperaturen ligt hier vooral de vele regen aan de basis. Heel veel regen zorgt onvermijdelijk voor uitspoeling van voedingsstoffen.

Het zijn  stikstof (alle grondsoorten, maar meer op lichte grond) en kalium (vooral lichtere grondsoorten) die het makkelijkst uitspoelen. De beschikbare stikstof is dan ook sterk verminderd.  
Geen nood, in een bodem goed voorzien van organisch materiaal, een humusrijke bodem dus, zal de stikstof stilaan weer vrijkomen. Mineralisatie heet dat ( zie artikel over stikstof).

Maar ondertussen is er wel een tijdelijke hongersnood voor de plant. Een snelle oppepper kan het leed verzachten en ondertussen de groei al op gang te brengen

Ook in de professionele vakpers staat het te lezen : bijbemesting is noodzakelijk na de vele regen. Zeker waar het gewas schade heeft opgelopen.  Alhoewel, voor de professionele land- en tuinbouwer is dit op de duur niet meer mogelijk. Hij moet zich immers houden aan het MAP (B) of MINAS (NL).

Of al dan niet bijbemesting nodig is hangt natuurlijk sterk af van de voorbije lokale weersomstandigheden (hoeveelheid neerslag op korte tijd) en de grondsoort (lichte of zware grond)

Hoe de bijbemesting doen?
Strooi de korreltjes tussen de planten. Zorg ervoor dat er geen meststof op de bladeren komt. Het is goed de meststof niet te ver van de plant te strooien als het een ruim geplant gewas is zoals bloemkool. Beter wat meer meststof dicht bij de planten en minder of geen in de rijen tussen de planten. (Men noemt dit bandbemesting)
De meststof licht inharken bevordert de werking en beperkt de verliezen. Na een bijbemesting is het nodig dat er wat regen valt (en dat schijnt er morgen nog maar weer eens aan te komen) Of dat je de meststof wat inregent, maar dat zal nu wel niet nodig zijn.

Welke groenten vragen om bijbemesting?
Zeker en vast de groenten die duidelijke teken van geelverkleuring vertonen. Maar ook alle groenten die lange tijd veel te nat gestaan hebben.

Alle bladgroenten (sla, prei, selder ....)  kunnen nu wel een oppepper met een stikstofhoudende meststof gebruiken. Streef daarbij naar een bijbemesting met maximaal 500 gram zuivere stikstof per are (100 vierkante meter). Deze dosis is voor gewassen die nog een lange groeitijd hebben en/of die duidelijk verkleuring en groeiachterstand vertonen. Bij alle andere gewassen volststaat 300 gram zuivere stikstof per are (100 vierkante meter) Bevat de meststof 13 procent stikstof (zoals bloedmeel) dan strooien we daarvan 2,5 to 4 kilogram per 100 m². Gebruik je minerale meststof, dan is kalknitraat (15,5 % N) een snelwerkende meststof. En kan je hiervan 2 tot 3 kilogram per m² gebruiken. Je kan ook gewoon de samengestelde, al dan niet organische, groentemeststof gebruiken. Het duurt alleen enkele dagen langer vooraleer deze meststoffen hun werking  tonen.

Vruchtgroenten moeten we ook extra voeding geven. Denk daarbij aan de courgettes en de pompoenen. Of de tomaten in open lucht. Hier is het beter niet alle nadruk op de stikstof te leggen. Gebruik een meststof die ook veek kalium bevat. Een ideale minerale meststof daarvoor is kaliumnitraat. Lost zeer snel op bij de minste regen of watergift en is onmiddelijk ter beschikking van de plant. Anders kunt u een samengestelde, al dan niet organische, meststof gebruiken. Let er op dat er zowat dubbel zoveel kalium als stikstof in deze meststof aanwezig is.

Wortelgroenten vragen eigenlijk niet veel stikstof. Opletten dus met bijbemesting, het zal op een iets zwaardere grond, goed voorzien van organisch materiaal, niet nodig zijn. Op lichte gronden kan je een kaliumrijke mestsstof toedienen. Maar alleen als de planten er duidelijk verkommerd bijstaan. Als de verkommering dan nog niet te wijten is aan de wortelvlieg.

Peulvruchten. Het lijkt gek maar op sommige plaatsen kunnen de boontjes wat bijbemesting gebruiken. Staan ze wat geel, is de groei er uit, geef dan een lichte bijbemesting. Staan de bonen al in volle bloei en is het gewas volgroeid dan niet meer bijbemesten.

De koolgewassen zijn natuurlijk de grootste hongerlijders. Broccoli en bloemkool en sluitkolen die nog niet aan koolvorming toe zijn hebben na de talrijke plensbuien een bijbemesting nodig. Bij spruitkool toch even opletten en de stand van het gewas bekijken. Deze planten hebben immers nog de tijd om te herstellen en de mineralisatie kan de komende maanden nog hoog zijn. Een te weelderig spruitengewas zorgt later voor kwaliteitsproblemen en omvallen van de planten. 

Komkommer bewaart langer in krimpfolie

Nu de komkommerplanten volop aan het produceren zijn kan u misschien ook deze tip uit de vakpers toepassen. Maar bewaar ze best niet in de koelkast. Zoek een koele plaats uit,  een temperatuur van 10°-12°C  is ideaal, bij een lagere temperatuur ontstaat koudebederf. Dus beter een iets hogere temperatuur dan te koud. Hetzelfde geldt voor alle warmtebehoeftige vruchtgroenten : tomaat, paprika, courgette, meloen, aubergine.

Plastic om komkommer verlengt houdbaarheid met 10 dagen. Consumenten hebben kritiek op de plastic verpakking om komkommers in de supermarkt. De Britse Cucumber Growers Association (CGA) liet daarom onderzoeken of de krimpfolie om de komkommer voldoende voordeel heeft. Er werd 2 weken getest met verpakte en onverpakte komkommers in een koelcel en in een koelkast thuis. De onverpakte komkommers werden na 3 dagen zacht en na 5 dagen rimpelig. De verpakte komkommers waren na 14 dagen nog verkoopbaar. De verpakte komkommers werden wel lichter van kleur en een beetje zacht, maar konden na 14 dagen nog verkocht worden. Het verschil in houdbaarheid is zo groot dat de CGA het advies handhaaft om komkommers in krimpfolie te verpakken om de kwaliteit te behouden. Bron AgriHolland : nieuws

Ook broccoli bewaart veel langer in krimpfolie. De geelverkleuring, typisch voor broccoli blijft veel langer uit. Broccoli kan wel in de koelkast natuurlijk

woensdag, juli 18, 2007

Laatste dagen om boontjes te zaaien.

Dit artikel verscheen vorig jaar op precies dezelfde dag. Toen werd er op gewezen hoe je toch met succes de laatste boontjes kon zaaien ondanks de hitte en droogte. Dit jaar is het weer een probleem om de laatste boontjes boven de grond te krijgen. Door de overvloedige regen op sommige plaatsen kunnen de boontjes wel eens gaan rotten.

Naast het gebruik van potjes om in te zaaien, volgt hier nog een andere tip die je kan gebruiken als je vreest voor het wegrotten van de boontjes in de grond is het gebruik van plasticfolie. Leg na het zaaien een stuk plastiekfolie over de boontjes. Gewoon plat op de grond en vastleggen met enkele stenen.
Dit schept twee voordelen :
- Extra warmte onder de folie
- Maar vooral het "droog" houden van de bonenzaden.
(Met dank aan "de bakker op rust met de moestuin" uit Koksijde waar ik dit gezien heb)

Hieronder het artikel van vorig jaar.

Wie nog wat verse boontjes wil in het najaar, die moet nu gaan zaaien. Twintig juli wordt algemeen gezien als de uiterste zaaidatum. Met de huidige warmte zullen ze wel snel kiemen en kan een paar dagen later ook nog net. Tenzij een koude oktobermaand of vroege nachtvorst roet in het eten gooit kan je dan nog oogsten tot na half oktober. Kies eventueel voor een ras dat minder weelderig groeit zoals Chinese boontjes, want die gaan sneller bloeien. Uit de webpagina van Cor :

Je kunt tot laat zaaien, in 2004 zaaide ik mijn laatste boontjes op 24 juli en plukte de laatste hiervan op 2 november. Ik dacht echt dat het te laat zou zijn, het was het ras Ferrari en ze bleven tot het einde mooi groen.

Door de droogte en de hitte is ter plaatse zaaien niet zo’n goed idee. Dan maar noodgedwongen gaan zaaien in potjes, zoals bij de vroegste teelt van bonen. Of zelfs in koffiebekers zoals Jo dat doet. Zie hier en hier.

Op de weblog van Paul en Daniel staat vandaag te lezen dat de boontjes, voorgezaaid in potjes, uiteindelijk kunnen uitgeplant worden, klik hier 2006
en hier 2007.

Reactie van Ad van As

Als je met nat weer een goede opkomst van je boontjes wil leg ze dan even in de slaolie voor het zaaien,dan kunnen ze niet rotten want het vocht kan er niet aan. (succes), groetjes a van as

Dit was mij onbekend, misschien dat in nog een stukje grond vind om het uit te proberen. Dank voor de tip.

Reactie van Philippe

Ik heb een zeer goede oogst gehad dit jaar door mijn boontjes al in april te zaaien waardoor ze van de hitte kunnen profiteren hebben.Soms moet je eens iets anders doen dan dat de kalender voorschrijft.

Dank voor deze reactie. Inderdaad, dit jaar zijn de vroegste boontjes de beste...

Reactie van Henk

Mijn stokbonen zet ik rond 20 April.  Ik steek mijn stok door het midden. Van de bodem van een doorzichtige plastik zak.  Leg de bonen. Doe de plastik zak er over rondom in de aarde en knoop de bovenkant met een stukje touw rondom de stok vast. (een soort piramide). Ik gebruik ook altijd veel Spa flesjes (500ml) snij de onderkant eruit. Ook de kartelkant en je kan er vroeg je bietjes en lage boontjes en andere zaden onderdoen. Veel succes, Henk

Zo vroeg zaaien van stokbonen blijft steeds een risico, maar met deze tip is de kans op mislukking wel heel klein geworden. Bedankt!

Ook zo'n eenvoudige, maar o zo handige tip voor de lezers om de opkomst van de boontjes te verzekeren? Stuur hem dan naar lezersbijdrage@plantaardig.com


De teelt van bonen van A tot Z

Labels:

dinsdag, juli 17, 2007

Sla in een zak aan de muur.

image Home Grow Salad Bag of sla in een hangende zak.
Misschien hebt u deze groene plastic zak al gezien of hebt u de zak zelf aan de muur hangen, gevuld met viooltjes of surfinia's.


Deze groene zak heet eigenlijk een FlowerPouch of FlowerTube (met teeltinstructies en bestelmogelijkheid).
De FlowerPouch is een stevige, UV bestendige langwerpige 'zak' met daarin verschillende openingen waar jonge plantjes of stekjes in gezet kunnen worden. Geschikt zijn vele soorten hangplanten maar ook kruiden.
Maar je kan er ook gewoon sla in telen. Een tiental slaplantjes kan je er in kwijt.

Het concept is een idee van en een alternatief voor de home grow salad bar.

Binnenkort is deze zak kant en klaar, gevuld met sla te koop, getuigde dit persbericht.

De tijd staat bij Home Grow niet stil. Dit geldt zeker ook voor de producten. Na onderzoek is gebleken dat veel consumenten graag zelf groente willen telen, maar door ruimte- en tijdgebrek dit nauwelijks doen. De oplossing hiervoor is de "home grow salad bag".

Na aanschaf hangt de consument de zak aan de muur of het balkon. Zo is de consument dagenlang voorzien van plukverse sla in meerdere soorten. De "salad bag" is aan de achterkant voorzien van teelttips.
Een allesomvattend product dat bij veel consumenten tot de verbeelding zal spreken: vers, gezond en in eigen hand. De dames van Home Grow staan u graag te woord voor vragen over dit topproduct. De "home grow salad bag" is verkrijgbaar vanaf najaar 2007 en te zien op het Innovatieplein op Fresh Rotterdam. Meer info via de contactgegevens op www.homegrowsaladbar.com

Of je vult de zak zelf op. Met liefst wat verschillende slasoorten en kleuren zoals eikebladsla, krulsla, lollo rossa en lollo bionda. Wegens de variatie en het beperkte aantal is in dit geval enkele plantjes kopen in het tuincentrum beter dan zaaien.
Tenzij je ook al sla in de tuin teelt, of als je het concept uit de handleiding "saladegroenten kweken" gebruikt. Dan heb je immers zowiezo enkele plantjes die je uit de zaaikist kan overplaatsen naar de "groene zak".
Saladgroenten kweken, één maal zaaien, meerdere keren oogsten.
Deel 1 : Het zaaien en de voorbereiding
Deel 2 : Kiemgroenten oogsten
Deel 3 : Kiemplantjes verspenen
Deel 4 : Babyleaf en slamix oogsten
Deel 5 : Laten uitgroeien tot volwassen plant

zondag, juli 15, 2007

De veelzijdige sjalot als vervanger van ui en bieslook

Rob stuurde ons een heel bruikbare tip.

Hij schrijft : graag wil ik hobby telers wijzen op het volgende:

Het telen van bosuien en zaaiuien in de tuin vereist nogal wat inspanning en nauwkeurigheid (zaaidichtheid/verplanten etc.). Bovendien is het gewas biologisch moeilijk ziektevrij te houden en is de onkruidbestrijding lastig. Sjalotten kunnen door hun korte groeiseizoen en lange bewaarbaarheid deze twee vervangen.

Wat velen namelijk niet weten is dat sjalotten ook prima "groen" geoogst kunnen worden. Deze "bos-sjalotten" zijn heerlijk in salades en de wok. Teel gewoon meer sjalotten dan nodig voor de bewaring en pak in het begin van het groeiseizoen de verder ontwikkelde sjalotten voor het eten van het groen en het kleine bolletje. Later pak je de kleinere (achterblijvende) sjalotten en uiteindelijk hou je heerlijke bolletjes over die prima te bewaren zijn.

Kijk voor lekkere sjalottenrecepten op www.sjalot.nl. Verse "bos-sjalotten" zijn ook geheel in kruidenboter te verwerken met verse knoflook; heerlijk bij de BBQ!. Het kan daarmee dus ook de bieslook vervangen.

P.S. uiteraard alleen het blad eten als de sjalotten niet met gewasbeschermingsmiddelen behandeld zijn."
Rob

Hartelijk dank voor deze nuttige tip Rob!
Is er ook iets wat u ook graag met onze lezers wil delen? Stuur dan uw idee, tip, foto, ervaring, reacties op teelttips van anderen.... naar lezersbijdrage@plantaardig.com. De meest eenvoudige tips zijn dikwijls de beste!

Reactie van Piet

Zelf teel ik gewone uien (ajuin) en sjalotten. De sjalotten bewaar ik het langst omdat die pas heel laat gaan schieten. De smaak vind ik zelf ook het lekkerst.
Piet.


sjalot sjalotten


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen