Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, december 18, 2004

Muizevraat, cavity spot en kromme wortelen.

(Bron : http://www.bejo.nl)
De opbrengst bij bewaarpeen ligt dit jaar vrij hoog.
De meeste tarra wordt veroorzaakt door muizenvraat, Cavity spot en kromme wortelen.
Dit jaar is muizenvraat een groot probleem. De muis heeft een uitstekende bescherming gehad van groene akkerranden en begroeide slootkanten. Bovendien stond er veel en gezond loof op de peen. De verschillen tussen de percelen zijn groot. Een perceel gelegen tegen een akkerrand heeft doorgaans veel meer schade dan een productieveld dat midden op de kavel ligt. Ook is er minder schade op spuitsporen dan op andere regels. De reden: onder het loof van de peen heeft de muis een goede beschutting. Cavity spot wordt veroorzaakt door diverse soorten Pythium. De omstandigheden bepalen of er daadwerkelijk Cavity spot op de peen zichtbaar wordt. Een gebrek aan lucht in de grond speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ziekte. Tijdens de teelt is de grond van veel percelen dichtgeslagen door overvloedige regen. Zuurstof is uit de grond gedrukt, met als mogelijk gevolg meer aantastingen van Cavity spot. Foto
lees het volledige artikel op deze pagina

vrijdag, december 17, 2004

Farmaceutische gewassen

"Bij de productie van medicijnen of farmaceutica in genetische gemodificeerde planten moet het gebruik van voedselgewassen ontmoedigd worden. Uit het oogpunt van veiligheid en het behoud van consumentenvertrouwen is het beter om te kiezen voor niet-voedselgewassen. Hierdoor worden tevens problemen met de Europese en nationale wetgeving voorkomen"
Het belangrijkste veiligheidsrisico van farmaceutische gewassen is een eventuele besmetting van de menselijke (en dierlijke) voedselketen met toxische of allergene farmaceutische producten. Door voor de productie van medicijnen een voedingsgewas te kiezen, neemt de kans op vermenging met de voedselketen toe. De COGEM pleit daarom voor strikte ketenscheiding c.q. regulering om eventuele contaminaties van de productieketens tegen te gaan.
Farmaceutische gewassen kunnen voordelen met zich mee brengen voor zowel producenten, telers als patiënten, zoals een snelle en goedkope productiewijze. Dit kan leiden tot lagere prijzen, bredere beschikbaarheid, kortere ontwikkeltijd en een groter assortiment van geneesmiddelen.
Lees het volledige persbericht op COGEM - actueel
De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) adviseert de regering over de risico-aspecten van genetische modificatie voor het milieu. Daarnaast signaleert de COGEM ethische en maatschappelijke aspecten van genetische modificatie. (Nederland)

woensdag, december 15, 2004

Folder ziekten en plagen in bladgewassen


Op de website van lto.nl is een folder (in pdf formaat) gepubliceerd met duidelijke foto's en beschrijvingen van diverse ziekten plagen in bladgewassen.
Wolf bij spinazie, Bremia bij sla, Pythium, vuur bij andijvie, smet, Sclerotinia, Rhizoctonia en Botrytis bij sla, bobbelbladvirus en slavergelingsvirus. Van al deze ziekten vindt u een goede beschrijving en foto's in de folder, die te downloaden is op
http://www.lto.nl/projecten/ruimtevoorgroenten/default.htm


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen